Απαγορεύουν τη διέλευση ΑμΕΑ από πεζογέφυρα!

 

Το ζήτημα της πρόβασης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες απασχολεί ολοένα και περισσότερο τον δημόσιο διάλογο, καθώς και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, φορείς και πολίτες θέτουν επιτακτικά το ζήτημα, καθώς η χώρα μας υστερεί σημαντικά στον τομέα αυτό.

Φαίνεται όμως πως οτιδήποτε νέο πράττεται, ή στην προκειμένη περίπτωση κατασκευάζεται, σήμερα δεν έχει πάντοτε ως προϋπόθεση τη μέριμνα για τα ΑμΕΑ.

Κάπως έτσι έκανε την εμφάνισή της και η πινακίδα που απαγορεύει σε άτομα με κινητικά προβλήματα να διέρχονται από νεόδμητη πεζογέφυρα στο Άργος!

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΑΜΑΞΙΔΙΩΝ ΛΟΓΩ ΚΛΙΣΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΟΥ 6%», σημειώνεται με μεγάλα κεφαλαία γράμματα, ενώ εντύπωση προκαλεί και το σήμα με το ανθρωπάκι που κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο και μια απαγορευτική γραμμή από πάνω του!

Τι συνέβη

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα argolika.gr, απ’ “ό,τι λέγεται”, κατά την ημέρα καλουπώματος της γέφυρας πέρασε ο “άσχετος επιβλέπων’’, δεν του άρεσε το ύψος και έδωσε εντολή να σηκωθεί ψηλότερα. Στην παρατήρηση ότι δεν θα μπορούν να διέρχονται τα ΑμΕΑ, δήλωσε, «δεν πειράζει να πηγαίνουν γύρω – γύρω»! Και έτσι κατασκευάστηκε όπως είναι σήμερα με “άλλα κριτήρια’’ από ό,τι προέβλεπε η Νομοθεσία και η εγκεκριμένη μελέτη!

Το ερώτημα είναι: Γιατί οι επιβλέποντες μηχανικοί του έργου δεν έχουν κάνει πρωτόκολλο κακοτεχνίας κατά του κατασκευαστή εργολάβου για να διορθώσει την παράνομη κακοτεχνία;

Αλλά πώς να το κάνουν αφού ο ίδιος επέβαλε την ύψωση της γέφυρας! Και έτσι επιβεβαιώνονται οι φήμες για όσα “λέγονται ότι έγιναν’’.

Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα, η επιτροπή προσωρινής παραλαβής του έργου δεν έχει κάνει δεκτό την εκτός Νομοθεσίας κατασκευή του γεφυριού κατ’ αυτόν τον τρόπο και έχει κάνει σχετική παρατήρηση όπως παρατηρήσεις έχει κάνει και σε άλλα σημεία κατασκευής του έργου!

Έντονες αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, συλλόγους ΑμΕΑ και αρμόδιους φορείς είναι έντονες!

Μάλιστα, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι προχώρησε σε μήνυση κατά της διοίκησης του Δήμου Άργους για καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο την απαγόρευση πρόσβασης σε περιοχή από το Δήμο Άργους που προκαλεί διάκριση κατά των ΑμεΑ (άρθρο 1 Ν. 927/79 παρ. 1 και 5 – από δημόσιο λειτουργό -και δη το Δήμαρχο-, κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτόν καθηκόντων). Το αδίκημα είναι διαρκές και άρα αιτούμεθα την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας», τονίζει το Παρατηρητήριο, σε έγγραφό του προς το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας.

Τη διοίκηση του Άργους καταγγέλλει επίσης και ο πολιτικός μηχανικός Πέτρος Θωμόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία καθώς, όπως αναφέρει, στην πλατεία της πόλης κατασκευάστηκε ένα γεφυράκι, το οποίο έχει όμως κλίση με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη έως αδύνατη η μεταφορά των πολιτών με κινητικά προβλήματα από το ένα τμήμα της πλατείας στο άλλο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης τονίζει ότι «η κίνηση βεβαίως των ΑμΕΑ μπορεί να γίνεται περιμετρικά της λιμνούλας χωρίς κανένα πρόβλημα όπως άλλωστε γίνεται εδώ και 2 χρόνια. Η Τεχνική υπηρεσία λοιπόν τοποθέτησε ως όφειλε την καθ’ υπόδειξη εκ της διαχειριστικής αρχής Περιφέρειας Πελοποννήσου πινακίδα».

Καμπόσος: Να κινούνται περιμετρικά τα ΑμΕΑ:

Από την πλευρά του, ο γνωστός πλέον Δήμαρχος, Δημήτρης Καμπόσος, αφού τονίζει σε post του στο Facebook τα… έργα που έγιναν στην πόλη, αναφέρει ότι «η κίνηση βεβαίως των ΑμΕΑ μπορεί να γίνεται περιμετρικά της λιμνούλας χωρίς κανένα πρόβλημα όπως άλλωστε γίνεται εδώ και 2 χρόνια».

Παρόλο που το έργο δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών, ο Δήμαρχος φαίνεται να εξαιρεί… κάποιους.

ΠΗΓΗ