Ρόδος: Φυλάκιση 57 ετών σε Ιρακινό για τη μεταφορά προσφύγων

Συνολική ποινή φυλάκισης 57 ετών επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 51χρονο αλλοδαπό Ιρακινής καταγωγής ο οποίος κατηγορείται για τη μεταφορά 54 προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Κω πριν από περίπου ένα χρόνο.

Βάσει νομοθεσίας ο 60χρονος θα εκτίσει μόνο τα 10 έτη καθώς η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Για τον αλλοδαπό όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου 2018, όταν περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «ΑΚΡΑΣ ΛΟΥΡΟΥ» Κω, φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα στην οποία επέβαινε σημαντικός αριθμός ατόμων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των 54 αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω, ενώ συνελήφθη και ο 51χρονος χειριστής της βάρκας, φερόμενος ως διακινητής.

Πάντως ενώπιον του δικαστηρίου ο 51χρονος δήλωσε πως δεν είναι διακινητής αλλά μεταφερόμενος και πως λίγο πριν τον εντοπισμό του σκάφους από τους λιμενικούς ανέλαβε το χειρισμό του, καθώς ο πραγματικός διακινητής είχε επιστρέψει στα τουρκικά παράλια και είχε αφήσει το σκάφος με τους συνολικά 55 πρόσφυγες και μετανάστες ακυβέρνητο.

Όμως οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν το δικαστήριο το οποίο ωστόσο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών για κάθε μεταφερόμενο.

ΠΗΓΗ rodiaki.gr