ΑΡΘΡΟ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ε.Α. ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.: Η αυταπάτη με το «σχεδιασμό» και τις επιτυχίες της Αστυνομίας!

Διαβάζουμε καθημερινά στα ΜΜΕ για κλοπές, θανατηφόρες ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, ανθρωποκτονίες και άλλα σοβαρά εγκλήματα. Διαβάζουμε επίσης για τις επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών τμημάτων, αλλά και για ελέγχους ταυτοτήτων και επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, για τη δράση των μπαχαλάκηδων κ.λ.π. Οι αστυνομικές δυνάμεις μοιάζουν αδύναμες να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.

Κατά καιρούς εκδόθηκαν διαταγές για την εφαρμογή συστημάτων εμφανούς αστυνόμευσης και περιπολιών με βασική φιλοσοφία την αποτρεπτική παρουσία της Αστυνομίας και την πρόληψη της παραβατικότητας. Κάθε φορά με διαφορετική ονοματολογία για να οριοθετηθεί το δήθεν καινούργιο (ΑΛΤ, ΔΕΛΤΑ, ΣΙΓΜΑ, ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ κ.α.), αλλά τελικά σκόνταφταν στην εφαρμογή. Πρόσφατα ένα νέο πρόγραμμα «βαφτίστηκε» συμβολικά με το όνομα του ήρωα της αρχαιότητας Περσέα («Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.») που σημαίνει «Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης». Για το ελεγχόμενη, ρεαλιστική και στοχευμένη γελάει μέχρι και η …. «μυθολογία».

Τις δύο τελευταίες ημέρες είχαμε και κάποιες επιτυχίες με τη σύλληψη των δραστών δύο ληστειών σε σούπερ μάρκετ και ΕΛΤΑ, αλλά και την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης λαθρεμπορίας χρυσού. Ο ΠτΚ κατά την ομιλία του στη Βουλή και αναζητώντας προφανώς νέο «αφήγημα», έκανε λόγο για σημαντικές επιτυχίες της ΕΛΑΣ τις τελευταίες ημέρες, που οφείλονται στον «νέο σχεδιασμό» (sic) από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου σε ό,τι αφορά τις πεζές περιπολίες και το σχέδιο «ΠΕΡΣΕΑΣ». Στις περιπτώσεις βέβαια της πρώτης παραγράφου η Πολιτική Ηγεσία «νίπτει τας χείρας της» και αν ερωτηθεί αποφαίνεται: «Η επιχειρησιακή ευθύνη βαρύνει την Αστυνομία». Με άλλα λόγια οι μεν αποτυχίες ανήκουν στην Αστυνομία, οι δε επιτυχίες στην… Πολιτική Ηγεσία!

Ο αστυνομικός που «έδρασε» στα ΕΛΤΑ είχε σχέδιο;;; Μήπως είχε Άγιο και γλύτωσε από θαύμα (είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των οικείων του);;; Ο Αστυνομικός Σταθμός σε κοντινή απόσταση με ένα άτομο που κινήθηκε χωρίς λογική και χωρίς υπηρεσιακό εξοπλισμό, αλλά με μια κυνηγετική καραμπίνα είχε σχέδιο;;; Αυτό συμπεριλαμβάνονταν στις διαταγές, σχέδια και πρακτικές της υπηρεσίας;;; Προφανώς όχι. Απλώς είχε την τύχη με το μέρος του!!! Μόνο το φιλότιμο των αστυνομικών και η άγνοια του κινδύνου είναι αυτά που επικράτησαν και έφεραν τα αναφερόμενα αποτελέσματα. Αν είχαμε νεκρό αστυνομικό θα επρόκειτο για «εργατικό ατύχημα» (όπως είπαν στην ΕΡΤ για το νεκρό πιλότο) ή για έναν «μπάτσο» λιγότερο;;; Τελικά υπήρχε σχέδιο ή πρόκειται για άλλη μια …αυταπάτη;;;

Το κείμενο αναρτήθηκε στη σελίδα στο fb του policenews.gr από τον Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α. κ. Ν. Μπλάνη

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών