Νέα «ρόδα» απειλεί τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Αθήνας

Της Εύας Μπαϊρακτάρη

Στον αέρα κινδυνεύουν να «τιναχθούν» οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων εξαιτίας της κόντρας που έχει ξεσπάσει με επιχειρηματίες του κλάδου που υποστηρίζουν ότι λόγω της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου στις χρήσεις γης από φέτος δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, λούνα παρκ.

Την ίδια στιγμή που παίζονται οι διαφημίσεις για την «Επέλαση των Ξωτικών » στην Τεχνόπολη, η οποία έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τις πόρτες της στο τέλος του μήνα, ο δήμος Αθηναίων με ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας των εγκαταστάσεων και νομιμότητας αλλά δεν αποσαφηνίζει αν προβλέπεται από τις χρήσεις γης που διέπουν τις ιστορικές εγκαταστάσεις του φωταερίου της Αθήνας η λειτουργία λούνα παρκ.
Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή ακολούθησε την νόμιμη οδό σε ότι αφορά την εκμετάλλευση του χώρου και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η «Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων Α.Ε», εξέδωσε προσκλήσεις ενδιαφέροντος απευθυνόμενη σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με σκοπό την πραγματοποίηση Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης.

Η καταγγέλλουσα είναι επιχειρηματίας στον τομέα της ψυχαγωγίας και συγκεκριμένα ασχολείται με τα Λούνα Παρκ. Η κ. Ανδριάννα Γεωργιοπούλου ενδιαφερόμενη για τον διαγωνισμό, έσπευσε να κάνει αίτηση ώστε να συμμετάσχει με την επιχείρησή της. Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να συλλέξει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την έκδοση άδειας εγκατάστασης πληροφορήθηκε ότι η Νομοθεσία που διέπει την χρήση γης στον ευρύτερο χώρο της Τεχνόπολις, όπου κάθε χρόνο βρίσκεται και το θεματικό Χριστουγεννιάτικο πάρκο, απαγορεύει τη χρήση Λούνα Παρκ παρά το γεγονός ότι η εκμισθώτρια εταιρία Τεχνόπολις Α.Ε διαθέτει τον χώρο εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία μεταξύ άλλων και με αυτό το αντικείμενο. Μετά από έρευνα λοιπόν προέκυψαν τα εξής:

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι χρήσεις που αναφέρονται ως οι επιτρεπόμενες δεν περιλαμβάνουν τη χρήση τουρισμού, αναψυχής ή πολεοδομικού κέντρου οι τελευταίες εκ των οποίων είναι οι μόνες χρήσεις οι οποίες επιτρέπουν τη λειτουργία Λούνα Πάρκ.
Η καταγγέλλουσα λοιπόν ζητά απαντήσεις. Πώς λειτουργεί το Λούνα Παρκ στον συγκεκριμένο χώρο αφού η χρήση του για ψυχαγωγικούς και τουριστικούς σκοπούς είναι παράνομη σύμφωνα με την νέα νομοθεσία.; Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου σε σχετικό ερώτημα της καταγγέλλουσας για την λειτουργία λούνα παρκ παρέπεμψε το θέμα στην υπηρεσία Δόμησης του δήμου.

Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων
«Στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων θα λειτουργήσει τη φετινή εορταστική περίοδο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο με τίτλο «Η Επέλαση των Ξωτικών». Η εταιρεία παραγωγής του Χριστουγεννιάτικου πάρκου επιλέχθηκε μετά από ανοιχτή διαδικασία, και έχει περιλάβει στο πρόγραμμά της πολυάριθμες εκδηλώσεις όπως μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, εκδηλώσεις σχετικές με Χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις, και παιχνίδια. Ταυτόχρονα, η εταιρεία παραγωγής έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει κάθε τυχόν απαιτούμενη γνωστοποίηση και να λάβει κάθε τυχόν απαιτούμενη άδεια, ώστε το πάρκο να λειτουργήσει νόμιμα, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας.
Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί στη Τεχνόπολη ανάλογα Χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα και η εταιρεία παραγωγής λάμβανε τις σχετικές άδειες από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων χωρίς ουδέποτε να ανακύψει αμφισβήτηση σχετικά με τη νόμιμη λειτουργία τους στο χώρο.
Η Τεχνόπολη συνεχίζει να μεριμνά για την παροχή ασφαλών και ποιοτικών υπηρεσιών στους επισκέπτες του χώρου, τηρώντας το νομοθετικό πλαίσιο που την έχει αναδείξει σε έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς προορισμούς της Αθήνας.»
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η «Τεχνόπολη» εδώ και δεκαετίες είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της έχουν δοθεί εκατοντάδες συναυλίες, έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες εκδηλώσεις και έχουν οργανωθεί πολλές εκθέσεις χωρίς πρόβλημα.

ΠΗΓΗ