Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ληστείες και κλοπές (φωτός – βίντεο)

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ληστείες και κλοπές στην Αττική, την Αχαΐα, την Εύβοια και τη Κορινθία, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Αιγίου.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ενδελεχών ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί αξιοποίησαν στοιχεία που συνέλλεξαν με ειδικές ανακριτικές μεθόδους.

Για τη σύλληψη των δραστών, χθες οργανώθηκε και διενεργήθηκε από τη Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, ευρείας κλίμακας ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα, το Ξυλόκαστρο, το Αίγιο και την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας κατά την οποία συνελήφθησαν επτά  συνολικά υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας από 24 έως 49 ετών, ενώ αναζητούνται ακόμα δεκαέξι άτομα, από τα οποία των περισσοτέρων τα πλήρη στοιχεία έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Σε βάρος των εμπλεκομένων στην εγκληματική οργάνωση έχει σχηματιστεί δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – που περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ληστειών, κλοπών και της παράβασης της νομοθεσίας περί οπλών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τη πολύμηνη αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε με προκαθορισμένους διακριτούς ρόλους έχοντας συγκεκριμένη ιεραρχική δομή, υπό τις οδηγίες του αρχηγού και του υπαρχηγού.

Ως τρόπο δράσης, η εγκληματική οργάνωση ήταν χωρισμένη σε δυο ανεξάρτητες ομάδες, όπου η κάθε μια είχε το δικό της ομαδάρχη, ο οποίος ερχόταν σε απευθείας επικοινωνία με τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να του υποδείξει τους στόχους όπου θα δρούσαν.

Έπειτα, ο κάθε ομαδάρχης καθόριζε το λεπτομερή τρόπο δράσης και εφοδίαζε τα μέλη με τα απαραίτητα μέσα για την υλοποίηση του σχεδίου.

Στην πρώτη εγκληματική ομάδα, η οποία αποτελούνταν από τουλάχιστον δώδεκα μέλη, αναθέτονταν ληστείες «υψηλότερου βαθμού δυσκολίας» με θύματα άτομα κυρίως μέσης ηλικίας, αλλά με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ενώ χαρακτηριστικό της ήταν η σκληρότητα με την οποία συμπεριφερόταν στους παθόντες, προκαλώντας στα θύματα τους βαριές σωματικές βλάβες.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από τουλάχιστον τέσσερα άτομα και κατά τη δράση της, οι δράστες προσέγγιζαν τις οικίες των παθοντων από τις πρώτες βραδινές ώρες και όταν διαπίστωναν την δυνατότητα της αθέατης προσέγγισης τους, παραβίαζαν τις οικίες με διαρρηκτικά εργαλεία και με την απειλή αιχμηρών αντικειμένων ή την άσκηση σωματικής βίας ακινητοποιούσαν τους ενοίκους.

Τα μέλη της οργάνωσης, λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις, προκειμένου να δυσχεράνουν το αστυνομικό έργο όπως για τις συνομιλίες τους χρησιμοποιώντας συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που άνηκαν σε τρίτα άτομα, ενώ όταν κάποιο μέλος εντοπιζόταν από τις αρχές, εντέχνως το αδρανοποιούσαν και μετά από τη πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος τον προμήθευαν με καινούργια ταξιδιωτικά έγγραφα και με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας επέστρεφε στην παράνομη δραστηριότητα .

Από την προανάκριση, που ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών έως στιγμής έχουν εξιχνιαστεί δεκατρείς ληστείες και δύο κλοπές σε οικίες. Αναλυτικότερα :

  • Επτά ληστείες και μια κλοπή στην Αιγιάλεια,
  • Δύο ληστείες και μία κλοπή στην Αττική,
  • Δύο ληστείες στ o Ρίο,
  • Μία ληστεία στα Σελλά,
  • Μία ληστεία στη Χαλκίδα.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες, που ενεργήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε οικίες στην Αθήνα, το Ξυλόκαστρο, το Αίγιο και την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας έχουν κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, τα εξής :

  • Δυο αυτοκίνητα,
  • Το χρηματικό ποσό των 35.000 ευρώ,
  • Πολλά τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim που χρησιμοποιούσαν οι δράστες.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών. Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Αιγίου.

1

2

3