Κώδικας προστασίας από ληστείες, κλοπές ή διαρρήξεις

Εάν αποφασίσετε να προφυλαχθείτε από ένα τέτοιο πιθανό πλέον ενδεχόμενο , βεβαίως και θα το κάνετε αποτελεσματικά , αφού , εσείς γνωρίζεται τα δεδομένα σας καλύτερα από τον καθέναν … δεν θέλει δα και ιδιαίτερη ευφυΐα .

Ο 1ος κανόνας είναι συνεπώς να το αποφασίσετε και να αποδεχτείτε ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανότατο να συμβεί  και σε εσάς  πλέον ή σε δικό σας άτομο…. στατιστικά
Ο 2ος κανόνας είναι να αναγνωρίσετε στο κλέφτη ή ληστή ότι μπορεί να σας σκοτώσει προκειμένου να φτάσει στο σκοπό τους , όπερ σημαίνει ότι   ¨είναι εξειδικευμένος και αποφασισμένος ¨ …. μην περιμένετε να σας λυπηθεί ή να υπαναχωρήσει .
Ο 3ος κανόνας είναι ότι μπορεί να πέσετε  θύμα κλοπής ή ληστείας , αφενός εκεί που δεν το περιμένετε , αφετέρου , οπουδήποτε , φεύγοντας ή επιστρέφοντας στην οικία σας , στο δρόμο , στην εργασία σας , στο χώρο όπου διασκεδάζεται , αλλά , και μέσα στο σπίτι σας .

Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο και σκεφτείτε , που είσαστε ¨εκτεθειμένοι¨ σε όλη αυτή΄την βάση που δραστηριοποιήστε .

0 4ος και σημαντικότερος , αφορά το πώς θα σχεδιάσετε την ¨προφύλαξή σας ¨ , με ένα απλό κανόνα … ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ή ΛΗΣΤΗ την δυνατότητα να δράσει . Τούτο μπορεί να φτάσει μέχρι  ,στο να του στήσετε παγίδα ή να τον ξεγελάσετε .

Πάμε τώρα στο , τι πρέπει να προσέχουμε για να μην πέσουμε θύμα … γενικότερα , κάποιες ιδέες για να σχεδιάσετε .

Στην οικία μας .
α- : Μην λέτε ποτέ ,  “Ελάτε να με κλέψετε, θα λείπω από το σπίτι”.  Δεν χρειάζεται, να βγάζετε ανακοίνωση ότι θα φύγετε για διακοπές π.χ , να το ανακοινώνεται στο Facebook και στα άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.α
β- Οι φωτογραφίες που αναρτάται στο Facebook και στα άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να μην  αποκαλύπτουν αντικείμενα μεγάλης αξίας ούτε να κάνουν σαφή τη διαρρύθμιση του σπιτιού σας … στοχοποιείσται .
γ- Αιτηθείτε το απόρρητο του  ΣΤΑΘΕΡΟΎ τηλεφωνικού σας αριθμού. Στην κλήση σας  – που ουδείς απάντησε – ο δράστης  θα παραβιάσει το σπίτι σας  , αφού ξέρει ότι θα απουσιάζετε . Στα πλαίσια αυτά , αποφύγετε σε τηλεφωνικές σας συνομιλίες να αναφέρεστε σε λεπτομέρειες, αναφορικά με την απουσία σας , τις διαδρομές που θα ακολουθήσετε κτλ
δ – Σε πολυκατοικίες , καλό θα είναι κάθε άτομο που διαμένει να κλειδώνει την πόρτα εισόδου της , είτε εισερχόμενος , είτε εξερχόμενος ακόμα και εάν πάει μέχρι το περίπτερο . Ενώ είναι πλέον απαραίτητη η αποφυγή ανοίγματος της πόρτας εισόδου στην πολυκατοικία , αλλά και γενικότερα ,  χωρίς επιβεβαίωση της ταυτότητας του προσώπου που θέλει να εισέλθει.
ε- Εμποδίσετε τον δράστη  να πλησιάσει την οικία σας ή να χρησιμοποιήσει αντικείμενα από τον εξωτερικό χώρο της , σκεπτόμενοι το πιο απίθανο που μπορεί να κάνει …και αυτό θα κάνει , «εάν δεν του το στερήσετε » π.χ εάν δει πινακίδα ότι υπάρχει σκύλος και σκύλο δεν ¨δει¨ γνωρίζει αμέσως ότι πιθανότατα δεν έχετε συναγερμό , μην πετάτε έγγραφα στα σκουπίδια πριν τα καταστρέψετε , συσκευές που δείχνουν ότι μόλις αγοράσατε καινούργιες , ίσως σας αναγκάσει να βγείτε έξω – νυκτερινές ώρες συνήθως  ( π.χ με κάποιο θόρυβο ή λέγοντάς σας από το θυροτηλέφωνο ,  ότι σας κλέβουν το αυτοκίνητο )  ή με ρίψη νερού κάτω από την πόρτα του διαμερίσματος σας , το οποίο θα νομίζετε πως πλημμυρίζει κ.α
στ- Διαρρήξεις δεν γίνονται μόνο τη νύχτα! Ενεργοποιήστε τον συναγερμό σας ή ενεργοποιήστε το ¨δικό σας σχέδιο προστασίας  ¨και κατά τη διάρκεια της ημέρας .
Ζ – Σκεφτείτε έξυπνα . π.χ   Πείτε σε κάποιον γνωστό σας ενώ απουσιάζετε να μαζέψει  τα  διαφημιστικά φυλλάδια που στοιβάζονται στην πόρτα σας ή τις εφημερίδες  .Οι δράστες αφήνουν  φυλλάδια φαγητού συνήθως και εάν αυτά συνεχίσουν να στοιβάζονται στην πόρτα, είναι ένα καλό σημάδι ότι το σπίτι σας είναι …ελεύθερο, τοποθετήστε σε εμφανές σημείο ένα μεγάλο μπολ για φαγητό σκύλου, μερικά παιχνίδια και μια πινακίδα που να λέει “Προσοχή σκύλος” και ίσως  καταφέρατε να τους ξεγελάσετε , τοποθετήστε φώτα με ανιχνευτή κίνησης εάν μπορείτε ή ψεύτικες κάμερες  κρυμμένες μεν αντιληπτές από τον δράστη δε , φροντίζουμε να αλλάζουμε σημεία στάθμευσης κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο όχημά μας . Η παραμονή του στο ίδιο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα του αυτοκινήτου μας ,  δίνει το μήνυμα της απουσίας μας στους επίδοξους διαρρήκτες ..κ.α
Η – Μην βάζετε εύκολα άγνωστα άτομα στο σπίτι σας  . Ένας σωματώδης νεαρός έκανε πρόσφατα  «δουλειές» στα δυτικά προάστια, κολλώντας ειδοποιητήρια σε σπίτια πως πέρασε ο τεχνικός έλεγχος για το ρεύμα, Την επόμενη ημέρα, ο ίδιος άγνωστος – γνωστός πλέον ,  εμφανίζεται στο σπίτι του θύματος του λέγοντας στον ιδιοκτήτη πως έχει έρθει για τον έλεγχο, καθώς διαπιστώνεται διαρροή ρεύματος .
Θ- Προσοχή στις μετακομίσεις γειτόνων . Σε άλλη περίπτωση , συνεργείο μετακομίσεων , έκανε πολύ φασαρία πρωί-πρωί έξω από πολυκατοικία  μέχρι να σταθμεύσει το όχημα και να δράση το συνεργείο … μόνο που ο ιδιοκτήτης τελικά δεν το γνώριζε .

Στα ΜΜΜ
α-  Η προτροπή που ακούγεται τακτικά από τα μεγάφωνα μέσα στους συρμούς του Ηλεκτρικού μόνο τυχαία δεν είναι …«Παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα ». Τι πρέπει λοιπόν ακούγοντας αυτό  , να έχουμε κατά νου …βγαίνοντας λίγο από τις σκέψεις μας , τις σκοτούρες μας και τα προβλήματά μας , που μας  «βυθίζουν» και δεν προσέχουμε ;
Τον Τεχνητό συνωστισμό . ¨Αφού υπάρχει χώρος γιατί δεν πάνε εκεί¨ ..πρέπει να σκεφτείτε
Όμορφες γυναίκες δολώματα ..  συνεργός συνήθως  η οποία «κολλάει» πάνω στον ηλικιωμένο άνδρα παραδίπλα σας … προστατέψετέ τον.
Προσοχή σε αυτόν που βγάζει το μπουφάν του και το βάζει στο χέρι του με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να κρύβει τα δάκτυλά του και αφετέρου να σκεπάζει τη βαλίτσα ή τη τσάντα στο σημείο  που υπάρχει το φερμουάρ του διπλανού σας ..προστατέψτε τον .

Στο δρόμο πεζός –πεζή
Αποφεύγετε να τοποθετείτε τιμαλφή ή χρήματα ή αντικείμενα αξίας ( κινητά , Tablets ) στην τσάντα ή στο σακίδιο που κρατάτε, αλλά , και να φοράτε επιδεικτικά χρυσαφικά . Πρόσφατα ληστής , έκανε μαύρη στο ξύλο ηλικιωμένη για να της πάρει τα χρυσαφικά που φορούσε.
Αποφεύγεται να εισέρχεστε σε σκοτεινά η απομονωμένα μέρη , εάν μπορεί να αποτελέσετε  στόχο ληστείας.
Να είστε καχύποπτοι , όταν π.χ πλασιέ νέου χυμού, σας τον  προσφέρουν δωρεάν προς δοκιμή , μπορεί να είναι Χυμοί με αναισθητικό ή όταν κάποιος σας ζητάει βοήθεια ξαφνικά στην μεταφορά κάποιου αντικειμένου που κουβαλάει .

Οδηγώντας το αυτοκίνητο :
Ενημερωθείτε για τα ευφάνταστα κόλπα που  χρησιμοποιούν οι κλέφτες ή οι ληστές . π.χ Σε μια περίπτωση  πετούσαν πέτρες σε ένα διερχόμενο αυτ/το και όταν η νεαρή οδηγός σταμάτησε , κάποιος άλλος υπέδειξε τον δράστη νεαρό για να αποσπάσει την προσοχή της , σε άλλη περίπτωση  τουρίστας ζητάει απελπισμένα πληροφορίες από τον οδηγό που σταμάτησε στο φανάρι , ή άλλος σχίζει με την πρώτη ευκαιρία το πίσω λάστιχο με σουγιά και ο συνεργός προθυμοποιήθηκε στο να βοηθήσει στην αντικατάσταση ή ενημερώνει τον οδηγό ότι έσκασε το λάστιχο του , για να του αποσπάσει την προσοχή ….έχοντας δει την τσάντα στην θέση του συνοδηγού ..κ.α

Στα ΑΤΜ
Επιλέξετε να κάνετε ανάληψη , όταν υπάρχουν και άλλα άτομα στην ουρά ή πηγαίνετε μαζί με έναν γνωστό σας .
Αντιμετωπίστε καχύποπτα , οτιδήποτε περίεργο ή παράξενο ή μη συνηθισμένο σας συμβεί , πλησιάζοντας το ΑΤΜ , κατά την ανάληψη , ή αποχωρώντας .
Μην ¨δείχνεται¨ σε κοινή θέα χρήματα .

Στο αυτοκίνητό σας .
Πάρα πολλοί μάστορες κατά την τοποθέτηση του συναγερμού , δεν μπαίνουν στον κόπο να εγκαταστήσουν σωστά όλα τα καλώδια και τα κυκλώματα ( συνήθως στις μηχανές ) , καθιστώντας έτσι ευάλωτη την μηχανή ή το αυτοκίνητο στην πρόκληση βραχυκυκλώματος , και την αχρήστευση του συναγερμού … κοιτάξτε το εάν έχετε αμφιβολία .
Σε πολύ λίγα , ευτυχώς συνεργεία , έχει παρατηρηθεί και δουλειές εκ των έσω … σημείωναν την διεύθυνση του πελάτη  , έκαναν αντίγραφο κλειδιών και την επόμενη ημέρα, η μηχανή ή το αυτοκίνητο έχει  κάνει φτερά …προσοχή .
Τοποθετήστε – εάν δεν μπορείτε σε ασφαλέστερο μέρος – το όχημά σας σε ¨ανοιχτά σημείο¨και πολύ καλά φωτισμένο ή σκεπάστε το με μια κουκούλα .
Κάντε απλές κινήσεις τις οποίες δεν ξεχνάμε  , όπως: δεν αφήνουμε τσάντα ή χαρτοφύλακα στη θέση του συνοδηγού ή και στα πίσω καθίσματα , όταν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο, ακόμη και για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν αμελούμε να το κλειδώσουμε , δεν αφήνουμε εφεδρικό κλειδί στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ( ακόμα και όταν σταθμεύουμε σε parking πολυκαταστημάτων, εστιατορίων κ.ο.κ.) .

Η Ελληνική αστυνομία κάνει ότι μπορεί για να σας προστατέψει  , αρκεί και εσείς να μην τους αφήσετε να σας ¨χτυπήσουν¨.

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ
[email protected]