Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ενέχεται σε πλήθος διαρρήξεων οικιών και καταστημάτων (φωτός)

ξαρθρώθηκε έπειτα από συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εγκληματική οργάνωση, η οποία ενέχεται σε πλήθος διαρρήξεων οικιών και καταστημάτων, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών της παραπάνω Υπηρεσίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε., τέσσερις (4) ομογενείς, δύο (2) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός, ηλικίας 20 έως 31 ετών, σε βάρος των οποίων, καθώς και σε βάρος 18χρονου συνεργού τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της «Εγκληματικής Οργάνωσης», των «Διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών», της «Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική οργάνωση» της παράβασης του Νόμου «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών» και παράβασης Νόμου «Περί όπλων».

Ειδικότερα, οι δράστες, τουλάχιστον από τις αρχές Οκτωβρίου του 2014, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων και κλοπών τόσο από οικίες, όσο και από καταστήματα και τη συνακόλουθη αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, από τα μέσα Οκτωβρίου 2014 έως τα μέσα Ιουνίου 2015, ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέρρηξαν συνολικά επτά (7) καταστήματα (φαρμακεία, πρακτορεία ΟΠΑΠ και κοσμηματοπωλείο) και έξι (6) οικίες, σε διάφορες περιοχές του ευρύτερου Νομού Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές, χρυσαφικά – κοσμήματα, φάρμακα κ.α.

Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν, ανέρχεται σε (389.280) ευρώ, το οποίο και χρησιμοποίησαν για την κάλυψη τόσο των καθημερινών τους αναγκών, όσο και για την απόκτηση αντικειμένων, με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής τους.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους, αφαίρεσαν ένα (1) χρηματοκιβώτιο, διέρρηξαν δύο (2) και αποπειράθηκαν να διαρρήξουν ακόμη ένα (1), εισήλθαν στις οικίες των παθόντων, κυρίως κατά την νυχτερινή τους κατάκλιση, ενώ σε μία περίπτωση εισήλθαν σε κοσμηματοπωλείο, διανοίγοντας τρύπα σε τοίχο παρακείμενου κενού καταστήματος (μέθοδος ριφιφί), το οποίο προηγουμένως διέρρηξαν.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  •  Πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών,
  •  Πλήθος χρυσαφικών – κοσμημάτων,
  •  Συνολικό χρηματικό ύψους (5.290) ευρώ,
  •  Εξειδικευμένα διαρρηκτικά εργαλεία για τη διάνοιξη θωρακισμένων θυρών,
  •  Τροχοί κοπής μετάλλων, πρόσφοροι για διάρρηξη χρηματοκιβωτίων,
  •  Κλειδαριές που χρησιμοποιούσαν για εξάσκηση διάνοιξής τους,
  •  Αυτοσχέδια εγκατάσταση υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης,
  •  Μικροποσότητες κάνναβης
  •  Φύσιγγες μορφίνης και πεθιδίνης,
  •  Πιστό αντίγραφο πολεμικού τυφεκίου και πιστό αντίγραφο πιστολιού,
  •  Πλήθος στιγμιαίων τυχερών παιγνίων,
  •  (1.800) προπληρωμένες κάρτες τυχερού διαδικτυακού παιγνίου συνολικής αξίας 65.000 ευρώ,
  •  (5) οχήματα, τα οποία αποκτήθηκαν ως μετατροπή της λείας τους, σε νόμιμα κινητά αντικείμενα στο πλαίσιο της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Επίσης, στο πλαίσιο της παραπάνω επιχείρησης, συνελήφθησαν επιπλέον, δύο ημεδαπές ηλικίας 23 και 20 ετών και 28χρονος αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ κατά την έρευνα οικίας ενός εκ των συλληφθέντων, βρέθηκε ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, ο οποίος προέκυψε ότι, τον Απρίλιο του 2014, αφαιρέθηκε από οικία στην περιοχή της Πολίχνης, μαζί με άλλα αντικείμενα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

1

2