«Θρίλερ» με τον Mr. Bitcoin: «Ναι» του Αρείου Πάγου για την έκδοσή του στη Γαλλία

Να απορριφθεί η έφεση του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ γνωστού ως «Μr. Bitcoin» ο οποίος στρεφόταν κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο άναψε το πράσινο φως για την έκδοσή του στη Γαλλία, πρότεινε ο εισαγγελέας Ευάγγελος Ζαχαρής προς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Εις βάρος του Βίνικ έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές οι οποίες τον κατηγορούν ότι «ξέπλυνε» περίπου 130 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins.

Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση του Βίνικ έχουν ζητήσει πλην της Γαλλίας, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Ο εκζητούμενος έχει συμφωνήσει για την έκδοσή του στην τελευταία. 

Η σημερινή διαδικασία διεξήχθη εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της έδρας, του ίδιου του εκζητούμενου αλλά και της συνηγόρου του Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία κατέληξε σε αίτημα εξαίρεσης τόσο των δικαστών όσο και του εισαγγελέα.

Όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου υποβάλλοντας το αίτημα, παραβιάστηκαν σφόδρα τα δικαιώματα του Αλεξάντερ Βινικ καθώς η πρόεδρος διέκοψε την κατάθεση μάρτυρα σε κομβικό σημείο, αρνήθηκε μικρή διακοπή που ζήτησε ο διερμηνέας του Βινικ λόγω κόπωσης και δεν επέτρεψε στον εκζητούμενο να ακουστεί όταν ζήτησε το λόγο.

Το σημαντικότερο όμως κατα την κ. Κωνσταντοπούλου ήταν ότι ο Βίνικ δεν μπόρεσε να λάβει γνώση της εισαγγελικής πρότασης όταν αυτή εκφωνείτο καθώς λόγω της έντασης και των αντεγκλήσεων ο διερμηνέας δήλωσε αδυναμία να την ακούσει και να την διερμηνεύσει στον εκζητούμενο.

Η διαδικασία διεκόπη λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί με την τοποθέτηση της κ. Κωνσταντοπούλου στις 29 Νοεμβρίου. 



ΠΗΓΗ