Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την επίθεση – ΠΟΑΣΥ: Η πολιτική και φυσική ηγεσία δεν συγκινούνται – Παπακώστα: Οι αστυνομικοί να εντείνουν την αυτοπροστασία τους

Έρευνα για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών που επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τρεις αστυνομικούς στο Πρωτοδικείο Αθηνών διενεργεί η Αστυνομία σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Το πρωί της Δευτέρας, αντιεξουσιαστές που ήταν κατηγορούμενοι για επεισόδια που είχαν γίνει το 2009 στη Φυλή, ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση μέσα στο Εφετείο με δύο αστυνομικούς μάρτυρες της υπόθεσης.

Όταν εκείνοι βγήκαν από την αίθουσα δέχθηκαν επίθεση από μια ομάδα περίπου 50 ατόμων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, παράλληλα διενεργείται έρευνα και σε υπηρεσιακό επίπεδο για τη στάση και την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν την ευθύνη λήψης και τήρησης μέτρων τάξης στο Πρωτοδικείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:

«Για τα σημερινά περιστατικά κατά τη διάρκεια εκδίκασης υπόθεσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών, σχηματίζεται ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο της οποίας διενεργείται αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπαιτίων δραστών. Επιπλέον τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες που έλαβαν χώρα ερευνώνται και σε υπηρεσιακό επίπεδο».

Η ΠΟΑΣΥ, με ανακοίνωσή της, αναφέρεται στην επίθεση που δέχθηκαν αστυνομικοί από τους αντιεξουσιαστές και σημειώνει:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καταδικάζει τη σημερινή επίθεση εναντίον των συναδέλφων μας (αυτή τη φορά και μέσα στο χώρο των δικαστηρίων), συμπαραστέκεται σε αυτούς για την απρόκλητη βία που δέχθηκαν και διαμαρτύρεται εντόνως, προς πάσα κατεύθυνση, για την ανυπαρξία των αναγκαίων μέτρων.

Η παρατηρούμενη κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, σε διάφορα σημεία της Αθήνας, δυστυχώς, προκαλεί το αίσθημα της κοινής γνώμης, η οποία ευλόγως αναρωτιέται τι μέλλει γενέσθαι με την ασφάλειά της, όταν, ο ίδιος ο αστυνομικός, είναι απροστάτευτος και αποδέκτης συνεχόμενης βίας. Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι τέτοιου είδους περιστατικά, δεν συγκινούν κανέναν από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος, γι’ αυτό και δεν υπήρξε, ούτε μετά τη σημερινή επίθεση, η αναμενόμενη αντίδραση για τη σύλληψη των δραστών. Θα απαντήσουν έστω τώρα στα ερωτήματα που εγείρονται όσοι έχουν την ευθύνη για την απερίγραπτη αδράνεια που διαπιστώνεται σε όλες αυτές τις επιθέσεις εναντίον συναδέλφων μας;

Η ευκολία με την οποία έχουν βάλει τα διάφορα «φασιστοειδή» στο στόχαστρό τους τις αστυνομικές δυνάμεις, αποκαλύπτει όχι μόνο το απύθμενο θράσος που τα διακρίνει, αλλά και τα αίτια που τα εκτρέφουν. Είναι προφανώς η ατιμωρησία που απολαμβάνουν και η ιδιότυπη ασυλία που τους παρέχεται… Επιτέλους, να εφαρμοστεί η νομοθεσία που τιμωρεί τα διαπραττόμενα αδικήματα εις βάρος των Αστυνομικών και να υπάρξει η δέουσα στήριξη στο θεσμό της αστυνομίας για να επιτελέσει απερίσπαστα το έργο της. Τέλος, πληροφορούμε τους πάντες ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν πτοούν τον Έλληνα Αστυνομικό, ο οποίος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη, ζητώντας από την πολιτεία να τον εξοπλίσει με κάθε αναγκαίο μέσο για να επιτελεί ακόμα καλύτερα την αποστολή του»».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα τόνισε: «Δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν έγιναν συλλήψεις, δεν δόθηκε εντολή να μην πραγματοποιηθούν συλλήψεις» και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να εντείνουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί περισσότερο την αυτοπροστασία τους, να προσέξουν τον εαυτό τους».

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΔ με αφορμή δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα στον τηλεοπτικό σταθμό Οpenγια το περιστατικό με τον έλεγχο ταυτοτήτων αστυνομικών από μέλη του Ρουβίκωνα.

«Μετά τις απίστευτες δηλώσεις της κ. Κατερίνας Παπακώστα που έσπευσε να δικαιολογήσει όχι τους αστυνομικούς, αλλά τους μπαχαλάκηδες που τους έκαναν έλεγχο ταυτότητας, της προτείνουμε να αλλάξει και τον τίτλο της σε υφυπουργό Προστασίας του Ρουβίκωνα». Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν ρωτήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open για το περιστατικό ανέφερε πως είναι δικαίωμα του πολίτη να ζητά από αστυνομικούς με πολιτικά την ταυτότητά τους και όσον αφορά τις επιπτώσεις υπογράμμισε πως θεσμικά υπάρχουν τα όργανα που θα επιληφθούν και θα επιληφθούν.