Μοναστηράκι: Αρχαιοκάπηλος έκρυβε πολύτιμο θησαυρό (pics)

Χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί, τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30/10), σε έναν 51χρονο στο κέντρο της Αθήνας.

Για παράνομη κατοχή αρχαίου κινητού μνημείου, κατηγορείται ο άνδρας που συνελήφθη στο Μοναστηράκι, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, για κατοχή από άγνωστο άτομο αρχαίων κινητών μνημείων, κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας εντόπισε στο Μοναστηράκι τον 51χρονο και μετά από έρευνα σε σπίτι ιδιοκτησίας του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα αρχαίο κινητό μνημείο.

Η κατασχεθείσα αρχαιότητα επιδείχθηκε σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών , ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Πρόκειται για μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο, σχεδόν ακέραιο, ο εχίνος του οποίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου και τα προσκεφάλαια φέρουν διακόσμηση με ζωστήρες ενώ οι οφθαλμοί των ελίκων είναι επίπεδοι και στην άνω επιφάνεια φέρει, ακανόνιστες λαξεύσεις, τα εγχάρακτα γράμματα «ΙΓ», πιθανόν τεκτονικά σύμβολα καθώς και εγχάρακτο κεφάλι ανθρώπινης μορφής σε πλάγια όψη. Έχει μέγιστο σωζόμενο μήκος στις έλικες, εβδομήντα ένα  εκατοστά, άβακα πενήντα ένα επί σαράντα πέντε εκατοστά, κάτω επιφάνεια πλάτους σαράντα τέσσερα και μισό εκατοστά και μέγιστο ύψος στις έλικες είκοσι εννέα εκατοστά.

Χρονολογείται πιθανόν στην Κλασική ή Ελληνιστική περίοδο, είναι σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης ενώ πιθανόν προέρχεται από την περιοχή της Ακροπόλεως, της Πλάκας ή και της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Αποβλήθηκαν μαθητές που τραγουδούσαν το «Μακεδονία Ξακουστή» στην παρέλαση – Τι απαντούν οι ίδιοι

Έρχονται ριζικές αλλαγές στις συγκοινωνίες της Αθήνας



ΠΗΓΗ