Οι πιο… περιζήτητοι Έλληνες καταζητούμενοι

Έγιναν γνωστοί όχι για κάποια επιστημονική τους ανακάλυψη, αλλά διότι αποτελούν τους πιο περιζήτητους Έλληνες καταζητούμενους. Πρόκειται για ανθρώπους με τα περισσότερα διωκτικά έγγραφα. Μια πρώην ιδιοκτήτρια κέντρου αισθητικής, ένας απατεώνας του Διαδικτύου και μια πρώην ανακρίτρια «πρωταγωνιστούν» στο κυνήγι που έχει επί χρόνια εξαπολύσει το Τμήμα Αναζητήσεων Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για να τους εντοπίσει.

Μέχρι πρόσφατα στην παγκόσμια λίστα καταζητούμενων, στην οποία η χώρα μας έχει «δικαίωμα» κατάληψης δύο θέσεων, βρίσκονταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας και η Πόλα Ρούπα. Μετά τη σύλληψη όμως του μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα», σίγουρα κάποιος από τους παρακάτω θα καταλάβει τη θέση.

Τρεις διαφορετικές ιστορίες

Νότα Αυγερινοπούλου, πρώην ιδιοκτήτρια κέντρου αισθητικής Beauty and Diet. Γιάννης Πλατρίτης ή George Andrieu John, 39 χρόνων, ο απατεώνας του Διαδικτύου με την… μπλε Ferrari. Τόνια Ηλία, 59 χρόνων, η πρώην ανακρίτρια του «παραδικαστικού». Η πρώτη κυρία αναζητείται εδώ και 13 χρόνια, εις βάρος της υπάρχουν 316 σελίδες διωκτικά έγγραφα, με 10 από αυτά να περιγράφονται σε κάθε σελίδα, για χρέη, επιταγές, υπεξαιρέσεις και άλλα αδικήματα, ενώ εκτιμάται ότι διαφεύγει στο εξωτερικό. Ο δεύτερος αναζητείται 12 χρόνια και εκκρεμούν εις βάρος του 48 διωκτικά έγγραφα, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες τον ήθελαν να βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία, απ’ όπου κατάγεται, ή στη Γερμανία, ενώ φήμες που διαρρέουν κάνουν λόγο για συχνά ταξιδάκια του στη χώρα μας.
Η τρίτη καταζητούμενη διαφεύγει εδώ και 13 χρόνια και, παρότι βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία με «βραχιολάκι», στις 15 Φεβρουαρίου 2017 κατάφερε για 4η φορά να μην εκδοθεί στην Ελλάδα, καθώς έχει ζητήσει άσυλο. Το περίεργο και ίσως κωμικοτραγικό κομμάτι της υπόθεσης είναι πως το βρετανικό κράτος τής χορηγεί επίδομα άνω των 1.000 λιρών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν νομική βοήθεια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Οι κάρτες έκαναν φτερά!

Η Παναγιώτα (Νότα) Αυγερινοπούλου αναζητείται από το 2004, όταν παραπέμφθηκε για απάτη κατά συνήθεια σε βαθμό κακουργήματος. Η ιδιοκτήτρια του Beauty and Diet, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, φέρεται να άδειασε τους τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην και νυν πελατών της κάνοντας χρήση των κωδικών των πιστωτικών καρτών του, ενώ άφησε παράλληλα απλήρωτους δεκάδες υπαλλήλους της. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν τον Μάιο του 2003, πελάτες του κέντρου αισθητικής κατήγγειλαν πως οι πιστωτικές τους κάρτες είχαν χρεωθεί με σημαντικά ποσά για υπηρεσίες που δεν είχαν ποτέ λάβει. Η χρέωση μάλιστα συνεχιζόταν και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αργότερα η έρευνα που ακολούθησε έφερε στο φως και υποθέσεις από άλλα θύματα, αλλά και τον τρόπο υπεξαίρεσης των ποσών από την τράπεζα, με τη συνεργασία τεσσάρων-πέντε υπαλλήλων της, οι οποίοι διώκονται για συνέργεια. Τι σκαρφίστηκαν λοιπόν οι εμπλεκόμενοι: Οι υπάλληλοι πληκτρολογούσαν στα μηχανήματα χρέωσης πιστωτικών καρτών τους κωδικούς αριθμούς των καρτών των πελατών και έτσι τους χρέωναν με διάφορα χρηματικά ποσά. Η συνεργαζόμενη τράπεζα, νομίζοντας ότι υπήρχε η έγκριση των πελατών για αυτές τις συναλλαγές, μετέφερε τα ποσά στην εταιρεία Adjust, Ινστιτούτο Άσκησης Αισθητικής και Διαίτης ΑΕ της Αυγερινοπούλου. Επίσης, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, έβαζε τους υπαλλήλους να αποτυπώνουν πλασματικά συμβόλαια παροχής υπηρεσιών της εταιρείας και να εκδίδουν πλασματικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για τον καθέναν από τους ζημιωθέντες. Η Νότα Αυγερινοπούλου διώκεται ακόμα γιατί παρακράτησε μισθούς και δώρα 40 εργαζομένων.
Το σκάνδαλο συνεχίστηκε όταν και προέκυψε βιομηχανία πλαστών πτυχίων αισθητικής στα ΙΕΚ Αυγερινοπούλου, εικονικά μαθητολόγια στα οποία φαίνονταν εγγεγραμμένοι ανύπαρκτοι μαθητές, πλαστογράφηση υπογραφών των σπουδαστών, συμβάσεις δανεισμού «factoring» με τράπεζα έναντι ανύπαρκτων κατατεθειμένων διδάκτρων και έμμεσος καταναγκασμός εργαζομένων για τη σύναψη καταναλωτικών δανείων έναντι υποσχέσεων για αγορά μετοχών. Η 64χρονη, σύμφωνα με τις καταγγελίες, με απειλητικό μέσο την απόλυση, εξανάγκασε υπαλλήλους να πάρουν καταναλωτικά δάνεια από τράπεζα ύψους 1.000.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας Jurby International AE, συμφερόντων Αυγερινοπούλου, με το πρόσχημα εισαγωγής της στο ΧΑ, όπου ποτέ δεν μπήκε, και τα χρήματα των δανείων υπεξαιρέθηκαν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΤΡΙΤΗΣ
Πούλαγε ό,τι… δεν υπήρχε

Ο George Andrieu John ή Γιάννης Πλατρίτης, γεννηθείς στη Μεγάλη Βρετανία, ξεκίνησε από το 2006 τις απάτες με πώληση πολυτελών αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, κινητών, τροφίμων, ποτών και άλλων αντικειμένων μέσω Διαδικτύου. Εναντίον του εκκρεμούν 48 διωκτικά έγγραφα από τις δικαστικές Αρχές των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Τα θύματά του, που ανέρχονται σε χιλιάδες, έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο φτιάχνοντας ακόμη και ιστοσελίδα αναζητώντας πληροφορίες για τον εντοπισμό του προκειμένου να συλληφθεί. Σχεδόν καθημερινά επικοινωνούν με την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία. Πριν ξεσπάσει αυτή η διαδικτυακή αναζήτησή του, εκείνος έκανε βόλτες επιδεικνύοντας τα πλούτη του με μια μπλε Ferrari και μια κίτρινη Lamborghini Gallardo.
Ο 39χρονος απέσπασε από τον κολλητό του 120.000 ευρώ, πούλησε 20μετρο σκάφος αναψυχής που δεν υπήρχε, αλλά έφαγε και χρήματα από τόσους άλλους ανθρώπους. Πλέον συγγενείς του σε Πέραμα και Ίλιον φέρεται και εκείνοι να έχουν χάσει τα ίχνη του. Κάποια στιγμή εντοπίστηκε ασφαλιστήριο συμβόλαιο μοτοσυκλέτας που φέρεται να είχε βγει σε επωνυμία εταιρείας του, χωρίς όμως να εντοπιστεί εκείνος ή η μοτοσυκλέτα.
Είχε δημιουργήσει κάποιες εταιρείες με τις επωνυμίες Cartel International & All about anything, άνοιξε γραφεία στο Κολωνάκι, πουλώντας ανύπαρκτα πολυτελή αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, σκάφη αναψυχής, κινητά, ηλεκτρονικές συσκευές, τρόφιμα, ποτά και γενικώς ό,τι πωλείται…
Εμφανιζόταν ως λογιστής γνωστού εφοπλιστή, ανιψιός ιδιοκτήτη αεροπορικής εταιρείας και ενοικίαζε σκάφη αναψυχής, ακριβά αυτοκίνητα, στέλνοντας πλαστά εμβάσματα, πλαστά από τη… Lloyds. Άλλοτε εμφανιζόταν ως «ανεξάρτητος συνεργάτης» του ΟΔΔΥ, ο οποίος τους έβρισκε πολυτελή οχήματα σε πολύ χαμηλές τιμές καθιστώντας τους ως δήθεν μοναδικούς πλειοδότες. Έπαιρνε προκαταβολές έως και 5.000 ευρώ για μια Aston Martin και τους έστελνε στις αποθήκες του πρώην ΟΔΔΥ, όπου είχε δεσμεύσει για χάρη τους, ώστε να… παραλάβουν τα νέα τους αυτοκίνητα!

ΤΟΝΙΑ ΗΛΙΑ
Το παραδικαστικό κύκλωμα και η διαφυγή στο Λονδίνο

Η πρώην ανακρίτρια Τόνια Ηλία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία δίχως να είναι εφικτή οποιαδήποτε προσπάθεια έκδοσής της. Η τέταρτη φορά επιδιωκόμενης μεταφοράς της ήταν στις 15 Φεβρουαρίου 2017, όταν οι βρετανικές Αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές πως η 59χρονη έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα και κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών μπορούσε να μεταβεί στο Λονδίνο για να την παραλάβει.
Την ώρα που όλα ήταν έτοιμα και είχαν βγει και τα εισιτήρια, οι βρετανικές Αρχές ενημέρωσαν για τη νέα αναβολή. Η Τόνια Ηλία ισχυρίζεται ότι στις 14/2/2017 το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε αυτοβούλως την αναστολή έκδοσής της στην Ελλάδα, που είχε διαταχθεί για τις 15/2/2017, προκειμένου να ερευνηθεί περαιτέρω και από τα αρμόδια αγγλικά δικαστήρια η βασιμότητα των τελευταίων πρόσθετων λόγων για το άσυλο που έχει αιτηθεί.
Η έκδοσή της στην Ελλάδα είχε προηγουμένως διαταχθεί στις 8/6/2015, στις 28/12/2016, στις 19/1/2017 και στις 15/2/2017, ανεστάλη εκ του νόμου στις 8/6/2015, λόγω της κατατεθείσης προσφυγής της, στις 28/12/2016 λόγω προσωπικής της ασθένειας και στις 19/1/2017 επειδή εξετάστηκε και κρίθηκε από τον γιατρό της αγγλικής Αστυνομίας στο αεροδρόμιο του Heathrow ως «ακατάλληλη να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο». Η Τόνια Ηλία έγινε γνωστή από την εμπλοκή της στο παραδικαστικό κύκλωμα και την απαγγελία κατηγοριών για κακουργηματική απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. Το όνομά της συνδέθηκε τότε με τις υποθέσεις του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη.
Η 59χρονη δεν είχε κάνει δήλωση «πόθεν έσχες» για τέσσερα χρόνια και πριν καταδικαστεί για την υπόθεση διέφυγε στην Αγγλία. Εκεί εμφανιζόταν ως «Αντωνία Ζαμίν», καθηγήτρια Γαλλικών. Συνελήφθη τον Μάιο του 2011, προφυλακίστηκε για 19 μήνες και αφέθηκε ελεύθερη τον Δεκέμβριο του 2012 φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι.

«Με λένε Ζαμίν»

Η Αντωνία Ηλία, ή Τόνια για τους φίλους της, συνελήφθη τον Μάιο του 2011 στο Μπράιτον της Αγγλίας – αφού εις βάρος της, την εποχή εκείνη, εκκρεμούσαν πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Όταν οδηγήθηκε στο βρετανικό δικαστήριο για πρώτη φορά, αρνήθηκε την ταυτότητά της. «Με λένε Αντωνία Ζαμίν και είμαι Γαλλίδα» είχε πει.
Αφού εξακριβώθηκε η ταυτότητά της προφυλακίστηκε για 19 μήνες. Αφέθηκε ελεύθερη τον Δεκέμβριο του 2012 και από τότε ζούσε με περιοριστικά μέτρα, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι και προσπαθώντας με κάθε τρόπο να μη βρεθεί ενώπιον των ελληνικών Αρχών.
Στα τέλη του 2015 η πρώην ανακρίτρια είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο καταγγέλλοντας Έλληνες συναδέλφους της για ψευδή στοιχεία, τα οποία στέλνουν στα βρετανικά δικαστήρια για να επιτύχουν την έκδοσή της.

«Δεν βρίσκομαι στη λίστα Λαγκάρντ»

«Είμαι ο πτωχότερος δικαστής παγκοσμίως και να είστε σίγουρος ότι το όνομά μου, καθώς και το όνομα όλων των συγγενικών μου προσώπων, δεν θα έχετε την τύχη να το συναντήσετε στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ» ανέφερε στην επιστολή της προς τον πρώην υπουργό.
«Απεναντίας ως δικαστής που πολέμησε όσο κανείς άλλος τη διαφθορά, αρνούμενη να υποκύψω σε παράνομες εντολές ανωτέρων μου, λόγω οικονομικών μου προσωπικών και οικογενειακών μου χρεών στις τράπεζες έχασα ακόμη και το πατρικό μου σπίτι. Για τον λόγο άλλωστε αυτόν, ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο από τις αγγλικές Αρχές, λόγω της υφιστάμενης κατηγορίας του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κρίθηκα και επίσημα άπορη και μου χορηγήθηκαν επιδόματα ανεργίας, ενοικίου, νομικής βοήθειας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
Με την ίδια επιστολή ζητούσε από τον Ν. Παρασκευόπουλο να αποδοθούν ευθύνες στους εισαγγελείς που την κυνηγούν, «αλλά κυρίως να προβείτε το συντομότερο δυνατόν, και διαρκούσης ακόμη της έρευνάς σας, σε άμεση κατεπείγουσα ενημέρωση του αγγλικού δικαστηρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η τυχόν απόφαση της έκδοσής μου».
Η Αντωνία Ηλία εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα στα βρετανικά δικαστήρια και τώρα φαίνεται ότι ήρθε η στιγμή να λογοδοτήσει για τις πράξεις που της καταλογίζονται. Μέχρι να έρθει όμως στην Ελλάδα όλα είναι ανοιχτά, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα σκαρφιστεί για να αποφύγει την έκδοσή της.

ΠΗΓΗ