Ντοκουμέντο: Ολόκληρη η εισαγγελική πρόταση για το «Παραδικαστικό»

Την ενοχή του προέδρου εφετών, Γιάννη Ευσταθίου, και του δικηγόρου, Πέτρου Μαντούβαλου, για το αδίκημα της δωροδοκίας, η οποία φέρεται να ανέρχεται στο ποσό των 600.000 ευρώ, πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κ. Δεγαΐτης στη δίκη για το παραδικαστικό κύκλωμα.

Το ereportaz σας παρουσιάζει παρακάτω ολόκληρη την εισαγγελική πρόταση για τους κατηγορούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι τις καταγγελίες εις βάρος των κατηγορουμένων είχε κάνει ο επιχειρηματίας, Γιάννης Μπολετσης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν φυγόδικος, με τον εισαγγελέα να προτείνει χθες την αθώωσή του λέγοντας πως «κακώς παραπέμφθηκε σε δίκη γιατί βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης στην προκειμένη περίπτωση».

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό: «Έπρεπε εξαρχής να μην παραπεμφθεί. Τα στοιχεία θεμελιώνουν πως εξαναγκάστηκε καθώς βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης. Η επίμαχη πράξη της δωροδοκίας ήταν απότοκος έντονου φόβου που ένιωσε από τον αδίστακτο δικαστικό λειτουργό. Το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί ήταν διαπραγματεύσεις ως προς τη μείωση του αρχικού ποσού. Ο κατηγορούμενος πρέπει να αθωωθεί».

Ο Αρχιμανδρίτης Γιοσάκης και η πρόταση για ενοχή

Ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης -Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος και ο αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσακης, για την εκβίαση του επιχειρηματία, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να μεσολάβησε στη δωροδοκία του προέδρου εφετών. Όμως, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή του Ιάκωβου Γιοσακη για το αδίκημα της δωροδοκίας λόγω παραγραφής.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή λόγω παραγραφής του δικηγόρου Πέτρου Λεωτσάκου και του ιερέα Διονύση Ζήκου, ενώ ζήτησε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ντάλτας και ο εφέτης Αθανάσιος Μουστάκας.

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι οι δικαστές Ευσταθίου και Μουστάκας, από τον Μάιο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010, φέρεται να έλαβαν 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο, μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη, προκειμένου να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1».

Αποτέλεσμα εικόνας για μαντουβαλος

Επίσης, ο κ. Ευσταθίου κατηγορείται, ότι μέσω του Γιοσάκη εκβίασε τον Γιάννη Μπολέτση να του καταβάλει 60.000 ευρώ, προκειμένου να εκδώσει και για εκείνον απαλλακτική απόφαση.

Θυμηθείτε τι είχε αποκαλύψει το ereportaz για την δίκη που δεν προβάλλεται από τα ΜΜΕ.

Διαβάστε την εισαγγελική πρόταση:

 

 

ΠΗΓΗ