Νέα πρόταση για παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009

Εμμένει στη θέση του για παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου για την υπόθεση των καταγγελιών περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείματος το 2009, ο εισαγγελέας Εφετών Στ. Κωσταρέλος με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Μετά από δύο απαλλακτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών και δύο αναιρέσεις από τον Άρειο Πάγο, ο εισαγγελικός λειτουργός τονίζει ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να καθίσει στο εδώλιο για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως σε βαθμό κακουργήματος, κατηγορία που αφορά τις καταγγελίες σε βάρος του, ότι προέβη σε διόγκωση του ελλείμματος το 2009 με αποτέλεσμα να υπαχθεί η χώρα μας σε καθεστώς μνημονίων.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας υιοθετεί πλήρως τα καταγγελλόμενα περί διογκώσεως του ελλείμματος από τα τότε μέλη της Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαο Λογοθέτη, αν και στη δικογραφία, όπως υποστηρίζει η πλευρά Γεωργίου, υπάρχει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Αρχής (Eurostat) με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχει εγκριθεί από αυτήν ο υπολογισμός του ελλείμματος για το 2009 που έγινε με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, και οι οποίοι ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο συνήγορος του Ανδρέα Γεωργίου, Κων. Παπαδιαμάντης, αφήνει αιχμές λέγοντας πως ο εισαγγελέας δεν προέβη σε εξέταση ως μαρτύρων ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς η μεθοδολογία προσμέτρησης και του επίμαχου ελλείμματος του 2009 γίνεται σε τήρηση ευρωπαϊκών όρων.

Ακόμη, από την πλευρά Γεωργίου υποστηρίζεται ότι το ύψος του ελλείμματος του 2009 έχει αποδεχθεί και η κυβέρνηση καθώς με βάση αυτό έχουν ήδη υπογραφεί με τους εταίρους τρεις δανειακές συμβάσεις και έχει χρηματοδοτηθεί η χώρα με δεκάδες εκατομμύρια.

Για την υπόθεση Γεωργίου, πάντως, θα αποφανθεί – για τρίτη συνεχή φορά- το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με την έκδοση σχετικού βουλεύματος το προσεχές διάστημα.



ΠΗΓΗ