Νέα αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στο ΣτΕ

Νέα αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» κατατέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την αίτηση η επίμαχη συμφωνία «εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού και παραχωρεί το όνομα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια των αυτοχθόνων πολιτών της Ελληνικής Μακεδονίας στους εθνικά Σλάβους πολίτες της γείτονας χώρας».

Ειδικότερα οι νέοι προσφεύγοντες (Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και ο δικηγόρος Γεώργιος Κόκκας) στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Κοτζιά και ζητούν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο κ. Κοτζιάς συναινεί στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Όπως τονίζουν παραβιάστηκε το άρθρο 82 του Συντάγματος που καθορίζει ότι η κυβέρνηση κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, καθώς το Σύνταγμα δεν αφήνει απεριόριστη την κυβερνητική εξουσία, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση, που ουσιαστικά καταργήθηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913. Παράλληλα, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αξία του ανθρώπου σε εθνικό επίπεδο, καθώς επέρχεται μείωση της αξίας και προσβολή της προσωπικότητας των Μακεδόνων Ελλήνων, λόγω της αφαίρεσης ουσιωδών στοιχείων της πολιτιστικής τους ταυτότητας, δηλαδή της ίδιας της ονομασίας τους. Επιπλέον υπογραμμίζουν πως, ανακύπτει θέμα υπέρβασης εξουσίας κατά παράβαση του άρθρου 36 του Συντάγματος που ορίζει τις εξουσίες, την ευθύνη και τις πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην περίπτωση σύναψης διεθνών συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αίτηση κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια, Ουαλία, Νότια Αφρική, κ.λπ.) και πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.



ΠΗΓΗ