Στο μικροσκόπιο δεκάδες «περίεργες» αποφυλακίσεις μετά την υπόθεση Φλώρου

Μετά τις αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου, του καταδικασμένου για το σκάνδαλο Energa Hellas Power επιχειρηματία, ξεκινούν έρευνες για το αν κι άλλοι κρατούμενοι πήραν το… χαρτί της ελευθερίας λόγω «πλαστής» αναπηρίας.

Ανοίγει η βεντάλια της εισαγγελικής έρευνας με αφορμή την «περίεργη» αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα οτι δεν υπάρχουν κι άλλοι κρατούμενοι που μπορεί να αποφυλακίστηκαν με πλαστά έγγραφα. 

Η υπόθεση του 39χρονου επιχειρηματία είναι, όπως φαίνεται, είναι η αρχή για να αρχίσουν οι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς έρευνα για τυχόν ύποτες αποφυλακίσεις. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν και καταγγελίες κρατουμένων, συγγενών ή δικηγόρων τους που θα ανοίξουν τη ροή των πληροφοριών και πιθανότατα την αποκάλυψη ενός κυκλώματος.

Προς το παρόν, ωστόσο, τα «φώτα» της προκαταρκτικής εξέτασης, έχουν πέσει πάνω στον Α. Φλώρο, ο οποίος επέστρεψε στις φυλακές Χαλκίδας για να συνεχίσει την έκτιση της ποινής των 21 ετών που του έχει επιβληθεί για την υπόθεση της Energa – Hellas Power. 

Αυτή είναι η πλαστή αξονική

Μορφή χιονοστιβάδας με ανυπολόγιστες συνέπειες για όσους εμπλέκονται, παίρνουν οι αποκαλύψεις στην υπόθεση του νεαρού επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, η οποία, εκτός του δικαστικού θρίλερ που έχει προκαλέσει, έχει βάλει «φωτιά» και στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Alpha έφερε στο «φως» δύο νέα στοιχεία, παρουσιάζοντας τη γνήσια αξονική τομογραφία του ηλικιωμένου ασθενή, ο οποίος είχε το ίδιο όνομα με τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο, και χρησιμοποιήθηκε για την αποφυλάκισή του.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πλαστογραφημένου αυτού εγγράφου αξονικής τομογραφίας που προσκόμισε ο Αριστείδης Φλώρος στην επιτροπή, «κέρδισε» ποσοστό αναπηρίας 70% και μαζί την αποφυλάκισή του.

Το επίμαχο έγγραφο φέρει υπογραφή ιατρού πνευμονολόγου της κλινικής «Παναγία Οδηγήτρια», η οποία μίλησε ανώνυμα στην κάμερα, κάνοντας λόγο για εξαπάτησή της, αφού «ποτέ δεν έβαλε την υπογραφή της σε εξέταση του κρατούμενου Φλώρου», τον οποίο δεν γνώριζε καν.

Παράλληλα, ο τηλεοπτικός σταθμός παρουσίασε και έγγραφο του ΕΦΚΑ με το οποίο ζητά από τη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική πληροφορίες για να διακριβωθεί πώς οι επιτήδειοι κατόρθωσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα απόρρητα δεδομένα ασθενών και να πλαστογραφήσουν, τελικά, τα στοιχεία.

Πηγή: Alpha – ΑΠΕ ΜΠΕ

Ομολόγησε ο γιατρός

Στο μεταξύ, την πλαστογράφηση της γνωμάτευσης, βάσει της οποίας αποφυλακίστηκε ο 39χρονος επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος, αν και καταδικασθείς σε 21χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο Energa Hellas Power, ομολόγησε εν μέρει -σύμφωνα με πληροφορίες- ο γιατρός, ο οποίος κατέθεσε τη Δευτέρα (03/09/2018) με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικημάτων στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς – Κατασχέθηκε ολόκληρος ο ιατρικός φάκελος του επιχειρηματία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρνήθηκε τις καταγγελίες περί δωροληψίας, ενώ η Εισαγγελία αναμένεται να καλέσει εκ νέου για ανωμοτί κατάθεση τον γιατρό. Τις επόμενες μέρες θα κληθούν μάλιστα για κατάθεση και άλλοι γιατροί, οι οποίοι γνωρίζουν ή ενεπλάκησαν στις επίμαχες γνωματεύσεις.

Της κατάθεσης του υπόπτου γιατρού ακολούθησε αυτή του διευθυντή της κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Σπύρου Ζακυνθινού, ο οποίος προσκόμισε πέρα των άλλων στοιχείων, δύο ακόμη γνωματεύσεις για τον Αριστείδη Φλώρο αλλά και βίντεο στο οποίο καταγράφεται με λεπτομέρειες η μεταγωγή και η εξέταση του κρατούμενου.

Στο μεταξύ, τις επόμενες κινήσεις τους προετοιμάζουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς που ερευνούν το θέμα της «αποφυλάκισης Φλώρου» βάζοντας στο στόχαστρό τους την αξιολόγηση των ενεργειών γιατρών μελών του ΚΕΠΑ, αλλά και δικηγόρων που ενεπλάκησαν στην όλη υπόθεση.

Δεν αποκλείουν μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση να αποτελέσει έναυσμα για επέκταση της έρευνας και για άλλες περιπτώσεις που ενδέχεται να αποδειχθούν αντίστοιχες με αυτήν του επιχειρηματία.

Η έρευνα για τον κ. Φλώρο προχωρά ταχύτατα μετά την κατάσχεση ολόκληρου του ιατρικού φακέλου του επιχειρηματία, αλλά και τη χθεσινή ανωμοτί κατάθεση του γιατρού, ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε ότι πλαστογράφησε το πιστοποιητικό που άνοιξε την πόρτα των φυλακών στον άλλοτε επικεφαλής της Energa.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το εφετείο, ο γιατρός που ενεπλάκη στην έκδοση της βεβαίωσης για την υπνική άπνοια του Άρη Φλώρου, ο οποίος κατέθεσε χθες το απόγευμα με την ιδιότητα του υπόπτου στους εισαγγελικούς λειτουργούς, φέρεται να ομολόγησε πως πλαστογράφησε το επίμαχο έγγραφο ώστε να εμφανιστεί σοβαρότερο το πρόβλημα του κρατούμενου επιχειρηματία.

Η εισαγγελία Διαφθοράς έχει ήδη ζητήσει από όλα τα νοσοκομεία που ενεπλάκησαν στη δόμηση του ποσοστού αναπηρίας του Άρη Φλώρου – μεταξύ δε αυτών και το νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού – κάθε σχετικό έγγραφο.

Παράλληλα με την αξιολόγηση των στοιχείων από τα νοσοκομεία, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και η επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας που ασχολήθηκε με την υπόθεση του καταδικασμένου σε 21 ετών κάθειρξη για την υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa-Hellas Power.

Η έρευνα θα κατευθυνθεί επίσης και στην αξιολόγηση των δικηγόρων που υπέβαλαν, ή ασχολήθηκαν με το αίτημα αποφυλάκισης, ώστε να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους στην όλη υπόθεση.

Η μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων πάντως, δημιουργεί σοβαρότατες υπόνοιες για τον τρόπο που αρκετοί κρατούμενοι, συνεπικουρούμενοι από γιατρούς και δικηγόρους, πέτυχαν να αποφυλακιστούν με ανάλογες μεθοδεύσεις. Έτσι όπως φαίνεται, είναι πολύ πιθανόν η εισαγγελία Διαφθοράς να επεκτείνει την έρευνά της και σε άλλες περιπτώσεις πλην του κ. Φλώρου, όπου κρατούμενοι εμφάνισαν εκ των υστέρων – μετά δηλαδή την καταδίκη τους σε εγκλεισμό – ποσοστά αναπηρίας άνω του 67%.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν στόχο να έχουν ολοκληρώσει εντός του μήνα την έρευνα τους για τον επιχειρηματία.

Τους φακέλους των γιατρών στην υπόθεση Φλώρου ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Στο μεταξύ, αίτημα στον ΕΦΚΑ και στη διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), για τους φακέλους που έχουν σχηματιστεί για τους γιατρούς οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου και των πλαστογραφημένων ιατρικών γνωματεύσεων.

Σκοπός του ΙΣΑ είναι η εκδίκαση και η τιμωρία των ενδεχόμενων πειθαρχικών παραπτωμάτων μελών του Συλλόγου.

Για το λόγο αυτό, ζητά άμεσα ενημέρωση από τη Διοίκηση του Ευαγγελισμού σχετικά με τις ιατρικές γνωματεύσεις που φαίνεται ότι έχουν πλαστογραφηθεί, σε περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή μελών του.

Επίσης, ζητά από την υπηρεσία του ΕΦΚΑ που είναι αρμόδια για τα ΚΕΠΑ να του στείλει όλα τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να επιληφθεί άμεσα για το θέμα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑΓιώργος Πατούλης δήλωσε: «Ο ΙΣΑ δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η τιμή και η αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος και του ιατρικού σώματος συλλήβδην, θα πράξει το καθήκον του όπως ορίζει ο Νόμος, εφόσον υπάρξουν σχετικές ευθύνες των ιατρών».



ΠΗΓΗ