Άρθρο – παρέμβαση: “Να τερματιστεί η σύγχυση για τον Υπαρχηγό Αστυνομίας και τις έκτακτες κρίσεις”

Η αποπομπή των Αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας και η επιλογή νέας Ηγεσίας στα Σώματα μετά τις εγκληματικές παραλείψεις στο Μάτι, δημιούργησε κενές θέσεις. Ειδικότερα στην Αστυνομία δημιουργήθηκε μια κενή θέση Αντιστρατήγου, η οποία δεν πληρώθηκε με την προβλεπόμενη διαδικασία του νόμου. Η παράλειψη αυτή δημιούργησε σενάρια για έκτακτες κρίσεις και σύγχυση για τη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας.

Καταρχήν πρέπει να θυμίσουμε, ότι ο νόμος ορίζει ποιος είναι ο Υπαρχηγός. Σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρο 36 παρ.2 του ν. 4249/2014 ο Υπαρχηγός είναι ο αρχαιότερος Αντιστράτηγος μετά τον Αρχηγό και τον αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος. Κατά συνέπεια υπάρχει Υπαρχηγός και δεν απαιτείται να τον ορίσει κανένας. Ο Αρχηγός τοποθετεί τους άλλους Αντιστρατήγους στις υφιστάμενες θέσεις Επιτελάρχη και Επιθεωρητών. Προσωρινά και μέχρι να καλυφθεί η υφιστάμενη κενή θέση Αντιστρατήγου, μπορεί να ανατεθούν παράλληλα καθήκοντα σε κάποιον. Για παράδειγμα μπορεί να οριστεί, ότι ο Υπαρχηγός μπορεί να εκτελεί προσωρινά και χρέη Επιτελάρχη. Κατά συνέπεια Υπαρχηγό έχουμε. Κάθε άλλη εκδοχή είναι αντίθετη στο νόμο.

Όσον αφορά την διενέργεια έκτακτων κρίσεων, αυτές επιτρέπονται μόνο για την πλήρωση των κενών θέσεων και βάση των πινάκων που ισχύουν. Δεν επιτρέπεται δηλαδή η εκ νέου κρίση των αξιωματικών και η σύνταξη νέων πινάκων. Εξάλλου τυχόν νομοθετική παρέμβαση αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως έχει ήδη κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν αποφάνθηκε κατά την επεξεργασία σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, ότι οι όποιες ρυθμίσεις πρέπει να έχουν πάγιο χαρακτήρα.

Κατά συνέπεια οφείλει η Διοίκηση να προχωρήσει αμέσως στην κάλυψη των κενών θέσεων, ώστε να σταματήσουν τα σενάρια και να εκκινήσει η ομαλή λειτουργία του Σώματος.

Το κείμενο αναρτήθηκε στη σελίδα στο fb του policenews.gr από τον Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α. κ. Ν. Μπλάνη*

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών