Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Μαίνεται σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά

Παραμένει ενεργή η πυρκαγιά – Μάχη των πυροσβεστών να μην φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια – Στη μάχη και ο Στρατός – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων.

Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα για τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής στην Εύβοια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα φωτιάς στην Εύβοια σε απόσταση 3 χλμ. από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ψαχνών Γιώργος Ψαθάς και σημείωσε ότι είναι ισχυρή η παρουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Όπως ανέφερε το χωριό Κοντοδεσπότι εκκενώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα της Κυριακής, μέσα σε ένα τέταρτο, ενώ όπως σημείωσε από τις φλόγες, δεν υπάρχει καμία ζημιά σε σπίτια, παρά μόνο δυο αποθήκες και μια κτηνοτροφική μονάδα που έχουν καεί.

Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού. «Η φωτιά εκδηλώθηκε στις τρεις το μεσημέρι σε ένα σημείο περίεργο πλησίον του δρόμου, όπου δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα, αυτό μας προβληματίζει», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος ενισχύοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Το σημείο ωστόσο δεν ευνοεί το έργο των πυροσβεστών καθώς η περιοχή είναι πολύ δύσβατη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πλησιάσουν οχήματα και να επιχειρήσουν από το έδαφος.

Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική #πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας, ενισχύουν από αέρος 2 Α/Φ και 4 Ε/Π.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 13, 2018
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την περιοχή της Εύβοιας ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι και σήμερα πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4).

Στη μάχη για την κατάσεβση της πυρκαγιάς συμμετέχουν σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής: 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 204 άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις, 20 βυτιοφόρα, 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 μηχανήματα έργου.

Υπενθυμίζεται ότι χρειάστηκε την Κυριακή να να εκκενωθούν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός καθώς και η Ιερά Μονή Γοργοεπικόου.

Άνοιξε ο δρόμος
Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, για την οποία χθες -για λόγους ασφαλείας- είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Παράλληλα, προληπτικά για λόγους ασφάλειας η αστυνομία έχει κλείσει την επαρχιακή οδό Λίμνης – Ψαχνών, στο ύψος του χωριού Προκόπι και κατευθύνει τους οδηγούς στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος
Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το βράδυ της Κυριακής (12/08) ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ο ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη συγκεκριμένη απόφαση του σημειώνοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».