Τραγωδία: Φόβοι για τουλάχιστον 100 νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στην Αττική

Η κόλαση που εκτυλίχτηκε τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στην Αττική άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, ακόμη περισσότερους τραυματίες και περιουσίες που έγιναν στάχτη εν μία νυκτί. Και ενώ η κινητοποίηση των «απλών» ανθρώπων, εθελοντών, ψαράδων, όλων εκείνων που συνεισέφεραν και συνεισφέρουν με κάθε μέσον, προσφέροντας ακόμη και τη στέγη τους στους πυρόπληκτους, είναι γιγαντιαία, η Πολιτεία για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε ανεπαρκής και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο περιστατικό.

Τα ερωτήματα που εγείρονται και πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά:

• Γιατί δεν υπήρξε σχέδιο εκκένωσης της περιοχής;
• Γιατί υπήρξε έλλειψη σχεδιασμού, ώστε να μπει πυροσβεστικό μπλόκο στη Μαραθώνος και να ανακόψει τη φωτιά έτσι ώστε να μην «κατέβει» προς τη θάλασσα;
• Γιατί αφέθηκαν οι πολίτες χωρίς κάποια καθοδήγηση για το πώς και πού να κινηθούν;

Την ίδια ώρα ο τραγικός κατάλογος των θυμάτων ολοένα και αυξάνεται. Με το πρώτο φως της ημέρας έγινε γνωστό πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον 77, ενώ τα σωστικά συνεργεία με τους εθελοντές συνεχίζουν τις έρευνες στις πυρόπληκτες περιοχές. Mιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι τριψήφιος.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί, σε νοσοκομεία βρίσκονται 71 ενήλικες, εκ των οποίων οι 10 σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 11 παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο. Συνολικά οι τραυματίες είναι 187.

Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι, με τους συγγενείς τους να απευθύνουν έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όσο για τις πληγείσες περιοχές, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα χρειαστούν ημέρες για να εκτιμηθεί ακριβώς το μέγεθος της καταστροφής.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Κύριο μέλημα αυτήν την ώρα είναι να βρεθούν οι αγνοούμενοι, όσοι πάνω στον πανικό χάθηκαν και έκτοτε δεν έχουν δώσει σημεία ζωής. Η ιστορία ενός πατέρα που αναζητεί τις κόρες του δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρία.

Ο κ. Γιάννης Φιλιππόπουλος, πατέρας δύο 9χρονων δίδυμων κοριτσιών, απηύθυνε μέσω καναλιών έκκληση όποιος γνωρίζει οτιδήποτε για τις κόρες του που αγνοούνται να επικοινωνήσει μαζί του στο τηλέφωνο 6948843741.

Ο ίδιος περιέγραψε ότι από τις κάμερες καναλιών που βρίσκονταν στη Ραφήνα είδε τις κόρες του, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, διασώθηκαν από πλοίο και μεταφέρθηκαν στη στεριά.

Ο κ. Φιλιππόπουλος επισκέφθηκε νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα, ακόμη και το νεκροτομείο στην περιοχή του Γουδή, χωρίς να βρει κάποιο ίχνος των παιδιών του.

Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση, ώστε να βρεθεί κάποια άκρη με τον πατέρα που είναι ακόμη στο σκοτάδι, και οι πρώτες επαφές από κόσμο που μπορεί να είδε τα παιδιά έγιναν μέσω των τηλεοπτικών σταθμών.

«Ακούγαμε τις φωνές και πλησιάζαμε για να τους σώσουμε»

Οι μαρτυρίες για το πώς διασώθηκαν μέσω θαλάσσης οι πολίτες είναι ενδεικτικές του αλαλούμ που επικράτησε τις τραγικές εκείνες ώρες που η φωτιά μαινόταν στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιτεχνούπολης.

Ψαράδες που έσπευσαν με τα σκάφη τους να σώσουν τον κόσμο που είχε βγει στην παραλία περιέγραψαν πώς εντόπιζαν τους πολίτες. «Ακούγαμε τις φωνές τους. Ο πυκνός καπνός είχε περιορίσει στο ελάχιστο την ορατότητα. Μόνο οι φωνές τους μάς καθοδηγούσαν κι έτσι τους εντοπίζαμε, τους επιβιβάζαμε στο σκάφος και τους μεταφέραμε».

Εκτός από τους αλιείς, εκεί έφθασαν ιδιώτες με τα σκάφη τους και συνέδραμαν στο έργο διάσωσης.

Η οικογένεια που ξεκληρίστηκε

Ακόμη μία οικογενειακή τραγωδία αποκαλύφθηκε χθες μέσα από τις εκκλήσεις για τον εντοπισμό ανθρώπων που αγνοούνται. Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, μεταξύ των θυμάτων από την πύρινη λαίλαπα ήταν η πρώην αθλήτρια ποδηλασίας της ΑΕΚ Εβίτα Φύτρου, η οποία βρέθηκε νεκρή στη θάλασσα. Ήταν μόλις 14 ετών και θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ποδηλασίας. Λίγες ώρες αργότερα, τόσο ο πατέρας της όσο και ο μόλις 11 ετών αδελφός της δυστυχώς εντοπίστηκαν νεκροί, καθώς έγινε η ταυτοποίηση των πτωμάτων τους.

Πέντε προσαγωγές

Στο μεταξύ, σε πέντε προσαγωγές υπόπτων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον Νέο Βουτζά.

Οι αστυνομικοί που περιπολούν στις καμένες περιοχές εντόπισαν τέσσερις νεαρούς να κινούνται ύποπτα με μηχανάκια στον Νέο Βουτζά. Νωρίτερα είχε προσαχθεί ακόμη ένα άτομο, ξένης υπηκοότητας.