Παράτυπη διαδικασία επαναξιολόγησης μεταθέσεων στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο εφαρμόζεται μια παράτυπη, στα όρια της παρανομίας, διαδικασία, ένα κόλπο δηλαδή, κυρίως για μεταθέσεις ααστυνομικών που ανήκουν σε υπηρεσία του αρχηγείου και αφορά τους βαθμούς που ξεκινούν, από αυτόν του αστυφύλακα εώς του αστυνόμου Α’.

Συγκεκριμένα, για αιτήσεις μεταθέσεων που αρχικά απορίφθηκαν από το συμβούλιο των κρίσεων, στη συνέχεια τους δίνουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση με την αιτιολογία «αίτηση επανεξέτασης», η οποία στο περιεχόμενό της αναγράφει τα εξής: «Παρακαλώ όπως γίνει δεκτή η αίτηση μετάθεσής μου που απορίφθηκε αρχικώς από το συμβούλιο των κρίσεων που συνεδρίασε για τον σκοπό αυτό, καθότι θεωρώ πως είμαι αναγκαίος στη συγκεριμένη υπηρεσία και μου έχει γίνει και σχετική πρόταση…».

Τη διαδικασία όμως αυτή λίγοι τη γνωρίζουν, καθώς όσοι υποβάλουν αυτήν την αίτηση, έχουν πληροφόρηση εκ των έσω… Οι υπόλοιποι ένστολοι που είδαν τα αιτήματά τους να μη γίνονται αποδεκτά και φυσικά δε γνωρίζουν την…παράτυπη διαδικασία, αφού δεν την προβλέπει το Π.Δ, μένουν στον άσο! Μάλιστα για να γίνουμε πιο σαφείς αξίζει να σας αναφέρουμε, πως για τις προσφυγές υπάρχουν δύο συμβούλια που αποτελούνται, το ένα από το συμβούλιο που εξετάζει τα αιτήματα των αστυφυλάκων μέχρι το βαθμό των Ανθυπαστυνόμων και το άλλο συμβούλιο που εξετάζει τα αιτήματα-ενστάσεις, από τον βαθμό του Υπαστυνόμου Β’ και πάνω.

Το συμβούλιο για τους χαμηλόβαθμους ξεκινά τον Ιουλίο και για τους αξιωματικούς αμέσως μετά.

Για να σας δώσουμε ένα παράδεγμα σας αναφέρουμε πως στο συμβούλιο των προσφυγών των κατωτέρων, υπάρχει μια αίτηση επανεξέτασης του Αστυφύλακα (…) που υπηρετεί με απόσπαση στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας ενώ έχει οργανική στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και του απορρίφθηκε η μετάθεση, ενώ στο συμβούλιο ανωτέρων υπάρχει αίτηση επανεξέτασης του αξιωματικού, (…) που είναι με απόσπαση σε νευραλγικό πόστο της Αστυνομίας, αλλά η οργανική του είναι στην Άμεση Δράση. Και σε αυτόν, η αίτηση μετάθεσης απορρίφθηκε και αναμένει τα αποτελέσματα της ένστασης…

Αν τελικά αυτά τα αιτήματα επανεξεταστούν και τελικώς οι έσντολοι πετύχουν το αιτημά τους, τότε αυτές οι μεταθέσεις κρίνονται παράνομες αφού, όπως προαναφέραμε, τη διαδικασία αυτή δεν την προβλέπει το Π.Δ.

Σκεφτείτε λοιπόν, όλοι αυτοί που αρχικώς τα αιτήματά τους απορρίφθησαν από την αρμόδια επιτροπή, στη συνέχεια να προσφύγουν στο άτυπο, αλλά με ουσιαστικό ρόλο, συμβούλιο για να επανεξεταστούν, το υπηρεσιακό αλαλούμ θα προκύψει και πόσες καραμπόλες θα διαταράξουν τις ισορροπίες στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.

Μέσα όμως απ’ όλη αυτή την παράνομη διαδικασία, προκύπτει ένα σοβαρό θέμα στο εσωτερικό της Αστυνομίας, το οποίο έχει να κάνει με τη εύρυθμη λειτουργία της, η οποία διαταράσσεται έντονα, δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα και μια απίστευτη εσωστρέφεια στο εσωτερικό της υπηρεσίας.

Διαβάστε σχετικό άρθρο του συνδικαλιστή Κανέλλου Β. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Γ.Γραμματέα της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Αττικής

«Τακτικές μεταθέσεις Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.: Ποιοι είναι οι «υπηρεσιακοί λόγοι;»
Κάθε χρόνο,έτσι και φέτος, τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου ανακοινώνονται οι τακτικές μεταθέσεις των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι μεταθέσεις γίνονται είτε με το σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) είτε εκτός συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων. Οι μεταθέσεις (χωρίς μόρια) γίνονται για πολλούς λόγους και όλες επικαλύπτονται με τη φράση για «υπηρεσιακούς λόγους».

Στον απόηχο των μεταθέσεων πάντα υπάρχουν οι συζητήσεις για την αναζήτηση αυτών των « υπηρεσιακών λόγων».

Κάτω από αυτή την αδιαφανή φράση υποκρύπτονται τα αίτια που λίγοι μαθαίνουν αλλά και δεν ανακοινώνονται σχεδόν ποτέ στον μετατιθέμενο Αξιωματικό.

Ο κανόνας αυτός εφαρμόστηκε και στις φετινές μεταθέσεις. Αξιωματικοί με λαμπρή καριέρα, με ζήλο για την εργασία τους , με πολλές υπηρεσιακές επιτυχίες, με ταύτιση του ονόματός τους με την Υπηρεσία τους, το παράδειγμα προς μίμηση τόσο για τους προϊσταμένους όσο και τους υφιστάμενους τους, βρέθηκαν στη λίστα των μετατιθεμένων.

Κανένας δεν απαντάει στο ερώτημα « γιατί έγινε η μετάθεση αυτή;» και όλοι πέφτουν από τα σύννεφα, αγνοώντας τα αίτια της μετάθεσης .

Διερωτώμεθα:

Αφού δεν υπήρχε ούτε πρόταση μετάθεσης από τους άμεσα προϊσταμένους του Αξιωματικού αλλά και ούτε επιθυμία του ιδίου για αλλαγή Υπηρεσίας, γιατί αποφασίστηκε η μεταθεσή του;
Ποιοι είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη να ζητούν τη μεταθεση Αξιωματικού, ή τους αφήνουμε να νομίζουν ότι την έχουν, εκτελώντας τις προσταγές τους;
Ποιο είναι το δίδαγμα που δίνεται σε κάθε Αξιωματικό από τις μεταθέσεις αυτές; Να συνεχίσει να δουλεύει ; Να μη δουλεύει ; Να φοβάται ; Να μη φοβάται; Να υποκύπτει ; Να μην υποκύπτει;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα περιμένουμε απάντηση μέσω των αποφάσεων που θα πάρει, στη νέα συνεδρίαση, το Ανώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων για να εξετάσει τα αιτήματα των μετατιθέμενων Αξιωματικών για την τροποποίηση ή την ακύρωση της μετάθεσής τους.

Περιμένουμε να αρθούν οι άδικες μεταθέσεις και επιτέλους να διευκρινίζονται με θάρρος και παρρησία ποιοι είναι οι «υπηρεσιακοί λόγοι».

Πηγή: anatropionline.gr