Αυξημένες οι παραβάσεις παρά την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ

Σε αναμονή υπουργικών αποφάσεων για διευκρινήσεις βρίσκονται οι τροχονόμοι σε όλη τη  χώρα ενάμιση μήνα μετά την εφαρμογή του αναθεωρημένου ΚΟΚ. Οι νέες διατάξεις χρειάζονται αποσαφήνιση και ενίσχυση λένε στην karfitsa οι τροχονόμοι που καθημερινά βεβαιώνουν παραβάσεις σε πολίτες.

Στο νέο ΚΟΚ, υπάρχουν ασάφειες όπως αυτή για τον συνοδηγό και τον συνεπιβάτη όταν δεν φοράει ζώνη ασφαλείας ή κράνος. Αυτές οι παραβάσεις τιμωρούνται με το διοικητικό πρόστιμο της  αφαίρεσης διπλώματος από τον οδηγό για 60 ημέρες χωρίς να προβλέπει κάποια «ποινή» για συνοδηγούς και συνεπιβάτες. Αντίθετα ο  παλιός ΚΟΚ όριζε πρόστιμο 80 ευρώ και για τους υπόλοιπους επιβάτες. «Προς το παρόν κάνουμε συστάσεις στους συνοδηγούς καθώς δεν προβλέπεται κάποιο άλλο μέτρο, μέχρι να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα αποσαφηνίζουν τόσο το πρόστιμο του συνοδηγού, όσο και μια σειρά άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν» εξηγεί στην Καρφίτσα ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης ταξίαρχος Γιώργος Σουρβίνος.

Αναμένονται διευκρινήσεις για τα πρόστιμα ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια

Από την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ δεν έχουν καταλογιστεί πρόστιμα με την κλιμάκωση των εισοδηματικών κριτηρίων καθώς δεν έχουν συνδεθεί οι διευθύνσεις Τροχαίας με το taxis.

«Δεν έχουν εκδοθεί  υπουργικές αποφάσεις για τα πρόστιμα που θα καθορίζονται ανάλογα με το εισόδημα και προς το παρόν δεν έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε την εισοδηματική κατάσταση του παραβάτη καθώς δεν μπορούμε να είμαστε online με την εφορία» εξηγεί ο Στέφανος Πάνος αστυνομικός στην Τροχαία Θέρμης- μέλος της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Οι οδηγοί από την πλευρά τους φαίνεται πως δεν έχουν συνηθίσει στην ιδέα της στέρησης διπλώματος για δύο μήνες αν «συλληφθούν» για μια σειρά παραβάσεων όπως να μιλάνε στο κινητό χωρίς blue tooth η ανοιχτή ακρόαση, να μη φοράνε ζώνη ασφάλειας ή κράνος, να σταθμεύουν σε  ράμπα ΑΜΕΑ, να κάνουν  χρήση λωρίδας έκτακτης ανάγκης(ΛΕΑ), να πετούν σκουπίδια απ το παράθυρο του αυτοκινήτου, να μη χρησιμοποιούν ειδικό κάθισμα για παιδιά και αν έχουν βαρύ όχημα να κινούνται στην αριστερή λωρίδα.

«Οι πολίτες έρχονται και μας ζητούν να πληρώσουν για να πάρουν πίσω τα χαρτιά τους, το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί» εξηγεί στην Καρφίτσα ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης ταξίαρχος Γιώργος Σουρβίνος. Ο ίδιος εξηγεί ότι η αρχή της επιείκειας για μείωση του διμήνου, εφαρμόζεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε – καρκινοπαθείς- ΑΜΕΑ που τους αφαιρείται το δίπλωμα για παραβάσεις που δεν οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα.

Ο Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης πάντως χαρακτηρίζει αποτελεσματικό τον νέο ΚΟΚ καθώς όπως εξηγεί «Η  πληρωμή προστίμων δεν διόρθωνε την κατάσταση ο οδηγός πλήρωνε έπαιρνε τα χαρτιά του και δεν αντιλαμβάνονταν το μέγεθος του λάθους που έκανε. Τώρα με τη στέρηση του διπλώματος και των  πινακίδων κυκλοφορίας για δύο μήνες αντιλαμβάνεται πιο έντονα ότι υπάρχει πρόβλημα».

Αφαιρέθηκαν 421 άδειες κυκλοφορίας και 553 διπλώματα σε έναν μήνα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης από την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ, τον Απρίλιο αυξήθηκαν οι επικίνδυνες παραβάσεις κατά 18.63% -299 παραβάσεις- σε σχέση με το Μάρτιο. Σημαντική αύξηση κατά 168.57% καταγράφηκε το ίδιο διάστημα στη μη χρήση ζώνης, και κατά 37,78% στη χρήση κινητού, παραβάσεις οι οποίες έχουν ως πρόστιμο την αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για 60 ημέρες. Τον Απρίλιο αφαιρέθηκαν 421 άδειες κυκλοφορίας και 553 άδειες οδήγησης ως διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις. Αναλυτικότερα εντοπίστηκαν 48  παραβάτες κόκκινου 117 οδηγοί μοτοσυκλετών  χωρίς κράνος 94 που δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας και 62 να μιλούν στο κινητό.

 Χιλιάδες πολίτες εκπαίδευσε η Τροχαία Θεσσαλονίκης

Κατά τη διάρκεια της 82ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε Έκθεση Τροχαίας την οποία παρακολούθησαν 2.500 πολίτες. Η εκδήλωση  «Μικροί Τροχονόμοι εν δράσει»  έλαβε χώρα στους Δήμους Ελευθέριου Κορδελιού και Δήμου Δέλτα και την παρακολούθησαν 11.314 άτομα . Την Έκθεση Οδικής Ασφάλειας παρακολούθησαν 20.000 παιδιά εκπαιδεύτηκαν μαθητές, γονείς, επαγγελματίες οδηγοί και σχολικοί τροχονόμοι.  Πραγματοποιήθηκαν 109  διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολικές μονάδες που παρακολούθησαν περί τους 12.875 μαθητές. Μια διάλεξη στο ΤΕΙ που την παρακολουθήσαν 200 φοιτητές και καθηγητές. Διάλεξη στο Αστυνομικό Μέγαρο σε 350 μαθητές  Δέκα  διαλέξεις σε 1.790 στρατιωτικούς.  Διάλεξη σε 100 παιδιά στο  πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην Καλαμαριά. Η εκδήλωση «Ποδηλατίζω» στην πλατεία Αριστοτέλους για 200 μαθητές.  Επίσης η Δ/νση Τροχαίας εκπαίδευσε μετά από εισαγγελική εντολή είκοσι  ανήλικους παραβάτες του Κ.Ο.Κ. σε θέματα οδικής ασφάλειας και ορθής οδικής συμπεριφοράς.

Δέσποινα Κρητικού/karfitsa.gr