OΠΚΕ: Δεδομένη επιχειρησιακή αξία αλλά η πολιτική απαξίωσης συνεχίζεται…

Η συμπλοκή μεταξύ της Πέμπτης μεταξύ των επίλεκτων αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων Αττικής και ειδικότερα της ΟΠΚΕ Άνω Λιοσίων και των σκληρών ποινικών από τον παρακείμενο καταυλισμό Αθίγγανων απέδειξε για πολλοστή φορά την υψηλή επιχειρησιακών αξία των επίλεκτων αστυνομικών δυνάμεων όπως οι ΟΠΚΕ αλλά και κατέδειξε σωρεία προβλημάτων που αμφότερη φυσική και πολιτική ηγεσία, σφυρίζουν αδιάφορα.

Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Άνω Λιοσίων τη Πέμπτη τα ξημερώματα έχοντας πληροφορίες από το Τμήμα Ασφαλείας Άνω Λιοσίων πραγματοποιούσαν συνεχείς και στοχευμένες αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να εντοπίσουν και να συλλάβουν δύο άτομα τα οποία το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν πραγματοποιήσει ληστεία σε ζευγάρι ηλικιωμένων στη Πετρούπολη. Οι έρευνες των αστυνομικών απέδωσαν καρπούς και σύντομα τα άτομα εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν εντός οχήματος SEAT IBIZA χρώματος  γκρι. Οι επιβαίνοντες άρχισαν να τρέχουν επί της οδού Αναγεννήσεως ενώ όπως προέκυψε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ειδοποίησαν προηγουμένως αθίγγανους της περιοχής ώστε να στηθεί ενέδρα στις αστυνομικές δυνάμεις με στόχο να τις εγκλωβίσουν.

Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ δέχθηκαν καταιγισμό πυρών κυρίως από καραμπίνες με σκάγια και μονόβολα φυσίγγια. Πρόκειται για ξεκάθαρα δολοφονικές ενέργειες που στόχο είχαν να υπάρξουν νεκροί αστυνομικοί. Τα πυρά των περίπου 15 Ρομά υπήρξαν διαρκή με σκοπό να καθηλώσουν τους αστυνομικούς.

Παρά το γεγονός πως η συγκεκριμένη ομάδα είχε επάρκεια μόλις 8 αστυνομικών με προβλεπόμενη δύναμη 12 κατάφερε με  μεθοδικές, οργανωμένες και συντονισμένες ενέργειες να πετύχει τη σύλληψη των δύο σκληρών κακοποιών και ταυτοχρόνως να μην υπάρξουν θύματα. Ας είναι καλά το φιλότιμο και η όρεξη για δουλειά των αστυνομικών. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής οι αστυνομικοί κατάφεραν με τακτικές κινήσεις αρχικώς να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας, να ανταποδώσουν μερικώς τα πυρά και ακολούθως να υποχωρήσουν με τακτική παρά το γεγονός πως επανειλημμένα το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης ζητούσε την άτακτη υποχώρηση των αστυνομικών και την εγκατάλειψη των οχημάτων. Ειδικότερα, οι αθίγγανοι αποπειράθηκαν να προσεγγίσουν και να πυροβολήσουν εξ επαφής τους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ με όχημα τύπου VAN φωτίζοντας τα σημεία που είχαν πάρει κάλυψη οι αστυνομικοί και κινούμενοι προς τους αστυνομικούς υπό τη κάλυψη του VAN.

Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ διαρκώς ζητούσαν ενισχύσεις αλλά λόγω της ύπαρξης ελάχιστων δυνάμεων στη Δυτική Αττική αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο κατεπείγον σήμα. Μετά από 20 λεπτά ήρθαν οι πρώτες ενισχύσεις και αφού οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Άνω Λιοσίων που είχαν εμπλακεί αποχώρησαν ασφαλώς από το αρχικό σημείο της ένοπλης συμπλοκής από αστυνομικούς του ΤΑΕ Μενιδίου και οχήματα τάξης των αστυνομικών τμημάτων Μενιδίου και Άνω Λιοσίων.

Στο σημείο αυτό εγείρονται σοβαρά κενά στον τρόπο διαχείρισης του συμβάντος που πολλάκις έχουμε θίξει αλλά τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ

Πρώτα απ’ όλα η ΟΠΚΕ Άνω Λιοσίων όπως και γενικότερα όλες οι ΟΠΚΕ αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις στη δύναμη του προβλεπόμενου προσωπικού. Άλλο μια ΟΠΚΕ να είναι 6-7 ατόμων και άλλο να είναι 10-12. Επιπλέον, δεδομένου του εγκλήματος και της χαρτογράφησης της εγκληματικότητας είναι δυνατόν στη Δυτική Αττική τη νύχτα να μην υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 ομάδες σε συνεχή κίνηση; Σημειωτέον πως η Δυτική Αττική δεν είναι μόνον τα Λιόσια, το Μενίδι και το Μενίδι. Ξεκινά από τη Μάνδρα και τα Μέγαρα και φτάνει ως τις προαναφερθείσες περιοχές. Η συνδρομή στο προχθεσινό συμβάν ήρθε μετά από 20 λεπτά και ο καθένας ας εξάγει τα συμπεράσματα του. Η πλησιέστερη ΟΠΚΕ ήταν στη περιοχή του Ασπροπύργου. Αξίζει να τονιστεί πως η ΟΠΚΕ Ασπροπύργου η οποία ενώ στη περιοχή του Ασπροπύργου διατάχθηκε από το Κέντρο να μεταβεί στο ξενοδοχείο Χίλτον για φύλαξη. Τελικώς, κατά τη διάρκεια της μετάβασης οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Ασπροπύργου πήραν σήμα να μεταβούν αλλά όταν έφτασαν η συμπλοκή είχε λήξει.

Συγκεκριμένα: από 28 ομάδες που προβλέπει η λειτουργία της υπηρεσίας, λειτουργούν 27 επειδή η μία εξ αυτών λόγω λειψανδρίας. Οι υπόλοιπες 27 ομάδες λειτουργούν με τουλάχιστον 30 αστυνομικούς λιγότερους, αποψιλωμένες και αυτές λόγω λειψανδρίας!

Δεύτερον, είναι αδιανόητο με τις σημερινές συνθήκες του σκληρού εγκλήματος που λαμβάνει χώρα στη Δυτική Αττική να μην έχει διατεθεί σοβαρός οπλισμός με διαμετρήματα τουλάχιστον 5,56 ή ακόμα 7,62 χλστ με τα κατάλληλα πυρομαχικά. Τουλάχιστον, θα έπρεπε να είχαν δοθεί τακτικά λειόκανα σε όλες τις ΟΠΚΕ. Δηλαδή τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε να αντιληφθούν οι ανώτατοι αξιωματικοί τη δραματική κατάσταση που επικρατεί; Ευτυχώς που οι Ρομά έβαλαν με καραμπίνες και όχι με ΑΚ-47. Επίσης, απαραίτητη είναι η χορήγηση μη θανατηφόρων όπλων με πλαστικές σφαίρες.

Τρίτον, στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης επικρατούσε πανικός και σύγχυση και μάλιστα χωρίς νεκρούς ή τραυματίες αστυνομικούς. Οι διαταγές που έχουν καταγραφεί ήταν για άτακτη εγκατάλειψη του σημείου. Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να διαχειριστούμε ένα τέτοιο συμβάν μιας ένοπλης συμπλοκής με ψυχραιμία και οργάνωση; Που να γίνει και κανένα τρομοκρατικό συμβάν από τζιχαντιστές τι έχει να γίνει…

Τέταρτον, συνεχίζεται η πολιτική απαξίωσης και αποδιοργάνωσης των τακτικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ όπως οι ΟΠΚΕ, η ΕΚΑΜ κτλ. Γι’ αυτό διέλυσαν και τη ΔΕΛΤΑ. Είναι δεδομένο πως η πολιτική ηγεσία δεν τις επιθυμεί καθώς χαλάνε την δήθεν ωραία εικόνα της ΕΛ.ΑΣ με αστυνομικούς καπελάκηδες χωρίς καμία εκπαίδευση και οπλισμό. Και ας έχουν ρημάξει τους πολίτες στη Δυτική Αττική στις ληστείες και στις κλοπές.

Πέμπτον, το ζήτημα των οχημάτων. Μολονότι, τα οχήματα των φωτογραφιών ήταν καινούργια pick up τύπου Nissan Νavara, τα οχήματα δεν διαθέτουν την παραμικρή αντιβαλλιστική προστασία. Άγνωστες λέξεις για το αρχηγείο που με κονδύλι μερικών χιλιάδων ευρώ θα μπορούσε να είχε θωρακίσει τα οχήματα απέναντι σε θραύσματα και σκάγια από καραμπίνες. Και φυσικά όσοι έχουν τα Nissan Νavara συγκαταλέγονται στους τυχερούς διότι οι υπόλοιπες ομάδες κινούνται με εντελώς ακατάλληλα οχήματα.

Τελευταία αφήσαμε τα δύο καλύτερα του πιο σύντομου ανέκδοτου που λέγεται αστυνόμευση στη Δυτική Αττική. Το πρώτο είναι το δεδομένο πάρεργο που θα συνεχίσουν να εκτελούν οι αστυνομικοί των ΟΠΚΕ επιφορτισμένοι με κάθε βλακεία  και το δεύτερο η πολιτική κατευνασμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντι στο σκληρό έγκλημα βασιζόμενη στην ανομία που πηγάζει από τους καταυλισμούς των αθίγγανων. Είπαμε: όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Όμως ας είναι καλά οι ψήφοι…

Τελικώς, όλα γύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν. Κι όλα αυτά μέχρι την επόμενη ένοπλη συμπλοκή που ας ελπίσουμε να μην έχουμε θύματα ή μέχρι το επόμενο συμβάν όπου Ρομά θα δολοφονήσουν ένα νεαρό παιδάκι όπως έγινε με τον εφτάχρονο Μάριο πέρσι που η ασυδοσία της πολιτείας έκανε τους αθίγγανους να βάλουν στον αέρα σκοτώνοντας ένα νεαρό παιδί που ανέμελο έπαιζε στην αυλή του σχολείου του.

Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από τη συμπλοκή της Πέμπτης:

Ρεπορτάζ: Γιάννης Νικήτας/defencereciew.gr