Αλβανοί έκλεβαν πανάκριβο φαρμακευτικό βότανο στα Ιωάννινα

Ογδόντα κιλά του φαρμακευτικού βοτάνου Primoula Veris έκλεψαν δυο Αλβανοί ηλικίας 36 και 25 ετών που συνελήφθησαν απο αστυνομικούς στα Ιωάννινα. Οι Αλβανοί είχαν περάσει παρανόμως σε Ελληνικό έδαφος, με αποκλειστικό σκοπό να κόψουν το συγκεκριμένο βότανο, το κιλού του οποίου φτάνει τις 50.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο βότανο φύεται σε υψόμετρα απο 700 έως 2.300 μέτρα σε δασικές περιοχές. Εξάγεται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Γερμανία.

Το συγκεκριμένο βότανο έχει ευεργετικές ιδιότητες για το καρδιακό και το νευρικό σύστημα, ενώ δρα θετικά σε κρυολόγημα και αϋπνία. Τα πρώτα κρούσματα κλοπής βοτάνων απο τα βουνά της Ηπείρου στην Ελληνο- Αλβανική μεθόριο, διαπιστώθηκαν το 2016. Μάλιστα το 2017 είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα να συλληφθούν δεκάδες άτομα Αλβανικής υπηκοότητας.Στις 23 Απριλίου του τρέχοντος έτους, είχε συλληφθεί ένας 34χρονος Αλβανός στην περιοχή του Γράμμου, που είχε στην κατοχή του 37 κιλών και 400 γραμμαρίων του βοτάνου σιδερίτης. Πολλοί Αλβανοί μέσω της κλοπής βοτάνων και φυτών έχουν βρει τρόπο να «θησαυρίζουν» καθώς έχουν ειδίκευση στη διαχείριση αρωματικών φυτών και βοτάνων. Η Αλβανία κατέχει το 4-5% των εξαγωγών όλης της Ευρώπης σε τέτοια φυτά, όταν η Ελλάδα μετά βίας φτάνει το 0,1%. Τα νούμερα αποδεικνύουν το αληθές και συγκεκριμένα ότι μέσα στο 2016, 24 αλβανικές εταιρίες εξήγαγαν 17.000 τόνους αρωματικών φυτών και βοτάνων σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.