Σπείρα απατεώνων εξαπατούσε ηλικιωμένους- Παρίσταναν τους λογιστές και «άδειαζαν» τα σπίτια τους

Τουλάχιστον εννέα ηλικιωμένους είχε εξαπατήσει σπείρα απατεώνων που παρίσταναν τους λογιστές, τους ασφαλιστές ή ακόμη και τους ταχυδρόμους και με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων σε συγγενικά τους πρόσωπα, έμπαιναν στα σπίτια τους και τους αφαιρούσαν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα.

Οι δράστες κατάφερναν να αποσπούν την προσοχή των ηλικιωμένων με την μέθοδο της απασχόλησης. Οι άνδρες της ασφάλειας συνέλαβαν τέσσερις Έλληνες ηλικίας απο 33 έως 45 ετών και μια 24χρονη Αλβανίδα.Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ενεργούσαν με διαφορετική σύνθεση και ρόλους κάθε φορά, επιλέγοντας ως θύματά τους αποκλειστικά υπερήλικες, τους οποίους συνήθως προσέγγιζαν κοντά σε λαϊκές αγορές ή νεκροταφεία.

Προσποιούμενοι τους λογιστές ή τους ασφαλιστές ή τους ταχυδρόμους ή τους εφοριακούς, έπειθαν τους ηλικιωμένους ότι συγγενικά τους πρόσωπα δικαιούνται επιστροφή μεγάλων χρηματικών ποσών από εφορίες, τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα «φακελάκι» για την εξόφληση των απαραίτητων υποτίθεται παραβόλων ώστε να γίνει η επιστροφή. Ήταν τέτοιο το θράσος τους μάλιστα που επιβίβαζαν τα θύματά τους σε αυτοκίνητο και τα οδηγούσαν είτε σε τράπεζα, προκειμένου να γίνει ανάληψη των χρημάτων, είτε στις οικίες τους, για να τους παραδώσουν απευθείας τα απαιτούμενα χρήματα ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δεν δίσταζαν να χτυπούν τους ηλικιωμένους για να τους αφαιρέσουν χρήματα και κοσμήματα.

Προκειμένου μάλιστα να μην κινούν υποψίες, εμφανίζονταν ευγενικοί και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους ηλικιωμένους κατά την μετακίνησή τους προς την τράπεζα ή την οικία τους, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό τους. Μέχρι στιγμής διαπιστώθηκε πως τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, εμπλέκονται σε 9 περιπτώσεις σε Άλιμο, Χαλάνδρι,Αγία Παρασκευή, Ηράκλειο και Αρτέμιδα. Στην κατοχή τους κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7.070 ευρώ, 78.40 λεκ Αλβανίας και κοσμήματα προερχόμενα απο κλοπές και ληστείες. Οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις αρχές και στο παρελθόν, διαπράττοντας κατ’ επανάληψη παρόμοια αδικήματα. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το πλέγμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας και να ταυτοποιηθούν και άλλες τυχόν περιπτώσεις.