Ηλεία: Χωρίς πυροφυλάκειο και με τρία οχήματα εκτός η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας

Με βλάβες Σε ότι αφορά τα πυροσβεστικά οχήματα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας έχει στο δυναμικό της 12 οχήματα, εκ των οποίων το ένα είναι σε διαδικασία διαγραφής…
λόγω αχρηστίας, ενώ τρία υδροφόρα οχήματα αυτή την στιγμή είναι ανενεργά λόγω βλαβών. Τα δύο εξ αυτών βρίσκονται στο συνεργείο. Το ένα εξ αυτών αναμένεται να είναι έτοιμο την επόμενη Παρασκευή και η επισκευή του δεύτερου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Στο τρίτο υπάρχει πρόβλημα με την αντλία και αναμένεται να αντικατασταθεί επίσης μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα οχήματα είναι παλιά και διαρκώς παρουσιάζουν βλάβες και είναι αξιοσημείωτο ότι δύο οχήματα έχουν ηλικία 39 ετών!

«Τα οχήματα είναι παλιά και παρουσιάζουν βλάβες τακτικά, τις οποίες και επισκευάζουμε. Αναμένουμε βέβαια να μας παραχωρηθεί και ένα όχημα από τον δήμο Ήλιδας για την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπως γίνεται κάθε χρόνο» επισημαίνει ο κ. Χριπάτσιος.

Έρχονται οι εποχικοί

Καλύτερα είναι τα πράγματα στο ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας καθώς ο αριθμός μαζί με τους εποχικούς για την αντιπυρική περίοδο θα ανέλθει στα 61 άτομα. Ελλειμματικό το νούμερο, αλλά σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό.

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η πρόσληψη των έξι εποχικών πυροσβεστών, καθώς την περασμένη Τρίτη εγκρίθηκε το νομοθετικό πλαίσιο επαναπρόσληψής τους για τα επόμενα δύο χρόνια, και πιο συγκεκριμένα για έξι μήνες σε κάθε αντιπυρική περίοδο, και απομένει η έκδοση της σχετικής Διαταγής για να αναλάβουν υπηρεσία.

Στα θετικά είναι ότι εκδόθηκε η σχετική απόφαση που αφορά στην νυχτερινή απασχόληση και στην απασχόληση για Κυριακές και αργίες, καθώς και στην κάλυψη για τα εκτός έδρας για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και έτσι θα μπορούν να απασχοληθούν κανονικά όλες τις ώρες κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αν και ο νόμος το επιτρέπει οι περισσότεροι πυροσβέστες κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου δεν κάνουν χρήση των καλοκαιρινών αδειών τους, καθώς αντιλαμβάνονται τις ελλείψεις και τις δυσκολίες με τις δασικές πυρκαγιές, οπότε παραμένουν για να προσφέρουν στην υπηρεσία και λαμβάνουν αργότερα τις άδειές τους.

Προεργασία

Σε ότι αφορά την υποδομή, όπως ανέφερε ο κ. Χριπάτσιος, έχουν γίνει ήδη οι σχετικοί έλεγχοι σε δασικούς δρόμους, δεξαμενές και υδροστόμια και έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι για τις περιπτώσεις που απαιτούνται καθαρισμοί και αποκατάσταση βλαβών, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο.

Εκεί που πρέπει να δώσουν μεγάλη βαρύτητα είναι οι καύσεις. Από 1η Μαΐου και μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018 απαγορεύονται οι καύσεις, ενώ εντός οικισμών οι καύσεις απαγορεύονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Μόνο το Φθινόπωρο ενδέχεται να χορηγηθούν κάποιες άδειες καύσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας και αυτές υπό προϋποθέσεις και μόνο για ορισμένους καλλιεργητές που θα απαιτηθεί καύση για να προχωρήσουν σε επόμενες καλλιέργειες.

«Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προχωρούν σε καύσεις. Επίσης, προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όσοι κάνουν ηλεκτροσυγκολλήσεις ή χρησιμοποιούν τροχούς, γιατί μπορεί αν ξεφύγει μία σπίθα, καθώς επίσης και όσοι ψήνουν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους θα πρέπει πάντα να έχουν δίπλα τους ένα λάστιχο» επεσήμανε ο κ. Χριπάτσιος και συνέχισε: «Θέλουμε την συνεργασία των πολιτών και οποιοσδήποτε αντιληφθεί κάτι που έχει σχέση με φωτιά να ενημερώνει αμέσως την υπηρεσία και να δίνει τα στοιχεία του για να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του για περαιτέρω πληροφορίες εάν χρειαστεί στην πορεία».

Ήδη έχουν εκπαιδευτικοί οι εθελοντικές ομάδες, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει παράκληση στους αγρότες οι οποίοι διαθέτουν ψεκαστικά επάνω στα τρακτέρ τους, να βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης.

Ευχή όλων βέβαια, η αντιπυρική περίοδος να κυλήσει ομαλά και χωρίς συμβάντα.