Με όπλο στη ζώνη ο Ιβάν Σαββίδης χθες στην Τούμπα – Τι ορίζει ο Νόμος περί όπλων;

Στα όσα τραγικά έγιναν χθες στο γήπεδο της Τούμπας σε αθλητικό επίπεδο δεν θα τα αναλύσουμε, διότι δεν είμαστε αθλητική σελίδα. Προφανώς, τα έχετε διαβάσει στα αθλητικά site, στις αθλητικές εφημερίδες αλλά και στις τηλεοπτικές εκπομπές.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι το ποινικό κομμάτι, που αφορά την Ελληνική Αστυνομίας και τη Δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μετά τη διακοπή του αγώνα στο 90ο λεπτό, εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο, φανερά εξοργισμένος. Τα καρέ των φωτογράφων παίρνουν φωτιά. Και κάπου εκεί, όλοι διαπιστώνουν, ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ, οπλοφορεί, εντός αγωνιστικού χώρου.

Πάμε να δούμε τι ορίζει ο Ποινικός Κώδικας, για περιπτώσεις οπλοφορίας και οπλοκατοχής από πολίτες και που δύναται να φέρουν το όπλο τους.

Να ξεκαθαρίσουμε πως, κανείς δεν αμφιβάλλει για τη νόμιμη οπλοκατοχή του κου Σαββίδη. Ωστόσο, ας δούμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις όσων έχουν νόμιμη κατοχή όπλου, σύμφωνα και με το Νόμο περί οπλοφορίας 3169/03 ο οποίος είναι ίδιος για αστυνομικούς και πολίτες κατόχους όπλων.

Υποχρεώσεις όσων έχουν όπλο στην κατοχή τους

-Κάθε πολίτης που φέρει νόμιμα άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής, πρέπει να φέρει το όπλο σε σημείο επάνω του που δεν είναι ορατό προς τρίτους, με όλα τα προβλεπόμενα του κατόχου για ασφαλή εναπόθεση και χωρίς κίνδυνο εκπυρσοκρότησης. Δηλαδή να βρίσκεται σε ειδική θήκη ασφαλείας ή τσαντάκι ειδικά κατασκευασμένο για χρήση όπλου.

-Κάθε νόμιμα κάτοχος όπλου με ειδική άδεια που δίδεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και αναγράφει επάνω όλα τα στοιχεία του κατόχου του όπλου, καθώς και τον τύπο και μοντέλο του όπλου με τον μοναδικό αριθμό ταυτότητας που φέρει, απαγορεύεται να φέρει το όπλο εντός αγωνιστικών χώρων, δικαστικών αιθουσών, σε συναυλίες ή συναθροίσεις μεγάλου όγκου ατόμων, όπου υπάρχει κίνδυνος να εκπυρσοκροτήσει το όπλο και να προκαλέσει τον πανικό ή ακόμα και απώλεια.

-Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης θέλει να ταξιδέψει με αεροπλάνο εντός της ελληνικής επικράτειας, ακολουθείτε ειδικό πρωτόκολλο “Securit” όπου δηλώνεται το όπλο και ο αριθμός πυρομαχικών κατά τη διάρκεια της έκδοσης εισιτηρίου και κατόπιν παραδίδεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε ειδικούς φακέλους και κατόπιν παραλαμβάνεται κατά την έξοδό του από το αεροδρόμιο από αστυνομικούς που βρίσκονται στην υπηρεσία ασφαλείας του αεροδρομίου.

Αν ο κάτοχος του όπλου διαπιστωθεί ότι φέρει το όπλο σε μέρος που απαγορεύεται, ακολουθείτε η αυτόφωρη διαδικασία, η ανάκληση της άδειας οπλοφορίας και οπλοκατοχής και ποινή φυλάκισης έως 24 μήνες.