ΠΟΑΣΥ: Να τιμωρηθούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που ευθύνονται για τον τραυματισμό των συναδέλφων μας

“Μας έχουν απροστάτευτους απέναντι στο έγκλημα και τους μπαχαλάκηδες” καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Θεόφιλος Παπαδάκης

Έντονη είναι η διαμαρτυρία των αστυνομικών υπαλλήλων για τα χθεσινά επεισόδια έξω από συμβολαιογραφείο της Θεσσαλονίκης, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι ανδρών των ΜΑΤ.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Θεόφιλος Παπαδάκης, μίλησε με αγανάκτηση στο ΘΕΜΑ 104,6 και ζήτησε να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία για την παθητική στάση που κράτησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

“Το Αρχηγείο της Αστυνομίας και το υπουργείο Εσωτερικών να τιμωρήσουν επιτέλους τους υψηλόβαθμους που δεν έδωσαν τις εντολές που έπρεπε να δώσουν. Γιατί πραγματικά κάποιοι αξιωματικοί ευθύνονται για τα επεισόδια και τον τραυματισμό των έξι συναδέλφων μου, που, αντί να πάνε σπίτι τους, πήγαν στο νοσοκομείο” είπε ο κ. Παπαδάκης.

Μίλησε μάλιστα και για την ανύπαρκτη επιχειρησιακή αντίδραση την ώρα που οι συνάδελφοί του δέχτηκαν επίθεση. “Αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη είναι απαράδεκτο. Δεχόμαστε παράτυπες εντολές και φέρουν καίριες ευθύνες συγκεκριμένοι αξιωματικοί που δεν έδωσαν εντολές να γίνουν τα αυτονόητα και οι νόμμες διαδικασίες. Όταν χτυπούν αστυνομικούς, τους γρονθοκοπούν, τους τσαλαπατούν, δεν θα πρέπει σύμφωνα με την άμυνα που ισχύει στον ποινικό κώδικα να παρέμβει η άλλη διμοιρία που είναι κοντά; Δεν θα πρέπει να υπάρχει μια κλιμάκωση των ενεργειών που προβλέπεται από τα νομοθετήματα για τη λειτουργία της αστυνομίας; Αυτή είναι η αστυνομία του 2018; Με λυπεί αυτό που είδα χθες. Για δύο λεπτά τσαλαπατούσαν τους συναδέλφους μου. Δηλαδή αυτοί οι διαδηλωτές βρήκαν το δίκιο τους χτυπώντας αστυνομικούς; Ηρέμησαν; Να ερχόμαστε αντιμέτωποι εργαζόμενοι με εργαζόμενους; Αυτός ο αστυνομικός που έσπασαν το χέρι του αύριο θα έρθει σε εσάς που μπορεί να σας κλέψουν, να σας τρακάρουν, να σας ληστέψουν. Με τι ηθικό με τι φρόνημα θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όταν μας ποδοπατούν 15-20 διαδηλωτές;” διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, μιλώντας στην εκπομπή “Εντός ΘΕΜΑτος” με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη.

Κατήγγειλε με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη στάση της πολιτείας απέναντι στους αστυνομικούς. “Υπάρχει αδιαφορία του κράτους, της πολιτείας, των κυβερνήσεων διαχρονικά. Και της παρούσας κυβέρνησης. Μας έχει απροστάτευτους απέναντι στο έγκλημα. Σαν σάκος του μποξ απέναντι στους μπαχαλάκηδες που ξεσπούν στους αστυνομικούς των 800 ευρώ. Συλλήψεις δεν γίνονται, μας δέρνουν, μας φτύνουν, μας διαπομπεύουν σαν εργαζόμενους. Γιατί εργαζόμενοι είμαστε. Ξεσπούν απέναντι στον αστυνομικό”.

Σε ερώτηση της αστυνομικής συντάκτριας του Πρώτου Θέματος Άριας Καλύβα ο κ. Παπαδάκης τάχθηκε κατά της χρησιμοποίησης αστυνομικών στη διαδικασία των πλειστηριασμών. “Οι πλειστηριασμοί είναι πάρεργο για τον αστυνομικό. Δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε σε ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμαστε σαν μπράβοι. Έτσι όπως μας χρησιμοποιούν θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ελληνική φτωχοποιημένη κοινωνία. Δεν έχουμε καμία όρεξη να πηγαίνουμε σε κατασχέσεις που χάνει ο φτωχός το σπίτι του. Ο αστυνομικός πρέπει να περιπολεί στο δρόμο ενάντια στην εγκληματικότητα. Είμαστε στο πλευρό του κόσμου και όπως είχε πει ο πρώην υπουργός μας Γιάννης Πανούσης “μας έχει ανάγκη ο φτωχός κόσμος. Από την άλλη μεριά και δικοί μου συνάδελφοι έχουν μπει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κι εμείς εργαζόμενοι είμαστε και έχουμε τα ίδια προβλήματα”.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κάλεσε την πολιτεία και τον πρωθυπουργό να αλλάξουν τον τρόπο που γίνονται οι πλειστηριασμοί ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα. “Να αλλάξει η νομοθεσία. Να γίνονται αλλιώς οι πλειστηριασμοί για να μην επαναληφθούν τέτοια επεισόδια. Όχι να έρχονται σώμα με σώμα τα ΜΑΤ με τους πολίτες. Ακόμα και ιδιωτική ασφάλεια να σκεφτούν. Σε άλλα κράτη πώς γίνονται; Στις ΗΠΑ έχουμε τέτοιες εικόνες;”.