Νεανική εγκληματικότητα στην Ελλάδα – Ένα ενδιαφέρον άρθρο

Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει την εγκληματικότητα που της αναλογεί. Οι δείκτες διακύμανσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία στον χώρο και τον χρόνο αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.

Το έγκλημα στη χώρα μας αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς. Η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι Έλληνες αισθάνονται απροστάτευτοι. Η χώρα μας βρίσκεται στο έλεος ληστρικών επιθέσεων επικίνδυνων συμμοριών. Η Ελλάδα φαντάζει ανοχύρωτη χώρα.

Σύμφωνα με το ελληνικό Ποινικό Κώδικα «ανήλικοι» νοούνται όσοι κατά την τέλεση της πράξης, έχουν ηλικία μεταξύ του 8ου και 18ου έτους.

Δυστυχώς, μέσα στην εγκληματική αυτή στροφή της ελληνικής κοινωνίας οι νέοι δεν μένουν αμέτοχοι. Αντίθετα οι ηλικίες ολοένα χαμηλώνουν. Όλο και σε μικρότερη ηλικία οι νέοι μπαίνουν στο χώρο του εγκλήματος (κλοπές, διαρρήξεις, ξυλοδαρμοί, βανδαλισμοί) προκαλώντας ανησυχία σε κάθε σκεπτόμενο νου.

Στην νεανική εγκληματικότητα συμπεριλαμβάνονται όλες οι μη ποινικά αποδεκτές συμπεριφορές, που κυμαίνονται από βίαιες αντικοινωνικές μέχρι και ποινικά επιλήψιμες συμπεριφορές. Σε αυτές μπορούν να συμπεριληφθούν η επιθετική συμπεριφορά, μια σειρά από ευκαιριακά-περιστασιακά εγκλήματα, όπως κλοπές, διαρρήξεις, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, βανδαλισμοί, χρήση ουσιών και κατάχρηση αλκοόλ και παραβάσεις ΚΟΚ, αλλά και σοβαρότερα εγκλήματα, όπως επίθεση, σεξουαλική επίθεση, αδικήματα που εμπίπτουν στους ειδικούς νόμους περί ναρκωτικών και λιγότερα συχνά εγκλήματα κατά της ζωής και της ανθρωποκτονίας.

Τα παιδιά και οι έφηβοι αφομοιώνουν επιθετικές και καταστρεπτικές συμπεριφορές παρατηρώντας την επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι ενήλικες κωδικοποιώντας στη μνήμη τους αυτές τις σκηνές βίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι η εγκληματικότητα των ανηλίκων στις ευρωπαϊκές χώρες (και την Ελλάδα) παρουσιάζει νέες μορφές που δεν έχουν συναντηθεί στο παρελθόν. Επίσης, αυξάνονται τα συμμοριακά φαινόμενα και η ανάπτυξη μιας «κουλτούρας του δρόμου» που αντιτίθεται στην «κουλτούρα της πειθαρχίας των θεσμών».

Έχει αποδειχθεί ότι ο χαλαρός έλεγχος στο πλαίσιο της οικογένειας και η έλλειψη επικοινωνίας, ανάμεσα στο γονιό και στο παιδί ευνοούν στην παραβατικότητα. Εάν λείπει αυτό το στοιχείο επικοινωνίας με τους γονείς, αντίστοιχα το παιδί αδιαφορεί για το σχολείο και μπλέκεται σε παρέες άλλων νεαρών, που μπορεί να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά.

Στις μεγάλες πόλεις εμφανίζονται στέκια νέων με αυξανόμενα στοιχεία παραβατικότητας που φοβίζουν τους περαστικούς και τους περιοίκους. Η εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ – που αγγίζει και ηλικίες παιδιών του Δημοτικού – εντείνει την κατάσταση. Οι μορφές αυτές παίρνουν ένα συστηματικό και μόνιμο χαρακτήρα χάνοντας το συνηθισμένο, παλαιότερα συγκυριακό και ευκαιριακό τους χαρακτήρα της «νεανικής ανεμελιάς».

Οι έφηβοι παραβάτες επιδίδονται συχνά σε αντισυμβατικές ενέργειες όπως προκλήσεις ζημιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, κλοπές από καταστήματα (συνήθως από εταιρείες πώλησης ηλεκτρονικών ειδών «gadget»), συμπλοκές με τρίτους, φθορές ξένης περιουσίας, κλοπές μεταφορικών μέσων και άλλες εγκληματικές δράσεις

Η τραγικότητα του φαινομένου γίνεται εύκολα αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η βίαιη αντίδραση δεν αποτελεί για τον νέο, εποικοδομητικό τρόπο διεκδίκησης των δικαιωμάτων του, αφού μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση της ζωής αθώων ανθρώπων αλλά και σε απώλεια της προσωπικής ελευθερίας του. Εξάλλου, η βίαιη αντίδραση των νέων συμβάλλει στη διαιώνιση των προβλημάτων ή ακόμη και την επιδείνωση τους, αφού στην κοινωνία επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού και καταργούνται οι δημοκρατικοί θεσμοί. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι οι βίαιες ενέργειες αποκτηνώνουν και υποβιβάζουν τον άνθρωπο, ο οποίος στερείται πια τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά του. Η εκδήλωση, μάλιστα, βίαιης συμπεριφοράς μαρτυρά ανθρώπους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και προκαλεί παρόμοια αντιμετώπιση από εκείνους που γίνονται δέκτες της επιθετικής συμπεριφοράς των άλλων και οι οποίοι σπεύδουν να ανταπαντήσουν με τη χρήση εξίσου επιθετικών τρόπων συμπεριφοράς και μεθόδων αντίδρασης.

Η Kolossos Security όμως, έχει τη λύση στην πρόληψη και αποτροπή εγκληματικών ενεργειών εναντίον της προσωπικής σας περιουσίας καθώς και της οικογένειάς σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας για να βρούμε λύση στο πρόβλημα της παραβατικότητας.