Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. – Σαββατοκύριακο “φωτιά” με μέτρα ασφαλείας για αποφυγή «συναντήσεων» ακραίων ομάδων

Το πιο «επίφοβο» Σαββατοκύριακο της τελευταίας δεκαετίας έχουν μπροστά τους οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στην τελευταία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συζητήθηκε και επικαιροποιήθηκε κάθε λεπτομέρεια του σχεδίου τάξης.

Δεν είναι μόνο το συλλαλήτηριο της Κυριακής, το οποίο εκτιμάται πως θα είναι η μεγαλύτερη σε όγκο συγκέντρωση της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και οι συγκεντρώσεις που θα γίνουν το βράδυ του Σαββάτου από τη Χρυσή Αυγή και τους αντιεξουσιαστές στην πλατεία Ρηγίλλης, στο μνημείο που έχει στηθεί για τους πεσόντες των Ιμίων. Οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες πληροφοριών, δείχνουν ότι το κλίμα είναι τεταμένο, καθώς υπάρχουν ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου που εμφανίζονται αποφασισμένες να αντιδράσουν στη μαζική παρουσία διαδηλωτών για το μακεδονικό ζήτημα. Ο εμπρησμός της κατάληψης αναρχικών «Libertatia» στη Θεσσαλονίκη άναψε το φιτίλι, ενώ η «απάντηση» ήρθε από την Αθήνα με την καταδρομική επίθεση κουκουλοφόρων σε βιβλιοπωλείο-εκδοτικό οίκο με εθνικιστικές εκδόσεις στο Κολωνάκι.

Μάλιστα, η ανάρτηση ηγετικού στελέχους του «Ρουβίκωνα» ότι «Στις 4 Φλεβάρη μπορεί να χυθεί αίμα. Καποιοι θα κρατάνε “σφουγγαρίστρες” και κάποιοι άλλοι μαχαίρια. Αλλοι θεωρούν ότι “θα είναι η μέρα τους” και κάποιοι άλλοι θέλουν “να περάσει η μέρα χωρίς απώλειες”. Θα δείξει… Με πολύ θόρυβο και μάλλον με μεγάλο κόστος για όλους», ενέτεινε την ανησυχία και προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας. Ο ίδιος, κάποιες ώρες αργότερα, με νεότερη ανάρτηση του έσπευσε να… εξηγήσει ότι εννοεί «δυναμικές απαντήσεις» σε όσους επιχειρήσουν να «χτυπήσουν» καταλήψεις στην Αθήνα.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας με επίφοβα σημεία

Την ίδια ώρα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν ανησυχία για στοχευμένες επιθέσεις σε στόχους με «εθνικιστικό άρωμα», όπως και επιθέσεις σε δικηγορικά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας. Άνδρες με πολιτικά θα επιτηρούν κτίρια που έχουν «χαρτογραφηθεί» ως σημεία που θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση. Όσον αφορά στο συλλαλητήριο της Κυριακής, έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι όσο πιο ογκώδης είναι μία συγκέντρωση, τόσο μεγαλύτερος «χώρος» δίνεται σε κακόβουλες ομάδες να δράσουν.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή αντισυγκεντρώσεις. Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι συμμετέχοντες σε αυτές να μην έρθουν σε επαφή με τους διαδηλωτές για το ζήτημα της Μακεδονίας. Διμοιρίες των ΜΑΤ θα στηθούν σε κομβικά σημεία για το σκοπό αυτό, ενώ εναέρια εικόνα θα δίνει στο επιχειρησιακό κέντρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής το ελικόπτερο της Αστυνομίας.  Πιο αναλυτικά, δύο ώρες πριν έχουν κάλεσμα για αντισυγκέντρωση οι αντιεξουσιαστές στα Προπύλαια.

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί στους δρόμους 

Το Σαββατοκύριακο σε επιφυλακή θα βρίσκεται το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων της Αττικής, ενώ στο δρόμο θα βρίσκονται άνδρες «ευαίσθητων» υπηρεσιών που θα κληθούν αποδώσουν στο πληροφοριακό κομμάτι. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα Εξάρχεια, περιοχή που θα τεθεί περιμετρικά υπό αστυνομικό κλοιό. Συνολικά υπολογίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή θα βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας περίπου 5.000 αστυνομικοί.

Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει πληροφόρηση ότι στη μεγάλη διαδήλωση θα συμμετέχουν οργανωμένες ομάδες του ακροδεξιού χώρου, οι οποίες έχουν από την πρώτη στιγμή απευθύνει καλέσματα. Η κόντρα ανάμεσα στις ομάδες αυτές και τον αντιεξουσιαστικό χώρο μαίνεται και έτσι υπάρχει φόβος ξεσπάσματος βίας με αφορμή το θέμα της Μακεδονίας. Ένα ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι η εξεύρεση των απαραίτητων δυνάμεων για την περιφρούρηση των συγκεντρώσεων.

Τέλος, μαζί με το συλλαλητήριο η Αστυνομία πρέπει να περιφρουρήσει την Κυριακή (στις 19:00) το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο γήπεδο Καραΐσκάκη στον Πειραιά, αγώνας για τον οποίο θα επιστρατευτούν διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί άλλων υπηρεσιών. Οι αυξημένες ανάγκες έχουν θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των δυνάμεων της Αθήνας από την επαρχεία.