Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ. 2018: Κερδισμένοι και χαμένοι από τις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Αρκετές εκπλήξεις αλλά και έντονο κομματικό… άρωμα χαρακτηρίζει μέχρι στιγμής τις κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που έχουν προχωρήσει μέχρι και τον βαθμό του ταξιάρχου.

Κι αν η παραμονή του αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα στην ηγεσία του Σώματος για τρίτη χρονιά ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη, καθώς χαίρει της εκτίμησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και των συναδέλφων (από κάθε βαθμίδα της ΕΛ.ΑΣ.), δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί το ίδιο για κάποιους άλλους.

Το… μάρμαρο πλήρωσε ο μέχρι πρότινος Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Αντώνης Μπάκας, ο οποίος -παρά τις επιτυχίες ως αξιωματικός σε διάφορες υπηρεσίες της Ασφάλειας και ως επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας- αποστρατεύεται. Κερδισμένος είναι ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, για τον οποίο πολλοί στοιχημάτιζαν ότι θα αποστρατευόταν αλλά τελικά ανανέωσε τη θητεία του.

Σταθερές αξίες ο επιτελάρχης, αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης -το όνομα του «έπαιζε» για ύπαρχος σε ενδεχόμενη αποστρατεία Ανδρικόπουλου- και η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, που παρέμεινε Γενική Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Μία ικανότητα αξιωματικός που δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν γίνει και η πρώτη γυναίκα αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα ο αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης «μετακομίζει» ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος -κίνηση που δείχνει ότι προορίζεται για πιο ψηλά στις επόμενες κρίσεις- ενώ Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, προερχόμενος από την Οικονομική Αστυνομία.

Η δεύτερη αποστρατεία «Αττικάρχη»

Για δεύτερη φορά στα αστυνομικά χρονικά αποστρατεύεται Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής. Ο λόγος για τον υποστράτηγο Αλκιβιάδη Ασημακόπουλο, η τοποθέτηση του οποίου πέρυσι στη θέση του «Αττικάρχη» είχε γεννήσει υψηλές προσδοκίες, όμως στην πράξη αυτές δεν δικαιώθηκαν.

Στη θέση του αναλαμβάνει ο υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, μέχρι πρότινος Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής με σημαντικές επιτυχίες στο βιογραφικό του. «Σκληρός» αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικός αξιωματικός, ο οποίος την περίοδο της ασθένειας του υποστράτηγου Ασημακόπουλου είχε εκπονήσει μεταξύ άλλων και τα επιτυχημένα μέτρα τάξης για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη.

Άστοχους χειρισμούς στην υπόθεση θανάτου της 44χρονης Ειρήνης Λαγούδη «χρεώνουν» στον υποστράτηγο Αδαμάντιο Μητρόπουλο, ο οποίος και αποστρατεύεται από τη θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδος.

Μεγάλη έκπληξη αποτελεί και η αποστρατεία του υποστράτηγου Βλάση Βαλατσού, μέχρι πρότινος Διευθυντή Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, για τον οποίο αστυνομικοί κάθε βαθμίδας είχαν μόνο καλά λόγια να πουν. Στη θέση του παραμένει ο Διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ταξίαρχος Γιώργος Γιάννινας.

Τέλος, έκπληξη θεωρείται η ανάληψη καθηκόντων Διευθυντή Ασφάλειας Αττικής του υποστράτηγου Γιώργου Ψωμά, ο οποίος προέρχεται από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής (σ.σ. και παλιός επικεφαλής της ΕΚΑΜ), ο οποίος προορίζονταν αρχικά για θέση αναπληρωτή «Αττικάρχη». Για τη θέση ακούγονταν το όνομα άλλου -εξίσου ικανού αξιωματικού- με πολλές επιτυχίες (συμμορία των Ρομά κ.ά.)!

Αλλαγή ηγεσίας στις Εσωτερικές Υποθέσεις

Ερωτηματικά προκαλεί και η αποστρατεία του ταξιάρχου Τάσου Αναστασάκου, μέχρι πρότινος επικεφαλής των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., τον οποίο πρόσφατα ο Νίκος Τόσκας είχε παρουσιάσει στη Βουλή ως τον ικανότερο διάδοχο του Σταύρου Σταυρόπουλου (σ.σ. αξιωματικός – θρύλος στην Ασφάλεια) στη θέση αυτή. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές έγιναν στον βαθμό του υποστρατήγου -12 παρέμειναν και 10 αποστρατεύτηκαν-, ενώ από τους 72 ταξιάρχους προήχθησαν 10, παρέμειναν 46 και αποστρατεύτηκαν 16.