Αστυνομικοί στο στόχαστρο – Επίκαιρο άρθρο από τον Αντιπρόεδρο της Ε.ΑΣ.Υ.Α. Χρήστο Μπαλάσκα

Τι σημαίνει ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ; Σημαίνει κάθομαι σκοπός καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας και περιμένω πότε θα μου επιτεθούν εμένα ή του στόχου που φυλάω;
Όχι. Ετυμολογικά να το πάρεις, σημαίνει δρω άμεσα σε κάθε περιστατικό στο οποίο καλούμαι να επέμβω. Όλοι γνωρίζουμε την απαξίωση που δείχνει η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια στα Σώματα Ασφαλείας και ειδικά στους αστυνομικούς.


Χρησιμοποιούμαστε σαν κυματοθραύστες κατά της λαϊκής οργής και σαν σάκοι του μποξ, παραδομένοι στις ορέξεις των κάθε λογής «συλλογικοτήτων», αναρχικών ομάδων, ακόμα και τρομοκρατών.
Όλες οι Υπηρεσίες έχουν σχεδόν διαλυθεί και ιδιαίτερα οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως η ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ. Δεν φτάνει που το προσωπικό έχει μειωθεί στο ένα τρίτο της δύναμης που πρέπει να έχει, δεν φτάνει που βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη για να είναι λειτουργικά τα οχήματα και οι μοτοσυκλέτες, δεν φτάνει που με το απαρχαιωμένο σύστημα των ασυρμάτων ο κίνδυνος για τη σωματική μας ακεραιότητα έχει φτάσει στο έπακρο, εκτελούμε και χρέη προσωπικής ασφάλειας σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Ερωτώ. Ποια είναι η αποστολή της ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ;
Και απαντώ. Να περιπολεί και να επιλαμβάνεται σε κάθε έκνομη ενέργεια η οποία θα υποπέσει στην αντίληψη του πληρώματος καθώς και να δρα άμεσα στα συμβάντα στα οποία θα διαβιβαστούν από το Κέντρο. Επίσης να προσφέρει βοήθεια σε κάθε πολίτη όταν αυτός τη ζητήσει. (Συνδρομή σε συνοδείες επίτοκων, άρρωστων παιδιών κλπ). Όταν τα περιπολικά και οι μοτοσυκλέτες της Α.Δ. είναι σε μεγάλο ποσοστό ακίνητα σε διάφορους στόχους πώς θα εκτελέσουν την ιερή για πολλούς αποστολή τους; Έχουμε πει αρκετές φορές ότι το να είναι ένα περιπολικό ή μια μοτοσυκλέτα ακίνητα έξω από ένα στόχο, μάλλον προκαλεί την επίθεση παρά την αποτρέπει.


Οι σημερινοί μπαχαλάκηδες (εγώ τους λέω τρομοκράτες) έχουν αποθρασυνθεί. Μέχρι πρότινος δρούσαν μόνο στην περιοχή του άβατου των Εξαρχείων. Τώρα όμως βλέπουμε ότι το άβατο επεκτείνεται. Η επίθεση στο Α.Τ. Πεύκης και στα Εξάρχεια αυτό δηλώνει. Αν οι περιπολίες ήταν αυξημένες όπως παλιότερα δεν θα έπεφταν στην αντίληψη κάποιας περιπολίας; Το ίδιο και στην περίπτωση της επίθεσης κατά της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ όπου μερικοί ανεγκέφαλοι έσπευσαν να κατηγορήσουν το περιπολικό που αποχώρησε ενημερώνοντας το κέντρο της Α.Δ. (Έπρεπε δηλαδή να τα βάλουν δύο αστυνομικοί με πενήντα ροπαλοφόρους); Ένας σκοπός θα έκανε τη δουλειά που έκανε το περιπολικό. Δηλαδή θα ενημέρωνε το κέντρο και θα καλύπτονταν. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει κανείς; (και είχε σκοπό). Τελικά όλο το σύστημα νοσεί. Η απαξίωση που δείχνει η Πολιτεία προς την Αστυνομία φαίνεται και από τον αριθμό των προσλήψεων που γίνονται στο σώμα. 250 άτομα το χρόνο. Αν είναι δυνατόν να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής με αυτές τις καταστάσεις. Το τραγελαφικό είναι ότι μερικοί δηλώνουν ευθαρσώς ότι η εγκληματικότητα μειώθηκε τα τελευταία χρόνια.


Οι δυνατότητες της αστυνομίας είναι πολύ μεγάλες και αυτό φαίνεται από τις επιτυχίες όλων των υπηρεσιών, σε όλα τα επίπεδα, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Συνάδελφοι να γνωρίζετε ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα είναι παρών και κανένας δεν είναι μόνος του. Πρέπει να βγούμε από το στόχαστρο και θα βγούμε. Έχουν υποβληθεί ήδη μηνύσεις για διάφορα περιστατικά και θέματα, τα οποία έχουν θέσει σε κίνδυνο ζωές συναδέλφων, κατά παντός υπευθύνου.

Του Μπαλάσκα Χρήστου
Αντιπροέδρου Ε.ΑΣ.Υ.Α.