Το ΓΕΣ δίνει εξηγήσεις: Γιατί δεν δέχθηκαν στο 401 τους τραυματίες Αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Στο Θριάσιο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν στο βράδυ της Τρίτης (28.11.2017) σε τροχαίο στον Ασπρόπυργο. Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία πως οι τραυματίες αστυνομικοί δεν έγιναν δεκτοί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το ΓΕΣ έδωσε εξηγήσεις για την υπόθεση.

Την καταγγελία έκανε ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο κανάλι «E». Ο κ. Ντούμας αποκάλυψε πως το 401 δεν τους δέχτηκε για να τους νοσηλεύσει.

Γιατί οι αστυνομικοί δεν νοσηλεύονται στο 401

Μετά την καταγγελία, το ΓΕΣ έκανε γνωστό ότι οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν στο τροχαίο στον Ασπρόπυργο μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο γιατί στο 401 είχε πληρότητα 100% στην Εντατική και 95% στα κρεβάτια νοσηλείας.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, το 401 είχε ενημερώσει σχετικά το ΕΚΑΒ στις 27 Νοεμβρίου, ζητώντας για ένα 24ωρο η εξυπηρέτηση ασθενών που μπορούν να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο, να γίνεται από τα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία.

Οι τραυματισμένοι αστυνομικοί διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ στο Θριάσιο. Ο ένας που βρισκόταν σε πιο σοβαρή κατάσταση, μεταφέρθηκε στο 401 και προστέθηκε μία ακόμη κλίνη στη ΜΕΘ.

Το 401 ΓΣΝΑ περιθάλπει ετησίως στο τμήμα επειγόντων πάνω από 6.000 εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικούς. Το 40% από τους συνολικά νοσηλευόμενους ετησίως στο Νοσοκομείο είναι εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικοί.

Η καταγγελία Ντούμα

Σύμφωνα με τον Βασίλη Ντούμα, όταν ζητήθηκε από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ να μεταφέρουν τους τραυματίες στο στρατιωτικό νοσοκομείο, τους ανέφεραν πως έχουν γραπτή διαταγή ώστε να μην μεταφέρουν εκεί τους αστυνομικούς.

«Είναι τραγικός ο ευτελισμός της υγείας, ειδικά για ανθρώπους που είναι στον δρόμο μάχης και βρίσκονται ανά πάσα στιγμή απέναντι στον θάνατο» τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα όπως είπε υπάρχουν εδώ και χρόνια καταγγελίες πως το 401 δεν περιθάλπτει τους αστυνομικούς και τους κάνει «καψόνια».

Πως έγινε το ατύχημα

Το περιστατικό συνέβη στον Ασπρόπυργο στην λεωφόρο ΝΑΤΟ, όταν ένα βαν επιχείρησε να στρίψει απότομα αριστερά. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί τροχαίο με τις δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ που ακολουθούσαν.

Συγκεκριμένα, αφού έπεσε πάνω στο φορτηγάκι η πρώτη μηχανή, έπεσε αμέσως πάνω της και η δεύτερη, καθώς ήταν ελάχιστος ο χρόνος αντίδρασης, προκαλώντας επί της ουσίας μια καραμπόλα.

Γίνεται έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.