50 συγκλονιστικά καρέ και 2 βίντεο ντοκουμέντα, από την χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Αττικής

16/11/2017 23:01

Θα ξεκινήσω με αυτό που ζω από χθες το πρωί. Στα 20 χρόνια της δημοσιογραφικής μου καριέρας, τόση καταστροφή δεν έχω ξαναδεί μαζεμένη. Το όρος «Πατέρας» θύμωσε και έβγαλε όλη του τη μανία στην περιοχή της Μάνδρας με τον πιο τραγικό τρόπο.

Αν η καταστροφή ξεκινούσε χθες μια ώρα αργότερα και όταν οι γονείς θα πήγαιναν τα παιδιά στο σχολείο, θα μιλούσε για μια ανυπολόγιστη τραγωδία δίχως λόγια. Ευτυχώς, λένε οι κάτοικοι, μας λυπήθηκε ο Θεός.

Ο Θεός λυπήθηκε, το όρος «Πατέρας» ήταν θυμωμένο όμως. Οι πυρκαγιές στο βουνό, που το έκαναν τελείως άγονο, σε συνδυασμό με τα δυο μπαζωμένα ρέματα στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, συνέθεσαν το παζλ της πιο καταστροφικής τραγωδίας στη νεότερη ιστορία της Αττικής.

Η χώρα θρηνεί τους νεκρούς της Μάνδρας Αττικής, βιώνοντας σε καθεστώς σοκ ακόμη μία εμπειρία συνολικής πολιτικής ευθύνης απέναντι στο φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης, των διάτρητων δημόσιων έργων, της ανυπαρξίας σχεδιασμού και βεβαίως του απόλυτου εγκλήματος, που είναι το συστηματικό μπάζωμα των φυσικών ρεμάτων και χειμάρρων. Μια εικόνα που μπορεί κάποιος να αντικρίσει σε όλη την άναρχα δομημένη Αττική και μια πραγματικότητα την οποία, δυστυχώς, με πόνο πλήρωσε η Μάνδρα Αττικής.

Οι 16 νεκροί και οι 4 αγνοούμενοι που είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός της χθεσινής ημέρας έρχονται να προστεθούν σε άλλα τέτοια δραματικά γεγονότα του παρελθόντος, αλλά το σπουδαιότερο θα αποτελέσουν άλλη μία αναφορά, όταν στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα σε άλλες περιοχές του πολύπαθου λεκανοπεδίου.

Ήταν βεβαίως και οι τόνοι ύδατος ανά στρέμμα που έπεσαν ξαφνικά στη δυτική Αττική. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά. Και στο παρελθόν υπήρξαν τέτοια ξεσπάσματα του καιρού, τα οποία συχνά -το φθινόπωρο κυρίως- προσλαμβάνουν τη μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων. Ήταν και η ώρα που άνοιξαν οι ουρανοί, χαράματα, οπότε οι άνθρωποι -κυρίως ηλικιωμένοι- ήταν στα κρεβάτια τους και δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στο κακό που τους έτυχε.

Είδαμε αντιπλημμυρικές κατασκευές, πολύ πρόσφατες, να μη λειτουργούν, πιθανώς διότι τα φρεάτια ήταν γεμάτα από σκουπίδια ή απλώς δεν είχε κατασκευαστεί ικανός αριθμός φρεατίων από τους εργολάβους.

Είδαμε τους τόνους του νερού να ορμούν από την Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών προς την πόλη της Μάνδρας και από εκεί, αφού δεν είχαν φυσική δίοδο προς τη θάλασσα, να ακολουθούν τους δρόμους, να μετατρέπουν τη Μάνδρα Αττικής σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο διακλαδωμένων χειμάρρων που παρέσυραν στο διάβα τους τα πάντα, ακόμα και γιγαντιαία βυτιοφόρα, νταλίκες και βαρέα οχήματα. Είδαμε να σχηματίζονται βουνά ολόκληρα από φερτά υλικά στη μέση των δρόμων, και δεν μιλάμε για λοφάκια, αλλά για βουνά από λάσπη και λαμαρίνες, που οι μπουλντόζες του στρατού προσπαθούν από χθες να καθαρίσουν.

Αυτή είναι, δυστυχώς, η τραγική πραγματικότητα της επόμενης ημέρας. Ο τίτλος στην πραγματικότητα θα ήταν «Μάνδρα, η ανοχύρωτη πόλη», αλλά αυτό το έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν. Το ζήτημα είναι ένας τέτοιος τίτλος να μη χρειαστεί στο μέλλον.

Το Policenews και οι φωτογραφικές του μηχανές κατέγραψαν συγκλονιστικές εικόνες από τη Μάνδρα της επόμενης ημέρας, που προσπαθεί να μετρήσει τις πληγές της. Πληγές, που είναι ανυπολόγιστες και θα πάρουν πολλά χρόνια για να κλείσουν.

Συγκλονιστικά είναι και τα αποκλειστικά βίντεο που μας έδωσαν κάτοικοι της Μάνδρας Αττικής, που πραγματικά ανατριχιάζουν.