Αυτοί που βγήκαν από τη φυλακή και εγκλημάτησαν ξανά -Δολοφόνησαν, βίασαν, βασάνισαν

Η δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη είναι η τελευταία μιας σειράς εγκληματικών πράξεων που έχουν διαπράξει κακοποιοί οι οποίοι αποφυλακίστηκαν ή παραβίασαν την άδεια που τους δόθηκε.

Ο τοξικομανής που δολοφόνησε τη Δώρα για 25 ευρώ
O 58χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος είχε αποφυλακιστεί πριν από περίπου έξι μήνες, χωρίς, όπως δείχνει η πράξη του, να έχει σωφρονιστεί, αλλά αντιθέτως διαπράττοντας δολοφονία. Ο Εμμανουήλ Εσσατζανιάν-Σοροπίδης είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια φυλάκισης για κατοχή 37,5 κιλών ινδικής κάνναβης. Φυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2011, έμεινε έγκλειστος στις φυλακές για μόλις 6 χρόνια και αποφυλακίστηκε τον Μάιο του 2017.

«Σιδέρωναν» τα θύματά τους
Την Πέμπτη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 7 μελών της σπείρας που, μεταξύ άλλων, βασάνισαν με σίδερο μια 85χρονη στην Κυψέλη. Τουλάχιστον τρεις από αυτούς είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης και αποφυλακίστηκαν συνεχίζοντας την εγκληματική δραστηριότητά τους με πρωτοφανή αγριότητα. Τελευταίος, τον Ιανουάριο του 2017, αποφυλακίστηκε ο 38χρονος KOSTAVA ή BREZUICA, REZO ή IULIAN του VLADIMIR ή KOSTAVA VLADIMIR ή ANTONOV και της MARIAM ή KOSTAVA TSIRA ή TSIRA. Οι κακοποιοί που εισέβαλλαν σε σπίτια και «σιδέρωναν» τα θύματά τους πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τις Αρχές, τουλάχιστον 30 επιθέσεις τους τελευταίους 9 μήνες. Και αυτοί, αντί να σωφρονιστούν στα καταστήματα κράτησης της Ελλάδας, έγιναν ακόμα πιο σκληροί, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς.

Ο δολοφόνος του Ζαφειρόπουλου
Ο 32χρονος Λατιμίρ Καστρίτσι Ιμπραήμ, που κατηγορείται για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ήταν καταδικασμένος σε κάθειρξη 6 ετών για κλοπές από την 1η Απριλίου 2016. Στις 5 Σεπτεμβρίου, έχοντας συμπληρώσει το 1/5 της ποινής του, πήρε 5ήμερη άδεια, Υπενθυμίζεται πως ο 32χρονος, αλβανικής υπηκοότητας, είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκισης για ληστείες και δύο υποθέσεις βιασμού, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2015, έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του και αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου.

Σε απροσδιόριστο χρόνο, ο 32χρονος επέστρεψε στην Αλβανία και μετά από λίγο ήρθε πάλι στην Ελλάδα. Στη συνέχεια συνελήφθη ξανά, για δώδεκα κλοπές, και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία. Αθωώθηκε για τις εννέα από τις κατηγορίες και φυλακίστηκε για τις υπόλοιπες τρεις. Θα αποφυλακιζόταν τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο βιαστής που δήλωνε ανήλικος πρόσφυγας
Ο Χουσεΐν Χαβάρι, ο οποίος δήλωνε ανήλικος πρόσφυγας, είχε καταδικαστεί σε 10ετή φυλάκιση για την απόπειρα δολοφονίας φοιτήτριας στην Κέρκυρα το 2013, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου. Το 2015 είχε πάει στη Γερμανία και ζήτησε άσυλο από τις γερμανικές Αρχές. Λίγους μήνες αργότερα βίασε και δολοφόνησε τη 19χρονη Μαρία Λαντενμπέργκερ, κόρη ανώτατου στελέχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αφγανός υποστήριξε στο δικαστήριο ότι το βράδυ της δολοφονίας είχε καπνίσει ναρκωτικά και είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Η δολοφονία του κοσμηματοπώλη
O Γεωργιανός Ρομπέρτο Σοχακιάν, που σκότωσε τον 27χρονο κοσμηματοπώλη στις 9 Σεπτεμβρίου του 2015 στη Θεσσαλονίκη, είχε αποφυλακιστεί επίσης λίγες εβδομάδες πριν διαπράξει το έγκλημα, χάρη στον νόμο Παρασκευόπουλου. Είχε φυλακιστεί στις αρχές Αυγούστου του 2015. Εξέτιε πολυετή ποινή κάθειρξης για παραβάσεις των νόμων περί ιδιοκτησίας και ναρκωτικών.