Ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής περιγράφει πώς έφτασαν στα ίχνη του 58χρονου

Είκοσι μέρες διήρκεσε η έρευνα της Αστυνομίας για να εντοπίσει και να συλλάβει τον 58χρονο δολοφόνο της 32χρονης εφοριακής Δώρας Ζέμπερη, που έπεσε νεκρή μέσα στο Β’ Νεκροταφείο, μαχαιρωμένη 14 φορές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη ο 58χρονος έχει απασχολήσει κατ΄ επανάληψη τις αστυνομικές Αρχές για κλοπές και παραβάσεις της νομοθεσίας για όπλα και ναρκωτικά.

Η Αστυνομία είχε προσανατολιστεί στην περίπτωση της ανθρωποκτονίας, με κίνητρο τη ληστεία. Είχε φτιάξει το προφίλ του δράστη και με έρευνες σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Παπαζαφείρη, το απόγευμα της 18 Οκτώβριου ο δράστης πήγε στο Β΄ Νεκροταφείο, στο οποίο μπήκε υπερπηδώντας τον τοίχο από την πλευρά των σιδηροδρομικών γραμμών, με σκοπό να κλέψει και στη συνέχεια να πουλήσει μεταλλικά και χάλκινα κηροπήγια και καντήλια από μνήματα.

Εκεί, εντόπισε την 32χρονη και αφού την προσέγγισε, την απείλησε με μαχαίρι που είχε μαζί του, απαιτώντας να του δώσει την τσάντα της. Η εφοριακός αντέδρασε και ο δράστης την έπληξε επανειλημμένα με το μαχαίρι, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει θανάσιμα. Όπως ανέφερε ο διευθυντής «στη νεκροψία και νεκροτομή διαπιστώθηκαν από τον ιατροδικαστή βαρύτατες κακώσεις θώρακος δια νύσσοντος – τέμνοντος οργάνου προκληθείσες».

Κανείς από τα άτομα που βρίσκονταν στο νεκροταφείο δεν αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί και δεν είχε δει τον δράστη, κάτι που δυσκόλευε την εξιχνίαση της υπόθεσ
ης.

Ο δράστης φεύγοντας από το νεκροταφείο, ακολούθησε την ίδια διαδρομή, ενώ έκαψε την τσάντα του θύματος, με το περιεχόμενό της, αφού πρώτα αφαίρεσε ένα κινητό τηλέφωνο. Επιπλέον το μαχαίρι και την μπλούζα που φορούσε τα πέταξε σε κάδο απορριμμάτων, σε μεγάλη απόσταση από το νεκροταφείο. Στη συνέχεια, πήγε αμέσως στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου σε κατάστημα αλλοδαπών, πούλησε το κινητό τηλέφωνο του θύματος για 20 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ Παπαζαφείρη το DNA του δράστη εντοπίστηκε σε δύο ματωμένες χαρτοπετσέτες που βρέθηκαν στο χώρο του εγκλήματος.

 

O δράστης στην εξέταση του στην Ασφάλειας ομολόγησε το έγκλημα και περιέγραψε με λεπτομέρειες την αλληλουχία των ενεργειών του, κατά τη διάρκεια και μετά την δολοφoνία.

Όλο το χρονικό της δολοφονίας της Δώρας και η εξιχνίαση από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Παπαζαφείρης συνεχάρη το προσωπικό της Ασφάλειας που εργάστηκε με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό.

«Για να αντιληφτείτε το μέγεθος της έρευνας, θα αναφέρω μόνο ότι για την υπόθεση αυτή εξετάσαμε συνολικά πάνω από 300 άτομα. Σταδιακά, με βάση τα στοιχεία που προέκυπταν, αποκλείαμε κάποιους από τον “κύκλο” των υπόπτων και έτσι καταλήξαμε σε μια ολιγομελή ομάδα ατόμων, ανάμεσα στα οποία ήταν τελικά και ο δράστης» είπε και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μια υπόθεση που πραγματικά προκάλεσε αποτροπιασμό και ιδιαίτερη απαξία, συνολικά στους πολίτες. Μια γυναίκα, που επισκεπτόταν τακτικά το Νεκροταφείο και ειδικότερα το μνήμα στενού της φίλου, που είχε χάσει τη ζωή του προσφάτως, δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο. Ήταν καθήκον μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την οικογένεια της να εξιχνιάσουμε την υπόθεση, να συλλάβουμε το δράστη και να τον οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη»