Το ημερολόγιο του Μιχάλη Λεμπιδάκη: «Φοβάμαι μήπως χάσω το μυαλό μου, φοβάμαι την απραξία» – Όλη η δικογραφία της απαγωγής Λεμπιδάκη

Χειρόγραφες σημειώσεις με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του κρατούσε ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης τους έξι μήνες της ομηρείας του. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο σελίδες χαρτί όπου έγραφε και την καθημερινότητά του – άλλες φορές κωδικοποιημένα, άλλες φορές όχι.

Όπως λένε οι αστυνομικοί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, προσπαθούσε να βρει μόνος του ένα κίνητρο για να συνεχίσει και να ζει. «Πρέπει να ζήσω, πρέπει να βρω τρόπο να συνεχίσω . Για τα παιδιά μου, για την οικογένειά μου. Φοβάμαι μήπως δεν ξαναδώ τα παιδιά μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Θα αλλάξω τρόπο ζωής, θα αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά, στα παιδιά μου», έγραφε ακόμη ο επιχειρηματίας.

Σε άλλο σημείο, έγραφε: «Φοβάμαι μήπως χάσω το μυαλό μου, φοβάμαι την απραξία. Ζήτησα να μου φέρουν βιβλία και περιοδικά για να απασχολώ το μυαλό μου. Πονάει το χέρι μου από την αλυσίδα. Ζήτησα να μου την αλλάξουν και μου την έβαλαν στο πόδι. Κάνω και γυμναστική για να μπορέσω να διατηρηθώ».

Οι αστυνομικοί θεωρούν πολύ έξυπνη την κίνησή του να κρατήσει ημερολόγιο, γιατί του έδινε κίνητρο για να μη χάσει το μυαλό του και να συνεχίσει να ζει.

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη προκύπτουν από την ογκωδέστατη δικογραφία που συνέταξε η Ασφάλεια Ηρακλείου.

Από τη δικογραφία προκύπτει ότι καταλυτικό ρόλο στην εξάρθρωση του δεύτερου πυρήνα των απαγωγέων αποτέλεσε ένας 22χρονος από τη Σκαλωτή Σφακίων καθώς τα μεσάνυχτα της 7ης Ιουλίου προσήχθη από αστυνομικούς την ώρα που κινούνταν στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο νεαρός πέταξε ένα παλιό κινητό NOKIA, στο δρόμο αφού πρώτα το έσπασε σε κομμάτια για να ξεφορτωθεί κάθε στοιχείο. Στις ερωτήσεις των ανακριτικών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της κατάθεσης που έδωσε μετά τη σύλληψη του, κράτησε το στόμα του κλειστό.

Παράλληλα, γίνεται σαφές πως η αρχική ομάδα των απαγωγέων ξεκίνησε τη δράση της από τον Φεβρουάριο και έκανε πολλές πρόβες για να πραγματοποιήσει την απαγωγή στις 15:24 της 30ης Μαρτίου. Όπως αναφέρεται, εκείνη την ώρα ο Λεμπιδάκης μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο με έναν φίλο του που βρισκόταν στη Γαλλία. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στην Αστυνομία ο συνομιλητής του, εκείνη τη στιγμή, άκουσε τον Λεμπιδάκη να λέει «Με τράκαραν» και στη συνέχεια πλήθος έντονων ομιλιών στην ελληνική γλώσσα.

Το σχέδιο «Νικίας» και η επιχείρηση στο Ρέθυμνο

Από την αρχή που έσκασε η πληροφορία για την απαγωγή Λεμπιδάκη οι αξιωματικοί της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. ανέτρεξαν στα ήδη υπάρχοντα σχέδια για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων. Στα συρτάρια της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχε ένα σχέδιο με την επωνυμία «Νικίας» που είχε διαμορφωθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μάλιστα, αξιωματικοί της αστυνομίας, αρκετά χαμηλόβαθμοι τότε, που σήμερα βρίσκονται σε καίρια πόστα είχαν εκπαιδευτεί ειδικά στην εφαρμογή του σχεδίου αυτού πάντα σε συνεργασία με το νεοαποκτηθέν στις Αρχές της προηγούμενης δεκαετίας σύστημα C4i.

Το σχέδιο «Νικίας» αφορά μόνον απαγωγή και ομηρία και ως εκ τούτου δίνει μεγάλη σημασία στη διαχείριση του χρόνου με δύο στόχους: α) τον αποπροσανατολισμό των απαγωγέων και β) την μεθοδευμένη καταπόνησή τους. Και οι δύο αυτές παράμετροι βασίζονται στην ψυχολογική αντιμετώπιση των απαγωγέων που την αναλαμβάνουν ειδικά εκπαιδευμένοι αξιωματικοί. Το σχέδιο «Νικίας» είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε υπόθεση βραχείας ομηρίας στην Αθήνα. Θεωρήθηκε εξ’ αρχής πως οι προδιαγραφές του σχεδίου ανταποκρίνονταν στις παραμέτρους της απαγωγής Λεμπιδάκη. Έτσι και εφαρμόστηκε. Από το 2004 μέχρι σήμερα υπήρξαν σοβαρές βελτιώσεις στην τεχνολογική υποδομή των υπηρεσιών ασφαλείας. Το C4i θεωρείτε ήδη ξεπερασμένο και έχει αντικατασταθεί από νέα συστήματα ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις δυνατότητες ελέγχου του πεδίου δράσης των ειδικών ομάδων της ΕΛ.ΑΣ. με θερμικές κάμερες, drones κλπ. Το σύνολο αυτών των υποδομών χρησιμοποιήθηκαν στην υπόθεση της απαγωγής του Κρητικού επιχειρηματία.

Είναι φανερό πως η διαχείριση του χρόνου, βασικό συστατικό στοιχείο της όλης εφαρμογής, λειτούργησε καίρια μετά την σύλληψη σε μπλόκο του 22χρονο που μόλις είχε πετάξει από το παράθυρο του αυτοκινήτου το κινητό του. Αυτό είχε συμβεί τρεις μήνες περίπου πριν την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Οι τρεις αυτές μήνες χρειάστηκαν για τον πλήρη αποσυντονισμό των απαγωγέων και τη διασφάλιση των απαιτουμένων συνθηκών που θα επέτρεπαν το ειδικό ρεσάλτο της ΕΛ.ΑΣ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Την 23/03/2017, ο επιχειρηματίας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.Μ.», αναχώρησε από το Ηράκλειο Κρήτης με προορισμό την Γερμανία, ενώ ακολούθως, την 29/03/2017, μετέβη απευθείας στην χώρα της Πολωνίας, πραγματοποιώντας καθ’ όλο το διάστημα αυτό επαγγελματικό ταξίδι. Την 30/03/2017 και περί ώρα 14:48, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αφίχθηκε στον Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και με χρήση ΤΑΞΙ μετέβη μόνος του στην επιχείρησή του με την επωνυμία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕΜ», η οποία βρίσκεται στην οδό Ρ της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, όπου και παρέμεινε χωρίς να εισέλθει στους εσωτερικούς χώρους του εργοστασίου.

Κατόπιν, περί ώρα 15:11 της 30/03/2017, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ επιβαίνων στο υπ’ αρίθμ. ΗΚΧ-5905 Ι.Χ.Ε. αυτ/το μάρκας Mercedes χρώματος ασημί, αναχώρησε από την επιχείρησή του με πορεία προς την οικία του, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Καλεσίων Δήμου Ηρακλείου. Κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 15:24 έως 15:30, ενώ ο παθών βρισκόταν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το σημείο προορισμού του και συνομιλούσε τηλεφωνικά με φιλικό του πρόσωπο στη Γαλλία, δύο οχήματα μάρκας BMW και MAZDA αντίστοιχα, στα οποία επέβαιναν οι δράστες, ακινητοποίησαν το όχημά του αποκόπτοντάς την μετακίνησή του αιφνιδίως, αφού του απέκλεισαν το δρόμο, προκαλώντας ταυτόχρονα τροχαίο ατύχημα. Στην συνέχεια, αφού οι δράστες έθραυσαν τον υαλοπίνακα της πλευράς της θύρας του οδηγού και τον απείλησαν με πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov, απήγαγαν αυτόν, επιβιβάζοντάς τον προφανώς σε ένα εκ των οχημάτων και αναχώρησαν με κατεύθυνση αρχικά προς την περιοχή Γαζίου και εν συνεχεία προς την περιοχή του ΠΑ.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Σύμφωνα με προφορική μαρτυρία συνομιλητή του απαχθέντος κατά την στιγμή που έλαβε χώρα η ακινητοποίηση του οχήματος, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ ανέφερε στο τηλέφωνο «Με τράκαραν», ενώ ακούστηκαν πλήθος έντονων ομιλιών στην Ελληνική γλώσσα πριν απενεργοποιηθεί το τηλέφωνό του, το οποίο και ανευρέθηκε εντός του προαναφερόμενου οχήματος μάρκας Mercedes.

Περί ώρα 15:37 της 30/03/2017, καταγράφεται κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (199) όπου αναφέρθηκε η ανάφλεξη δύο οχημάτων πλησίον του ΠΑ.Γ.Ν. Ηρακλείου. Παράλληλα ενημερώθηκε για το συμβάν η αστυνομία. Κατά την αυτοψία του χώρου διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τα ως άνω αναφερόμενα οχήματα μάρκας BMW και MAZDA, ενώ διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για (i) όχημα μάρκας BMW με αριθμό πλαισίου WBAHA31020BM05892 και κινητήρα τύπου 184Ε2 με αριθμό σειράς 01348133 και (ii) το υπ’ αριθμ…. όχημα μάρκας MAZDA χρώματος μπλε, τα οποία είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά.

Έκτοτε ο Λεμπιδάκης Μιχαήλ κρατείτο μέχρι και την 02/10/2017 σε πέντε (5) συνολικά χώρους (κρησφύγετα), με τους κατηγορούμενους να απαιτούν από την οικογένεια του απαχθέντος την συγκέντρωση και παράδοση σε αυτούς χρηματικού ποσού προκειμένου να απελευθερώσουν αυτόν, με αρχικό ζητηθέν ποσό τα εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ, ενώ μετά και από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλο το διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση, το ποσό μειώθηκε στα δεκαοκτώ εκατομμύρια (18.000.000) ευρώ.

Διαβάστε όλο το διαβιβαστικό

Σας υποβάλλουμε συνημμένα σχηματισθείσα από την Υπηρεσία μας, το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΓΕ.Π.Α.Δ. Κρήτης και την Υποδ/νση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής- Ιδιοκτησίας της Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής, δικογραφία, αποτελούμενη από τις εκθέσεις και τα έγγραφα του επισυναπτόμενου πίνακα, σε βάρος των:

(1) ΚΛΑΔΟΥ Εμμανουήλ

(2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη

(3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗ Εμμανουήλ

(4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ Ελευθέριου

(5) ΠΟΛΑΚΗ Σταμάτιου

(6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Χρήστου

(7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ

(8) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Βασιλικής

(9) Αγνώστων λοιπών δραστών, κατηγορούμενων για παράβαση άρθρων Π.Κ. 1, 5§1, 13 περ. στ΄ «Κατ’ επάγγελμα τέλεση εγκλήματος» και ζ΄ «ιδιαίτερα επικίνδυνος δράστης», 14, 16, 17, 26, 27, 42 «Απόπειρα», 45 «Συναυτουργοί», 92 «Εγκληματίες καθ’ έξη ανεξάρτητα από την περίπτωση υποτροπής», 187§1, 6 «Εγκληματική Οργάνωση» σε συνδυασμό με άρθρα Π.Κ. 322 εδ. β΄ περ. β΄ «Αρπαγή», 385 παρ. 1 περ. α΄ «Εκβίαση», 264 «Εμπρησμός», 372 «Κλοπή» και 382 «Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς», καθώς και Ν. 2168/1998 «Περί όπλων», ενώ ο κατηγορούμενος (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ επιπλέον για παράβαση άρθρου Π.Κ. 167 «Αντίσταση».

Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Ε Ρ Α
Την 23/03/2017, ο επιχειρηματίας ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ του Ιωάννη και της Κατίνας Άννας, γεν. 31/01/1964 στο Ηράκλειο, κάτοικος περιοχής Καλεσίων Δήμου Ηρακλείου, κάτοχος του υπ’ αριθμ. ΑΜ964989 Δ.Α.Τ., διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.Μ.», αναχώρησε από το Ηράκλειο Κρήτης με προορισμό την Γερμανία, ενώ ακολούθως, την 29/03/2017, μετέβη απευθείας στην χώρα της Πολωνίας, πραγματοποιώντας καθ’ όλο το διάστημα αυτό επαγγελματικό ταξίδι. Την 30/03/2017 και περί ώρα 14:48, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αφίχθηκε στον Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και με χρήση ΤΑΞΙ μετέβη μόνος του στην επιχείρησή του με την επωνυμία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕΜ», η οποία βρίσκεται στην οδό Ρ της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, όπου και παρέμεινε χωρίς να εισέλθει στους εσωτερικούς χώρους του εργοστασίου.

Κατόπιν, περί ώρα 15:11 της 30/03/2017, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ επιβαίνων στο υπ’ αρίθμ. ΗΚΧ-5905 Ι.Χ.Ε. αυτ/το μάρκας Mercedes χρώματος ασημί, αναχώρησε από την επιχείρησή του με πορεία προς την οικία του, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Καλεσίων Δήμου Ηρακλείου. Κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 15:24 έως 15:30, ενώ ο παθών βρισκόταν σε απόσταση περίπου ενός (1) χιλιομέτρου από το σημείο προορισμού του και συνομιλούσε τηλεφωνικά με φιλικό του πρόσωπο στη Γαλλία, δύο (2) οχήματα μάρκας BMW και MAZDA αντίστοιχα, στα οποία επέβαιναν οι δράστες, ακινητοποίησαν το όχημά του αποκόπτοντας την μετακίνησή του αιφνιδίως, αφού του απέκλεισαν το δρόμο, προκαλώντας ταυτόχρονα τροχαίο ατύχημα. Στην συνέχεια, αφού οι δράστες έθραυσαν τον υαλοπίνακα της πλευράς της θύρας του οδηγού και τον απείλησαν με πολεμικό τυφέκιο τύπου KALASHNIKOV, απήγαγαν αυτόν, επιβιβάζοντάς τον προφανώς σε ένα εκ των οχημάτων και αναχώρησαν με κατεύθυνση αρχικά προς την περιοχή Γαζίου και εν συνεχεία προς την περιοχή του ΠΑ.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Σύμφωνα με προφορική μαρτυρία συνομιλητή του απαχθέντος κατά την στιγμή που έλαβε χώρα η ακινητοποίηση του οχήματος, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ ανέφερε στο τηλέφωνο «Με τράκαραν», ενώ ακούστηκαν πλήθος έντονων ομιλιών στην Ελληνική γλώσσα πριν απενεργοποιηθεί το τηλέφωνό του, το οποίο και ανευρέθηκε εντός του προαναφερόμενου οχήματος μάρκας Mercedes.

Περί ώρα 15:37 της 30/03/2017, καταγράφεται κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (199) όπου αναφέρθηκε η ανάφλεξη δύο οχημάτων πλησίον του ΠΑ.Γ.Ν. Ηρακλείου. Παράλληλα ενημερώθηκαν για το συμβάν η Υπηρεσία μας. Κατά την αυτοψία του χώρου διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τα ως άνω αναφερόμενα οχήματα μάρκας BMW και MAZDA, ενώ διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για (i) όχημα μάρκας BMW με αριθμό πλαισίου WBAHA31020BM05892 και κινητήρα τύπου 184Ε2 με αριθμό σειράς 01348133 και (ii) το υπ’ αριθμ. ΗΚΙ-7984 Ι.Χ.Φ. όχημα μάρκας MAZDA χρώματος μπλε, τα οποία είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά.

Έκτοτε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ κρατείτο μέχρι και την 02/10/2017 σε πέντε (5) συνολικά χώρους (κρησφύγετα), με τους κατηγορούμενους να απαιτούν από την οικογένεια του απαχθέντος την συγκέντρωση και παράδοση σε αυτούς χρηματικού ποσού προκειμένου να απελευθερώσουν αυτόν, με αρχικό ζητηθέν ποσό τα εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ, ενώ μετά και από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλο το διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση, το ποσό μειώθηκε στα δεκαοκτώ εκατομμύρια (18.000.000) ευρώ.

Στο πλαίσιο διαχείρισης του περιστατικού και καθ όλο το διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση, τέθηκε σε εφαρμογή τα οριζόμενα στο ειδικό σχέδιο «ΝΙΚΙΑΣ» ως προς τις διαπραγματεύσεις σε περιπτώσεις ομηρείας και απαγωγών, οπότε ειδικοί διαπραγματευτές της ελληνικής αστυνομίας, σε συνεργασία με ειδικό ψυχολόγο, ανέλαβαν την υποστήριξη της οικογένειας του απαχθέντος κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μέχρι της επιστροφής αυτού. Παράλληλα, η προανακριτική ομάδα – αποτελούμενη από Αστυνομικούς Υπηρεσίας μας Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι/Τμήμα 1ο, προέβη στον σχεδιασμό και την συγκέντρωση του αναγκαίου αποδεικτικού υλικού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με γνώμονα πάντοτε την εξασφάλιση της απελευθέρωσης του απαχθέντος και την αποτροπή οιαδήποτε ενέργειας που δύνατο είτε να προκαλέσει κίνδυνο ως προς τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα αυτού είτε να εμποδίσει την ομαλή διαπραγμάτευση της οικογένειας με τους δράστες, με την οικογένεια του απαχθέντος να έχει στο σύνολο της διαδικασίας την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων και επιλογή στρατηγικής ως προς τη διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, έπειτα από την κατάλληλη αξιολόγηση εγκληματολογικών δεδομένων και του συνολικού αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε από την προανάκριση, προέκυψε η εγκληματική δράση ομάδας (οργάνωση), αποτελούμενης από το σύνολο των κατηγορουμένων ως μέλη ενωμένα με σκοπό την απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους, μέσω των περισσοτέρων κακουργημάτων που προβλέπονται στο άρθρο 322 Π.Κ. «Αρπαγή» και 385 Π.Κ. «Εκβίαση» και δη των κατ’ επάγγελμα πράξεων που στρέφονται κατά της προσωπικής ελευθερίας και της περιουσίας τρίτων προσώπων, πληρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα βασικά προσδιοριστικά στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης, κατ’ άρθ. 187§1 Π.Κ., όπως αυτή αναπτύσσεται στα κάτωθι κύρια πεδία:

– Πεδίο επιλογής «στόχου», ήτοι προσώπου με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, και υλοποίησης αναγκαίων προπαρασκευαστικών ενεργειών στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκτέλεση του οργανωμένου σχεδίου δράσης.

– Πεδίο εκτέλεσης του οργανωμένου σχεδίου δράσης, ήτοι αρπαγής του προσώπου με χρήση βίας.

– Πεδίο πολύμηνης διατήρησης της παράνομης κατάστασης (στέρηση προσωπικής ελευθερίας) και αποτροπή εντοπισμού των μελών και του απαχθέντος από τις διωκτικές αρχές.

– Πεδίο εξαναγκασμού των οικείων του απαχθέντος, μέσω των απειλών κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αυτού, στην παράδοση υπέρογκου χρηματικού ποσού ως λύτρων για την απελευθέρωση αυτού.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 187 Π.Κ. «Εγκληματική οργάνωση», το συγκεκριμένο έγκλημα είναι διαζευκτικά ή υπαλλακτικά μικτό, αφηρημένης διακινδύνευσης, υπερχειλούς υποκειμενικής υπόστασης, ενώ μεταξύ άλλων, η τέλεση του καταδεικνύει χαρακτηριστικά στοιχεία αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Στοιχεία της αντικειμενικής του υπόστασης είναι ένα ποιοτικό (δομημένη ομάδα), ένα ποσοτικό (τρία ή περισσότερα άτομα) και ένα χρονικό (διάρκεια δράσης). Συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης είναι η καθοδηγητική και κατευθυντήρια συμβολή στη δημιουργία της, ενώ ένταξη είναι η ενεργητική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ομάδας, με αποδοχή των σκοπών της.

Η συγκρότηση είναι στιγμιαίο έγκλημα, ενώ η ένταξη στην ομάδα είναι διαρκές έγκλημα και διαρκεί όσο διαρκεί η ιδιότητα του μέλους και η ύπαρξη της ομάδας ως εγκληματικής οργάνωσης, με την έννοια ότι τελείται σε καθημερινή βάση και εξακολουθεί όσο συνεχίζεται η παράνομη κατάσταση της εγκληματικής οργάνωσης και παράγεται έτσι προσβολή με αφηρημένη διακινδύνευση των προστατευόμενων από την έννομη τάξη, έννομων αγαθών. Μέλος της οργάνωσης αυτής είναι και εκείνος που υποτάσσει τη βούληση του στην οργάνωση, χωρίς να είναι αναγκαία η προσωπική συμμετοχή του στις ειδικότερες κακουργηματικές πράξεις της οργάνωσης. Δομημένη ομάδα είναι εκείνη που δεν σχηματίζεται περιστασιακά για τη διάπραξη ενός εγκλήματος, αλλά συγκροτείται για να έχει διαρκή δράση.

Από πλευράς υποκειμενικής υπόστασης, απαιτείται διπλός δόλος κάθε μέλους, ήτοι να θέλει την ένταξή του στην οργάνωση, αλλά και να έχει ως σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων από ένα κακουργημάτων, που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο του εν λόγω άρθρου. Ο ειδικός δε αυτός δόλος νοείται ενιαίος, δηλαδή, τα μέλη να έχουν αποφασίσει ότι η δράση τους θα εκδηλωθεί σε βάθος χρόνου, με την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων, ακόμα και χωρίς να έχουν καταστρωθεί οι λεπτομέρειες τέλεσης των εγκλημάτων αυτών.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των κατηγορουμένων, συγκρότησε και εντάχθηκε σε δομημένη ομάδα (εγκληματική οργάνωση) με διαρκή δράση τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο 2017 έως και σήμερα, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους μέσω της αρπαγής με χρήση βίας και της αποστέρησης της προσωπικής ελευθερίας (απαγωγή) για μεγάλο χρονικό διάστημα του επιχειρηματία ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.Μ.», καθώς και την επιχείρηση εξαναγκασμού των οικείων αυτού στην παράδοση υπέρογκου χρηματικού ποσού για την απελευθέρωσή του, κάνοντας χρήση απειλών κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντος, ήτοι απειλή χρήσης βίας.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι έχοντας υποτάξει πλήρως την βούλησή τους στον σκοπό της εγκληματικής οργάνωσης, ήτοι την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους μέσω της βλάβης της περιουσίας τρίτου, προέβησαν στις ακόλουθες ενέργειες, οι οποίες στο σύνολό τους επιβεβαιώνουν το επαγγελματικό επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας της εγκληματικής ομάδας:

Α) Επιλογή του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ ως «στόχου» της απαγωγής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τυγχάνει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, η οποία εταιρία με έδρα την Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου συγκεντρώνει έναν σημαντικό κύκλο εργασιών, καθόσον λειτουργεί παραγωγικές μονάδες σε περισσότερες χώρες του εξωτερικού (Τουρκία, Κίνα, Ρουμανία, Ρωσία, Γαλλία, Πολωνία), είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και πραγματοποιεί εξαγωγές προϊόντων στο εξωτερικό (Καναδά, ΗΠΑ, Ισπανία κλπ). Ως εκ τούτου η επιλογή του «στόχου» συνδέεται με την μεγάλη οικονομική επιφάνεια που οι κατηγορούμενοι θεωρούν ότι αυτός έχει, η οποία προκαλούσε την προσδοκία επίτευξης του μεγαλύτερου δυνατού οικονομικού οφέλους για τους ίδιους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το αρχικά απαιτηθέν χρηματικό ποσό των εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) ευρώ.

Β) Συγκέντρωση των αναγκαίων στοιχείων ως προς τον «στόχο» και την κίνηση αυτού και συγκεκριμένα τις καθημερινές συνήθειες, τα μέλη της οικογένειας αυτού και το στενό οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον του, το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιεί και τα δρομολόγια που ακολουθεί κατά την μετάβαση από την οικία του προς την εργασία του και αντίστροφα, τους χρόνους κατά τους οποίους κινείται (μετάβαση στην εργασία, επιστροφή στην οικία).

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ενέργειας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποδεδειγμένα είχαν πλήρη γνώση ως προς το ταξίδι που πραγματοποίησε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ στο εξωτερικό και το χρονικό διάστημα της παραμονής του εκεί, ως και τον ακριβή χρόνο επιστροφής του, καθόσον εκτέλεσαν το σχέδιό τους αμέσως μετά την επιστροφή του στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε χρόνο μιάμισης (1,5) ώρας περίπου μετά την προσγείωση της πτήσης στην οποία επέβαινε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Περαιτέρω διαπιστώθηκε ότι η κινητοποίηση της ομάδας εκτέλεσης της αρπαγής την 30/03/2017, πραγματοποιείται σε χρόνο πλησίον του χρόνου παραμονής του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και της επιβίβασής του στο αεροπλάνο με προορισμό το Ηράκλειο.
Οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις καταδεικνύουν ότι η εγκληματική οργάνωση είχε προβεί σε αυτοψία του χώρου και των σημείων αναμονής και δράσης, είχε εγκαταστήσει μέλη σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία παρείχαν σημαντική πληροφόρηση στον επιχειρησιακό-εκτελεστικό πυρήνα, ενώ είχε υπολογίσει με απόλυτη ακρίβεια μέχρι και τους αναγκαίους χρόνους που απαιτούνταν για την μετάβαση στο σημείο δράσης, για την ακινητοποίηση του παθόντα, τον εμπρησμό των οχημάτων και την διαφυγή.

Γ) Εύρεση χώρων (κρησφύγετα) τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως χώρος κράτησης του απαχθέντος. Η επιλογή των συγκεκριμένων χώρων, επελέγη με βάση την βούληση των κατηγορούμενων για εξασφάλιση ασφαλούς και πολύμηνης διατήρησης της παράνομης κατάστασης. Επισημαίνεται ότι η εξασφάλιση των συγκεκριμένων χώρων διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην πορεία των διαπραγματεύσεων, καθόσον οι κατηγορούμενοι, θεωρώντας ότι οι χώροι (κρησφύγετα) που επέλεξαν, τους παρείχε ιδιαίτερα μεγάλη ασφάλεια και δυνατότητες για μεγιστοποίηση του κέρδους, απέρριπταν συστηματικά την όποια προσφορά της οικογένειας και επιμήκυναν την παράνομη κατάσταση.

Δ) Επιλογή και συγκέντρωση των αναγκαίων υλικών μέσων για την εκτέλεση του σχεδίου τους, την υποστήριξη της επιχειρησιακής τους δράσης και την αποτροπή εξακρίβωσης της ταυτότητάς τους από τις διωκτικές αρχές. Συγκεκριμένα:

(i) Εύρεση οχημάτων τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για την εκτέλεση του σχεδίου απαγωγής την30/03/2017. Προς τούτο και προκειμένου να μην είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους μέσω των οχημάτων, χρησιμοποίησαν δύο (2) οχήματα εκ των οποίων το πρώτο είχε αφαιρεθεί σε προγενέστερο χρόνο (Φεβρουάριο 2017) από την περιοχή Πετροκεφάλι Ηρακλείου, ενώ για το δεύτερο δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερον η ακριβής προέλευσή του.

Παράλληλα, εφοδιάστηκαν και με τρίτο τουλάχιστον όχημα μάρκας JEEP GRAND CHEROKEE χρώματος μαύρου, απροσδιόριστων λοιπών στοιχείων, το οποίο προκύπτει βάσιμα ότι χρησιμοποίησαν ως όχημα διαφυγής και μεταφοράς του απαχθέντος μετά την καταστροφή με εμπρησμό των δύο (2) προαναφερθέντων οχημάτων.

(ii) Εφοδιασμός με πληθώρα συσκευών κινητού τηλεφώνου και καρτών SIM, τουλάχιστον για τις ανάγκες επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης με την οικογένεια. Το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων κινητής τηλεφωνίας (κάρτες SIM και συσκευές κινητού τηλεφώνου) που χρησιμοποίησαν για το σκοπό αυτό, προέκυψε ότι δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση επικοινωνιών ούτε χρησιμοποιήθηκε εκ νέου για διαφορετικό λόγο. Επιπλέον, το σύνολο των καρτών SIM ήταν ενεργοποιημένες σε στοιχεία αλλοδαπών προσώπων, υπό στοιχεία των οποίων διαπιστώθηκε ότι είχε ενεργοποιηθεί παράλληλα μεγάλος αριθμός έτερων τηλεφωνικών συνδέσεων, ήτοι επρόκειτο για «αχυράνθρωπους» και προφανώς δεν σχετίζονταν με τον πραγματικό κάτοχο – χρήστη του τηλεφώνου.

Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί συνήθη τακτική των κακοποιών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους στοιχεία κινητής τηλεφωνίας (συσκευές κινητού τηλεφώνου και κάρτες SIM) επιδιώκουν να εξαλείψουν το ρίσκο εντοπισμού τους και εξακρίβωσης της πραγματικής τους ταυτότητας, καθιστώντας σχετικά δυσχερή κάθε προσπάθεια έρευνας των διωκτικών αρχών.

(iii) Εφοδιασμός με κουκούλες τύπου FULL FACE προκειμένου να μην δύναται να εξακριβωθούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους είτε από αυτόπτες μάρτυρες είτε από τον ίδιο τον απαχθέντα κατά το διάστημα της κράτησής του, καθώς και η χρήση γαντιών και λοιπών προστατευτικών ειδών ρουχισμού για να αποφευχθεί η πιθανότητα άφεσης αποτυπωμάτων ή βιολογικού υλικού, τουλάχιστον κατά την τέλεση της αρπαγής την 30/03/2017.

(iv) Εφοδιασμός με όπλα (τουλάχιστον πολεμικό τυφέκιο KALASHNIKOV) προκειμένου να καμφθεί η όποια τυχόν αντίσταση του στόχου τόσο κατά την εκτέλεση της αρπαγής όσο και κατά την διάρκεια της παράνομης κράτησης.

Ε) Καθορισμός ρόλων για έκαστο εκ των μελών της οργάνωσης. Ειδικότερα, οι ρόλοι που ήταν απολύτως αναγκαίοι για την εξέλιξη της έκνομης δραστηριότητας, ήταν οι εξής:

(i) Ηγετικά στελέχη: Πρόκειται για τα πρόσωπα που ανέλαβαν τον σχεδιασμό της δράσης, την επιλογή των προσώπων, την εξεύρεση πόρων και μέσων, τον συντονισμό των ενεργειών των μελών και τη χάραξη της στρατηγικής γύρω από τις επόμενες κινήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την οικογένεια του απαχθέντος, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της οργάνωσης. Από την προανάκριση, προέκυψε ότι ρόλο επιλογής προσώπων (στρατολόγηση μελών) είχαν τουλάχιστον οι κατηγορούμενοι (5) ΠΟΛΑΚΗΣ Σταμάτιος και (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ.

(ii) Εκτελεστικός-επιχειρησιακός πυρήνας: Πρόκειται για τέσσερα (4) μέλη, τα οποία προέβησαν στην υλοποίηση του σχεδίου αρπαγής την 30/03/2017 και της μεταφοράς του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ στο αρχικό κρησφύγετο. Επισημαίνεται ότι ένα εκ των μελών έφερε πολεμικό τυφέκιο KALASHNIKOV.

(iii) Φύλακες: Πρόκειται για τα μέλη που είχαν αναλάβει τη φύλαξη του απαχθέντος στο κρησφύγετο. Τα μέλη αυτά, μεριμνούσαν για την αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας αντίδρασης του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, ενώ μεριμνούσαν για την σίτιση και την παροχή των στοιχειωδών σε αυτών για την επιβίωσή του. Παράλληλα, ήταν επιφορτισμένα με την εποπτεία του ευρύτερου χώρου προς αποτροπή προσέγγισης του σημείου από τρίτα πρόσωπα. Με αυτόν τον ρόλο διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν τουλάχιστον οι κατηγορούμενοι (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Βασίλης, (5) ΠΟΛΑΚΗΣ Σταμάτιος και (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ, ενώ από την έρευνα προκύπτει ότι ρόλο φύλακα ανέλαβαν συνολικά περισσότερα πρόσωπα.

(iv) Επόπτες του κρησφύγετου: Πρόκειται για τα μέλη που αναλάμβαναν την εποπτεία του εκάστοτε κρησφύγετου και την υποστήριξη των μελών με τρόφιμα και λοιπά αναγκαία είδη, καθώς και την επίλυση οιουδήποτε προβλήματος τυχόν ανέκυπτε. Ουσιαστικά ρόλο επόπτη είχαν τα μέλη που εδύνανο χωρίς να κινήσουν υποψίες να προσεγγίζουν το χώρο. Τον ρόλο αυτό διαπιστώθηκε ότι είχε αναλάβει τουλάχιστον ο κατηγορούμενος (1) ΚΛΑΔΟΣ Εμμανουήλ, ο οποίος παρείχε και τον τελικό χώρο – κρησφύγετο όπου κρατήθηκε ο απαχθείς.

(v) Διεξαγωγή επικοινωνιών διαπραγμάτευσης με την οικογένεια: Πρόκειται για τα μέλη που αναλάμβαναν την πραγματοποίηση των επικοινωνιών με την οικογένεια του απαχθέντος είτε μέσω κινητών τηλεφώνων είτε μέσω της εναπόθεσης σε διάφορα σημεία ή αποστολής αποδείξεων ζωής (επιστολές, βιντεοληπτικό υλικό). Το περιεχόμενο των επικοινωνιών και η στάση που θα τηρείτο από την εγκληματική οργάνωση απέναντι στην οικογένεια, προκαθοριζόταν προφανώς από τα ηγετικά στελέχη.

Στην συγκεκριμένη δράση εκτιμάται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μετείχαν απευθείας τα ηγετικά στελέχη. Επισημαίνεται ότι τον συγκεκριμένο ρόλο εκτελούσαν μέλη που δραστηριοποιούνταν τόσο στην Κρήτη όσο και στην περιοχή της Αττικής. Το συγκεκριμένο ρόλο διαπιστώθηκε ότι είχαν αναλάβει εκ περιτροπής, τουλάχιστον οι κατηγορούμενοι (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ, (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ Ελευθέριος, (5) ΠΟΛΑΚΗΣ Σταμάτιος, (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ Χρήστος και (8) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Βασιλική.

(vi) Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος – Διαμοιρασμός μεριδίων: Πρόκειται για τα μέλη που θα παραλάμβαναν τα λύτρα της απαγωγής και θα αναλάμβαναν την διαδικασία εξάλειψης κάθε ίχνους την προέλευσης αυτών, ένεκα του κινδύνου να τυγχάνουν προσημειωμένα από τις διωκτικές αρχές και να είναι δυνατός ο εντοπισμός των χρημάτων και των κατόχων αυτών κατά τη χρήση τους. Ως εκ τούτου, κατόπιν των διαδικασιών που συνδέονται άρρηκτα με το οργανωμένο έγκλημα και αποτελούν συνήθη τακτική των εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο έκνομης δραστηριότητας, θα ακολουθούσε ο διαμοιρασμός των συμφωνηθέντων μεριδίων σε έκαστο μέλος.

Γίνεται μνεία ότι, από την αξιολόγηση του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η απαγωγή, ενεργοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο (2) πυρήνες, οι οποίοι ανέλαβαν το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, ήτοι την αποκόμιση υπέρογκου οικονομικού οφέλους. Εν λόγω πυρήνες λειτούργησαν εκ περιτροπής, πλην όμως με απόλυτο συντονισμό και συνεννόηση ως προς τις ενέργειες που αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας, πάντοτε με την καθοδήγηση των ηγετικών στελεχών, με τα μέλη του πρώτου πυρήνα στα οποία εντάσσονται τουλάχιστον οι κατηγορούμενοι (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ, (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ Ελευθέριος και (5) ΠΟΛΑΚΗΣ Σταμάτιος να φέρονται να μην αναπτύσσουν «φανερή» συμμετοχή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (αρχές Αυγούστου 2017) ένεκα του ότι θεωρούσαν ότι οι ενέργειές τους είχαν γίνει αντιληπτές από την αστυνομία και παρακολουθούνταν από τις διωκτικές αρχές, σημείο στο οποίο ανέλαβαν την εκτέλεση του προαποφασισμένου σχεδίου τα μέλη του δεύτερου πυρήνα, στα οποία εντάσσονται τουλάχιστον οι κατηγορούμενοι (1) ΚΛΑΔΟΣ Εμμανουήλ, (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Βασίλης, (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ Βασίλειος, (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ και η ανήλικη (8) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Βασιλική.

Για έκαστο εκ των κατηγορουμένων, προέκυψε ο ακόλουθος βαθμός εμπλοκής:

Α) Ο κατηγορούμενος (1) ΚΛΑΔΟΣ Εμμανουήλ ήταν το πρόσωπο που τουλάχιστον διέθεσε τον πέμπτο χώρο κράτησης (κρησφύγετο) του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ για την χρονική περίοδο από 10/08/2017 έως και 02/10/2017, ενώ ήταν υπεύθυνος για την εποπτεία των φυλάκων του χώρου και την προμήθεια του κρησφύγετου με αναγκαία είδη για την διαβίωση των φυλάκων και του απαχθέντος.

Β) Ο κατηγορούμενος (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Βασίλης ήταν το πρόσωπο που ανέλαβε χρέη φύλακα του κρησφύγετου κατά την περίοδο από 18/09/2017, οπότε και κατέβηκε στην Κρήτη από την Θεσσαλονίκη όπου διαμένει, για τον σκοπό αυτό. Το συμφωνηθέν μερίδιο για τον ίδιο ανερχόταν σε εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ.

Γ) Οι κατηγορούμενοι (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ, (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ Ελευθέριος και (5) ΠΟΛΑΚΗΣ Σταμάτιος είχαν αναλάβει τουλάχιστον την πραγματοποίηση ορισμένων εκ των επικοινωνιών διαπραγμάτευσης με την οικογένεια, εντασσόμενοι στον πρώτο πυρήνα που είχε αρχικώς αναλάβει την συγκεκριμένη δράση. Άπαντες συμμετείχαν κατά την 20η επικοινωνία διαπραγμάτευσης με την οικογένεια.

Δ) Ο κατηγορούμενος (5) ΠΟΛΑΚΗΣ Σταμάτιος ήταν το πρόσωπο που παραχώρησε τη συσκευή κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιήθηκε κατά την 31η επικοινωνία διαπραγμάτευσης με την οικογένεια, ενώ ήταν το πρόσωπο που προσέγγισε τον κατηγορούμενο (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ και ενεργοποίησε τον δεύτερο επιχειρησιακό πυρήνα. Επιπροσθέτως, ενεργοποιήθηκε ως φύλακας στο κρησφύγετο ανά διαστήματα, για το χρονικό διάστημα από Απρίλιο έως και μέσα Αυγούστου περίπου.

Ε) Ο κατηγορούμενος (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ Χρήστος είχε αναλάβει την πραγματοποίηση ορισμένων εκ των επικοινωνιών διαπραγμάτευσης με την οικογένεια, εντασσόμενος στον δεύτερο πυρήνα που ανέλαβε την διαχείριση της παράνομης δράσης. Έχει διαπιστωθεί ότι πραγματοποίησε την 26η, την 27η, την 28η, την 31η και την 32η επικοινωνία διαπραγμάτευσης. Σημειωτέον, ότι καθοδήγησε την ανήλικη κόρη του για την ολοκλήρωση της 27ης επικοινωνίας, ήτοι την αποστολή φακέλου μέσω ΚΤΕΛ Χανίων. Το συμφωνηθέν μερίδιο για τον ίδιο ανερχόταν σε εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ.

ΣΤ) Ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ είχε αναλάβει τουλάχιστον τον ρόλο της εύρεσης και στρατολόγησης των μελών του δεύτερου επιχειρησιακού πυρήνα, καθόσον είναι το πρόσωπο που φέρεται να ενέταξε στην εγκληματική ομάδα τους κατηγορούμενους (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη και (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ Χρήστο, στους οποίους ανέθεσε ρόλους και υπέδειξε τις διαδικασίες και την μέθοδο που θα ακολουθούσαν. Επισημαίνεται ότι, ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ φέρεται ως ένας εκ των συνδέσμων του δεύτερου με τον πρώτο επιχειρησιακό πυρήνα, καθόσον γνωρίζει τον λόγο «απενεργοποίησης» του πρώτου πυρήνα και φρόντισε για την ομαλή ενεργοποίηση του δεύτερου. Παράλληλα, διετέλεσε φύλακας στο κρησφύγετο κατά το πρώτο διάστημα της απαγωγής, για συνολικά δεκαεπτά (17) ημέρες, ενώ κατά το τελευταίο διάστημα διετέλεσε φύλακας στο κρησφύγετο του κατηγορούμενου (1) ΚΛΑΔΟΥ Εμμανουήλ για διάστημα δύο (2) ημερών.

Ζ) Η ανήλικη κατηγορούμενη (8) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Βασιλική διαπιστώθηκε ότι, υπό την καθοδήγηση του πατέρα της, κατηγορούμενου (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Χρήστου προέβη στην αποστολή του φακέλου με τις επιστολές του απαχθέντος προς την οικογένεια, μέσω των ΚΤΕΛ Χανίων (27η επικοινωνία), ενώ ομοίως υπό την καθοδήγηση του πατέρα της προέβη στην προμήθεια δύο (2) καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας που χρησίμευαν για τις ανάγκες των επικοινωνιών διαπραγμάτευσης.

Αναφορικά με την προσωπικότητα και την στάση των κατηγορουμένων, επισημαίνεται ότι, δεδομένων (α) της φύσης και του τρόπου τέλεσης του αδικήματος, (β) των προσδοκιών οικονομικού οφέλους αυτών και των μεθόδων που χρησιμοποίησαν για την επίτευξη του σκοπού τους, και κυρίως (γ) της αρκετά μεγάλης χρονικής διάρκειας που διήρκησε η παράνομη κράτηση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ και των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτή τελέσθηκε, είναι καταφανές ότι η ζωή του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ διέτρεξε μεγάλο και σοβαρό κίνδυνο, η δε ψυχική και σωματική υγεία αυτού επιβαρύνθηκαν σημαντικά από τις συνθήκες εγκλεισμού, υγιεινής και διατροφής, καθώς και από τον διαρκή και αναμφίβολο φόβο του παθόντα για την κατάληξη του περιστατικού, εμπεριεχομένης και της πιθανότητας θανάτου του.

Επιπροσθέτως, προέκυψε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της απαγωγής (6 μήνες), οι απαγωγείς χορηγούσαν ημερησίως ποσότητα ηρεμιστικών φαρμάκων για να μην υποστεί ο απαχθείς κρίσεις πανικού και να παραμένει ήρεμος, γεγονός που από μόνο του συνιστά σημαντική επιβάρυνση και διακινδύνευση για την υγεία και την ζωή του απαχθέντος αντίστοιχα. Παράλληλα ο απαχθείς ουδέποτε ήρθε σε επαφή με το φως της ημέρας κατά τη διάρκεια της απαγωγής, ενώ διαρκώς ήταν δεμένος με αλυσίδα είτε από το χέρι είτε από το πόδι, με περιορισμένη δυνατότητα κίνησης. Ως εκ τούτου, η στάση των απαγωγέων χαρακτηρίζεται από βαναυσότητα και ουδεμία ένδειξη αντίληψης του κινδύνου που διέτρεχε ο απαχθείς, με τους απαγωγείς στο σύνολό τους να έχουν πλήρως υποτάξει την βούλησή τους στον σκοπό, αποδεχόμενοι την όποια πιθανότητα θανάτου του απαχθέντος, η οποία θα προερχόταν είτε σκόπιμα σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις τους είτε από τυχαίο συμβάν (επιβάρυνση υγείας).

Επιπροσθέτως, οι απαγωγείς από το πρώτο διάστημα είχαν υπερτονίσει ότι δύνανται να κρατήσουν τον απαχθέντα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον η οικογένεια δεν ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις τους, ήτοι οι απαγωγείς έμεναν πιστοί στο πλάνο που είχε τεθεί και τις οικονομικές επιδιώξεις που είχαν προαποφασισθεί, στην επίτευξη των οποίων ήταν διατεθειμένοι να φτάσουν με οιοδήποτε κόστος ως προς την ζωή και την υγεία του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ.

Από την επισκόπηση και αξιολόγηση του συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης, διαπιστώνονται τα ακόλουθα, τα οποία αφορούν την ανάλυση του πλήρους σχεδίου δράσης, στρατηγικής και κατανομής ρόλων στο πλαίσιο αρπαγής του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ την 30/03/2017 και της παράνομης κράτησης αυτού μέχρι και την 02/10/2017:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛ (30/03/2017)

Από την προδικαστική έρευνα προκύπτει ότι η αρπαγή του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ πραγματοποιήθηκε την 30/03/2017, με την μέθοδο της πρόσκρουσης και εγκλωβισμού του υπ΄ αριθμ. ΗΚΧ5905 οχήματος (MERCEDES), στο οποίο επέβαινε ως οδηγός. Εφαρμόστηκε επίσης η μέθοδος της καταστροφής των επιχειρησιακών οχημάτων με εμπρησμό και της μετεπιβίβασης του θύματος και των δραστών, σε τρίτο όχημα (όχημα διαφυγής). Η καταστροφή των δύο (2) οχημάτων πραγματοποιήθηκε στο σημείο αρχικής απόκρυψης τους (ΠΑ.Γ.Ν.Η. / ΟΚΑΝΑ), όπου την ίδια ημέρα πριν την τελική φάση της αρπαγής, είχε συγκλίνει το σύνολο των οχημάτων (MAZDA, BMW και JEEP).

Συνεπώς, η αρπαγή διεκπεραιώθηκε με την χρήση δύο οχημάτων (Ι.Χ.Φ. και Ι.Χ.Ε.) καθώς επίσης με την χρήση ενός τρίτου οχήματος διαφυγής. Τα οχήματα μεταφέρθηκαν την ίδια ημέρα και ώρα μεσημβρινή (πριν την αρπαγή) στο σημείο απόκρυψης βοηθητικής οδού της περιοχής ΠΑ.Γ.Ν.Η./ΟΚΑΝΑ. Η οδική απόσταση ανάμεσα στο σημείο απόκρυψης και το σημείο ενέργειας της αρπαγής εκτιμάται σε (6,2) km.

Από το σύνολο του μέχρι σήμερα υλικού προδικαστικής έρευνας, προκύπτει ότι φυσική παρουσία στα ως άνω σημεία είχαν τουλάχιστον τέσσερις (4) άνδρες. Όπου κατέστη εφικτή η μαρτυρία τρίτων ατόμων, διακριβώθηκε για δύο (2) εκ των δραστών, ότι έφεραν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπων φορώντας κουκούλες. Από την εξέταση του ίδιου του απαχθέντος προκύπτει η χρήση οπλισμού από ένα άτομο και συγκεκριμένα η κατοχή πολεμικού τυφεκίου τύπου KALASHNIKOV, ενώ διακριβώθηκε ότι ένας εκ των εμπλεκομένων έφερε στο αριστερό χέρι βαριοπούλα, με την οποία προέβη στη θραύση του υαλοπίνακα της θέσεως οδηγού του υπ’ αριθμ. ΗΚΧ5905 Ι.Χ.Ε. αυτ/του του απαχθέντος, κατά την ακινητοποίηση του οχήματος.

Σημειώνεται ότι η Π.Υ. Ηρακλείου (199) κλήθηκε για κατάσβεση στον τόπο του εμπρησμού από διερχόμενους μάρτυρες την 15:37 ώρα της 30/03/2017. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το απώτερο χρονικό σημείο ενέργειας της αρπαγής είναι η 15:29 ώρα της 30/03/2017, εκτιμάται ότι η οδική μετάβαση (επιστροφή) των δύο επιχειρησιακών οχημάτων (MAZDA και BMW) στον τόπο του εμπρησμού και η πρόκληση πυρκαγιάς έλαβε χώρα εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, μικρότερου των οκτώ (8) λεπτών, γεγονός που καταδεικνύει την επαγγελματική δράση των απαγωγέων και την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου που επέτρεπε στους απαγωγείς να εκτελέσουν την έκνομη δραστηριότητά τους με «χειρουργική» ακρίβεια και σε χρόνο ικανό που θα απέτρεπε κάθε πιθανότητα διακρίβωσης της πράξης τους από τις αστυνομικές αρχές που θα κατέφθαναν στο σημείο μετά την ειδοποίηση για το εγκαταλελειμμένο όχημα του απαχθέντος και την πρόκληση πυρκαγιάς στα δύο οχήματα.

Κατά την προανακριτική έρευνα λήφθηκαν επιπλέον υπ’ όψιν δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων και τα ευρήματα βιντεοληπτικού υλικού από σημεία: α) του οδικού δικτύου στην οδική διαδρομή του απαχθέντος, β) στην περιοχή ΠΑ.Γ.Ν. Ηρακλείου, γ) στην οδική διαδρομή των οχημάτων (MAZDA, BMW) από τον χώρο (ΠΑ.Γ.Ν.Η./ΟΚΑΝΑ) προς τον τόπο της αρπαγής (Δ.Δ. Καλεσίων), δ) στην οδική διαδρομή διαφυγής του οχήματος (JEEP) και δ) στις υφιστάμενες επί των προαναφερόμενων σημείων περαιτέρω επιλογές κίνησης.

Α1. Οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση του σχεδίου της απαγωγής

Από την μέχρι σήμερα έρευνα διακριβώθηκε ότι οι απαγωγείς χρησιμοποίησαν (i) το υπ΄ αριθμ. ΗΚΙ7984Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, μάρκας MAZDA, χρώματος μπλε, (ii) ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας BMW 318i, χρώματος μαύρου, καθώς επίσης και (iii) ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας JEEP GRAND CHEROKEE, χρώματος μαύρου, αγνώστων στοιχείων. Διαπιστώθηκε ότι τα οχήματα δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας στο σημείο εγκατάλειψης και εντοπισμού τους.

Τα στοιχεία κυκλοφορίας του υπ΄ αριθμ. ΗΚΙ7984 Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου διακριβώθηκαν από τον αριθμό πλαισίου JMZUN82425W380897, καθώς δεν βρέθηκαν πινακίδες κυκλοφορίας στο σημείο εμπρησμού και εντοπισμού του (ΠΑ.Γ.Ν.Η./ΟΚΑΝΑ). Το όχημα κατά την εξερεύνησή του έφερε ίχνη πρόσκρουσης στην εμπρόσθια αριστερή επιφάνεια, στο αριστερό φανάρι και στο αριστερό τμήμα του εμπρόσθιου προφυλακτήρα, ενώ διακριβώθηκε ότι πρόκειται για το όχημα που προσέκρουσε στο υπ΄ αριθμ. ΗΚΧ5905 Ι.Χ.Ε. αυτ/το του απαχθέντος.

Το υπ΄ αριθμ. ΗΚΙ7984 Ι.Χ.Ε. αυτ/το είναι ιδιοκτησίας του υπηκόου Αλβανίας (επ) KOMBISHTI (ον) KUJTIM του HYSEN και της ZENEPE, γεν. 21/02/1971, κατοίκου Πετροκεφάλι Ηρακλείου, κατόχου του υπ΄ αριθμ. BC1940300 Διαβατηρίου, ο οποίος την 28/02/2017 κατήγγειλε στο Α.Τ. Μοιρών Ηρακλείου την κλοπή του οχήματος, δηλώνοντας ότι η κλοπή έλαβε χώρα κατά το χρονικό διάστημα από την 18:00 ώρα έως την 22:30 ώρα της 28/02/2017, από το σημείο στάθμευσης έξωθεν της κατοικίας του στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου. Το όχημα δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας λόγω καταθέσεως τους στο Μηχανολογικό Μοιρών το έτος 2012.

Όπως προέκυψε, το ανωτέρω όχημα υπέστη τροχαίο ατύχημα το έτος 2010 και παρέμεινε κατά περιόδους για επισκευή σε φανοποιεία ιδιοκτησίας ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Μηνά στις Μοίρες Ηρακλείου και ΚΑΔΙΑΝΑΚΗ Ιωάννη στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου, οπότε τον Ιανουάριο 2017 παραδόθηκε από τον τελευταίο στον ιδιοκτήτη του, χωρίς το κλειδί του διακόπτη εκκίνησης το οποίο σύμφωνα με τον ΚΑΔΙΑΝΑΚΗ Ιωάννη απωλέσθηκε κατά τον Ιούλιο του έτους 2016. Η παραλαβή και στάθμευση του οχήματος σε σημείο έναντι της κατοικίας του ιδιοκτήτη, πραγματοποιήθηκε με την χρήση δεύτερου κλειδιού εκκίνησης. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του οχήματος, η κλοπή του οχήματος την 28/02/2017 εκτιμήθηκε ότι πραγματοποιήθηκε με την χρήση κλειδιού εκκίνησης, καθότι στο σημείο στάθμευσης δεν βρέθηκαν ίχνη από θραύση υαλοπίνακα.

Το επιχειρησιακό όχημα μάρκας BMW τύπου 518i, δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας στο σημείο εμπρησμού και εντοπισμού του (ΠΑ.Γ.Ν.Η./ΟΚΑΝΑ). Από τον τεχνικό έλεγχο, προέκυψε ότι το όχημα έφερε αριθμό πλαισίου WBAHA31020BM05892 και κινητήρα τύπου 184Ε2 με αριθμό σειράς 01348133. Από τον αριθμό πλαισίου WBAHA31020BM05892, δεν προέκυψε αντιστοίχιση με καταχωρημένο όχημα στην ηλεκτρονική εφαρμογή οχημάτων Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με το τηρούμενο αρχείο της Διεύθυνσης Μεταφορών Ηρακλείου, ο αριθμός κινητήρα 184Ε2 – 01348133 ανήκει στο υπ΄ αριθμ. ΗΚΤ2116 όχημα μάρκας BMW μοντέλου 518i χρώματος μαύρου, το οποίο έφερε κατά την πρώτη ταξινόμηση του (09/06/1995), τον αρχικό αριθμό πλαισίου WBAHA31080BM03161.

Από την περαιτέρω διερεύνηση, διαπιστώθηκε ότι το όχημα BMW με αριθμό κινητήρα 184Ε2 – 01348133 και αριθμό πλαισίου WBAHA31080BM03161 εισήχθη στην Χώρα μας την 23/02/1995 και ταξινομήθηκε το ίδιο έτος με αριθμό κυκλοφορίας ΗΡΝ5992. Έως το έτος 2000 μεταβλήθηκε τρεις (3) φορές το καθεστώς ιδιοκτησίας του οχήματος, ενώ την 19/04/2006 αποκτήθηκε από τον φανοποιό ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Κωνσταντίνο του Ιωάννη και της Αγγελικής, γεν. 02/05/1950, κατ. Ηρακλείου οδός Εθνομαρτύρων Λίνδου αρ. 6, με Α.Δ.Τ. Ξ941138. Ο ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Κωνσταντίνος πραγματοποίησε συνολικά τρεις (3) αλλαγές πινακίδων κυκλοφορίας (από ΗΡΝ5992 σε ΗΚΜ4088, ΗΚΡ9148 & ΗΚΤ2116) με αιτιολογία την φθορά και την καταστροφή από την ΔΟΥ. Πραγματοποίησε επίσης αλλαγή πλαισίου οχήματος (από 518i σε 520i), εκδίδοντας για τον σκοπό αυτό νέο έντυπο αδείας κυκλοφορίας, διατηρώντας τον αριθμό κυκλοφορίας ΗΚΤ2116. Η έκδοση της νέας αδείας κυκλοφορίας πραγματοποιήθηκε την 17/08/2010 και σε αυτήν καταχωρήθηκε ο νέος αριθμός πλαισίου WBADTIIO9OGY48296 (BMW 520i). H εκτύπωση της νέας αδείας κυκλοφορίας (ΗΚΤ2116 – WBADTIIO9OGY48296 – 184Ε201348133) πραγματοποιήθηκε την 27/08/2010 και είναι το τελευταίο καταγεγραμμένο γεγονός ιστορικότητας του οχήματος.

Ως εκ τούτου, διαπιστώθηκε ότι ο κινητήρας του επιχειρησιακού οχήματος των απαγωγέων είναι ο ίδιος κινητήρας που αντιστοιχεί στο όχημα (BMW) που τελευταία φορά είναι καταγεγραμμένο ότι βρισκόταν στην κατοχή του φανοποιού ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Κων/νου.

Εξετασθείς σχετικά την 02/10/2017 ο ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Ιωάννης του Κων/νου, υιός του φερομένου ως ιδιοκτήτη του οχήματος, δήλωσε ότι το όχημα με αριθμό κυκλοφορίας ΗΡΝ-5992 το αγόρασε ο ίδιος και ένεκα σοβαρών υλικών ζημιών πούλησε διάφορα μηχανικά μέρη αυτού, μεταξύ των οποίων και ο κινητήρας με αριθμό 184Ε201348133, στον ΛΥΡΩΝΗ Κων/νο του Ελευθερίου, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με ανταλλακτικά στην πλατεία Σινάνη στο Ηράκλειο.

Εξετασθείς σχετικά την 02/10/2017 ο ΛΥΡΩΝΗΣ Κων/νος του Ελευθερίου, δήλωσε ότι ουδέποτε αγόρασε είτε μηχανικά μέρη είτε τον κινητήρα με αριθμό 184Ε201348133 από τον ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Ιωάννη του Κων/νου.

Το τρίτο όχημα που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς, ήτοι το όχημα διαφυγής από το σημείο εμπρησμού των δύο (2) πρώτων επιχειρησιακών οχημάτων, βάσει κατάθεσης αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος αντιλήφθηκε την μετεπιβίβαση του απαχθέντος στο συγκεκριμένο όχημα, προσδιορίστηκε σύμφωνα με τα ευρήματα βιντεοληπτικού υλικού ότι φέρει χαρακτηριστικά οχήματος μάρκας JEEP τύπου GRAND CHEROKEE, χρώματος μαύρου, τα στοιχεία κυκλοφορίας του οποίου δεν έχουν διακριβωθεί μέχρι σήμερον.

Α2. Κίνηση δραστών πριν και μετά την τέλεση της απαγωγής

Η κινητικότητα των οχημάτων (MAZDA, BMW και JEEP) προκύπτει, από δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων στους τόπους ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και από το βιντεοληπτικό υλικό που περισυλλέχθηκε από σημεία του κύριου και επαρχιακού οδικού δικτύου στο Νομό Ηρακλείου. Η έρευνα και ο εντοπισμός των κρίσιμων σημείων, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την προδικαστική έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα οδικής κίνησης του απαχθέντος από την άφιξη του στον αερολιμένα Ηρακλείου έως την τέλεση της αρπαγής στο Δ.Δ. Καλεσίων, καθώς επίσης και από τα συνολικά στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία.

Από την αξιολόγηση των σχετικών ευρημάτων, διαμορφώθηκε η χρονική αλληλουχία κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς, βάσει της οποίας καταδεικνύεται ο συντονισμός των αυτών κατά την χρήση των οχημάτων σε σχέση με τις κινήσεις του απαχθέντος, καθώς επίσης και το οργανωμένο σχέδιο δράσης, με τους απαγωγείς να κινούνται προς τα σημεία εκτέλεσης της αρπαγής με απόλυτη ακρίβεια. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η παραμικρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη της δράσης εκ μέρους των απαγωγέων δύνατο να οδηγήσει σε αναβολή της αρπαγής, δεδομένου ότι η πράξη έλαβε χώρα σε μικρή απόσταση από την οικία του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, γεγονός που καταδεικνύει τον απόλυτο επαγγελματισμό αυτών και την προσεκτική επιλογή εκ μέρους τους των δρομολογίων, τον υπολογισμό των απαιτούμενων χρόνων για την μετάβαση σε έκαστο σημείο και την εκ των προτέρων απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα εκδήλωναν την έναρξη του σχεδίου τους. Σημειώνεται ότι από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχει διακριβωθεί η αρχική αφετηρία των οχημάτων.

Από την προανακριτική αρχή περισυλλέχθηκε βιντεοληπτικό υλικό, βάσει του οποίου προέκυψε η κίνηση των οχημάτων (φορτηγό όχημα μάρκας MAZDA – όχημα μάρκας BMW – όχημα μάρκας JEEP) των απαγωγέων προ και μετά την τέλεση της αρπαγής του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ. Επισημαίνεται ότι, από το σύνολο του βιντεοληπτικού υλικού, δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν χαρακτηριστικά των επιβαινόντων προσώπων – δραστών. Ως προς την κίνηση των απαγωγέων διαπιστώθηκαν συγκεκριμένα τα εξής:

Κίνηση προς το σημείο αναμονής πριν την εκτέλεση της απαγωγής

Η κίνηση των απαγωγέων προς το σημείο αναμονής, ήτοι στην περιοχή του ΠΑ.Γ.Ν. Ηρακλείου, σχετίζεται με την αναχώρηση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ από τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών με προορισμό το Ηράκλειο. Η άφιξη του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ στον αερολιμένα Αθηνών από το εξωτερικό τοποθετείται περί ώρα 12:02 της 30/03/2017, με την εκεί παραμονή του να διαρκεί μέχρι την 14:03 ώρα, οπότε και πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση της πτήσης με προορισμό το Ηράκλειο (HER) (προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης πτήσης την 14:00 ώρα της 30/03/2017).

Δεκαπέντε (15) λεπτά περίπου πριν αναχωρήσει η πτήση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ από τον αερολιμένα Αθηνών προς το Ηράκλειο, εντοπίστηκε η κίνηση του πρώτου εκ των επιχειρησιακών οχημάτων (BMW), στην Λ. Παπαναστασίου του Ηρακλείου. Η κίνηση του συγκεκριμένου οχήματος ήταν αυτοτελής και δεν διαπιστώθηκε να ακολουθείται ή να προπορεύεται άλλου ύποπτου οχήματος. Η σύγκλιση του συγκεκριμένου οχήματος και του έτερου (MAZDA) πραγματοποιήθηκε στον κόμβο Γιόφυρου από όπου και κινήθηκαν σε διαδοχική σειρά, πραγματοποιώντας διέλευση από σημεία λήψης βιντεοληπτικού υλικού. Αμφότερα τα οχήματα, προκύπτει ότι εισήλθαν στον κόμβο Γιόφυρου από την Ε.Ο. Ηρακλείου-Ρεθύμνου. Η περαιτέρω οδική πορεία των δύο οχημάτων ήταν διαδοχική και περιλαμβάνει τις οδούς: α) κόμβος Γιόφυρου, β) Μ. Παρλαμά, γ) Ε.Ο. Ηρακλείου-Μοιρών (Ι.Ν. Εσταυρωμένου), δ) Πανεπιστημίου, ε) Παπαναστασίου και στ) πύλη εισόδου Π.Α.Γ.Ν.Η. Η ανωτέρω κίνηση διήρκησε έως την 13:58 ώρα, όταν ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ βρισκόταν στην Αθήνα εν αναμονή αναχώρησης της πτήσεώς του με προορισμό τον αερολιμένα Ηρακλείου.

Αντίθετα με τα ως άνω οχήματα, το όχημα διαφυγής (JEEP), κινήθηκε από την 13:55 ώρα από την περιοχή της Αμμουδάρας, διερχόμενο των οδών α) Α. Παπανδρέου, β) Λ. 62 Μαρτύρων, γ) Μ. Παρλαμά και κόμβο Γιόφυρου, δ) Ε.Ο. Ηρακλείου-Μοιρών (Ι.Ν. Εσταυρωμένου), δ) Πανεπιστημίου, ε) Παπαναστασίου και στ) πύλη εισόδου ΠΑ.Γ.Ν.Η. Η ανωτέρω κίνηση διήρκησε έως την 14:05 ώρα, οπότε και η πτήση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ βρισκόταν στο στάδιο αναχώρησης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα βιντεοληπτικού υλικού, η κίνηση του οχήματος διαφυγής (JEEP) είχε διαφορετική αφετηρία. Ωστόσο, η οδική του πορεία, συμπίπτει με την αντίστοιχη των έτερων οχημάτων (MAZDA και BMW), σε ότι αφορά την κίνηση από την οδό Μ. Παρλαμά έως το ΠΑ.Γ.Ν.Η.. Η χρονική απόσταση διέλευσης μεταξύ των οχημάτων (MAZDA και BMW) και του οχήματος διαφυγής (JEEP) από τα ίδια σημεία, προσδιορίζεται στο εύρος των επτά (7) λεπτών.

Παραμονή στο σημείο αναμονής

Ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αφίχθηκε στον αερολιμένα Ηρακλείου την 02:48 ώρα της 30/03/2017 και επισκέφθηκε ακολούθως την έδρα της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ», στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, όπου παρέμεινε έως την 15:11 ώρα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν προκύπτει οδική μετακίνηση των οχημάτων (MAZDA, BMW και JEEP). Αντιθέτως, σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα, προκύπτει ότι περί ώρα 15:00, στην παράπλευρη βοηθητική οδό του κόμβου ΠΑ.Γ.Ν.Η. – Σταυρακίων, ήταν σταθμευμένα στο σημείο τα οχήματα μάρκας MAZDA και JEEP.

Περί ώρα 15:11 ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αναχώρησε από την εταιρία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» και κινήθηκε προς τα Καλέσσα Ηρακλείου, όπου βρίσκεται η οικία του. Η πορεία που ακολούθησε ο απαχθείς διαπιστώθηκε ως εξής: (α) διέλευση από Κόμβο Καλλιθέας/Νέας Αλικαρνασσού και είσοδος στον Β.Ο.Α.Κ., (β) κίνηση επί του Β.Ο.Α.Κ, (γ) έξοδος στον κόμβο Γαζίου, (δ) κίνηση προς τον κόμβο Γαζίου-Κρουσώνα (ώρα 15:26), (ε) κίνηση επί της επαρχιακής οδού που οδηγεί στα Καλέσσα.
Η αναχώρηση των απαγωγέων από το σημείο αναμονής (ΠΑ.Γ.Ν.Η.), πραγματοποιήθηκε την 15:20 ώρα της 30/03/2017, ήτοι όταν ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ βρισκόταν ήδη σε κίνηση επί του Β.Ο.Α.Κ., με προορισμό τα Καλέσσα. Οι απαγωγείς, χρησιμοποιώντας τα οχήματα μάρκας MAZDA και BMW, κινήθηκαν από το σημείο σύγκλισης (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) προς την οδό Κωνσταντινουπόλεως, χρησιμοποιώντας αρχικά την επαρχιακή οδό Ηρακλείου-Κρουσσώνα και εν συνεχεία την οδό Νικολάου Πλαστήρα. Η κίνηση των απαγωγέων στην οδό Κωνσταντινουπόλεως περί ώρα 15:24, ήταν κατ’ εκτίμηση ταυτόχρονη με αυτή του απαχθέντος επί του Β.Ο.Α.Κ., λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αφίχθηκε στον κόμβο Γαζίου-Κρουσσώνα την 15:26 ώρα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ευρήματα της αυτοψίας, καθώς επίσης τα ίχνη πρόσκρουσης που φέρουν το όχημα MAZDA που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς και το όχημα MERCEDES που οδηγούσε ο απαχθείς, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το επιχειρησιακό όχημα (MAZDA) κινήθηκε προπορευόμενο στην επαρχιακή οδό Καλεσίων, πραγματοποίησε αλλαγή κατεύθυνσης στην ίδια οδό και κινήθηκε προς το όχημα στόχο προκειμένου να το πλήξει. Η αλλαγή κατεύθυνσης και για τα δύο (2) επιχειρησιακά οχήματα ενισχύεται από το γεγονός ότι αμφότερα κινήθηκαν με αντίστροφη ως προς την αρχική κατεύθυνση, πορεία.

Διαφυγή

Η επιστροφή των απαγωγέων, έχοντας σε κράτηση τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, πραγματοποιήθηκε ακολουθώντας το αρχικό δρομολόγιο προσέγγισης, με αντίστροφη πορεία και με κατεύθυνση (προορισμό) τον παράδρομο στον κόμβο ΠΑ.Γ.Ν.Η. – Σταυρακίων (ΟΚΑΝΑ/ΠΑΓΝΗ).

Συγκεκριμένα, την 15:30 ώρα διαπιστώθηκε ότι το όχημα (MAZDA) κινήθηκε προπορευόμενο επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα (ελαστικά ΔΕΜΕΤΖΑΚΗ και ευκτήριος οίκος Ιεχωβά) προερχόμενο από την οδό Κωνσταντινουπόλεως. Την ίδια κίνηση πραγματοποίησε με διαφορά δευτερολέπτων και το όχημα (BMW). Η είσοδος των δύο (2) οχημάτων (MAZDA και BMW) στην βοηθητική παράπλευρη οδό του χώρου στάθμευσης ΟΚΑΝΑ/ΠΑΓΝΗ, από την Επαρχιακή οδό Ηρακλείου – Κρουσσώνα, διαπιστώθηκε με την ίδια σειρά, την 15:32 ώρα.

Σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος προσέγγισε το σημείο σύγκλισης / εμπρησμού στον παράδρομο του κόμβου ΠΑΓΝΗ – Σταυρακίων, την 15:32 ώρα αντιλήφθηκε την βίαιη αποβίβαση ανδρός, ήτοι του απαχθέντος, και την μετεπιβίβαση του σε διαφορετικό όχημα, στον ίδιο τόπο.
Την 15:34 ώρα, το όχημα (JEEP) διήλθε από τον χώρο στάθμευσης ΟΚΑΝΑ/ΠΑΓΝΗ, με κατεύθυνση από το σημείο εμπρησμού των έτερων οχημάτων (MAZDA και BMW) προς την συμβολή με την Επαρχιακή οδό Ηρακλείου – Κρουσσώνα. Το ίδιο όχημα εισήλθε στην Επαρχιακή οδό Ηρακλείου – Κρουσσώνα και κινήθηκε με κατεύθυνση προς τον κόμβο ΠΑΓΝΗ – Σταυρακίων. Εν συνεχεία, πραγματοποίησε διέλευση από τον οικισμό Σταυρακίων και εισήλθε από κατερχόμενη βοηθητική οδό στην Ε.Ο. Ηρακλείου-Μοιρών.

Ακολούθως, από ώρα 15:42 έως ώρα 15:53 κινήθηκε στην κεντρική οδό του οικισμού Αγίας Βαρβάρας και κατευθύνθηκε προς τους Αγίους Δέκα του Δήμου Γόρτυνας. Την 16:10 ώρα διαπιστώθηκε ότι κινήθηκε επί της κεντρικής οδού 25ης Μαρτίου των Μοιρών Ηρακλείου με κατεύθυνση προς Τυμπάκι Ηρακλείου, ενώ την 16:13:58 ώρα, διήλθε από την διασταύρωση Μοιρών – Γαλιάς, διατηρώντας την ίδια κατεύθυνση προς το Τυμπάκι Ηρακλείου. Επισημαίνεται ότι, έκτοτε δεν προέκυψε η κίνηση και πορεία του οχήματος μάρκας JEEP.

Α3. Ενδοεπικοινωνία ομάδας δραστών

Από την προανακριτική αρχή πραγματοποιήθηκε έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί (i) ο τρόπος επικοινωνίας των δραστών που είχαν αναλάβει την ακινητοποίηση του απαχθέντος πριν και μετά την τέλεση της απαγωγής την 30/03/2017, και (ii) ο τρόπος ενημέρωσης και συντονισμού των δραστών για τις κινήσεις του απαχθέντος, τόσο κατά την άφιξή του στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών και την μετέπειτα μετεπιβίβασή του σε αεροπλάνο με προορισμό το Ηράκλειο, όσο και κατά το διάστημα που επισκέφθηκε το εργοστάσιο της εταιρίας στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου και της μετέπειτα κίνησής του προς την οικία του στα Καλέσσα, ζητήματα που προέκυψαν από την αξιολόγηση της ακρίβειας των κινήσεων των απαγωγέων και της εξακριβωμένης εκ του αποτελέσματος γνώσης τους για την θέση και τον προορισμό του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ την 30/03/2017, ως και το πρόγραμμα των πτήσεών του, δεδομένου ότι ο απαχθείς δεν πραγματοποίησε το συνηθισμένο ημερήσιο πρόγραμμά του, αλλά αντιθέτως επέστρεψε στην Κρήτη μετά από πολυήμερη παραμονή στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι ειδικές ανακριτικές πράξεις της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου βάσει των εξακριβωμένων κινήσεων τόσο του απαχθέντος όσο και των δραστών, την 30/03/2017, με την αξιολόγηση των μέχρι σήμερα περιελθόντων δεδομένων στην Υπηρεσία μας να συνεχίζεται.

Επισημαίνεται ότι, κατά την εξερεύνηση και αυτοψία των οχημάτων που χρησιμοποίησαν οι δράστες για την εκτέλεση του σχεδίου τους, στα οποία στην συνέχεια προκάλεσαν πυρκαγιά για την εξάλειψη των ιχνών τους, διαπιστώθηκε ότι στο πορτ-παγκάζ του οχήματος μάρκας BMW, βρέθηκαν πλακέτες χάλκινες οι οποίες έχουν σταλεί για διενέργεια σχετικής πραγματογνωμοσύνης και η προέλευσή τους παραπέμπει πιθανότατα σε ασύρματα μέσα επικοινωνίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΑΧΘΕΝΤΟΣ

Στο παρόν Κεφάλαιο παρατίθενται οι επικοινωνίες που πραγματοποίησαν οι δράστες προς την οικογένεια κατά το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση της αρπαγής, στο πλαίσιο εξαναγκασμού της οικογένειας στην παράδοση χρηματικού ποσού ως λύτρα για την απελευθέρωση του απαχθέντος ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ και προφανώς την αποτροπή διακινδύνευσης είτε της ζωής είτε της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντος από σκόπιμες ενέργειες των δραστών.

Από την οικογένεια του απαχθέντος προτάθηκε ως ο καταλληλότερος να διαχειριστεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δράστες, σε συνεννόηση με τον στενό κύκλο της οικογενείας και με τη συμβουλευτική υποστήριξη της ομάδας διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αδερφός του απαχθέντος, ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ του Ιωάννη και της Κατίνα Άννας, γεν. 31/03/1965 στο Ηράκλειο, με Α.Δ.Τ. ΑΙ436120.

Από Υπηρεσία μας κρίθηκε αναγκαία η ειδική ανακριτική πράξη της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφωνικών συνδέσεων που κατέχουν πρόσωπα που υπεδείχθησαν ή αποτέλεσαν αποδέκτη επικοινωνίας από τους δράστες, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η καταγραφή των επικοινωνιών με γνώμονα τη συγκέντρωση αποδεικτικού υλικού που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη της ταυτότητας του δράστη και την βεβαίωση του αδικήματος.

Κατόπιν τούτου, στην Υπηρεσία μας υπεδείχθησαν πιθανές τηλεφωνικές συνδέσεις στις οποίες είχε πρόσβαση το συγκεκριμένο πρόσωπο (ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ) και οι οποίες εδύνατο να αποτελέσουν μέσο επικοινωνίας με τους δράστες, ενώ στην πορεία της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι οι δράστες απευθύνθηκαν τόσο σε τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν έτερα μέλη του στενού πυρήνα της οικογενείας όσο και σε τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν επαγγελματικοί συνεργάτες του απαχθέντος, όπως ο ΚΥΚΡΙΛΗΣ Εμμανουήλ του Βασιλείου, μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εταιρείας και σύμβουλος επί θεμάτων μάρκετινγκ.

Προς τούτο, κατόπιν σχετικών αιτημάτων της Υπηρεσίας μας, τέθηκαν στο σύστημα επισυνδέσεων της ΔΙ.Δ.ΑΠ. και σε εκτέλεση των σχετικών Βουλευμάτων, οι αριθμοί τηλεφωνικής σύνδεσης που είτε υπέδειξε η οικογένεια του απαχθέντος ως αριθμούς για τη διεξαγωγή της επικοινωνίας με τους δράστες είτε επιδιώχθηκε από τους δράστες να αποτελέσουν αποδέκτες επικοινωνίας, για όλο το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση, ήτοι από 30/03/2017. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου σε προγενέστερα χρονικά διαστήματα, ως προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις και τις συσκευές κινητού τηλεφώνου που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούσαν οι δράστες, ενώ σε έκαστη επικοινωνία γίνονταν ενέργειες προκειμένου (i) να εξακριβωθεί το σημείο αγοράς/διάθεσης είτε της κάρτας sim είτε της συσκευής κινητού τηλεφώνου, (ii) να εξακριβωθεί αν έχει γίνει χρήση κάρτας ανανέωσης χρόνου ομιλίας και σε θετική περίπτωση το σημείο πώλησης/διάθεσης της κάρτας, (iii) καθώς και για να εξακριβωθεί κάθε άλλο στοιχείο που δύνατο να οδηγήσει στην ανακάλυψη των δραστών.

Ως διαπιστώθηκε, οι δράστες επεδίωκαν να χρησιμοποιούν κατά βάση κατά τις επικοινωνίες με την οικογένεια, συσκευές τηλεφώνου και κάρτες SIM που ήταν «καθαρές», ήτοι στοιχεία κινητής τηλεφωνίας μέσω των οποίων να μην είναι δυνατή σε πρώτο βαθμό η αποκάλυψη των στοιχείων ταυτότητάς τους. Ειδικότερα, ως προς τις κάρτες SIM, ήτοι τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν, διαπιστώθηκε ότι στο σύνολό τους είχαν ενεργοποιηθεί υπό στοιχεία συνδρομητών αλλοδαπών προσώπων, μη σχετιζομένων προφανώς με τους ίδιους («πακιστανικά» νούμερα), προκειμένου να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός και η αποκάλυψή τους.

Κατά το διάστημα που διήρκεσε η αρπαγή, καταγράφηκαν οι ακόλουθες επικοινωνίες των δραστών με την οικογένεια του απαχθέντος:

1η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Την 02/04/2017 και ώρα 18:13, οι δράστες χρησιμοποίησαν την σύνδεση 6906089009 και πραγματοποίησαν την αποστολή μηνύματος γραπτού κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με την οικογένεια του απαχθέντος και έπειτα από σχετική αναζήτηση διαπιστώθηκε ότι στο εν λόγω μήνυμα εμπεριέχονταν (α) ο Α.Φ.Μ. του απαχθέντος, (β) ο αριθμός διαβατηρίου του απαχθέντος, (γ) η ημερομηνία γέννησης της συζύγου του απαχθέντος, ΚΑΛΟΚΥΡΗ Αικατερίνης του Αναστασίου και της Αργυρής γεν. 11-04-1970 στο Ηράκλειο, και (δ) ο αριθμός τηλεφωνικής σύνδεσης που κατέχει και χρησιμοποιεί ο πατέρας του απαχθέντος, ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης. Ως εκ τούτου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δραστών και παράλληλα ένδειξη ζωής και πιστοποίηση ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ τυγχάνει υπό την κράτηση αυτών. Σημειωτέον ότι ορίσθηκε από τους δράστες ο κωδικός «ΑΒ» προκειμένου η οικογένεια να γνωρίζει ποια μηνύματα προέρχονται από αυτούς.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6906089009 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Ινδίας (ΕΠΩΝ) MANGAL (ΟΝ) SINGH κατοίκου Αθήνας οδού Κερατσινίου 45 κατόχου του υπ΄αριθμ F7374379 Διαβατηρίου, (ii) διακινήθηκε ως πακέτο σύνδεσης F2G, από την δικαιοπάροχο εταιρεία WIND, την 02/06/2016, με τη διακίνηση να πραγματοποιείται μέσω του εμπορικού συνεργάτη (εταιρικό πρόσωπο) με επωνυμία «Κέντρο κινητής τηλεφωνίας ΑΕ», το οποίο εδρεύει στην συμβολή των οδών Φιλαρέτου 10 και Δοϊράνης στην περιοχή Καλλιθέα Αττικής, (iii) ενεργοποιήθηκε στην τερματική συσκευή με αριθμό IΜΕΙ 35484404465029(0), μάρκας NOKIA 105 (RM 1134), ενώ (iv) κατά την ενεργοποίηση και επικοινωνία με την οικογένεια ενεργοποίησε τις κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «LAGONISI 2», «LAGONISI 6», «M. OLIMPOS3» και «KALIVIA THORIKOU2», ήτοι κεραίες που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας της Ν/Α Αττικής.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πάροχο εταιρία WIND, την 02/04/2017 και ώρα 17:49, ο κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης 6906089009 πραγματοποίησε ανανέωση χρόνου ομιλίας αξίας (10) ευρώ, χρησιμοποιώντας την κάρτα ανανέωσης με αριθμό 200092951296. Από σχετική αλληλογραφία τόσο με την πάροχο εταιρία WIND όσο και με την εταιρία διακίνησης «ΑΡΓΟΣ ΝΕΤ», προέκυψε ότι η επίμαχη κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας εκδόθηκε (σε μορφή ηλεκτρονικής απόδειξης) την 02/04/2017 και ώρα 16:00 σε περίπτερο, το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο στην Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή 4 στην περιοχή Βούλας Αττικής, με στοιχεία ιδιοκτήτη ΜΟΥΛΛΑΙ Αρμάντα.

2η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Την 03/04/2017 και ώρα 14:35, οι δράστες χρησιμοποίησαν ομοίως την σύνδεση 6906089009, ήτοι την τ/φ σύνδεση που χρησιμοποίησαν κατά την πρώτη επικοινωνία, και πραγματοποίησαν την αποστολή μηνύματος γραπτού κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Με το συγκεκριμένο μήνυμα οι δράστες γνώρισαν στην οικογένεια του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ την αρχική τους απαίτηση σε λύτρα για την απελευθέρωση αυτού, ήτοι το χρηματικό ποσό των εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) ευρώ, ενώ έθεσαν ως όρους τα λύτρα να αποτελούνται από χαρτονομίσματα μεγάλης ονομαστικής αξίας, τα οποία να είναι «καθαρά», ήτοι να μην είναι προσημειωμένα.

Τέλος, οι δράστες κατέστησαν σαφές ότι ήταν πλήρως οργανωμένοι, γεγονός που πιστοποιείται από την αναφορά τους στην άνεση χρόνου που είχαν για την συγκέντρωση του συγκεκριμένου ποσού, το οποίο εκ των πραγμάτων και βάσει λογικής, εφόσον ήταν διαθέσιμο θα απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα να συγκεντρωθεί. Ως εκ τούτου, αποδεικνύεται το εύρος της οργάνωσης και της προετοιμασίας των δραστών για την υλοποίηση και την υποστήριξη ενός τέτοιου σχεδίου, με την προοπτική την αρπαγής και της παράνομης κράτησης ενός προσώπου σε συγκεκριμένο χώρο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6906089009 εταιρίας WIND ότι: (i) ενεργοποιήθηκε στην τερματική συσκευή με αριθμό IΜΕΙ 35484404465029(0), μάρκας NOKIA 105 (RM 1134), ήτοι την τερματική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε και κατά την πρώτη επικοινωνία, (ii) κατά την επικοινωνία με την οικογένεια ενεργοποίησε κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «M. OLIMPOS3», ήτοι κεραία που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας Ν/Α Αττικής.

Γίνεται μνεία ότι, την 12:19 ώρα της 03/04/2017, η τηλεφωνική σύνδεση 6906089009 ενεργοποίησε κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «MOSHATO71», κατά την λήψη ειδοποίησης από το κέντρο μηνυμάτων.

3η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Την 09/04/2017 και ώρα 21:56, ένας εκ των δραστών, μέσω της τηλεφωνικής σύνδεσης 6948351404, πραγματοποίησε κλήση ομιλίας διάρκειας -117- δευτερολέπτων προς την τηλεφωνική σύνδεση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ. Κατά την επικοινωνία, ο δράστης, αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά φωνής του, αφού επιβεβαίωσε την «ταυτότητά του» κάνοντας χρήστη του συνθηματικού κωδικού «ΑΒ», ρώτησε τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ αν είναι έτοιμοι να παραλάβουν τον άνθρωπό τους για να περάσουν μαζί την εορτή του Πάσχα, με τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ να επιχειρεί να εξηγήσει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμοι και ότι το χρηματικό ποσό που απαιτείται από τους δράστες είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί.

Επιπροσθέτως, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ είναι ζωντανός και σε καλή κατάσταση, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ ζήτησε να λάβει απάντηση σε συγκεκριμένο ερώτημα, την οποία θα γνώριζε μόνο ο απαχθείς, με τον δράστη να τον διαβεβαιώνει ότι ο απαχθείς είναι καλά, αναφέροντας ότι θα υπάρξει νεότερη επικοινωνία σε μελλοντικό μη προσδιορισθέντα χρόνο και τερματίζοντας την κλήση.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6948351404 εταιρίας VODAFONE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Πακιστάν (επ) FIAZ (ον) MUHAMMAD του SHARIF-MUHAMMAD, γεν. 01-10-1981, με δ/νση οδός Χίου αρ. 07 Αθηνών, με αριθμό διαβατηρίου ΑΖ8912132, (ii) ενεργοποιήθηκε και ονομαστικοποιήθηκε την 08/11/2016, ενώ διακινήθηκε την 13/10/2016 μέσω του καταστήματος με επωνυμία «BURRAQ TRAVEL & TOURS AE» με έδρα στην οδό Μενάνδρου 58 Αθηνών, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35786907543751(4) και (iv) ενεργοποιήθηκε κεραία εταιρίας VODAFONE με κωδική ονομασία «5628 VRISINAS RETHIMNOU» του Νομού Ρεθύμνου.

4η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – εναπόθεση επιστολής σε σημείο

Την 11/04/2017 και ώρα 13:03, οι δράστες χρησιμοποίησαν την σύνδεση 6984864426 και πραγματοποίησαν την αποστολή μηνύματος γραπτού κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επικοινωνίας, οι δράστες, κάνοντας ομοίως χρήση του κωδικού «ΑΒ», γνώρισαν στην οικογένεια ότι σε συγκεκριμένο σημείο της Εθνικής Οδού (Β.Ο.Α.Κ.) υπήρχε μήνυμα του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μήνυμα έρχεται σε απάντηση της απόδειξης ζωής που είχε ζητηθεί από την οικογένεια κατά την τρίτη επικοινωνία, η οποία αφορούσε απάντηση σε ερώτηση που έκανε η οικογένεια και αφορούσε ζήτημα που γνώριζε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ.

Κατόπιν τούτου, αστυνομικοί της Υ.Α. Ηρακλείου μετέβησαν στο 103ο χλμ του Β.Ο.Α.Κ., το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Σισσών Ρεθύμνου, όπου σε σημείο που εντοπίσθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δώσει οι δράστες, ήτοι στην βάση πινακίδας χιλιομετρικής απόστασης με ένδειξη «103» που βρίσκεται στο ρεύμα προς Ηράκλειο πλησίον Σισσών, εντοπίσθηκε επιστολή. Αφού περισυλλέχθηκε με την προβλεπόμενη διαδικασία προς αποφυγή οιασδήποτε επιμόλυνσης, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εργαστηριακή εξέταση του αντικειμένου προς εντοπισμό εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ), διαπιστώθηκε εν τέλει ότι η χειρόγραφη επιστολή εμπεριείχε ιδιόχειρο κείμενο του απαχθέντος ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, με το οποίο έδινε απάντηση (απόδειξη ζωής) επί ερωτήματος που είχε θέσει σε προηγούμενη επικοινωνία η οικογένεια. Επισημαίνεται ότι επί της επιστολής είχε τοποθετηθεί σκόπιμα από τους δράστες βιολογικό υλικό του απαχθέντος, καθώς και υπογραφές αυτού, με σχετικές ενδείξεις, προκειμένου να μην τίθεται αμφιβολία ότι προέρχεται από τον απαχθέντα.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6984864426 εταιρίας COSMOTE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Βουλγαρίας (επ) ALEKSIEV (ον) ATANAS του MIHAYLOV, γεν. 25-01-1976, με δ/νση οδός Ζορμπά αρ. 46 Αθήνα, με αριθμό Διαβατηρίου 383753502, (ii) ονομαστικοποιήθηκε την 09/09/2016 και ώρα 14:03, (iii) κατά την πραγματοποίηση της επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608152495(0) και (iv) ενεργοποίησε κεραία της εταιρίας COSMOTE με κωδική ονομασία «BALI – Χ ΜΠΑΛΙ ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΥ», η οποία τοποθετείται στο Νομό Ρεθύμνου.

5η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Την 12/04/2017 και μεταξύ των ωρών 16:23-16:49, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6948351404 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ζητώντας να μάθουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκέντρωση χρημάτων από την οικογένεια, με την οικογένεια να καθιστά σαφές ότι το ποσό που απαιτείται είναι μεγάλο και δεν υπάρχει σχετική δυνατότητα συγκέντρωσής του.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6948351404 εταιρίας VODAFONE, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την 3η επικοινωνία ότι: (i) ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 357869075437514, ήτοι την ίδια συσκευή τηλεφώνου που είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την 3η επικοινωνία και (ii) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας VODAFONE με κωδική ονομασία «VASSILIKO 2992», «VASSILIKO 2294», «VASSILIKO 2991» και «VASSILIKO 2998», ήτοι περιοχή πέριξ Φόδελε και Αγίας Πελαγίας Ηρακλείου.

6η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Την 14/04/2017 και μεταξύ των ωρών 12:40-12:58, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6974016220 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με τo περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων κειμένου, η οικογένεια του απαχθέντος ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ γνώρισε στους δράστες ότι είχε συγκεντρώσει μέχρι αυτό το σημείο το χρηματικό ποσό των έξι εκατομμυρίων εκατόν σαράντα χιλιάδων (6.140.000) ευρώ, το οποίο προτίθετο να παραδώσει σε αυτούς ως λύτρα για την απελευθέρωση του απαχθέντος. Παρ’ όλα αυτά, καθίσταται σαφές ότι οι δράστες παραμένουν σταθεροί στις απαιτήσεις τους και δεν μειώνουν προς το παρόν το ύψος των απαιτούμενων λύτρων, γεγονός που επιβεβαιώνει το επίπεδο οργάνωσής τους, το οποίο τους παρείχε τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε πολύμηνη κράτηση του απαχθέντος και σε μεγιστοποίηση με αυτόν τον τρόπο του προσδοκώμενου παράνομου οικονομικού οφέλους.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6974016220 εταιρίας COSMOTE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Ρουμανίας (επ) RUS (ον) ADINA του VIORICA, γεν. 14-07-1976, με δ/νση οδός Αώου αρ. 56 Αθήνα, με αριθμό διαβατηρίου CJ061652, (ii) ενεργοποιήθηκε κατά την επικοινωνία σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608152520(0), ενώ (iii) κατά την πραγματοποίηση των επικοινωνιών, ενεργοποιήθηκαν κεραίες εταιρίας COSMOTE με κωδική ονομασία «ARKADI HOTEL B», «CHANIA_B W», «PERIVOLIA_HAN C», «CHANIA 6 C», «KTIMA_MANOU C», «CHANIA _A V» και «MALAXA-X W», ήτοι κεραίες που εξυπηρετούν περιοχές του Νομού Χανίων.

7η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Την 19/04/2017 και από την ώρα 23:08, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6908745120 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων κειμένου, προκύπτει ότι οι δράστες μείωσαν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό στα εβδομήντα εκατομμύρια (70.000.000) ευρώ, ενώ ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο απαχθείς δεν βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Με τη σειρά της η οικογένεια του απαχθέντος ζητάει από τους δράστες νεότερη απόδειξη ζωής, καλώντας τους να απαντήσουν επί ερωτήματος που προφανώς και γνώριζε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ, με τους δράστες να απαντούν ότι τα όποια πειστήρια, ήτοι οι αποδείξεις ζωής, θα έρθουν μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6908745120 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Βουλγαρίας (επ) KAMENOV (ον) KALIN, με δ/νση Αθήνα οδός Καταζάνη αρ. 18, με αριθμό εγγράφου 645182868, (ii) ενεργοποιήθηκε την 19/04/2017, ενώ προκύπτει ως ημερομηνία ενεργοποίησης και καταχώρησης στοιχείων και η 12/10/2016, κατά την πραγματοποίηση των επικοινωνιών (iii) ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35911106283652(0), ενώ (iv) ενεργοποιήθηκαν κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «SKALETA2», «SKALETA5», «RETHIMNO1», «GEROPOTAMOS (V)1», «PANORMOS RETHIMNOU3», «PANORMOS RETHIMNOU1», «CRETA MARINE RETHIMNO (V)1», «RETHIMNO4» και «BALI2».

8η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Την 20/04/2017 και περί ώρα 19:36, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6906099964 και απέστειλαν αρχικά γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ σύμφωνα με το οποίο τον ενημέρωναν ότι θα ακολουθούσε τηλεφωνική επικοινωνία και του έδιναν οδηγίες για τον τρόπο που θα πραγματοποιείτο η επικοινωνία, ενώ ακολούθως, την 19:51 ώρα της ιδίας, πραγματοποιήθηκε εξερχόμενη κλήση ομιλίας διάρκειας -119- δευτερολέπτων προς την τηλεφωνική σύνδεση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ. Το περιεχόμενο της κλήσης ομιλίας, αφορούσε την κατά περίπτωση αρνητική ή καταφατική απόκριση του δράστη σε δηλώσεις και ερωτήσεις του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ, σχετικά με ζητήματα υγείας του απαχθέντος ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ και καθορισμού επόμενης επικοινωνίας τους. Η απόκριση του δράστη πραγματοποιήθηκε με τον προσδιορισμένο στο προηγηθέν γραπτό μήνυμα (SMS) τρόπο, ήτοι τεχνητό σφύριγμα, χωρίς φυσική ομιλία.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6906099964 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Βουλγαρίας (επ) LUCHIA (ον) TEWOLDE, με δ/νση Αθήνα οδός Λιβινή αρ. 22-18, με αριθμό εγγράφου K0111465, (ii) εγγράφηκε στο δίκτυο της WIND την 20/04/2017, ενώ ημερομηνία ενεργοποίησης αυτής είναι η 09/09/2016, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες στην τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608152509(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «GLIFADA GOLF2», «VATHI1» και «PIREO HILL 31», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

Γίνεται μνεία ότι, κατόπιν αλληλογραφίας με την πάροχο εταιρία WIND, προέκυψε ότι την 20/04/2017, πραγματοποιήθηκε ανανέωση του χρόνου ομιλίας στην εν λόγω τηλεφωνική σύνδεση με χρήση της υπ’ αριθμ. 200092946430 κάρτας, η οποία διακινήθηκε από το κατάστημα με τίτλο «Κέντρο Κινητής Τηλεφωνίας ΑΕΕ», με έδρα την οδό Φιλαρέτου 10 & Δοϊράνης στην Καλλιθέα Αττικής.

9η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από την 23:19 ώρα της 21/04/2017 έως και την 00:01 ώρα της 22/04/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6994965893 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επικοινωνίας, οι δράστες απευθυνόμενο στην αστυνομία και συγκεκριμένα στους διαπραγματευτές, εκτοξεύουν απειλές και ορίζουν την Πέμπτη 27/04 ως καταληκτική ημερομηνία για την συγκέντρωση και παράδοση των λύτρων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6994965893 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Βουλγαρίας (επ) ABALOS (ον) HELEN, με δ/νση Αθήνα οδός Γαλαξία αρ. 25, με αριθμό εγγράφου AN1906814, (ii) ενεργοποιήθηκε την 13/06/2016, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες στην τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35573308304917(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «BALI1», «PANORMOS RETHIMNOU2», «CRETA MARINE RETHIMNO (V)1», «SISES (V)2» και «VASILIKO1».

10η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – εναπόθεση φακέλου σε σημείο

Την 26/04/2017 και μεταξύ ωρών 20:30 και 20:32, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6989789952 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΚΥΚΡΙΛΗΣ Εμμανουήλ.

Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των συγκεκριμένων μηνυμάτων γραπτού κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες: απευθύνονται πλέον στον ΚΥΚΡΙΛΗ Εμμανουήλ, ο οποίος συνδέεται με τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ με σχέση κουμπάρου και αποτελεί πρόσωπο τόσο του στενού οικογενειακού κύκλου όσο και συνεργάτη στην εταιρία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ», ενώ προφανώς επιδιώκοντας να παρακάμψουν την αστυνομία και να αποστείλουν μήνυμα προς την οικογένεια χωρίς να γίνει αντιληπτό, ενημερώνουν τον ΚΥΚΡΙΛΗ Εμμανουήλ ότι έχουν εναποθέσει σε σημείο της Εθνικής Οδού (24ο χλμ. Β.Ο.Α.Κ. – από Βρύσες προς Χανιά) επιστολή και βίντεο του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, προκειμένου να παραδοθεί στα χέρια του πατέρα του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Ιωάννη, χωρίς να ενημερωθεί η αστυνομία, και πληροφορούν τον ΚΥΚΡΙΛΗ Εμμανουήλ ότι η υγεία του απαχθέντος δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ήτοι υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την ζωή του.

Η οικογένεια και η Υπηρεσία μας ενημερώθηκαν άμεσα για το περιεχόμενο των μηνυμάτων από τον ΚΥΚΡΙΛΗ Εμμανουήλ, ενώ αστυνομικοί αυτής, μετά μέλους της οικογένειας, μετέβησαν στο σημείο που υποδείχθηκε από τους δράστες, ήτοι πλησίον του κέντρου συνεστιάσεων ΑΡΙΑΔΝΗ και επί του Β.Ο.Α.Κ. στο 24ο χλμ της Ε.Ο. Χανίων – Ρεθύμνου (περιοχή Βρυσών), όπου ανηύραν τα αναφερόμενα αντικείμενα, ήτοι ιδιόχειρη επιστολή και μονάδα αποθήκευσης ψηφιακού υλικού (usb), τα οποία περισυλλέχθηκαν με την προβλεπόμενη διαδικασία προς αποφυγή οιασδήποτε επιμόλυνσης, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εργαστηριακή εξέταση του αντικειμένου προς εντοπισμό εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ). Από την επισκόπηση του βιντεοληπτικού υλικού, αντίγραφο του οποίου έχει εξαχθεί και εμπεριέχεται στην παρούσα δικογραφία, παρουσιάζεται ο απαχθείς ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ να απευθύνεται στην οικογένειά του, χωρίς να υπάρχει στο πλάνο έτερο πρόσωπο, ενώ τόσο η επιστολή όσο και το βίντεο αφορούν σε μήνυμα του απαχθέντος προς την οικογένειά του για την επίσπευση των ενεργειών.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6989789952 εταιρίας COSMOTE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (επ) NDIAYE (ον) TALLA του MOUHAMED, με δ/νση Πειραιά οδός Κολοκοτρώνη αρ. 125, με αριθμό διαβατηρίου A00419601, (ii) ενεργοποιήθηκε την 11-12-2015 και ώρα 09:52, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά την επικοινωνία σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608152502(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας COSMOTE με κωδική ονομασία «SAMONAS_X V», «SKLOPA_RRS B», «SOUDA_NORTH U», «SOUDA_NORTH B», «SOUDA_TK B», «MALAXA-X U», «MALAXA-X W» και «MALAXA-X D».

11η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 22:50 της 02/05/2017 έως ώρα 01:07 της 03/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6994975818 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ.

Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας (πυρετός, πόνοι στην κοιλιά) και βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην οικογένεια όσο και στην αστυνομία για το γεγονός ότι δεν έχει συγκεντρωθεί το απαιτηθέν χρηματικό ποσό των λύτρων, το οποίο σε προηγούμενη επικοινωνία είχε ορισθεί στα εβδομήντα εκατομμύρια (70.000.000) ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια ενημερώνει τους δράστες ότι έχει συγκεντρώσει ποσό οκτώ εκατομμυρίων διακοσίων πενήντα χιλιάδων (8.250.000) ευρώ, καθώς και ότι αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την άμεση εξεύρεση περισσοτέρων χρημάτων, με τους δράστες να απορρίπτουν και αυτήν την προσφορά της οικογένειας, θεωρώντας ασήμαντο το ποσό που είχε συγκεντρωθεί μέχρι εκείνη την στιγμή.

Εκ των ανωτέρω επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι οι δράστες έχουν καταρτίσει και υλοποιούν ένα πλήρως οργανωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο εμπεριέχει τη δυνατότητα εκ μέρους τους για κράτηση του απαχθέντος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαναγκάζοντας με τον τρόπο αυτό την οικογένεια να προβεί στην συγκέντρωση και την παράδοση του μεγαλύτερου δυνατού ποσού ως λύτρων, ενώ άνευ αμφιβολίας έχουν εκ των προτέρων εκτιμήσει και προκαθορίσει το παράνομο οικονομικό όφελος που επιδιώκουν από την έκνομη συμπεριφορά τους, απορρίπτοντας το ποσό που τους προσέφερε η οικογένεια του απαχθέντος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καίτοι το συγκεκριμένο ποσό (8.250.000 ευρώ) θεωρείται βάσει της κοινής λογικής ως αρκετά σημαντικό και διόλου ευκαταφρόνητο.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6994975818 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (επ) DE (ον) CHANTAL, με δ/νση Αθήνα οδός Δαμέου αρ. 48, με αριθμό εγγράφου 01044739, (ii) ημερομηνία καταχώρησης της σύνδεσης είναι η 25/05/2016 και ημερομηνία εγγραφής στο δίκτυο WIND η 02/05/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35487808039533(0), ενώ (iv) ενεργοποιήησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «LIKOTINAREA (V)1», «KAREDENA RETHIMNO2», «PANORMOS RETHIMNO3», «BALI2» και «MTX IRAKLIO3 2G».

12η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 22:53 της 03/05/2017 έως ώρα 00:14 της 04/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6994975752 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας (πυρετός), ενώ επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην οικογένεια όσο και στην αστυνομία για το γεγονός ότι δεν έχει συγκεντρωθεί το απαιτηθέν χρηματικό ποσό των λύτρων, με το ποσό των -8.250.000- ευρώ που είχε διατεθεί από την οικογένεια κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα να κρίνεται ανεπαρκές από τους δράστες. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια ενημερώνει τους δράστες ότι αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την άμεση εξεύρεση περισσοτέρων χρημάτων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6994975752 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (επ) DE (ον) CHANTAL, με δ/νση Αθήνα οδός Δαμέου αρ. 48, με αριθμό εγγράφου 01044739, (ii) ημερομηνία καταχώρησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 25/05/2016, (iii) κατά την πραγματοποίηση της επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35487808039533(0), ήτοι την τερματική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε και κατά την ενδέκατη επικοινωνία, ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «RETHIMNO WEST (V)7 2G», «RETHYMNO CITY 1(V)1 2G», «KALITHEA RETHIMNO2 2G», «RITHYMNA», «KAREDENA RETHIMNOU2», «SKALETA5 2G», «GEROPOTAMOS (V)» και «M ARKADIOU2 2G».

13η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 23:29 έως ώρα 23:50 της 05/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6906515172 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας (πυρετός), ενώ απειλούν εμμέσως την οικογένεια ότι από την όποια καθυστέρηση συγκέντρωσης του χρηματικού ποσού (λύτρα) που απαιτούν, αυξάνεται ο κίνδυνος για την ζωή και την υγεία του απαχθέντος. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια ενημερώνει τους δράστες ότι αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την άμεση εξεύρεση περισσοτέρων χρημάτων, ενώ καθιστά σαφές ότι κάνει ότι μπορεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δραστών.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6906515172 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (επ) GUILLAUME (ονΝ) PIERRE, με δ/νση Αθήνα οδός Καστελλίου αρ. 56, με αριθμό εγγράφου 14AI45769, (ii) ημερομηνία καταχώρησης της σύνδεσης είναι η 03/05/2017 και ημερομηνία εγγραφής η 05/05/2017, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά την επικοινωνία σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35487808039533(0), ήτοι την συσκευή που χρησιμοποιήθηκε στην ενδέκατη και τη δωδέκατη επικοινωνία, (iv) ενώ ενεργοποίησε κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «RETHYMNO CITY 1(V)3 2G», ήτοι κεραία που εξυπηρετεί τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής αυτού.

14η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 02:04 έως ώρα 02:42 της 12/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6994975824 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι η οικογένεια ενημερώνει τους δράστες ότι κατόρθωσε να συγκεντρώσει επιπλέον χρηματικό ποσό ύψους διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων (270.000) ευρώ, με το συγκεντρωθέν πλέον χρηματικό ποσό που η οικογένεια διαθέτει στους δράστες ως λύτρα για την απελευθέρωση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ να ανέρχεται στα οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες είκοσι χιλιάδες (8.520.000) ευρώ.

Επιπλέον, η οικογένεια εξηγεί στους δράστες ότι βρίσκεται σε σημαντική δυσχέρεια και αδυνατεί να συγκεντρώσει το επιπλέον χρηματικό ποσό, με τους δράστες να απορρίπτουν και αυτήν την προσφορά, να επισημαίνουν στην οικογένεια ότι ο απαχθείς δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση (προφανώς ψυχολογική και υγείας) και να απαιτούν από την οικογένεια να προβεί σε νεότερες ενέργειες συγκέντρωσης χρημάτων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6994975824 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (επ) DE (ον) CHANTAL, με δ/νση Αθήνα οδός Δαμέου αρ. 48, με αριθμό εγγράφου 01044739, (ii) ημερομηνία καταχώρησης της σύνδεσης είναι η 25/05/2016 και ημερομηνία εγγραφής η 12/05/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608113315(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «EPISKOPI 1 2G», «LIKOTINAREA (V)1 2G», «KOURNA2 2G» και «KOURNA3 3G».

15η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 00:35 έως ώρα 00:47 της 17/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6908260425 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) αντίστοιχα προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης (πατέρας του απαχθέντος), και ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Χρήστος (υπάλληλος της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ»). Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες προβαίνουν στην αποστολή παράλληλα μηνυμάτων σε τρία πρόσωπα, ήτοι τον αδερφό ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ, το πατέρα ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Ιωάννη και τον υπάλληλο της εταιρίας ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Χρήστο, προφανώς για να παρακάμψουν την όποια πιθανότητα να κατευθύνονται –όπως προφανώς εμφαίνεται να θεωρούν- οι απαντήσεις της οικογένειας από την αστυνομία και να ανοίξουν διαπραγμάτευση χωρίς να λαμβάνει γνώση η αστυνομία. Παράλληλα, ενημερώνουν την οικογένεια ότι το «παιχνίδι», ήτοι η διαπραγμάτευση, τελείωσε, καθώς αμφότερες οι πλευρές «έπαιξαν και έχασαν», αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι ο απαχθείς δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή, με τα μηνύματα να λαμβάνουν χαρακτήρα δηλωτικό τετελεσμένων γεγονότων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6908260425 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Μπαγκλαντές (επ) MIAH (ον) MD RATON του MONTAJ και της UDDIN, γεν. 01-01-1965, με δ/νση Αθήνα οδός Στεφάνου Βυζαντίου αρ. 12, με αριθμό εγγράφου BH0254126 και Α.Φ.Μ. 115485385, (ii) ημερομηνία καταχώρησης, ενεργοποίησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 17/05/2016, (iii) ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608113315(0), ήτοι την τερματική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε και κατά την δέκατη τέταρτη επικοινωνία, ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «M. ARKADIOU2», ήτοι κεραία που εξυπηρετεί περιοχή του Ν. Ρεθύμνου.

16η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 00:48 έως ώρα 02:52 της 21/06/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6995841205 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτουν τα εξής: Μετά την 17/05/2017 και την επικοινωνία που είχαν με την οικογένεια, οι δράστες διέκοψαν την διαπραγμάτευση, αφήνοντας τότε να εννοηθεί ότι ο απαχθείς δεν βρισκόταν πλέον στην ζωή και ότι η διαπραγμάτευση τερματιζόταν εκείνη τη χρονική στιγμή.

Κατά το χρονικό διάστημα από 17/05/2017 έως και 21/06/2017, οπότε οι δράστες επανεμφανίζονται και αρχίζουν εκ νέου τη διαπραγμάτευση, μεσολάβησε αριθμός δημοσιευμάτων στα Μ.Μ.Ε. στα οποία δημοσιεύτηκε μεταξύ άλλων και επιστολή της οικογένειας του απαχθέντος, η οποία γνωστοποιούσε τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης εκ μέρους των δραστών, γεγονός που ενίσχυε βάσει της κοινής λογικής ότι ο απαχθείς δεν βρισκόταν πλέον στην ζωή. Με αφορμή τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, οι δράστες επανήλθαν στη διαπραγμάτευση, ζητώντας πλέον να μάθουν σε τι ακριβώς ενέργειες ήταν διατεθειμένη η οικογένεια να προβεί προκειμένου να απελευθερωθεί ο απαχθείς, δηλαδή τι ακριβώς ποσό είχε συγκεντρώσει για να τους παραδώσει για την απελευθέρωση.

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, η οικογένεια ζητάει από τους δράστες να αποστείλουν απόδειξη ζωής του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, ήτοι να αποστείλουν απάντηση επί συγκεκριμένου ερωτήματος που ο ίδιος θα γνώριζε, με τους δράστες να επιμένουν να μάθουν το ποσό που η οικογένεια είχε συγκεντρώσει. Τέλος, οι δράστες διακόπτουν την επικοινωνία, αρνούμενοι να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση αν η οικογένεια δεν τους γνωρίσει το ποσό που είχε συγκεντρώσει και παραπέμποντας τα μέλη της οικογένειας να απευθυνθούν εκ νέου στα Μ.Μ.Ε. όταν θα είναι έτοιμα για να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση.

Εκ των ανωτέρω, καταδεικνύεται εκ νέου το οργανωμένου και πλήρως συντονισμένο σχέδιο των δραστών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να διακόψουν την όποια διαπραγμάτευση με την οικογένεια για χρονικό διάστημα τριάντα πέντε (35) ημερών, προκειμένου να ασκήσουν ασφυκτική πίεση στα μέλη αυτής και αδιαφορώντας πλήρως για την όποια επίπτωση θα είχε στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του απαχθέντος η παράταση της κράτησής του.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6995841205 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (επ) YUHE (ον) QIU, με δ/νση Αθήνα οδός Μάρνη αρ. 94, με αριθμό εγγράφου E22871267, (ii) ημερομηνία ενεργοποίησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 10/04/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608137377(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «RETHIMNO HUB 2 2G» και «RETHIMNO UNIVERSITY1 2G», ήτοι κεραίες που εξυπηρετούν νότια της πόλης του Ρεθύμνου.

17η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 00:46 έως ώρα 01:38 της 28/06/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6995844446 και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, με το οποίο ζητούσαν να μάθουν αν η οικογένεια ήταν έτοιμη, ήτοι αν είχε συγκεντρώσει τα απαιτηθέν χρηματικό ποσό.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6995844446 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (επ) LASNIK (ον) GERALD, με δ/νση Αθήνα οδός Σπάρτης 45, με αριθμό εγγράφου 10498477, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 04/04/2017, (iii) κατά την πραγματοποίηση της επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35728608285844(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «IRAKLIO TSALIKAKI NEW VF2 2G», «MTX IRAKLIO3 2G» και «CANDIA MARIS3 2G», ήτοι κεραίες που εξυπηρετούν περιοχές πέριξ της πόλης του Ηρακλείου.

18η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 23:08 της 28/06/2017 έως ώρα 00:41 της 29/06/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6995844443 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες επιμένουν να λάβουν γνώση για το ποσό που η οικογένεια έχει συγκεντρώσει, με την οικογένεια να αποκρίνεται ότι έχει συγκεντρώσει οκτώ εκατομμύρια οκτακόσιες δέκα χιλιάδες (8.810.000) ευρώ, και να ζητάει απόδειξη ζωής του απαχθέντος καθόσον έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα από την τελευταία απόδειξη ζωής, με τους δράστες να απορρίπτουν την προσφορά της οικογένειας, να απαιτούν για την απελευθέρωση πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ, και να ολοκληρώνουν την επικοινωνία εξυβρίζοντας την οικογένεια για την στάση της.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6995844443 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (επ) LASNIK (ον) GERALD, με δ/νση Αθήνα οδός Σπάρτης 45, με αριθμό εγγράφου 10498477, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 04/04/2017, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608113338(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «HANIA RETHIMNO NATIONAL RD NEW (V)1 2G», «HANIA PAZINOS1 2G», «DARATSO HANION NEW (V)3 2G», «PLATANIAS HANION 23 2G», «MALAXA3 2G» και «PLATANIAS2 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του νομού Χανίων.

19η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 00:40 της 28/06/2017 έως ώρα 02:09 της 01/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6908260409 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες ενημερώνουν την οικογένεια ότι μόνο σε περίπτωση συμφωνίας θα αποστείλουν νέα απόδειξη ζωής σε μορφή βίντεο, στην οποία θα εμφαίνεται η άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο απαχθείς, αναφέρουν ότι ο απαχθείς βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστεί σοβαρή ψυχική-σωματική βλάβη από την παράταση της κράτησης, ενώ προειδοποιούν την οικογένεια ότι αν δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις εκ νέου στα τέλη Αυγούστου, ήτοι μετά από δύο (2) μήνες πάλι.

Στην παράκληση της οικογένειας για απόδειξη ζωής, (ε) οι δράστες αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένοι να αποστείλουν στην οικογένεια κάποιο μέλος του απαχθέντος (δάκτυλο χεριού), με την οικογένεια να απαντά ότι κάνει ενέργειες για την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων, πλην όμως υφίστανται αντικειμενικές δυσκολίες στην εύρεση τέτοιου μεγέθους ποσού. Κατόπιν, οι δράστες δίνουν απάντηση εκ μέρους του απαχθέντος σε ερώτημα που είχε θέσει η οικογένεια σε προηγούμενη επικοινωνία, η οποία δύναται να εκληφθεί ως απόδειξη ζωής, ενώ απειλούν την οικογένεια ότι αν δεν συγκεντρώσει τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ (50.000.000) που επιθυμούν, ότι έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την κράτηση για άλλους τρεις (3) μήνες, με αρνητικές συνέπειες και προφανή διακινδύνευση για την ζωή του απαχθέντος.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6908260409 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (επ) MIAH (ον) RATON, με δ/νση Αθήνα οδός Επιδάμνου αρ. 12, με αριθμό εγγράφου BH0254126, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 17/05/2016, (iii) κατά την πραγματοποίηση της επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35487808504165(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «RETHIMNO WEST (V)2 2G», «RETHYMNO CITY 1(V)1 2G», «RETHIMNO7 2G» και «RETHYMNO CITY 1(V)3 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν την πόλη του Ρεθύμνου.

20η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 23:02 της 06/07/2017 έως ώρα 01:17 της 07/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6994975753 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ και η μητέρα του απαχθέντος, ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες περιμένουν την απάντηση της οικογένειας για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, ενώ αναφέρουν ότι ο απαχθείς καταλαμβάνεται από κρίσεις πανικού, με την οικογένεια να προσφέρει οκτώ εκατομμύρια εννιακόσιες εβδομήντα χιλιάδες (8.970.000) ευρώ, με τους δράστες να απορρίπτουν και αυτήν την προσφορά της οικογένειας. Ακολούθως, οι δράστες απευθύνονται στην μητέρα του απαχθέντος προειδοποιώντας την ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ δεν πρόκειται να αντέξει μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης και ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ την ενημερώνουν ότι θα περιέλθει στα χέρια της σύντομα επιστολή από τον υιό της.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6994975753 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (επ) DE (ον) CHANTAL, με δ/νση Αθήνα οδός Δαμέου αρ. 48, με αριθμό εγγράφου 01044739, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 25/05/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608135539(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «BALI1 2G», «BALI2 2G», «PANORMOS RETHIMNOU1 2G» και «SISES (V)2 2G».

21η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – εναπόθεση επιστολής σε σημείο

Την 01:11 ώρα της 08/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6994975825 και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος. Στο εν λόγω μήνυμα οι δράστες ενημέρωσαν την οικογένεια ότι στο σημείο όπου βρίσκεται η πινακίδα με την ένδειξη χιλιομέτρου «104» του Β.Ο.Α.Κ. (Ηράκλειο-Χανιά), υπήρχε ιδιόχειρη επιστολή του απαχθέντος.

Η Υπηρεσία μας ενημερώθηκε άμεσα για το περιεχόμενο του μηνύματος, ενώ αστυνομικοί αυτής, μετά μέλους της οικογένειας, μετέβησαν στο σημείο που υποδείχθηκε από τους δράστες, ήτοι επί του Β.Ο.Α.Κ. στο 104ο χλμ της Ε.Ο. Χανίων – Ηρακλείου (περιοχή Σισών), όπου ανηύραν το επίμαχο αντικείμενο – επιστολή, το οποίο περισυλλέχθηκε με την προβλεπόμενη διαδικασία προς αποφυγή οιασδήποτε επιμόλυνσης, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εργαστηριακή εξέταση του αντικειμένου προς εντοπισμό εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ).

Από την επισκόπηση του περιεχομένου της επιστολής, αντίγραφο της οποίας έχει εξαχθεί και εμπεριέχεται στην παρούσα δικογραφία, προκύπτει ότι ο απαχθείς καλεί την οικογένειά του να επισπεύσει τις ενέργειες για την συγκέντρωση ενός ικανοποιητικού χρηματικού ποσού, ενώ δηλώνει ότι βρίσκεται στα όριά του.

Επισημαίνεται ότι η επιστολή ήταν χειρόγραφη και ο γραφικός χαρακτήρας ήταν όντως του απαχθέντος, πλην όμως η επιστολή που αφέθηκε στο σημείο από τους δράστες ήταν φωτοαντιγραφικό αντίγραφο της πραγματικής, με τη συγκεκριμένη μέθοδο να εκτιμάται ότι επιλέχθηκε προκειμένου οι απαγωγείς, αφενός να μην διαθέσουν το πρωτότυπο έγγραφο και να εκθέσουν τυχόν ίχνη που είχαν εναποτεθεί στο πειστήριο, αφετέρου για να αποφύγουν σε μία τέτοια περίπτωση, την διαδικασία επανέκδοσης και νέας μεταφοράς του πειστηρίου, από τον τόπο κράτησης του απαχθέντος.
Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6994975825 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (επ) DE (ον) CHANTAL, με δ/νση Αθήνα οδός Δαμέου αρ. 48, με αριθμό εγγράφου 01044739, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 25/05/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608135535(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «SISES (V)2 2G» και «VASILIKO 2 2G».

22η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 22:41 έως ώρα 23:01 της 11/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6906535994 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος, ο ΚΥΚΡΙΛΗΣ Εμμανουήλ, κουμπάρος και συνεργάτης του απαχθέντος, και ο ΣΤΟΦΑΣ Ελευθέριος, συνεργάτης της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» και προσωπικός φίλος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες ενημέρωναν την οικογένεια ότι κατά το προηγούμενο διάστημα ο απαχθείς προέβη σε απόπειρα αυτοκτονίας με πλαστικό μαχαίρι, επιχειρώντας να κόψει τις φλέβες του με αυτό, ενώ προειδοποιούσαν την οικογένεια ότι αν δεν συγκεντρώσει το απαιτηθέν ποσό εντός τριημέρου, ο απαχθείς θα «επιστρέψει» νεκρός στο σπίτι του.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6906535994 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (επ) YE (ον) LIQIANG, με δ/νση Αθήνα οδός Ικάρου αρ. 48, με αριθμό εγγράφου 01044739, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 12/04/2017 και η ημερομηνία εγγραφής η 11/07/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608135544(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «GEWRGIOUPOLI (V)1 2G», «HANIA RETHIMNO NATIONAL RD NEW (V)2 2G», «MALAXA2 2G», «ALIKAMPOS1 2G», «ALIKAMPOS2 2G», «ALIKAMPOS3 2G», «ALIKAMPOS4 2G» και «LIKOTINAREA (V)1 2G».

23η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 21:28 έως ώρα 22:28 της 15/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6906148025 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, η ΚΑΛΟΚΥΡΗ Αικατερίνη, σύζυγος του απαχθέντος, η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος, ο ΚΥΚΡΙΛΗΣ Εμμανουήλ, κουμπάρος και συνεργάτης του απαχθέντος, ο ΣΤΟΦΑΣ Ελευθέριος, συνεργάτης της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» και προσωπικός φίλος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες απαιτούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκέντρωσης χρημάτων και την ικανοποίησή τους προκειμένου να απελευθερωθεί ο απαχθείς, διαφορετικά προειδοποιούν την οικογένεια ότι ο απαχθείς θα «επιστρέψει» σπίτι του νεκρός, με την οικογένεια να ενημερώνει τους δράστες ότι έχει συγκεντρώσει συνολικά εννέα εκατομμύρια ογδόντα πέντε χιλιάδες (9.085.000) ευρώ και ζητώντας να δοθεί νέα απόδειξη ζωής από τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6906148025 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (επ) STANCHEVA (ον) YULIA, με δ/νση Αθήνα οδός Λαερτίου αρ. 36, με αριθμό εγγράφου 380591942, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 07/02/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608135493(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «FALIRO OLYMPIC COASTAL ZONE4 2G», «FALIRO OLYMPIC COASTAL ZONE5 2G», «INTERAMERICAN SIGROU3 2G», «TZITZIFIES2 2G», «THISSEOS KALITHEA5 2G», «OMONOIA6 2G», «OMONOIA4 2G», «OMONOIA1 2G», «AG MELETIOU2 2G» και «AG PANTELEIMON ACHARNON4 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

24η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 22:39 της 18/07/2017 έως ώρα 00:01 της 19/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6994675978 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, η ΚΑΛΟΚΥΡΗ Αικατερίνη, σύζυγος του απαχθέντος, η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος, ο ΚΥΚΡΙΛΗΣ Εμμανουήλ, κουμπάρος και συνεργάτης του απαχθέντος, ο ΣΤΟΦΑΣ Ελευθέριος, συνεργάτης της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» και προσωπικός φίλος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες απαιτούν την άμεση συγκέντρωση χρηματικού ποσού πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση απειλούν ότι θα διαρρεύσουν βίντεο και χειρόγραφα στα Μ.Μ.Ε., με την οικογένεια να τονίζει την αντικειμενική δυσχέρεια για την συγκέντρωση περισσοτέρων χρημάτων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6994675978 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (επ) MARICA (ον) MARIANA, με δ/νση Αθήνα οδός Αμνισού αρ. 40, με αριθμό εγγράφου 5V317727, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 30/08/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35489608124977(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «MOSHATO 32 2G», «KALLITHEA 13 2G», «RENTIS 42 2G», «N PHILADELPHIA 15 2G», «MARINA FLISVOU MICRO2 2G» και «PIREO HILL 34 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

25η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Από ώρα 16:33 έως ώρα 19:53 της 19/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6994687332 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, η ΚΑΛΟΚΥΡΗ Αικατερίνη, σύζυγος του απαχθέντος, και η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες απαιτούν από την οικογένεια την συγκέντρωση ποσού πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ για την απελευθέρωση του απαχθέντος, ενημερώνουν δε ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ότι κινδυνεύει, ενώ απαιτούν από την οικογένεια να στείλει μήνυμα ότι είναι έτοιμοι μέσω των Μ.Μ.Ε.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6994687332 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (επ) BANGIEVA (ον) MARIANA, με δ/νση Αθήνα οδός Κρήνης αρ. 22, με αριθμό εγγράφου 644273575, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 01/09/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35889207064907(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «WEST AIRPORT3 2G» και «GLIFADA 41 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχή του Νομού Αττικής.

26η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – Αποστολή επιστολής μέσω ΕΛ.ΤΑ.

Την 25/8/2017 και ώρα μεσημβρινή, παρελήφθη στην έδρα της επιχείρησης εμπορίας ξυλείας με την επωνυμία «Α. Βασιλάκης ΑΕΒΕ», επί της Λεωφόρου Στ Καζαντζίδη 10 Ηρακλείου, ένας επιστολικός φάκελος χρώματος κίτρινου, διαστάσεων 35*25, ο οποίος είχε αποσταλεί από τους δράστες και απευθυνόταν στην οικογένεια του απαχθέντος. Η διαλογή και διαχείριση του φακέλου πραγματοποιήθηκε την 24/8/2017, στο κατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων το οποίο εδρεύει στην συμβολή των οδών Ρούσσου Χούρδου και Ζωγράφου, στην περιοχή Πλατείας Δασκαλογιάννη του Ηρακλείου, ενώ η άφεση του φακέλου προσδιορίστηκε ότι πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικό κυτίο του ανωτέρω καταστήματος ΕΛΤΑ, κατά το χρονικό διάστημα από την 14:00 ώρα της 23/8/2017 έως την 14:00 ώρα της 24/8/2017.

Ο φάκελος περιείχε χειρόγραφη σημείωση του απαχθέντος προς τον ΒΑΣΙΛΑΚΗ Αντώνιο, προσωπικό φίλο του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, με το οποίο του ζητούσε να παραδώσει τον φάκελο στην οικογένεια, χωρίς να ενημερωθεί η αστυνομία. Συγχρόνως,, περιείχε δύο (2) ιδιόχειρες επιστολές του απαχθέντος προς την οικογένειά του και ένα (1) usb, στο οποίο παρουσιαζόταν ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ, με το σύνολο των στοιχείων να αναφέρονται στην κατάσταση της υγείας του και την παρουσίαση συγκεκριμένου γεγονότος (τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη) προκειμένου να πειστεί η οικογένεια ότι το βίντεο έχει ληφθεί πρόσφατα.

Επισημαίνεται ότι κατά την παράδοση του φακέλου, των επιστολών και του usb, προηγήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες προς αποφυγή περαιτέρω επιμόλυνσης των πειστηρίων, προκειμένου να είναι δυνατή η εργαστηριακή εξέταση αυτών προς ανίχνευση εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ).

27η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – Αποστολή φακέλου μέσω ΚΤΕΛ

Την 29/08/2017 και ώρα 12:41, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6945990376 και κάλεσαν το τηλεφωνικό κέντρο της επιχείρησης εμπορίας ξυλείας «Α Βασιλάκης ΑΕΒΕ», όπου άνδρας, συνομιλώντας με τον ΒΑΣΙΛΑΚΗ Αντώνιο, τον ενημέρωσε ότι καλούσε για την απαγωγή του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ και ότι είχε αποσταλεί μέσω ΚΤΕΛ φάκελος στο όνομα «ΜΑΡΩ ΦΕΡΕΤΖΑΚΗ» (θεία του απαχθέντος), τον οποίο έπρεπε να παραλάβει από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου και να τον παραδώσει στα χέρια της οικογένειας. Η διάρκεια της κλήσης ήταν εκατόν σαράντα πέντε (145) δευτερόλεπτα.

Ο φάκελος εμπεριείχε (i) εντυπωμένο μήνυμα προς την παραλήπτρια ΦΕΡΕΤΖΑΚΗ Μάρω, με το οποίο οι δράστες την καλούσαν να παραδώσει το φάκελο στα χέρια της οικογένειας χωρίς να ενημερωθούν τρίτα πρόσωπα και η αστυνομία, και (ii) ψηφιακό μέσο αποθήκευσης με αποθηκευμένα δύο (2) ψηφιακά αρχεία κειμένου (επιστολές) και ένα (1) αρχείο βιντεοληπτικού υλικού. Οι επιστολές προέρχονταν από τους δράστες και απευθύνονταν προς την οικογένεια, την οποία καλούσαν να συγκεντρώσει άμεσα το ποσό των τριάντα (30) εκατομμυρίων ευρώ, ορίζοντας τα χρήματα να είναι σε χαρτονομίσματα των πενήντα (50) και (100) ευρώ και να κατανεμηθούν ισομερώς σε δέκα (10) σφραγισμένα σακίδια χρώματος μαύρου, τα οποία εφόσον η οικογένεια συμφωνούσε, θα παραδίδονταν με συγκεκριμένη διαδικασία η οποία θα λάμβανε χώρα από την 00:30 ώρα της 02/09/2017 (Κυριακή), με καθορισμένο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό όρισαν στην οικογένεια προθεσμία αποδοχής την 30/08/2017 (Τετάρτη) από ώρα 16:00 έως ώρα 19:00, υπέδειξαν δε ως τρόπο κατάφασης επί της προτάσεως τους, την τοποθέτηση διακριτού οχήματος της οικογένειας, σε πρατήριο υγρών καυσίμων επί του Β.Ο.Α.Κ. στην περιοχή Φόδελε Ηρακλείου.

Ο τρόπος με τον οποίο η οικογένεια θα έδειχνε ότι συμφωνούσε στην πρόταση των δραστών όσο και η διαδικασία παράδοσης των λύτρων, ορίζονταν στο βιντεοληπτικό υλικό, όπου παρουσιαζόταν ο απαχθείς να διαβάζει σελίδες χαρτιού με τις αναλυτικές οδηγίες προς την οικογένεια.

Γίνεται μνεία ότι κατά την παράδοση του φακέλου, των επιστολών και του usb, προηγήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες προς αποφυγή περαιτέρω επιμόλυνσης των πειστηρίων, προκειμένου να είναι δυνατή η εργαστηριακή εξέταση αυτών προς ανίχνευση εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ).

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6945990376 εταιρίας VODAFONE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Ινδίας (επ) SINGH (ον) JOBANJEET του SURJIT-SIGNH, γεν. 05/01/1996, με δ/νση Αθήνα οδός Μάγερ αρ. 52, με αριθμό εγγράφου Ν9738509, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 24/05/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35688407157124(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραία εταιρίας VODAFONE με την κωδική ονομασία «RETHIMNO».

Επισημαίνεται ότι, εν τέλει η οικογένεια δεν δύνατο να ικανοποιήσει την συγκεκριμένη χρηματική απαίτηση των δραστών και δεν προέβη την 30/08/2017 στην τοποθέτηση οχήματος στο σημείο όπου είχε υποδειχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες, ως εκ τούτου δεν προχώρησε η διαδικασία παράδοσης των λύτρων την 02/09/2017 ως είχαν απαιτήσει οι δράστες.

28η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – εναπόθεση φακέλου σε σημείο

Την 08/09/2017 και ώρα 19:01, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6945990376 και κάλεσαν τον ΚΥΚΡΙΛΗ Εμμανουήλ, κουμπάρο και συνεργάτη του απαχθέντος, όπου άνδρας τον ενημέρωσε ότι στην εκκλησία του Αγίου Εφραίμ στο Καταλαγάρι Ηρακλείου, κάτω από τον κάδο που βρισκόταν στον προθάλαμο της τουαλέτας, υπήρχε φάκελος τον οποίο θα έπρεπε να παραδώσει στην ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Αικατερίνη, σύζυγο του απαχθέντος. Η διάρκεια της κλήσης ήταν εκατόν εννέα (109) δευτερόλεπτα.

Άμεσα αστυνομικοί της υπηρεσίας μας μετέβησαν στο υποδειχθέν σημείο, όπου ακολουθώντας πλήρως την περιγραφή εντόπισαν κάτω από τον κάδο, έναν (1) φάκελο που απευθυνόταν στην οικογένεια του απαχθέντος. Ο φάκελος περισυλλέχθηκε με την προβλεπόμενη διαδικασία προς αποφυγή οιασδήποτε επιμόλυνσης, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εργαστηριακή εξέταση του αντικειμένου προς εντοπισμό εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ).

Από την εξέταση κατόπιν του περιεχομένου του φακέλου, διαπιστώθηκε ότι εμπεριείχε τρεις (3) συνολικά επιστολές, εκ των οποίων οι δύο (2) ήταν χειρόγραφες, ανήκαν στον απαχθέντα και απευθύνονταν στα μέλη της οικογενείας του, ενώ η τρίτη ήταν εκτυπωμένο κείμενο (word) με το οποίο οι δράστες απευθύνονταν προς την οικογένεια.

Από την επισκόπηση του περιεχόμενου των δύο (2) ιδιόχειρων επιστολών του απαχθέντος, διαπιστώθηκε ότι ο απαχθείς ικετεύει την οικογένεια να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την συγκέντρωση μεγαλύτερου χρηματικού ποσού, καθόσον οι δράστες δεν μειώνουν την απαίτησή τους για τα τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ, ενώ ο απαχθείς δηλώνει ότι βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και ότι κινδυνεύει να τρελαθεί από το γεγονός που βιώνει. Επισημαίνεται ότι ο απαχθείς επισημαίνει στην οικογένεια ότι οι δράστες είχαν εξοργιστεί εξαιτίας της διαρροής στα Μ.Μ.Ε. και της δημοσίευσης αναφορικά με την αποστολή του βιντεοληπτικού υλικού που είχε πραγματοποιηθεί σε προηγούμενη επικοινωνία, γεγονός που δημιουργούσε πρόβλημα στον ίδιο.

Από την επισκόπηση του περιεχομένου της τρίτης επιστολής, ήτοι της επιστολής των δραστών προς την οικογένεια, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες καλούσαν την οικογένεια να αποδεχθεί τις απαιτήσεις τους και να συγκεντρώσει τα λύτρα, ενώ επέρριπταν ευθύνες στην οικογένεια για την αργοπορία ικανοποίησης τις απαίτησής τους, εκτοξεύοντας εν τέλει απειλή για την ζωή του απαχθέντος. Ακολούθως, έθεσαν ως τρόπο για να δείξει η οικογένεια στους ίδιους του δράστες ότι συναινεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, τη δημοσίευση εκ μέρους της οικογένειας στην εφημερίδα «Κρητικές αγγελίες», στο φύλλο δημοσίευσης που θα κυκλοφορούσε την Δευτέρα 11/09/2017, αγγελία με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Πωλείτε στην βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου, μεγάλος επαγγελματικός- βιοτεχνικός χώρος 3000 τμ κτισμένος σε 10.000 τμ οικοπεδική έκταση. Κατάλληλος για πολλές χρήσεις. Τιμή πώλησης ανάλογη με την μοναδικότητα του . Τηλέφωνα επικοινωνίας 69………………. 69…….………. 69…….……….». Οι δράστες δήλωσαν στην οικογένεια ότι αν δεν προβεί στην ανάρτηση της αγγελίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν επιθυμεί η οικογένεια να ικανοποιήσει την απαίτησή τους, αυτό θα σημάνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, υπονοώντας το θάνατο του απαχθέντος.

Επισημαίνεται ότι, η οικογένεια προέβη την 11/09/2017 στη δημοσίευση στο υποδειχθέν φύλλο της εφημερίδας «Κρητικές αγγελίες» σχετικής αγγελίας, στην οποία ωστόσο είχαν παραλλαχθεί οι αριθμητικές τιμές που αντιστοιχούσαν στο εμβαδόν του κτίσματος και της οικοπεδικής έκτασης που δήθεν πωλούνταν, καθόσον διαπιστώθηκε ότι το γινόμενο των συγκεκριμένων αριθμητικών τιμών αντιστοιχούσε σε τριάντα εκατομμύρια (30.000.000), γεγονός που θα υποδήλωνε στους δράστες ότι η οικογένεια είχε όντως συγκεντρώσει το συγκεκριμένο ποσό και θα τους το παρέδιδε. Αντ’ αυτού, η οικογένεια χρησιμοποίησε αριθμητικές τιμές, των οποίων το γινόμενο αντιστοιχούσε σε εννέα εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες (9.300.000) ευρώ, ήτοι το ποσό που η οικογένεια είχε συγκεντρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Γίνεται μνεία ότι, από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6945990376 εταιρίας VODAFONE, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την εικοστή έβδομη (27η) επικοινωνία της 29/08/2017, ότι: (i) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35688407157124(0), ήτοι την τερματική συσκευή που ομοίως είχε χρησιμοποιηθεί κατά την εικοστή έβδομη (27η) επικοινωνία, ενώ (iI) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας VODAFONE με την κωδική ονομασία «RODIA», «MTX HERAKLIO», «HERAKLIO GAZI», «GOURNES» και «GIOUHTAS HERAKLIOU», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Ηρακλείου.

29η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Την 20:58 ώρα της 23/09/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6981669712 και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης, πατέρας του απαχθέντος, και η ΚΑΛΟΚΥΡΗ Αικατερίνη, σύζυγος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μηνύματος, οι δράστες αντιλαμβανόμενοι την αλλαγή που είχε πραγματοποιηθεί στην δημοσιευμένη αγγελία και ότι αυτή παρέπεμπε στο ποσό των εννέα εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων (9.300.000) ευρώ, δηλώνουν στην οικογένεια ότι διαθέτουν μεγαλύτερη υπομονή από αυτή που έχουν τα μέλη της οικογενείας, ενώ όρισαν ότι αναλόγως της απάντησης της οικογενείας θα προέβαιναν σε επόμενη επικοινωνία, με την οικογένεια να προβάλλει την αντικειμενική δυσχέρεια στην ικανοποίηση της χρηματικής απαίτησης των δραστών.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6981669712 εταιρίας COSMOTE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (επ) NAWAZ (ον) YASIR του NAWAZ-CHOUDHERY-MUHAMMAD, γεν. 28/11/1984 στο Πακιστάν, με δ/νση Παραλία Ασπρόπυργου αρ. 14, με αριθμό εγγράφου OQ9616652, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 22/09/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35526403809608(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας COSMOTE με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ», «ΑΛΙΚΑΜΠΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΟΣ», «ΚΕΦΑΛΑΣ ΒΑΜΟΥ» και «ΑΤΣΙΠΑΔΕΣ ΦΟΙΝΙΚΑ».

Επισημαίνεται ότι, ως προέκυψε από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, ο δράστης απενεργοποίησε την τηλεφωνική σύνδεση 6981669712 προτού παραλάβει το απαντητικό μήνυμα της οικογένειας. Η παραλαβή του μηνύματος πραγματοποιήθηκε την επομένη (24/09/2017) και ώρα 19:58, όταν ο δράστης ενεργοποίησε εκ νέου την τηλεφωνική σύνδεση, ενεργοποιώντας κεραία εταιρίας COSMOTE με την κωδική ονομασία «ΑΤΣΙΠΑΔΕΣ ΦΟΙΝΙΚΑ».

30η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Την 22:21 ώρα της 25/09/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6981669712 και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης, πατέρας του απαχθέντος, και η ΚΑΛΟΚΥΡΗ Αικατερίνη, σύζυγος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μηνύματος, οι δράστες απαιτούν πλέον την συγκέντρωση χρηματικού ποσού δεκαοκτώ εκατομμυρίων (18.000.000) ευρώ για την απελευθέρωση του απαχθέντος, με την οικογένεια να αποκρίνεται ότι υφίσταται αντικειμενική δυσχέρεια για την συγκέντρωση τέτοιου ποσού.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6981669712 εταιρίας COSMOTE, η οποία χρησιμοποιήθηκε και κατά την 29η επικοινωνία διαπραγμάτευσης, ότι: (i) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35526403809608(0), ήτοι την συσκευή που είχε χρησιμοποιηθεί και για την 29η επικοινωνία, ενώ (ii) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας COSMOTE με την κωδική ονομασία «ΗΡΑΚΛΕΙΟ», «TALOS2 A» και «LEOF. MARTIRON A», ήτοι κεραίες που καλύπτουν την πόλη του Ηρακλείου.

Επισημαίνεται ότι, ως προέκυψε από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, ο δράστης απενεργοποίησε την τηλεφωνική σύνδεση 6981669712 προτού παραλάβει το απαντητικό μήνυμα της οικογένειας. Η παραλαβή του μηνύματος πραγματοποιήθηκε την επομένη (26/09/2017) και ώρα 15:05, όταν ο δράστης ενεργοποίησε εκ νέου την τηλεφωνική σύνδεση, ενεργοποιώντας κεραία εταιρίας COSMOTE με την κωδική ονομασία «RETHIMNO_X4 K1».

31η επικοινωνία διαπραγμάτευσης

Την 10:49 ώρα της 28/09/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6947503123 και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις της οικογένειας. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μηνύματος, οι δράστες απαιτούν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την συγκέντρωση των λύτρων, σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουν για ακόμα έξι (6) μήνες, γεγονός που θα σημάνει ότι ο απαχθείς δεν θα αντέξει την κράτηση και θα πεθάνει. Τονίζεται ότι οι δράστες καθ’ όλη τη διάρκειά της διαπραγμάτευσης αναφέρουν τη δυνατότητά τους να κρατήσουν τον απαχθέντα για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6947503123 εταιρίας VODAFONE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (επ) NAWAZ (ον) YASIR του NAWAZ-CHOUDHERY-MUHAMMAD, γεν. 28/11/1984 στο Πακιστάν, με δ/νση Παραλία Ασπρόπυργου αρ. 14, με αριθμό εγγράφου OQ9616652, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 22/09/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35556606220260(0), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας VODAFONE περιοχές της πόλης των Αθηνών.

32η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – Εναπόθεση φακέλου σε σημείο

Την 28/09/2017 και ώρα 17:20, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 6981669712 και κάλεσαν την ΤΡΙΚΟΥΛΗ Ευγενία του Μιχαήλ, θεία του απαχθέντος, όπου άνδρας την ενημέρωσε ότι καλούσε για την απαγωγή του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ και ότι είχε εναποτεθεί φάκελος στο όνομά της, σε γραμματοκιβώτιο ιατρείου ιδιοκτησίας ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, στην περιοχή της Κηφισιάς. Η διάρκεια της κλήσης ήταν πενήντα οκτώ (58) δευτερόλεπτα.

Άμεσα ενημερώθηκε η οικογένεια και η Υπηρεσία μας, ο δε φάκελος παρελήφθη και μεταφέρθηκε στην Κρήτη, ενώ προηγουμένως ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα προς αποφυγή περαιτέρω επιμόλυνσης των πειστηρίων, προκειμένου να είναι δυνατή η εργαστηριακή εξέταση αυτών προς ανίχνευση εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ).

Ο φάκελος εμπεριείχε δύο (2) ιδιόχειρες επιστολές του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, με την πρώτη να απευθύνεται στην αρχική παραλήπτρια του φακέλου, την οποία παρακαλούσε να αποστείλει μέσω ΦΑΞ στην οικογένειά του στην Κρήτη την δεύτερη επιστολή. Η δεύτερη επιστολή απευθυνόταν στα μέλη της οικογενείας, με τον απαχθέντα να μεταφέρει την δυσαρέσκεια των απαγωγέων για την μη συμφωνία στην καταβολή των δεκαοκτώ εκατομμυρίων (18.000.000) ευρώ, καθώς και ότι οι απαγωγείς απείλησαν ότι θα τον μεταφέρουν σε έτερο κρησφύγετο, όπου οι φύλακες θα είναι πιο σκληροί απέναντί του. Τέλος, ο απαχθείς εκφράζει στην επιστολή την προσωπική του σωματική και ψυχική αδυναμία να υπομείνει για περαιτέρω καιρό την κράτηση.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6981669712 εταιρίας COSMOTE, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί επίσης και κατά την 29η και 30η επικοινωνία, ότι: (i) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35526403809608(0), ήτοι την συσκευή που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την 29η και 30η επικοινωνία, ενώ (ii) ενεργοποίησε κεραία εταιρίας COSMOTE που καλύπτει περιοχή της πόλης των Αθηνών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Γ1. Διερεύνηση προσώπου που πραγματοποίησε την 1η και 2η επικοινωνία
Σύμφωνα με την εταιρία WIND, πάροχο της τηλεφωνικής σύνδεσης 6906089009 που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες της 02 και 03/04/2017, ο κάτοχος – χρήστης αυτής προέβη, την 02/04/2017 και ώρα 17:49, σε ανανέωση χρόνου ομιλίας αξίας (10) ευρώ, χρησιμοποιώντας την κάρτα ανανέωσης με αριθμό 200092951296.

Από την προανακριτική αρχή ακολούθησε αλληλογραφία τόσο με την πάροχο εταιρία WIND όσο και με την εταιρία διακίνησης «ΑΡΓΟΣ ΝΕΤ», βάσει της οποίας προέκυψε ότι η επίμαχη κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας εκδόθηκε (σε μορφή ηλεκτρονικής απόδειξης) την 02/04/2017 και ώρα 16:00 σε περίπτερο, το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο στην Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή 4 στην περιοχή Βούλας Αττικής, με στοιχεία ιδιοκτήτη ΜΟΥΛΛΑΙ Αρμάντα.

Από αστυνομικούς της Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση βιντεοληπτικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας τόσο από το εν λόγω περίπτερο όσο και από λοιπά σημεία πέριξ αυτού, προκειμένου να διαπιστωθεί το πρόσωπο που προέβη στην αγορά της κάρτας. Συγκεντρωθέν βιντεοληπτικό υλικό απεστάλη Δ.Ε.Ε. προκειμένου πραγματοποιηθούν εργαστηριακές εξετάσεις (εξαγωγή φωτογραφικού υλικού) ως προς το πρόσωπο που προέβη στην αγορά της συγκεκριμένης κάρτας.

Εξακρίβωση σημείου αγοράς συσκευής κινητού τηλεφώνου

Κατόπιν σχετικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι η τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35786907543751(4), ήτοι η συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας MAXCOM στην οποία ενεργοποιήθηκε η τηλεφωνική σύνδεση 6948351404 που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες της 09/04/2017 (3η επικοινωνία) και της 12/04/2017 (5η επικοινωνία), διακινήθηκε σε κατάστημα λιανικής πώλησης, από την εταιρία εμπορίας (χονδρική) ειδών κινητής τηλεφωνίας «EXPUS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» με έδρα την θέση Κάτω Λάκκοι της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου.

Σύμφωνα με σχετικό Τιμολόγιο Πώλησης – Δελτίο Αποστολής, προόκυψε ότι η ανωτέρω συσκευή παραδόθηκε ως μέρος παραγγελίας, στην εμπορική επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας η οποία εδρεύει στο Ρέθυμνο οδός Βάρδα Καλλέργη αρ. 50 (Α.Φ.Μ. 109137595), ιδιοκτησίας ΤΖΙΡΑΚΗ Μαρίας-Ασπασίας του Μιχαήλ και της Γραμματική, γεν. 21/03/1977 στο Ρέθυμνο, με Α.Δ.Τ. ΑΖ468450 και Α.Φ.Μ. 109137595, η οποία συνδέεται με συζυγική σχέση με τον υπεύθυνο λειτουργίας του καταστήματος ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ Κωνσταντίνο του Δημητρίου και της Κατίνας, γεν. 03/01/1973 στην Γερμανία, με Α.Δ.Τ. ΑΙ964439 και Α.Φ.Μ. 073298517.

Εξακρίβωση προσώπων που πραγματοποίησαν την 20η επικοινωνία (06-07/07)

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση διαπιστώθηκε ότι η 20η επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια πραγματοποιήθηκε από τους κατηγορούμενους (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗ Εμμανουήλ, (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ Ελευθέριο και (5) ΠΟΛΑΚΗ Σταμάτιο. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τα δεδομένα που περιήλθαν άμεσα σε γνώση της προανακριτικής αρχής και αφορούσαν την εικοστή επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια, ήτοι την επικοινωνία που έλαβε χώρα από ώρα 23:02 της 06/07/2017 έως ώρα 01:17 της 07/07/2017, διαπιστώθηκε ότι η κινητικότητα της τηλεφωνικής σύνδεσης 6908260409 που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, είχε ως εξής: (i) περί ώρα 23:02 της 06/07/2017 ενεργοποιήθηκε η κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «PANORMOS RETHIMNOU1 2G», (ii) από ώρα 23:13 έως ώρα 23:52 της 06/07/2017 ενεργοποιήθηκε η κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «BALI1 2G», (iii) από ώρα 00:17 έως ώρα 00:44 της 07/07/2017 ενεργοποιήθηκε η κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «SISES (V)2 2G», (iv) περί ώρα 00:55 της 07/07/2017 ενεργοποιήθηκε η κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «BALI1 2G», (v) ενώ ακολούθως μέχρι και την ώρα 01:10, οπότε και διεκόπη η επικοινωνία, ενεργοποιήθηκε εκ νέου η κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «BALI2 2G».

Βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών των κυψελών των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε συνδυασμό με τους χρόνους ενεργοποίησης της τηλεφωνικής σύνδεσης, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης – κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης 6994975753 που πραγματοποίησε την εικοστή επικοινωνία, προέβη σε οδική μετακίνηση επί της Ε.Ο. Ρεθύμνου-Ηρακλείου (Β.Ο.Α.Κ.) και ειδικότερα στο τμήμα της οδικής διαδρομής που ορίζεται από την περιοχή του Πανόρμου έως την περιοχή των Σισών Ρεθύμνου και εν συνεχεία αντίστροφα προς την περιοχή του Ρεθύμνου μέσω Πανόρμου.

Σύμφωνα με ένορκες καταθέσεις αστυνομικών, προκύπτει ότι κατά το χρόνο που ελάμβαναν χώρα οι επικοινωνίες και αντίστοιχα προς την κίνηση που πραγματοποιούσε ο αποστολέας των μηνυμάτων, εντοπίστηκε επί του Β.Ο.Α.Κ. στο ύψος της Σκεπαστής Ρεθύμνου, να κινείται με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο, το υπ’ αριθμ. ΡΕΜ-1586 Ι.Χ.Φ. αυτ/το μάρκας ΝISSAN PICK-UP, ιδιοκτησίας ΠΟΛΑΚΗ Αικατερίνης του Δημητρίου κατ. Φραντζεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνου, στο οποίο επέβαιναν τρία (3) άτομα.

Ακολούθως, περί την 01:18 ώρα της 07/07/2017, περίπου στο 70ο χλμ. της Ε.Ο. Ηρακλείου-Ρεθύμνου (Β.Ο.Α.Κ.) – περιοχή Σκαλέτας Ρεθύμνου, αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Β.Ο.Α.Κ., έχοντας ήδη ενημερωθεί και εντοπίσει το όχημα, προσέγγισαν αυτό προκειμένου να πραγματοποιηθεί αστυνομικός έλεγχος. Το όχημα, αφού αρχικώς εξήλθε της Ε.Ο. στη θέση «ΤΑΒΕΡΝΑ ΗΛΙΟΣ» στην Σκαλέτα Ρεθύμνου, κινήθηκε σε βοηθητική – παράπλευρη οδό, με τους αστυνομικούς να χάνουν προσωρινά την οπτική επαφή με το όχημα, πλην όμως εν τέλει εντοπίστηκε εκ νέου σε απόσταση εξακοσίων (600) μέτρων επί της ίδιας βοηθητικής οδού και ακινητοποιήθηκε.

Όπως διακριβώθηκε κατά τον έλεγχο, οδηγός του οχήματος ήταν ο κατηγορούμενος (5) ΠΟΛΑΚΗΣ Σταμάτιος, ενώ επιβαίνοντες οι κατηγορούμενοι (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ και (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ Ελευθέριος. Ακολούθως, οι κατηγορούμενοι προσήχθησαν στο Α.Τ. Ρεθύμνου όπου μετά την επιβολή προστίμου για παράβαση τροχονομικής φύσεως (αλλαγή χρωματισμού οχήματος χωρίς ενημέρωση της αδείας κυκλοφορίας), αποχώρησαν περί ώρα 03:00 της ιδίας. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο διακριβώθηκε ότι ουδείς εκ των κατηγορουμένων έφερε στην κατοχή του τηλεφωνική συσκευή, καίτοι άπαντες ευρίσκονταν σε ικανή απόσταση από τους τόπους κατοικίας και δραστηριοποίησής τους.

Πρωινές ώρες της 07/07/2017 και αφού η Υπηρεσία μας είχε λάβει γνώση της προσαγωγής, αστυνομικοί προέβησαν σε αυτοψία στο τμήμα της βοηθητικής οδού επί της οποίας κινήθηκε το υπ’ αριθμ. ΡΕΜ-1586 Ι.Χ.Φ. όχημα κατά την έξοδό του από τον Β.Ο.Α.Κ. στην περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου, ήτοι από «ΤΑΒΕΡΝΑ ΗΛΙΟΣ» μέχρι και το σημείο τελικού ελέγχου. Κατά την αυτοψία και σε απόσταση εκατόν είκοσι (120) μέτρων περίπου από την συμβολή της βοηθητικής οδού, σε σημείο όπου υφίσταται περιφραγμένο οικόπεδο, βρέθηκαν στο χωμάτινο έρεισμα καθώς και επί του ορίου αυτού με την άσφαλτο, σε ακανόνιστες μεταξύ τους θέσεις, τμήματα συσκευής κινητού τηλεφώνου χρώματος μαύρου, την οποία συσκευή είχε θραύσει σε κομμάτια σκόπιμα ο κάτοχός της και είχε απορρίψει στο σημείο.

Επισημαίνεται ότι παρά τις επισταμένες έρευνες στην περιοχή, δεν εντοπίστηκε το τμήμα της συσκευής κινητού τηλεφώνου όπου αναγράφεται ο αριθμός ΙΜΕΙ αυτής, ήτοι ο αριθμός που αποτελεί «ταυτότητα» του κινητού τηλεφώνου, ούτε και η κάρτα SIM που είχε ενεργοποιηθεί στην συγκεκριμένη συσκευή. Άπαντα τα αντικείμενα περισυλλέχθηκαν με την προβλεπόμενη διαδικασία και κατασχέθηκαν προκειμένου διερευνηθεί περαιτέρω η προέλευσής τους.

Σύμφωνα με την εργαστηριακή εξέταση του Τμήματος Εξερευνήσεων της Δ.Ε.Ε. όπου και απεστάλησαν τα πειστήρια (τμήματα συσκευής κινητού τηλεφώνου), προέκυψε ότι επί τμήματος της συσκευής εντοπίστηκε δακτυλικό αποτύπωμα, το οποίο ταυτίζεται με τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατηγορούμενου (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ Ελευθέριου.

Εξακρίβωση προσώπων που πραγματοποίησαν την 26η και 27η επικοινωνία και την αποστολή φακέλων μέσω ΕΛΤΑ (25/08) και ΚΤΕΛ (28-29/08)

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση διαπιστώθηκε ότι η 26η και 27η επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια πραγματοποιήθηκε από τον κατηγορούμενο (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ Χρήστο, ο οποίος είχε εμπλοκή και στην αποστολή των δύο (2) φακέλων μέσω ΕΛΤΑ (25/08/2017) και μέσω ΚΤΕΛ Χανίων την 28-29/08/2017. Επιπλέον, προέκυψε ότι την παράδοση του φακέλου στο ΚΤΕΛ Χανίων την 28/08/2017, πραγματοποίησε η κόρη αυτού, κατηγορούμενη (8) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Βασιλική.

Ειδικότερα:
Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου που πραγματοποιήθηκε για την τηλεφωνική σύνδεση 6945990376 και την τερματική συσκευή στην οποία ενεργοποιήθηκε με αριθμό ΙΜΕΙ 35688407157124(0), τα οποία χρησιμοποίησαν οι δράστες για την επικοινωνία της 29/08/2017 (27η επικοινωνία), προέκυψε ότι την 28/08/2017 και ώρα 21:06, ήτοι δεκαέξι (16) περίπου ώρες πριν την επικοινωνία των δραστών, στην τερματική συσκευή ενεργοποιήθηκε η τηλεφωνική σύνδεση 6932602666, η οποία είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή «Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου» με έδρα το Ρέθυμνο οδός Ηγουμένου Γαβριήλ αρ. 103-105. Κατά την δήλωση ενεργοποίησης της τηλεφωνικής σύνδεσης 6932602666 στην εταιρία WIND, καταχωρήθηκε ως τηλέφωνο επικοινωνίας η τηλεφωνική σύνδεση 6976563606 υπό στοιχεία συνδρομητή του κατηγορούμενου (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Χρήστου.

Επιπροσθέτως, κατά την ενεργοποίηση της τηλεφωνικής σύνδεσης 6932602666 στην τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35688407157124(0), ο κάτοχος-χρήστης αυτών πραγματοποίησε μία και μόνη δοκιμαστική εξερχόμενη κλήση διάρκειας δεκαεπτά (17) δευτερολέπτων προς την τηλεφωνική σύνδεση 6985950869, υπό στοιχεία συνδρομήτριας ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗ Αικατερίνη του Βασιλείου και της Ειρήνης, γεν. 28/05/1963 στον Κορυδαλλό Αττικής, με Α.Δ.Τ. Σ487760, η οποία τυγχάνει σύζυγος του κατηγορούμενου (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Χρήστου. Κατά την ανωτέρω επικοινωνία η σύνδεση 6932602666 ενεργοποίησε κεραία με ονομασία «GERANI RETHIMNOU1 2G».

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της προανακριτικής αρχής, διατάχθηκε με Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κών Ηρακλείου η άρση τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφωνικών συνδέσεων 6932602666 και 6976563606, οι οποίες τέθηκε στο σύστημα επισυνδέσεων της ΔΙ.Δ.Α.Π.. Από το σύνολο των καταγραφέντων συνομιλιών των τηλεφωνικών συνδέσεων, προέκυψε ότι αποκλειστικός κάτοχος και χρήστης αμφότερων των τηλεφωνικών συνδέσεων τυγχάνει ο κατηγορούμενος (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ Χρήστος.

Επιπροσθέτως, από την προανακριτική αρχή απεστάλησαν στο Τμήμα Εξέτασης Ηχητικών Πειστηρίων της Δ.Ε.Ε.: (i) η καταγεγραμμένη συνομιλία της 27ης επικοινωνίας, ήτοι η επικοινωνία της 29/08/2017 και ώρα 12:41, διάρκειας εκατόν σαράντα πέντε (145) δευτερολέπτων, όταν ένας εκ των δραστών, κάνοντας χρήση της τηλεφωνικής σύνδεσης 6945990376 κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο της επιχείρησης εμπορίας ξυλείας «Α Βασιλάκης ΑΕΒΕ» και ενημέρωσε για την παραλαβή φακέλου από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου, και (ii) δείγμα φωνής του κατηγορούμενου (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Χρήστου, οι οποίες προέκυψαν από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες των τηλεφωνικών συνδέσεων 6932602666 και 6976563606 που κατέχει και χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 3022/8/1028-γ΄ από 22/09/2017 έκθεση της Δ.Ε.Ε. προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ Χρήστος και το πρόσωπο που χρησιμοποίησε την τηλεφωνική σύνδεση 6945990376 και ενημέρωσε για την αποστολή του φακέλου μέσω ΚΤΕΛ είναι πιθανότατα ένα και το αυτό.

Παράλληλα, κατόπιν σχετικού αιτήματός μας προς την Υ.Α. Χανίων και από την εξέταση του υπεύθυνου αποθήκης του ΚΤΕΛ Χανίων, διαπιστώθηκε ότι ο επίμαχος φάκελος παραδόθηκε την 28/08/2017 και ώρα 13:34, από νεαρή γυναίκα. Από την επισκόπηση του βιντεοληπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας τόσο της αποθήκης και λοιπών χώρων του ΚΤΕΛ Χανίων όσο και από S/M που βρίσκεται πλησίον του ΚΤΕΛ, διαπιστώθηκε ότι το πρόσωπο που παρέδωσε τον φάκελο είναι νεαρή γυναίκα, η οποία είχε ίσια μακριά μαλλιά, έφερε γυαλιά μυωπίας, ενώ φορούσε κοντό τζιν σορτσάκι, μπλούζα (t-shirt) χρώματος μπλε και παπούτσια ανοιχτού χρώματος, ενώ έφερε στον ώμο μαύρη τσάντα με λουρί.

Η εν λόγω γυναίκα εισήλθε στο χώρο της αποθήκης του ΚΤΕΛ Χανίων κρατώντας στα χέρια της μια συσκευασία και αφού ανέμενε για μικρό χρονικό διάστημα, πλησίασε τον πάγκο όπου βρισκόταν ο υπεύθυνος και άδειασε τεχνηέντως στον πάγκο το περιεχόμενο της συσκευασίας που είχε στα χέρια της, ήτοι τον φάκελο που προοριζόταν για την οικογένεια του απαχθέντος, χωρίς να τον ακουμπήσει ή να έρθει σε επαφή μαζί του, προφανέστατα για να μην αφήσει αποτυπώματα ή βιολογικό υλικό επ’ αυτού. Ακολούθως, αφού πλήρωσε μετρητοίς για την αποστολή του φακέλου αποχώρησε.

Από την έρευνα της προανακριτικής αρχής προέκυψε ότι η νεαρή γυναίκα που μετέβη στο ΚΤΕΛ Χανίων και παρέδωσε τον φάκελο, εν γνώσει της ότι αποτελεί αντικείμενο που θα τύχει διερεύνησης από τις διωκτικές αρχές, γεγονός που επιβεβαιώνει ο τρόπος εναπόθεσης του φακέλου στον πάγκο της αποθήκης, είναι η κατηγορούμενη (8) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Βασιλική, ανήλικη κόρη του κατηγορούμενου (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Χρήστου.

Από την περαιτέρω έρευνα ως προς τον κατηγορούμενο (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ Χρήστο, διαπιστώθηκε ότι, την 24/08/2017 μετέβη από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο, όπου και παρέμεινε κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από ώρα 11:20 έως ώρα 13:33, με τους χρόνους μετακίνησης και παραμονής να προκύπτουν από τα δεδομένα που προήλθαν από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου της 6932602666 τηλεφωνικής σύνδεσης που κατέχει και χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο ίδιος. Το χρονικό διάστημα παραμονής στην πόλη του Ηρακλείου, ταυτίζεται με τμήμα του ευρύτερου διαστήματος (από ώρα 14:00 της 23/08/2017 έως ώρα 14:00 της 24/08/2017) κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κατάστημα ΕΛΤΑ Ηρακλείου, η άφεση του φακέλου που στάλθηκε την 25/08/2017, στην επιχείρηση εμπορίας ξυλείας του ΒΑΣΙΛΑΚΗ Αντωνίου, με αποδέκτη την οικογένεια του απαχθέντος (26η επικοινωνία διαπραγμάτευσης).

Εξακρίβωση προσώπου που συνδέεται με την 31η επικοινωνία και 32η επικοινωνία και την εναπόθεση φακέλου σε σημείο (28/09)

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση διαπιστώθηκε ότι η 31η και 32η επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια πραγματοποιήθηκε από τον κατηγορούμενο (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ Χρήστο, ο οποίος είχε εμπλοκή και στην εναπόθεση του φακέλου την 28/09/2017. Επιπλέον, προέκυψε ότι η συσκευή κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιήθηκε για την 31η επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια, ανήκει στον κατηγορούμενο (5) ΠΟΛΑΚΗ Σταμάτιο.

Ειδικότερα:

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τις τηλεφωνικές συνδέσεις 6947503123 και 6981669712, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντίστοιχα για την 31η και 32η επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια, διαπιστώθηκε ότι αμφότεροι οι κάτοχοι-χρήστες αυτών ενεργοποίησαν κεραίες που καλύπτουν περιοχές της πόλης της Αθήνας. Επιπλέον, η εναπόθεση του φακέλου (32η επικοινωνία) πραγματοποιήθηκε στην Κηφισιά.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, βραδινές ώρες της 27/08/2017, ο κατηγορούμενος (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ Χρήστος αναχώρησε από τα Χανιά προς Πειραιά με την τακτική ακτοπλοϊκή γραμμή, με την ιδιωτική του μοτοσικλέτα με αριθμό κυκλοφορίας ΙΡΟ-0777 μάρκας BMW, όπου και παρέμεινε μέχρι την 21:00 ώρα της 28/08/2017, οπότε επέστρεψε με το αντίστροφο δρομολόγιο στην Κρήτη. Επισημαίνεται ότι, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο κατηγορούμενος (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ Χρήστος δεν έφερε μαζί του καμία τηλεφωνική σύνδεση από αυτές που κατείχε και χρησιμοποιούσε για τις καθημερινές του ανάγκες, τις οποίες είχε αφήσει στην Κρήτη.

Εξετασθείσα από την Υπηρεσία μας η ΤΡΙΚΟΥΛΗ Ευγενία του Μιχαήλ, ήτοι η θεία του απαχθέντος και το πρόσωπο με το οποίο συνομίλησε ο δράστης από την τηλεφωνική σύνδεση 6981669712 για την παραλαβή του φακέλου, δήλωσε ότι η φωνή του συγκεκριμένου άνδρα είναι ίδια με την φωνή του ανδρός που πραγματοποίησε και την 27η επικοινωνία, την οποία άκουσε κατά την εξέτασή της. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα και με την έκθεση της Δ.Ε.Ε., το πρόσωπο της 27ης επικοινωνίας είναι πιθανότατα ένα και το αυτό με τον κατηγορούμενο (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ Χρήστο.

Επιπροσθέτως, από αναζήτηση στην βάση των δεδομένων, προέκυψε ότι η τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35556606220260(0), ήτοι η τερματική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε κατά την 31η επικοινωνία, είναι η συσκευή στην οποία ο κατηγορούμενος (5) ΠΟΛΑΚΗΣ Σταμάτιος ενεργοποιούσε κατά την περίοδο από 28/03/2017 έως και 07/04/2017, την προσωπική του τηλεφωνική σύνδεση με αριθμό 6942627731.

Επισημαίνεται επιπλέον, ότι η τηλεφωνική σύνδεση 6981669712 και η τερματική συσκευή 35526403809608(0) που χρησιμοποιήθηκαν κατά την 32η επικοινωνία της 28/09/2017, είχαν χρησιμοποιηθεί και κατά την 29η και 30η επικοινωνία.

Διερεύνηση εμπλοκής ετέρων προσώπων

Συνεπεία της προσαγωγής των κατηγορούμενων (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗ Εμμανουήλ, (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ Ελευθέριου και (5) ΠΟΛΑΚΗ Σταμάτιου την 07/07/2017, από την προανακριτική αρχή κρίθηκε αναγκαία η κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για την διακριτική επιτήρηση των συγκεκριμένων προσώπων, προκειμένου να αξιολογηθεί περαιτέρω ο βαθμός εμπλοκής αυτών, καθώς και έτερων προσώπων που είτε σχετίζονταν άμεσα με τους ίδιους είτε παρουσίαζαν ερευνητικό ενδιαφέρον. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου επί τηλεφωνικών συνδέσεων και συσκευών κινητής τηλεφωνίας που κατείχαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και έτερα πρόσωπα, των οποίων η εμπλοκή στην ερευνώμενη υπόθεση κρίθηκε αναγκαία να διερευνηθεί πλήρως.

Από την επιτήρηση των συγκεκριμένων προσώπων, διαπιστώθηκαν τα εξής:

(Α) την 24/07/2017 και περί ώρα 19:00, εντοπίστηκε στην οικία του ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ Βαρδή του Βασιλείου και της Μαρίας, γεν. 28/04/1974 στον Βουβά Σφακίων, με Α.Δ.Τ. ΑΕ472062/14-06-2007/Α.Τ. Χώρας Σφακίων, με Α.Φ.Μ. 078250234/Δ.Ο.Υ. Χανίων, που βρίσκεται στην Ίμπρο Σφακίων Χανίων, ο κατηγορούμενος (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Την 21:00 ώρα της ιδίας, μετέβη στην ίδια οικία και ο ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Ιωάννης του Γεωργίου και της Ελευθερίας, γεν. 10/07/1969 στο Ρέθυμνο, κατ. ομοίως, με Α.Δ.Τ. AM474946/09-03-2015/Υ.Α. Ρεθύμνου, με Α.Φ.Μ. 072801406/Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου, με μία (1) κοπέλα, με το υπ’ αρίθμ. ΥΡΧ-2109 Ι.Χ.Ε. αυτ/το. Κατόπιν, ο ΚΑΓΙΑΔΑΚΗΣ Βαρδής αποχώρησε από το σπίτι του με το υπ’ αρίθμ. ΧΝΤ-1993 Ι.Χ.Ε. αυτ/το και κατευθύνθηκε προς τον Βρασκά Σφακίων Χανίων, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, όπου διατηρεί δεύτερη οικία και όπου σταμάτησε με σβηστά φώτα του οχήματός του, ενώ στο ίδιο σημείο ήταν ήδη σταθμευμένο το υπ’ αρίθμ. ΧΝΚ-3191 Ι.Χ.Φ. αυτ/το που χρησιμοποιεί ο κατηγορούμενος (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ Ελευθέριος. Περί ώρα 23:30, αποχώρησαν με σβηστά φώτα ο ΚΑΓΙΑΔΑΚΗΣ Βαρδής, με κατεύθυνση την Ίμπρο, και ο κατηγορούμενος (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ Ελευθέριος, κινούμενος προς Σκαλωτή. Ο ΚΑΓΙΑΔΑΚΗΣ Βαρδής μετέβη στην οικία του, από την οποία αποχώρησε περί την 00:30 της 25/07/2017 ο κατηγορούμενος (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ με το υπ’ αρίθμ. ΡΕΚ-5202 Ι.Χ.Ε. αυτ/το, ενώ περί την 01:20 της ιδίας αποχώρησε και ο ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Ιωάννης.

(Β) Βραδινές ώρες της 31/07/2017 και περί την 22.30 ώρα, σε παρακείμενο δρόμο της οικίας του ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ Βαρδή στο προαναφερόμενο σημείο στην περιοχή Βρασκά Σφακίων Χανίων, διαπιστώθηκε πλήθος σταθμευμένων οχημάτων, χωρίς να υπάρχει φως σε οίκημα. Συγκεκριμένα, στο σημείο ήταν σταθμευμένα, το υπ’ αρίθμ. ΗΚΟ-2516 Ι.Χ.Ε. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιεί ο Σ. Ε., το υπ’ αρίθμ. ΡΕΜ-6897 Ι.Χ.Φ. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιεί ο Α. Γ. γεν. 24/01/1982 στο Ηράκλειο, κατ. Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου, με Α.Δ.Τ. ΑΗ469397/17-12-2010/Α.Τ. Λάμπης Ρεθύμνου, με Α.Φ.Μ. 113640136/Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου, το υπ’ αρίθμ. ΧΝΤ-1993 Ι.Χ.Ε. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιεί ο ΚΑΓΙΑΔΑΚΗΣ Βαρδής, το υπ’ αρίθμ. ΧΝΚ-3191 Ι.Χ.Φ. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιεί ο κατηγορούμενος (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ Ελευθέριος και το υπ’ αρίθμ. ΥΡΧ-2109 Ι.Χ.Ε. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιεί ο ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Ιωάννης. Περί την 01.00 ώρα της 01/08/2017, αναχώρησαν από την οικία του ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ Βαρδή διαδοχικά οι Σ. Ε., κατηγορούμενος (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ Ελευθέριος, ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Ιωάννης, μαζί με άτομο που ομοίαζε με τον κατηγορούμενο (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗ Εμμανουήλ, και ΚΑΓΙΑΔΑΚΗΣ Βαρδής. Άπαντες αποχώρησαν με κλειστά τα φώτα των αυτοκινήτων τους και με χαμηλή ταχύτητα.

(Γ) Την 04/08/2017, περί την 22.30 ώρα, εντοπίστηκε έξωθι της οικίας ιδιοκτησίας ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ Βαρδή στον Βρασκά Σφακίων Χανίων, το υπ’ αρίθμ. ΡΕΜ-6897 Ι.Χ.Φ. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιεί ο ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ Γεώργιος. Περί την 23.00 ώρα της ιδίας, εισήλθε στον σημείο με σβηστά φώτα, Ι.Χ.Φ. αυτ/το μάρκας TOYOTA, από το οποίο αποβιβάστηκαν τρία (3) άτομα, εκ των οποίων τα δύο (2) ήταν άγνωστα πρόσωπα και ο τρίτος ο ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ Γεώργιος. Κατόπιν, αφίχθη στο σημείο έτερο Ι.Χ.Φ. όχημα, μάρκας ΤΟΥΟΤΑ, ομοίως με σβηστά τα φώτα, από το οποίο αποβιβάστηκε ο κατηγορούμενος (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ Ελευθέριος, ο οποίος ομοίως εισήλθε στην οικία ιδιοκτησίας ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ Βαρδή. Την 23.30 ώρα της ιδίας, εξήλθαν της οικίας οι κατηγορούμενος (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ Ελευθέριος και ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ Γεώργιος, αμφότεροι επιβιβάστηκαν σε όχημα και ξεκίνησαν, οδηγώντας αρχικά με κλειστά τα φώτα, κατευθυνόμενοι προς Φραγκοκάστελο, όπου στο γήπεδο ποδοσφαίρου τους ανέμενε άγνωστο άτομο, το οποίο επιβιβάστηκε μαζί τους στο όχημα.

Έπειτα από περίπου είκοσι (20) λεπτά, επέστρεψαν και οι τρείς (3) στο αρχικό σημείο και εισήλθαν στην οικία του ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ Βαρδή από την οπίσθια πλευρά αυτής. Περί την 01.00 ώρα της 05/08/2017, ο ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ Γεώργιος μετά του ενός (1) αγνώστου άνδρα, εξήλθαν της οικίας, επιβιβάστηκαν στο όχημα του ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗ Γεωργίου και αποχώρησαν με κατεύθυνση προς Ροδάκινο. Μετά από λίγα λεπτά, εξήλθαν της οικίας ο κατηγορούμενος (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ Ελευθέριος και οι έτεροι δύο (2) άγνωστοι άνδρες, με τον πρώτο να επιβιβάζεται στο όχημά του και τους δύο (2) αγνώστους άνδρες σε άγνωστο Ι.Χ.Φ. αυτ/το μάρκας TOYOTA, αποχωρώντας στη συνέχεια ομοίως με κατεύθυνση προς Ροδάκινο.

Γίνεται μνεία ότι, την 06/08/2017 πρωινές ώρες, από αστυνομικούς της Υ.Α. Χανίων, πραγματοποιήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία του ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ Βαρδή στην Ίμπρο, καθώς και στην επίμαχη κατοικία στον Βρασκά, με αρνητικό αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι, εξετασθείς σχετικά ο απαχθείς ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ την 02/10/2017, δήλωσε ότι την 06/08/2017 μετακινήθηκε εκτάκτως από το κρησφύγετο στο οποίο βρισκόταν μέχρι εκείνη την στιγμή, σε προσωρινό κρησφύγετο (μαντρί) όπου παρέμεινε για τέσσερις (4) ημέρες, μέχρι να μετακινηθεί στο τελευταίο κρησφύγετο, όπου και εντοπίστηκε την 02/10/2017. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι οι απαγωγείς τον ενημέρωσαν ότι η μετακίνηση οφειλόταν σε αστυνομική επιχείρηση που είχε λάβει χώρα για την απελευθέρωσή του.

Από την περαιτέρω διερεύνηση ως προς τα συγκεκριμένα πρόσωπα, διαπιστώθηκε ότι: 
(i) την 21/04/2017, απογευματινές ώρες, οι τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν και χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενος (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ και ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Ιωάννης, οι οποίοι έχουν συγγενική μεταξύ τους σχέση, ενεργοποίησαν κεραίες που καλύπτουν την περιοχή των Σφακίων, ενώ βραδινές ώρες φέρονται να επέστρεψαν στην περιοχή του Ρεθύμνου.
Γίνεται μνεία ότι, βραδινές ώρες της 21/04/2017, έλαβε χώρα η 9η επικοινωνία των απαγωγέων προς την οικογένεια, με τους απαγωγείς να κινούνται με κατεύθυνση από Ρέθυμνο προς Ηράκλειο, μέσω Β.Ο.Α.Κ..

(ii) κατά την χρονική περίοδο από 14/07/2017 έως και 21/07/2017, η τηλεφωνική σύνδεση 6940600900 που κατέχει και χρησιμοποιεί ο ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Ιωάννης, ενεργοποίησε κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

Από τη διακριτική επιτήρηση αυτού, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι βραδινές ώρες της 17/08/2017, πραγματοποίησε συνάντηση σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με διακριτικό τίτλο «Ciao Italia» επί της Λ Ανδρέα Συγγρού 113, με τους: (α) Μ. Σ., (β) άγνωστο άνδρα και (γ) ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ Μιχαήλ του Χρήστου και της Χαράς, γεν. 11/08/1973 στο Ρέθυμνο, κατ. Παλαιού Φαλήρου οδός Αφροδίτης 65 και Ναϊάδων 22, με Α.Δ.Τ. Χ601890 και Α.Φ.Μ. 038027736.
Γίνεται μνεία ότι, κατά την ίδια χρονική περίοδο, εκδηλώθηκαν η 23η, η 24η και η 25η επικοινωνία διαπραγμάτευσης (15, 18 και 19/07/2017), με ενεργοποίηση κεραιών που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

Επισημαίνεται ότι από το συνολικό προανακριτικό υλικό που αξιολογήθηκε μέχρι και σήμερον από την Υπηρεσία μας, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση για τα έτερα –πέραν των κατηγορουμένων- άτομα που μνημονεύονται παραπάνω, σε βάρος των οποίων προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ως προς την εμπλοκή τους στην υπόθεση απαγωγής του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, οι οποίες κατέστη αδύνατο να εξεταστούν στο σύνολό της στον συγκεκριμένο χρόνο περαίωσης της προανακριτικής διαδικασίας.

Εξακρίβωση προσώπων που συνδέονται με το κρησφύγετο και την φύλαξη του απαχθέντος

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου της τηλεφωνικής σύνδεσης 6945990376 που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες κατά την 27η και 28η επικοινωνία διαπραγμάτευσης, καθώς και της τερματικής συσκευής με αριθμό ΙΜΕΙ 35688407157124(0) στην οποία η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες, διαπιστώθηκε ότι στην τερματική συσκευή, πέραν της τηλεφωνικής σύνδεσης 6932602666 που κατέχει και χρησιμοποιεί ο κατηγορούμενος (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ Χρήστος, είχαν ενεργοποιηθεί σε προγενέστερο χρόνο και οι τηλεφωνικές συνδέσεις 6976869570 και 6976973750, οι οποίες συνδέονται με τον κατηγορούμενο (1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι, ο κατηγορούμενος (1) ΚΛΑΔΟΣ Εμμανουήλ κατείχε την επίμαχη συσκευή κινητού τηλεφώνου με αριθμό ΙΜΕΙ 35688407157124(0), τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα από 15/04/2017 έως και 13/06/2017, χρησιμοποιώντας την σαν συσκευή ενεργοποίησης των δύο (2) τηλεφωνικών συνδέσεων που κατείχε. Στην τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ 35688407157124(0), ενεργοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 15/04/2017 έως και 21/05/2017 η τηλεφωνική σύνδεση 6976973750, υπό στοιχεία συνδρομητή ΔΟΛΙΑΝΙΤΗ Αικατερίνη του Σωκράτη και της Ελένης, γεν. 16/07/1949 στην Κέρκυρα, με Α.Δ.Τ. ΑΖ468829, η οποία είναι πεθερά του κατηγορούμενου (1) ΚΛΑΔΟΥ Εμμανουήλ, ενώ κατά το χρονικό διάστημα από 27/05/2017 έως και 13/06/2017 ενεργοποιήθηκε η τηλεφωνική σύνδεση 6976869570 υπό στοιχεία συνδρομητή του κατηγορούμενου (1) ΚΛΑΔΟΥ Εμμανουήλ.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της προανακριτικής αρχής και την έκδοση σχετικού Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ/κών Ηρακλείου, ετέθη στο σύστημα επισυνδέσεων της ΔΙ.Δ.Α.Π. μεταξύ άλλων και η τηλεφωνική σύνδεση 6976869570 που προέκυψε ότι κατέχει και χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο κατηγορούμενος (1) ΚΛΑΔΟΣ Εμμανουήλ. Από την ακρόαση των συνομιλιών προέκυψαν τα εξής:

(Α) Την 25/09/2017 και ώρα 18:15, ο κατηγορούμενος (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Βασίλης ενημερώνει τον κατηγορούμενο (1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ σχετικά με δύο (2) πρόσωπα, τα οποία είχαν προσεγγίσει νωρίτερα τον χώρο στον οποίο βρισκόταν ο πρώτος.

(Β) Την 26/09/2017 και ώρα 14:24, ο κατηγορούμενος (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Βασίλης ζητάει από τον κατηγορούμενο (1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ να τον εφοδιάσει με καπνικά προϊόντα.

(Γ) Την 26/09/2017 και ώρα 15:43, ο κατηγορούμενος (1) ΚΛΑΔΟΣ Εμμανουήλ ενημερώνει τον κατηγορούμενο (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη ότι έχει αφήσει τα καπνικά προϊόντα στην πόρτα του σημείου όπου βρισκόταν ο δεύτερος.

(Δ) Την 27/09/2017 και ώρα 20:49, ο κατηγορούμενος (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Βασίλης ζητάει από τον κατηγορούμενο (1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ την άδεια για το αν θα δώσει σε άτομο που βρίσκεται σε έτερο δωμάτιο του οικήματος που βρισκόταν, τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, ενώ ζητάει από τον κατηγορούμενο (1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ να του φέρει και αποσμητικό χώρου, καθόσον βρωμάει η τουαλέτα του δωματίου όπου βρισκόταν το συγκεκριμένο άτομο.

(Ε) Την 29/09/2017 και ώρα 16:14, ο κατηγορούμενος (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Βασίλης ζητάει από τον κατηγορούμενο (1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ εφοδιασμό με προϊόντα καπνού.

(ΣΤ) Την 30/09/2017 και ώρα 16:40, ο κατηγορούμενος (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Βασίλης καλεί άγνωστο άνδρα, τον οποίο ενημερώνει ότι θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα.

(Ζ) Την 30/09/2017 και ώρα 17:18, ο κατηγορούμενος (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Βασίλης καλεί τον κατηγορούμενο (1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ και τον ενημερώνει σχετικά με πρόβλημα υγείας του «μωρού», ήτοι του προσώπου, που βρισκόταν στο χώρο μαζί του.

Περαιτέρω, από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου της τηλεφωνικής σύνδεσης 6981688304 υπό στοιχεία συνδρομητή του κατηγορούμενου (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη, για το προ της επισύνδεσης της συγκεκριμένης τηλεφωνικής σύνδεσης χρονικό διάστημα, προέκυψε ότι:

(Α) Ο κάτοχος-χρήστης της τηλεφωνικής σύνδεσης 6981688304 ενεργοποιούσε κεραίες που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης κατά το χρονικό διάστημα από 31/03/2017 έως και 18/09/2017. Την 18/09/2017 και απογευματινές ώρες, ο κατηγορούμενος (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Βασίλης μετακινήθηκε από την Θεσσαλονίκη στο Ηράκλειο, με την μετακίνηση να πραγματοποιείται με αεροπορική πτήση βάσει του χρόνου εναλλαγής των κεραιών που ενεργοποιούσε η τηλεφωνική σύνδεση. Βραδινές ώρες της 18/09/2017, ο κατηγορούμενος (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Βασίλης εγκαταστάθηκε σε σημείο που καλυπτόταν από την κεραία εταιρίας COSMOTE με κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ», όπου και παρέμενε σταθερός μέχρι και την 02/10/2017. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη κεραία καλύπτει την Γέφυρα Ζουρίδας Ρεθύμνου, όπου βρίσκεται η επιχείρηση (Χονδρικό εμπόριο φορτηγών, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων και λεωφορείων) με επωνυμία «ΔΡΑΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Α.Φ.Μ. 998801162), της οποίας διαχειριστής – διευθύνων σύμβουλος τυγχάνει ο κατηγορούμενος (1) ΚΛΑΔΟΣ Εμμανουήλ.

(Β) Την 18/09/2017 και ώρες 12:09 και 12:17, ήτοι την ημέρα που αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Ρέθυμνο, δέχθηκε δύο (2) εισερχόμενα μηνύματα από την τηλεφωνική σύνδεση 6946180070, υπό στοιχεία συνδρομητή ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ Στυλιανή του Δημητρίου και της Παγώνας, γεν. 12/09/1977 στα Χανιά, κατ. Γάλλου Ρεθύμνου, με Α.Δ.Τ. ΑΗ468707/25-09-2009/Υ.Α. Ρεθύμνου και Α.Φ.Μ. 109108409/Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου.

(Γ) Κατά το χρονικό διάστημα από 31/03/2017 έως και 26/09/2017, αναπτύσσει επικοινωνίες με τον κατηγορούμενο (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ, καθώς και με τηλεφωνικές συνδέσεις που αντιστοιχούν σε μέλη της οικογένειας του κατηγορούμενου (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ. Ειδικότερα, την 17/09/2017 απογευματινές-βραδινές ώρες, ήτοι την προηγούμενη ημέρα της μετάβασης στην Κρήτη, καταγράφονται τρεις (3) επικοινωνίες του κατηγορούμενου (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη με την τηλεφωνική σύνδεση 6970089671 που κατέχει και χρησιμοποιεί ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ. Με την συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση καταγράφονται επικοινωνίες και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Καταγράφονται επίσης επικοινωνίες (i) με την τηλεφωνική σύνδεση 6986523545 υπό στοιχεία συνδρομητή ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Ελευθέριου του Εμμανουήλ και της Σταματίας, γεν. 05/02/1997 στο Ρέθυμνο, κατ. Καλονύκτι Ρεθύμνου, με Α.Δ.Τ. ΑΙ960118/11-11-2009/Υ.Α. Ρεθύμνου και Α.Φ.Μ. 164292310/Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου, ο οποίος τυγχάνει υιός του κατηγορούμενου (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ, (ii) την τηλεφωνική σύνδεση 6982726266 υπό στοιχεία συνδρομητή ΤΖΩΡΤΖΑΚΗ Ιωάννη του Ηλία και της Χρυσούλας, γεν. 08/08/1990 στα Χανιά, κατ. Ρεθύμνου οδός Αργυρόπουλων αρ. 15, με Α.Δ.Τ. ΑΝ472552/08-03-2017/Υ.Α. Ρεθύμνου και Α.Φ.Μ. 143691320/Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου, ο οποίος τυγχάνει νυμφευμένος με την κόρη του κατηγορούμενου (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ, και (iii) την τηλεφωνική σύνδεση 6972727711 υπό στοιχεία συνδρομητή ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Ευάγγελου του Γεωργίου και της Αριστέας, γεν. 10/04/1982 στο Ρέθυμνο, κατ. Ρεθύμνου οδός Τέρμα Θεοτοκοπούλου, με Α.Δ.Τ. Σ487752/20-10-1998/Τ.Α. Ρεθύμνου και Α.Φ.Μ. 066538785/Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου, ο οποίος έχει νυμφευθεί την αδερφή του κατηγορούμενου (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ.

Κατόπιν των ανωτέρω, αστυνομικοί έθεσαν σε διακριτική επιτήρηση την επιχείρηση με επωνυμία «ΔΡΑΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» του κατηγορούμενου (1) ΚΛΑΔΟΥ Εμμανουήλ στη γέφυρα Ζουρίδας Ρεθύμνου. Κατά το διάστημα της επιτήρησης διαπιστώθηκαν (i) η ταχτική προσέγγιση του κατηγορούμενου (1) ΚΛΑΔΟΥ Εμμανουήλ σε συγκεκριμένο οίκημα που βρισκόταν στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης, και (ii) η μετάβαση πρωινές ώρες της 29/08/2017 του κατηγορούμενου (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Χρήστου με δίκυκλη μοτοσικλέτα τύπου BMW στο σημείο πλησίον του οικήματος όπου είχε διαπιστωθεί ότι προσέγγιζε ο κατηγορούμενος (1) ΚΛΑΔΟΣ Εμμανουήλ, όπου ήχησε «συνθηματικά» την κόρνα της μοτοσικλέτας και αμέσως αποχώρησε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛ – ΕΡΕΥΝΕΣ/ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΡΑΣΤΩΝ


Αστυνομική επιχείρηση απελευθέρωσης ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ

Από την συνολική αξιολόγηση των περιελθόντων στην προανακριτική αρχή δεδομένων, ως παρατέθηκαν ανωτέρω, κατέστη σαφές και απολύτως βέβαιο ότι το οίκημα που βρίσκεται εντός της επιχείρησης με επωνυμία «ΔΡΑΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» του κατηγορούμενου (1) ΚΛΑΔΟΥ Εμμανουήλ, στη γέφυρα Ζουρίδας Ρεθύμνου, αποτελεί το κρησφύγετο όπου κρατείται ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ, με τον κατηγορούμενο (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη να αποτελεί τον φύλακα αυτού.

Στο πλαίσιο της εν λόγω διαπίστωσης, ένεκα και του γεγονότος ότι διαπιστώθηκε ότι ο απαχθείς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ως εκ τούτου υφίσταται υπαρκτός κίνδυνος ζωής αυτού ο οποίος δύναται να ενταθεί από την συνέχιση της κράτησης, από τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες (προανακριτικές και επιχειρησιακές) καταρτίσθηκε ακριβές σχέδιο επιχειρησιακής επέμβασης.

Κατόπιν τούτου, πρωινές ώρες της 02/10/2017, αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Αποστολών της ΓΕ.Π.Α.Δ. Κρήτης, εξασφαλίζοντας όλα τα εχέγγυα για την ασφαλή, άμεση και αποτελεσματική επέμβαση στο σημείο, εισήλθαν αιφνιδίως στον χώρο της επιχείρησης του κατηγορούμενου (1) ΚΛΑΔΟΥ Εμμανουήλ, στη γέφυρα Ζουρίδας Ρεθύμνου, όπου αρχικώς ακινητοποίησαν αυτόν, με τον κατηγορούμενο (1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ να δηλώνει ερωτηθείς ότι όντως στο σημείο αποκρύπτεται ο απαχθείς. Παράλληλα, εισήλθαν σε διώροφο οίκημα που βρίσκεται στην νότια πλευρά της επιχείρησης, το οποίο ανήκε στον κατηγορούμενο (1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ, όπου στο χώρο του ισογείου ακινητοποίησαν τον κατηγορούμενο (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη.

Ανελθόντες στην συνέχεια στο χώρο της σοφίτας, εντόπισαν κλειδωμένο εντός αυτής τον απαχθέντα. Ο χώρος όπου φυλασσόταν ο απαχθείς είχε διαστάσεις περίπου 4Χ4 μέτρα, με αυτόν να κοιμάται σε στρώμα στο πάτωμα, με το πόδι του δεμένο με αλυσίδα, η οποία κατέληγε σε χειροπέδες και με τον ένα κρίκο αυτών δεμένο στο καλοριφέρ. Στο χώρο επίσης υπήρχε χημική τουαλέτα για τις ανάγκες αυτού.
Μετά την απελευθέρωση, ο απαχθείς συνοδεία αστυνομικών μεταφέρθηκε άμεσα στις εγκαταστάσεις του Τ.Δ.Α. Ρεθύμνου και στο χώρο ιατρείου αυτού, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ακολούθησε σχετική εξέτασή του από αρμόδιους ιατρούς. Γίνεται μνεία ότι τα ρούχα του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ κατασχέθηκαν και πρόκειται αποσταλούν στη Δ.Ε.Ε. για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ εξετάσθηκε επιτόπου και από ιατροδικαστή.

Αφού διαπιστώθηκε ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ δεν αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και ότι ήταν σε θέση να εξετασθεί για τις συνθήκες της απαγωγής του, προέβημεν στη λήψη ένορκης μαρτυρικής κατάθεσης. Από την επισκόπηση της εξέτασής του, διαπιστώνονται τα εξής:
Ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ δήλωσε ότι μετά το τρακάρισμα που προκάλεσαν οι απαγωγείς, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες τύπου full face, ένας εκ των απαγωγέων έθραυσε το τζάμι του παραθύρου, ενώ έτερος απαγωγέας τον σημάδευε με πολεμικό τυφέκιο τύπου KALASHNIKOV.

Ακολούθως, αφού του φόρεσαν κουκούλα στο κεφάλι με την οποία δεν μπορούσε να δει γύρω του, τον τοποθέτησαν στα πίσω καθίσματα επιβατηγού οχήματος, ενώ δίπλα του κάθονταν ακόμα δύο (2) απαγωγείς. Αφού ακολούθησε πορεία πέντε (5) λεπτών, τον μετεπιβίβασαν σε έτερο όχημα, στο οποίο επέβαιναν αυτήν την φορά τρία (3) άτομα. Αφού κινήθηκαν για χρονικό διάστημα μίας (1) με δύο (2) ώρες, κατά το διάστημα των οποίων κινήθηκαν και σε χωματόδρομο, ενώ ανήλθαν και κατήλθαν ορεινά τμήματα, έφθασαν στο πρώτο κρησφύγετο, όπου τοποθετήθηκε σε υπνοδωμάτιο πρώτου ορόφου, διαστάσεων 3Χ3 μέτρα, με κρεβάτι-τηλεόραση-τραπέζι και χημική τουαλέτα, το παράθυρο του οποίου ήταν καλυμμένο με λινάτσα, ενώ οι απαγωγείς τον έντυσαν με άλλα ρούχα και τον έδεσαν στο χέρι με χειροπέδες και αλυσίδα που κατέληγε στον τοίχο.

Η παραμονή του στο πρώτο κρησφύγετο διήρκεσε μέχρι τις αρχές Μαΐου. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, ήταν κλειδωμένος στο υπνοδωμάτιο και δεμένος με την αλυσίδα, του χορηγούσαν τροφή (μαγειρεμένο φαγητό) μία ή δυο φορές ημερησίως, ενώ ερχόταν σε επαφή με έναν κάθε φορά φύλακα, ο οποίος μιλούσε χαμηλόφωνα και απέκρυβε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Σύμφωνα με τον απαχθέντα, οι απαγωγείς ισχυρίζονταν ότι είχαν ενημέρωση «από μέσα» (είτε άτομο κοντά στην οικογένεια είτε άτομο από τον επαγγελματικό κύκλο) και γι’ αυτό επέμεναν στην καταβολή τέτοιων χρηματικών ποσών. Κατά την συγγραφή των ιδιόχειρων αποστολών και τη λήψη των βίντεο, οι απαγωγείς λάμβαναν μέτρα είτε υποδεικνύοντας τι θα γραφεί ή θα ειπωθεί είτε αποστειρώνοντας τα έγγραφα στην περίπτωση των επιστολών.

Αρχές Μαΐου, τρεις (3) απαγωγείς, οι οποίοι έφεραν όπλα, επιβίβασαν βραδινές ώρες τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ σε επιβατηγό όχημα με κουκούλα στο κεφάλι, και τον οδήγησαν στο δεύτερο κρησφύγετο, το οποίο ήταν πετρόχτιστο οίκημα, τοποθετώντας τον πάλι σε χώρο υπνοδωματίου, με διπλό κρεβάτι και χημική τουαλέτα, άνευ παραθύρων και τηλεόρασης, ενώ τον έδεσαν εκ νέου με αλυσίδα από τον τοίχο και με χειροπέδες στο χέρι. Κατά την παραμονή του στον συγκεκριμένο χώρο, πέραν των φυλάκων, ήρθε σε επαφή και κουβέντιασε για την πορεία της διαπραγμάτευσης με άνδρα μέσης ηλικίας, ο οποίος φορούσε κουκούλα. Στο δεύτερο κρησφύγετο παρέμεινε μέχρι αρχές Ιουνίου, ενώ το φαγητό που του χορηγούσαν ήταν ομοίως μαγειρευτό.

Αρχές Ιουνίου, οι απαγωγείς επιβίβασαν βραδινές ώρες τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ σε επιβατηγό όχημα με κουκούλα στο κεφάλι, και τον οδήγησαν μετά από πορεία μίας (1) με δύο (2) ωρών στο τρίτο κρησφύγετο, όπου τον τοποθέτησαν σε υπνοδωμάτιο δευτέρου ορόφου με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες με τα προηγούμενα. Σε αυτήν την περίπτωση, τον έδεσαν από το πόδι με αλυσίδα. Κατά τη διάρκειά της κράτησής του στο χώρο, τον επισκέφθηκε εκ νέου ο άνδρας μέσης ηλικίας, με τον οποίο ομοίως κουβέντιασε για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Την 06/08/2017, βραδινές ώρες, οι απαγωγείς μετέφεραν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, πλην όμως εκτάκτως, τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ σε χώρο στάνης, αφού ακολούθησαν διαδρομή σε χωματόδρομο με αγροτικό όχημα. Το οίκημα ήταν αγροτικής χρήσης και δεν είχε ρεύμα, ενώ πέριξ υπήρχε κοπάδι με ζώα. Η διατροφή του γινόταν με πλαστικό πιάτο, ενώ ομοίως ήταν δεμένος με αλυσίδα στο πόδι. Η κράτηση στον συγκεκριμένο χώρο διήρκεσε μέχρι την 10η Αυγούστου, με τους απαγωγείς να εξηγούν στον απαχθέντα ότι η μεταφορά του εκεί οφειλόταν σε αστυνομική επιχείρηση που είχε γίνει από μεγάλη αστυνομική δύναμη στο πλαίσιο της απελευθέρωσής του.

Βραδινές ώρες της 10/08/2017, οι απαγωγείς μετέφεραν τον απαχθέντα στο πέμπτο κρησφύγετο, ήτοι στον χώρο όπου εντοπίστηκε κατά την αστυνομική επέμβαση της 02/10/2017. Στον χώρο αυτόν, πέραν του φύλακα, τον επισκέφθηκε τρεις (3) φορές έτερος άνδρας, ο οποίος του συστήθηκε ως «ΑΚΗΣ» και του είπε ότι ήταν διαπραγματευτής με την οικογένεια, ενώ ο προηγούμενος διαπραγματευτής που συστηνόταν ως «ΑΒ» είχε αποτραβηχτεί για λόγους ασφαλείας. Μάλιστα, ο «ΑΚΗΣ» τον ενημέρωσε ότι θα ανέβαινε στην Αθήνα για την παράδοση ιδιόχειρης επιστολής του. Πέραν του «ΑΚΗ», τον επισκέφθηκε και ο «ΜΑΝΩΛΗΣ», για τον οποίο αντιλήφθηκε ότι ήταν ο υπεύθυνος του χώρου.

Όπως δήλωσε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ, οι απαγωγείς είχαν αναφέρει ότι υπολόγιζαν να αποκομίσουν από την οικογένειά του περί τα είκοσι με τριάντα πέντε εκατομμύρια (20.000.000-35.000.000) ευρώ για να τον αφήσουν, ενώ καθ’ όλο το διάστημα της κράτησής του (30/03-02/10) του είχαν αλλάξει τρεις (3) φορές μονάχα ρούχα. Επιπλέον, από αρχές Απριλίου του χορηγούσαν καθημερινώς 0,5-1mg ηρεμιστικό XANAX, προκειμένου να μην παρουσιάζει κρίσεις πανικού, ενώ ουδέποτε αντίκρισε το φως του ήλιου. Επιπλέον, θεωρεί ότι ο αριθμός των απαγωγέων ήταν συνολικά περί τα είκοσι (20) άτομα, τα οποία ήταν απολύτως πειθαρχημένα και οργανωμένα, ενώ ιδίως κατά τις μετακινήσεις του είχε διαπιστώσει ότι ενεργούσαν διαφορετικές ομάδες, οι οποίες τον παρέδιδαν η μία στην άλλη.

Επίσης, δήλωσε ότι οι απαγωγείς του μετέφεραν ότι είχαν ξαναπροσπαθήσει κατά το παρελθόν να τον απαγάγουν, ενώ αν δεν το κατόρθωναν την 30/03, θα απήγαγαν έτερο μέλος της οικογένειάς του. Τέλος, δήλωσε ότι δεν βιαιοπράγησαν εις βάρος του, ενώ του επέτρεπαν να κρατά σημειώσεις σε τετράδιο και χαρτιά, τα οποία εντοπίσθηκαν, παραδόθηκαν και κατασχέθηκαν.

Διενέργεια κατ’ οίκον ερευνών – Προσαγωγές ατόμων

Παράλληλα, αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νομότυπες κατ’ οίκον έρευνες σε οικίες και χώρους παρουσία δικαστικών λειτουργών, ενώ προχώρησαν στην προσαγωγή προσώπων. Κατά την διάρκεια των ερευνών, προσήχθησαν οι κατηγορούμενοι (1) έως (8), οι οποίοι μετά το πέρας των ερευνών συνελήφθησαν. Επιπλέον, προσήχθησαν έτερα πρόσωπα, τα οποία αφού εξετάσθηκαν σχετικά, αποχώρησαν. Η πορεία των ερευνών είχε ως εξής:

(Α) Κρησφύγετο εντός επιχείρησης κατηγορούμενου (1) ΚΛΑΔΟΥ Εμμανουήλ:
Το οίκημα στην Γέφυρα Ζουρίδας Ρεθύμνου, μέσα στο οποίο εντοπίσθηκε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ, μετά την απελευθέρωσή του και την δέσμευση του φύλακά του, κατηγορούμενου (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη, τηρήθηκε ανέπαφο από τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου πραγματοποιηθεί πλήρης εξερεύνηση από αρμόδια κλιμάκια. Προς τούτο, κλιμάκιο του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών Ηρακλείου προσήλθε στο χώρο και προέβη σε εξερεύνηση (φωτογράφιση, περισυλλογή πειστηρίων, σάρωση με βαμβακοφόρους στειλεούς για ανίχνευση βιολογικού υλικού, αναζήτηση αποτυπωμάτων κλπ ιχνών σχετιζομένων με τους δράστες). Παράλληλα, μεσημβρινές ώρες της 02/10/2017, κατέφθασε στο χώρο ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για να συνδράμει στη διαδικασία εξερεύνησης. Παράλληλα, ξεκίνησε διενέργεια αυτοψίας των χώρων τόσο του οικήματος όσο και της υπόλοιπης κτηριακής εγκατάστασης (γραφεία επιχείρησης, εξωτερικοί χώροι κλπ).
Ένεκα του γεγονότος ότι μέχρι την υποβολή της παρούσας δικογραφίας, η αυτοψία του χώρου δεν είχε περαιωθεί πλήρως, υποβάλλεται το πρώτο τμήμα της έκθεσης αυτοψίας, ενώ το τελικό μέρος αυτής πρόκειται υποβληθεί με νεότερη αναφορά μας.

(Β) Οικία κατηγορούμενου (1) ΚΛΑΔΟΥ Εμμανουήλ
Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στο Βιολί Χαράκι Ρεθύμνου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) Ένα (1) κινητό τηλέφωνο μάρκας I-PHONE χρώματος μαύρο-γκρι με αριθμό ΙΜΕΙ:355765070464986 φέρον κάρτα SIM εταιρείας VODAFONE με αριθμό κλήσης 6944552128, (β) μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA με ΙΜΕΙ:357925/04/548216/0 φέρον κάρτα SIM εταιρείας COSMOTE με SSID 89300100071205788720 άνευ μπαταρίας, (γ) μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA με ΙΜΕΙ:358631012391660 άνευ κάρτας SIM και μπαταρίας, (δ) μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA με ΙΜΕΙ:359345/03/431901/8 άνευ κάρτας SIM και μπαταρίας, (ε) μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA με ΙΜΕΙ:356036/03/609373/4 άνευ κάρτας SIM και μπαταρίας, (στ) μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA με ΙΜΕΙ:356645/00/116959/0 άνευ κάρτας SIM και μπαταρίας, φέρον κάρτα μνήμης, (ζ) Μία (1) ατζέντα χρώματος καφέ με ιδιόχειρες σημειώσεις και τηλέφωνα, (η) Μία (1) βιντεοκάμερα μάρκας SONY 4.0 χρώματος ασημί –μαύρου.

(Γ) Οικία κατηγορούμενου (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη
Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα, από αστυνομικούς της Δ.Α. Θεσ/κης, στην οδό Θερίσσου 11 Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) 50 φυσίγγια των 9mm, και (β) το υπ΄ αρίθμ ΚΠ-8544 ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας.

Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα, από αστυνομικούς της Δ.Α. Θεσ/κης, στην οδό Ελπίδος 11 Πολίχνη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) Μία (1) συσκευή κινητής τηλεφωνίας μάρκας Samsung, (β) Μία (1) συσκευασία κινητού τηλεφώνου μάρκας lenovo A536, (γ) Μία (1) μαύρη συσκευή κινητής τηλεφωνίας μάρκας LG, και (δ) Ένας φορητός Η/Υ μάρκας LG μετά του τροφοδοτικού.

Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα, από αστυνομικούς της Δ.Α. Θεσ/κης, στην οδό Οδυσσέως 30 Συκιές Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) Μία (1) συσκευή κινητής τηλεφωνίας μάρκας ΝΟΚΙΑ, και (β) Τρεις (3) κάρτες sim εκ των οποίων οι δύο (2) ήταν ενεργοποιημένες στην ανωτέρω συσκευή.

(Δ) Οικία κατηγορούμενου (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗ Εμμανουήλ
Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στο Ατσιπόπουλου Ρεθύμνου: (α) Ένα (1) κινητό τηλέφωνο μάρκας I-PHONE χρώματος μαύρο-γκρι με αριθμό ΙΜΕΙ:355765070464986 φέρον κάρτα SIM εταιρείας VODAFONE με αριθμό κλήσης 6944552128, (β) μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA με ΙΜΕΙ:357925/04/548216/0 φέρον κάρτα SIM εταιρείας COSMOTE με SSID 89300100071205788720 άνευ μπαταρίας, (γ) μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA με ΙΜΕΙ:358631012391660 άνευ κάρτας SIM και μπαταρίας, (δ) μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA με ΙΜΕΙ:359345/03/431901/8 άνευ κάρτας SIM και μπαταρίας, (ε) μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA με ΙΜΕΙ:356036/03/609373/4 άνευ κάρτας SIM και μπαταρίας, (στ) μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA με ΙΜΕΙ:356645/00/116959/0 άνευ κάρτας SIM και μπαταρίας φέρον κάρτα μνήμης, (ζ) Μία (1) ατζέντα χρώματος καφέ με ιδιόχειρες σημειώσεις και τηλέφωνα, και (η) Μία (1) βιντεοκάμερα μάρκας SONY 4.0 χρώματος ασημί –μαύρου.

(Ε) Οικία κατηγορούμενου (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ Ελευθερίου
Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στην Σκαλωτή Σφακίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, μάρκας ΝΟΚΙΑ, χρώματος μαύρου, με αριθμό ΙΜΕΙ 1:357290083675781 και ΙΜΕΙ 2:357290083675799, εντός της οποίας βρισκόταν τοποθετημένη μία (1) κάρτα SIM (COSMOTE) με αριθμό 8930010017 0120425416, (β) μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, μάρκας SAMSUNG, χρώματος μαύρου, με αριθμό ΙΜΕΙ:35604404764098/0, εντός της οποίας βρισκόταν ενεργοποιημένη η υπ’ αριθμ: 8930 0100 1505 0525 5521 κάρτα SIM (COSMOTE), (γ) μία χάρτινη συσκευασία με την επιγραφή SAMSUNG GALAXY J3, άνευ συσκευής, με αριθμό ΙΜΕΙ:35574/08/266816/4, και (δ) ένα πακέτο σύνδεσης COSMOTE What’s up, με αριθμό κλήσης 6981019889, άνευ κάρτας SIM.

(ΣΤ) Οικία κατηγορούμενου (5) ΠΟΛΑΚΗ Σταμάτιου
Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στα Φρατζεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) Μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA, με ΙΜΕΙ(1): 351953072874667 και ΙΜΕΙ(2): 351954072874665, φέρουσα κάρτα SIM, εταιρείας VODAFONE, με αρ. κλήσης 6942627731, η οποία κατέχεται και χρησιμοποιείται από τον ΠΟΛΑΚΗ Σταμάτιο, (β) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA, με αριθμό ΙΜΕΙ: 355241034179912, άνευ κάρτας SIM, (γ) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA, με αριθμό ΙΜΕΙ: 357153060564362, άνευ κάρτας SIM, (δ) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας SONY ERICSSON, με αριθμό ΙΜΕΙ: 35341102-538245-0, άνευ κάρτας SIM, (ε) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA, με αριθμό ΙΜΕΙ: 352008/04/120235/6, άνευ κάρτας SIM, (στ) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA, με αριθμό ΙΜΕΙ: 351478/80/895404/7, άνευ κάρτας SIM, (ζ) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA, με αριθμό ΙΜΕΙ: 354342/04/439937/4, άνευ κάρτας SIM, (η) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας MOTOROLA, με αριθμό ΙΜΕΙ: 356867-00-715518-9, άνευ κάρτας SIM, (θ) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας SONY ERICSSON, με αριθμό ΙΜΕΙ: 35519000-369258-9, άνευ κάρτας SIM, (ι) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA, με αριθμό ΙΜΕΙ: 355505/01/654955/1, άνευ κάρτας SIM, (ια) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA, με αριθμό ΙΜΕΙ: 353358/00/298498/2, άνευ κάρτας SIM, (ιβ) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας ERICSSON, με αριθμό ΙΜΕΙ:350351-71-304923-0, άνευ κάρτας SIM, (ιγ) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας PANASONIC, με αριθμό ΙΜΕΙ:447791870440320, άνευ κάρτας SIM, (ιδ) μία συσκευασία κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA 5130, με ΙΜΕΙ: 352678041346203.

(Ζ) Κοινή οικία κατηγορούμενων (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Χρήστου και (8) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Βασιλικής
Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στον Πρινέ Ρεθύμνου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) Μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας SAMSUNG χρώματος λευκού με ΙΜΕΙ1: 353230/07/515556/0 και ΙΜΕΙ2: 353231/07/515556/8, εντός της συσκευασίας του, (β) Μία συσκευασία κινητού τηλεφώνου μάρκας MLSWAVE 4G, με ΙΜΕΙ1 : 356841071243916 και ΙΜΕΙ2 : 353841071243924, άνευ συσκευής κινητού τηλεφώνου, (γ) Μία συσκευασία κινητού τηλεφώνου μάρκας MLSIQTALK, με ΙΜΕΙ : 868911018291418, άνευ συσκευής κινητού τηλεφώνου, (δ) Μία συσκευασία κινητού τηλεφώνου μάρκας ΝΟΚΙΑ 500 με ΙΜΕΙ : 357924047230461, άνευ συσκευής κινητού τηλεφώνου, (ε) Μία συσκευασία συσκευής ΤΑΒLET μάρκας MLSIQTALK, με ΙΜΕΙ : 864526521498153, άνευ συσκευής ΤΑΒLET, (στ) Μία συσκευασία κινητού τηλεφώνου μάρκας ONETOUCH 918 με ΙΜΕΙ : 860767001962987, άνευ συσκευής κινητού τηλεφώνου, (ζ) Ένας φορέας κάρτας SIM, άνευ κάρτας SIM, εταιρείας COSMOTE, με αριθμό 89300100120207777858, (η) Ένας φορέας κάρτας SIM, εταιρείας VODAFONE -TAZAMOBILE, με αριθμό 0500208231286362, (θ) Μία κάρτα SIM, άγνωστης εταιρείας, με αριθμό 89301010000024391850, (ι) Μία συσκευασία καρτοσύνδεσης WINDF2GO, με αριθμό σύνδεσης 6934746971, με φορέα SIM, άνευ κάρτας SIM, (ια) Μία συσκευασία καρτοσύνδεσης WINDF2GO, με αριθμό σύνδεσης 6934746829, με φορέα SIM, άνευ κάρτας SIM, (ιβ) Μία συσκευασία κινητού τηλεφώνου μάρκας SAMSUNG GALAXY J5 με ΙΜΕΙ: 356388086978979, άνευ συσκευής κινητού τηλεφώνου, βρέθηκε απόδειξη αγοράς από 09-06-2017 καταστήματος ELECTROCRETE με στοιχεία πελάτη ΚΑΛΗΒΡΟΥΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, (ιγ) Μία συσκευασία συσκευής ΤΑΒLET μάρκας SAMSUNG GALAXY TAB4, με S/N : R52G20AL3QR, άνευ συσκευής ΤΑΒLET, (ιδ) Μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας SONY ERICSSON χρώματος μαύρου, με ΙΜΕΙ : 35612701-270680-1, (ιε) Μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας SONY ERICSSON χρώματος ασημί με ΙΜΕΙ : 35423500-525278-1 με κάρτα SIM εταιρείας COSMOTE με αριθμό 893001000904-09252911, (ιστ) Μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας ALCATEL χρώματος μαύρου με αριθμό ΙΜΕΙ : 8607670019-2987, εντός του εσωτερικού του οποίου είναι κολλημένο αυτοκόλλητο με ενδείξεις «6987120453» και ICC: 89300100120207777858, (ιζ) Μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας ΝΟΚΙΑ χρώματος μαύρου, με ΙΜΕΙ 3579224/04/723046/1, (ιη) Μία συσκευασία κινητού τηλεφώνου μάρκας REDMINOTE 3, με αριθμό ΙΜΕΙ1: 860153034913083 και ΙΜΕΙ2: 860153034913091, άνευ συσκευής κινητού τηλεφώνου, (ιθ) Μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας ΜLSIQTALK χρώματος μαύρου με ΙΜΕΙ: 868911018291418, με κάρτα αποθήκευσης MICROSD 8GB, (κ) Μία συσκευασία σύνδεσης VODAFONE με αριθμό σύνδεσης 6946671441 και χειρόγραφη αναγραφή «V2 6940325313ALCATEL» εντός της συσκευασίας βρέθηκαν δύο φορείς καρτών SIM (άνευ των καρτών SIM) με αριθμούς 0500203248764352 και 0500203245223337, (κα) Ένα ΤΑΒLET μάρκας SAMSUNG χρώματος μαύρου το οποίο περιέχει κάρτα MICROSD και κωδικό προϊόντος CE0168, (κβ) Έναν φορητό Η/Υ LAPTOPμάρκας ACERμε S/N : LXRDS021081133C4C31601, (κγ) Μία συσκευασία κινητού τηλεφώνου μάρκας VODAFONE με ΙΜΕΙ 356652048783698, (κδ) Ένας φορέας κάρτας SIM εταιρείας VODAFONE με την κάρτα SIM και αριθμό σύνδεσης 6945520573, (κε) Ένας φορέας κάρτας SIM εταιρείας VODAFONE άνευ κάρτας SIM με αριθμό 0500201237756546, (κστ) Ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας MLS χρώματος μαύρου και ΙΜΕΙ1 : 356841071243916 και ΙΜΕΙ2 : 35684107124-3924, (κζ) Ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας mi χρώματος χρυσαφί με κάρτα SIM, (κη) Ένα TABLET μάρκας MLSIQTAB με ΙΜΕΙ : 864526521498153 και αριθμό σύνδεσης : 6951544391, (κθ) Ένα φορητό Η/Y LAPTOP μάρκας ΗΡ με S/N: CND6500GQS, (λ) Ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας SAMSUNG χρώματος μαύρου με αριθμό ΙΜΕΙ : 356388/08/697897/9 με κάρτα SIM, (λα) Μία συσκευασία κινητού μάρκας VODAFONE με ΙΜΕΙ 359820039048671 άνευ κινητού, εντός της οποίας υπάρχει φορέας κάρτας SIM, άνευ κάρτας SIM με αριθμό 89300100101209792434 εταιρείας COSMOTE, (λβ) Ένας φορέας κάρτας SIM εταιρείας VODAFONE άνευ κάρτας SIMμε αριθμό 6951544391 και 0500203237704658, (λγ) Ένας φορέας κάρτας SIM εταιρείας VODAFONE άνευ κάρτας SIM με αριθμό 6972487775 σε χειρόγραφη ένδειξη και αριθμό 0500203286253623, (λδ) Ένας φορέας κάρτας SIM εταιρείας VODAFONE άνευ κάρτας SIM με χειρόγραφες ενδείξεις «ΝΕΑ ΚΑΡΤΑ 6951544» και αριθμό 0500204215120180, (λε) Ένας φορέας κάρτας SIM εταιρείας VODAFONE άνευ κάρτας SIM με χειρόγραφη σημείωση σε χαρτάκι «6976563606» και αριθμό 0500203287136736, (λστ) Μία κάρτα SIM εταιρείας VODAFONE με αριθμό 8930050020324876 και η τελευταία γραμμή αποξεσμένη (τα τέσσερα ψηφία), (λζ) Μία κάρτα SIM εταιρείας VODAFONEμε αριθμό 89300500203245223337, (λη) Εννέα φορητές κάρτες μνήμης – USB STICK, (λθ) Πέντε κάρτες μνήμης, (μ) Ένας σκληρός δίσκος μάρκας ΗΙΤΑCHI με S/N EJUEYLGE με χειρόγραφη ένδειξη «Παντρεμένος», (μα) Ένας φορητός σκληρός δίσκος μάρκας PLUSCOM με S/N 06110770, (μβ) Μία ψηφιακή κάμερα μάρκας SONYμε αριθμό 3616553, (μγ) Μία βιντεοκασέτα μάρκας SONY, (μδ) Πέντε ψηφιακοί δίσκοι CD-ROM, (με) Ένα σορτς παντελόνι χρώματος τζιν μάρκας BERSHKANΟ 36 EUR, (μστ) Ένα μαύρο t-shirt μάρκας ZARANΟM με κεντημένη στάμπα ψηλά αριστερά, (μζ) Ένα μονόκαννο μάρκας ΜΟSSMERG CAL 12 με αριθμό όπλου 1395254 μαζί με την ΑΚΚΟ με Α.Β. 1300600 της Υ.Α. Ρεθύμνου, (μη) Μία μονάδα – πύργος Η/Υ μάρκας VENTOκαι S/ND7X38002402, (μθ) Μία συσκευασία, τμήμα συσκευασίας κινητού τηλεφώνου μάρκας MLμε ΙΜΕΙ1: 860153034913083 και ΙΜΕΙ2 : 860153034913091, (ν) Ένας φορέας κάρτας SIMεταιρείας COSMOTEμε χειρόγραφη ένδειξη 6984925141 και αριθμό 89300100090409252911, (να) Μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μάρκαςMINOLTA και αριθμό 19119733 και εντός φέρει κάρτα μνήμης, (νβ) Χειρόγραφη σημείωση «ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ 6981688304», (νγ) Χειρόγραφη σημείωση «ΝΕΟ ΜΕΙL 590220174 ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΟΝ ΧΕΙ Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΛΑΔΟΣ ΠΑΛΙΟ MEILSΑOZ 1957 ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ([email protected])», (νδ) Χειρόγραφη σημείωση «20-9-17 ΕΔΟΣΑ 50€ Μ. ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ», (νε) Μία σελίδα μεγέθους Α4 με χειρόγραφες σημειώσεις «ΕΞΟΔΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ», (νστ) Τσαλακωμένο απόκομμα εφημερίδας REAL σελ. 36 από 01-10-2017 με θέμα «Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απήχθη στις 30 Μαρτίου έχει δηλαδή συμπληρώσει 6 ολόκληρους μήνες σε ομηρία», (νζ) Οκτώ ατζέντες τηλεφώνων, (νη) Απόκομμα φακέλου αποστολής ΕΛΤΑ κεντρικό κατάστημα Κηφισιάς Ελαιών 40 και Χαράς με αριθμό συστημένου RE626355651GR, (νθ) Δύο κουτιά των 25 τεμαχίων πλήρη φυσίγγια MM16/70 κυνηγετικού όπλου, (ξ) Τρία καπνογόνα, (ξα) Πέντε ερυθρές φωτοβολίδες και (ξβ) Πέντε φωτοβολίδες.

(Η) Οικία κατηγορούμενου (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ
Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στο Καλονύκτι Ρεθύμνου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA, με αριθμό ΙΜΕΙ: 357814066528673, φέρουσα κάρτα SIM εταιρείας COSMOTE, με αρ. κλήσης 6970089671, την οποία κατείχε και χρησιμοποιούσε ο ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ, (β) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας ALCATEL, με αριθμό ΙΜΕΙ: 863892020908931, άνευ κάρτας SIM, (γ) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA, με αριθμό ΙΜΕΙ: 357153/06/057173/0, άνευ κάρτας SIM, (δ) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας LG, με αριθμό ΙΜΕΙ: 359860-06-049849-4, άνευ κάρτας SIM, (ε) μία ηλεκτρονική ταμπλέτα μάρκας E-STAR, με s/n: 7308151226778, (στ) μία ηλεκτρονική ταμπλέτα μάρκας E-STAR, με s/n: 7188142706256, (ζ) ηλεκτρονική ταμπλέτα μάρκας VIVACO, (η) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας SONY ERICSSON, με αριθμό ΙΜΕΙ: 359590045057632, άνευ κάρτας SIM, (θ) μία τηλεκάρτα με αριθμό (barcode): 5204188000028 και αριθμό 0507764445, (ι) δύο πλαστικοί φορείς καρτών SIM, εταιρείας COSMOTE, με αρ. χρήστη: 61821 και 62653 αντίστοιχα, (ια) μία συσκευασία κινητού NOKIA, με ΙΜΕΙ: 356999047856110, (ιβ) μία συσκευασία κινητού SAMSUNG GT-E11202, με ΙΜΕΙ: 356203/05/690274/5, (ιγ) μία συσκευασία κινητού SAMSUNG GT-E1050, με ΙΜΕΙ: 354656/04/178777/2, (ιδ) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA 100, με αριθμό ΙΜΕΙ: 358955059039423, άνευ κάρτας SIM, (ιε) μία χάρτινη συσκευασία κάρτας COSMOTE WHAT’S UP, με τηλ. αριθμό: 6988006018.

(Θ) Οικία προσαχθέντος ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ Βαρδή
Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στην Ίμπρο Σφακίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) ένα πακέτο σύνδεσης COSMOTE, με αριθμό κλήσης 6981866038, (β) ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας MITSUBISHI, χρώματος ασημί, απενεργοποιημένο, με αριθμό ΙΜΕΙ:353443002137219, (γ) ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας LG, χρώματος ανθρακί, απενεργοποιημένο, με αριθμό ΙΜΕΙ:358816-06-677605-9, (δ) μία χάρτινη συσκευασία με την επιγραφή SAMSUNG GALAXY J3(6), άνευ συσκευής, με αναγραφόμενο αριθμό ΙΜΕΙ:358858/08/820298/0, (ε) μία χάρτινη συσκευασία με την επιγραφή SAMSUNG GALAXY Α5, άνευ αναγραφόμενου αριθμού ΙΜΕΙ, (στ) ένα στέλεχος κάρτας SIM, με σειριακό αριθμό 20295457.

Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στον Βρασκά Σφακίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας μάρκας Samsung χρώματος μαύρο ενεργοποιημένη, κλειδωμένη, (β) Ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας alcatel one touch, χρώματος μαύρο, απενεργοποιημένο, άνευ κάρτας sim με αριθμό IMEI: 359160069156072, (γ) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας μάρκας G Smart, απενεργοποιημένη, άνευ κάρτας sim, με αριθμό IMEI: 358932051933242 και 358932051948240, (δ) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας μάρκας Zer Phones, χρώματος γκρι, απενεργοποιημένη, άνευ κάρτας sim, με αριθμό IMEI: 355800025338577 και 355800025338585, (ε) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, μάρκας Alcatel one touch, χρώματος μαύρο, απενεργοποιημένη, άνευ κάρτας sim, με αριθμό IMEI: 862601013377900,, (στ) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, μάρκας Nokia, χρώματος γαλάζιο, με αριθμό IMEI: 35153900/459227/7, απενεργοποιημένη, άνευ κάρτας sim, (ζ) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, χρώματος μαύρο, μάρκας Huawei, εντός θήκης, ενεργοποιημένο με αριθμό IMEI: 862264037947917 και 862264037987921, (η) Ένα στέλεχος κάρτας vodafon με αριθμό: 0500204209377358 και 5205210000252 (Τα υπ΄ αριθμ. 7 και 8 πειστήρια βρέθηκαν εντός θήκης και κατά δήλωση του ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ ανήκαν σε αυτόν), (θ) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, μάρκας Samsung, χρώματος μαύρου, απενεργοποιημένη, με αριθμό IMEI: 358513/07/286847/4 και κάρτα sim (cosmote) με αριθμό 89300100170519617250, (ι) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, μάρκας Nokia, με αριθμό IMEI: 356205005392480, απενεργοποιημένη, άνευ κάρτας sim, (ια) Ένα σημειωματάριο περιέχον ιδιόχειρες σημειώσεις που αφορούν εξοπλισμό οικιακό, (ιβ) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, μάρκας Samsung, χρώματος μαύρο, ενεργοποιημένη, με αριθμό IMEI: 358858/08/820295/0 και 358859/08/820295/5, με κάρτα sim (vodafon) 8930 0500 2042 0937 7341, (ιγ) Μία κάρτα sim cosmote με αριθμό 8930 0100 1409 0471 0879, (ιδ) Ένα στέλεχος κάρτας sim cosmote με συριακό αριθμό 20273326 89300100160802633668, (ιε) Ένα βιβλιάριο τράπεζας Πειραιώς με αριθμό λογαριασμού 6562-104123-015 και δικαιούχο την ΒΑΡΥΔΑΚΗ Χριστίνα και ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ Βαρδή, (ιστ) Ένα στέλεχος κάρτας sim cosmote με αριθμό: 20273326 89300100160802633676, (ιζ) Ένα στέλεχος κάρτας sim cosmote με αριθμό: 20268845 89300100140903391838, (ιθ) Ένα στέλεχος κάρτας wind με αριθμό 89301000000298941697, (κ) Ένα στέλεχος κάρτας sim wind με αριθμό: 89301000000298941705, (κα) Ένα στέλεχος κάρτας sim wind με αριθμό: 893010100000016537833, (κβ) Ένα πακέτο σύνδεσης καρτοκινητής vodafon με αριθμό 6945248744 εντός του οποίου βρισκόταν ένα στέλεχος κάρτας sim με αριθμό: 0500203283064561 και 5 205210 100303, (κγ) Ένα στέλεχος κάρτας vodafon με αριθμό 0500204209377341 και 5 205210 000259, (κδ) Μία microsim εταιρίας wind, άνευ διακριτικού αριθμού, (κε) Ένα πακέτο σύνδεσης cosmote what’ up με αριθμό 6987862456, (κστ) Ένας λογαριασμός wind με ημερομηνία έκδοσης 10/08/2017 στο όνομα ΒΑΡΥΔΑΚΗ Αργυρώ με αριθμό τηλεφώνου 6986387669 και 6984752816, (κζ) Μία κάρτα sim cosmote με αριθμό 8930 0100 1409 0471 0895, (κη) Μία πλαστική μάσκα αποκριάτικη προσώπου, (κθ) Το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων πεντακωσίων -5500- ευρώ.

(Ι) Οικία προσαχθέντος ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗ Ιωάννη
Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο οδός Σοφοκλή Βενιζέλου αρ. 37 βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) Ένα (1) στέλεχος κάρτας SIM εταιρία WIND με αριθμό 89301010000009808761, (β) Μία (1) κάρτα – φορέας SIMεταιρίας VODAFONE με αριθμό 0500203246724374, η οποία έφερε κολλημένη αυτοσχέδια κάρτα SIM εταιρίας Q, (γ) Μία (1) κάρτα SIM εταιρίας COSMOTE με αριθμό κλήσης 6987126409, (δ) Ένα (1) ιδιόχειρο σημείωμα αναγράφων «6942095640 BURHAN ΜΠΟΥΡΧΑΝ», (ε) Μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας SAMSUNG με ΙΜΕΙ 355361051851985 και ΙΜΕΙ (2) 355361051851983 άνευ κάρτας SIM, (στ) Μία (1) κάρτα SIM εταιρίας Q με αριθμό 8930090902153001357, (ζ) Ένας (1) φορέας κάρτας εταιρίας Q με αριθμό 8930090902153001357 (άνευ κάρτας), (η) Ένας (1) φορέας κάρτας εταιρίας Q με αριθμό 8930090902150335774, (θ) Δύο (2) στικάκια usb χρώματος πορτοκαλί και πράσινου, (ι) Ένα (1) στέλεχος κάρτας VODAFONE με αριθμό 0500203291075516 άνευ κάρτας SIM, (ια) Μία (1) νάιλον συσκευασία αναγράφων την τηλεφωνική σύνδεση 6970430270, (ιβ) Ένα (1) στέλεχος κάρτας εταιρίας COSMOTE με αριθμό 89300100160208368372, (ιγ) Ένα (1) κινητό τηλέφωνο μάρκας SAMSUNG χρώματος λευκού με ΙΜΕΙ 3550220628533/D και ΙΜΕΙ 35502206225338 φέρων κάρτα SIM εταιρίας Q με CCID 893009002148755976, (ιδ) Μία (1) χάρτινη συσκευασία Q με αριθμό 6995215466 περιέχων στέλεχος άνευ κάρτας SIM με αριθμό 8930090902152972582, (ιε) Μία (1) χάρτινη συσκευασία συσκευής κινητού τηλεφώνου μάρκας LG χρώματος λευκού με ΙΜΕΙ 356600072024323 και S/N 603CYPY202432, (ιστ) Μία (1) χάρτινη συσκευασία κινητού τηλεφώνου μάρκας SAMSUNG Galaxy χρώματος λευκού με ΙΜΕΙ 358321076715042.

Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στην Καρωτή Ρέθυμνου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) Μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας ΝΟΚΙΑ με αριθμό ΙΜΕΙ1: 353677088940844 και ΙΜΕΙ2: 353677088940851 φέρον κάρτα SIM εταιρείας COSMOTE με SSID 89300100151227412226, (β) Μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας ΝΟΚΙΑ χρώματος μαύρου με κάρτες SIM εταιρείας VODAFONE με SSID 89300500203281851520 και έχοντας αποξεσμένο εμφανώς τον αριθμό ΙΜΕΙ της εν λόγω συσκευής όντας αδύνατο να καταγραφεί, πλην όμως θέτοντας σε λειτουργία εξακριβώθηκε ότι ο αριθμός ΙΜΕΙ είναι 353720073703049 και ΙΜΕΙ2 : 353720073703056, (γ) Μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας LG χρώματος λευκού, άνευ κάρτας SIM με ΙΜΕΙ : 356600-07-202432-3, (δ) Ένα στέλεχος κάρτας SIM εταιρείας VODAFONE CU με αριθμό 0500203286457166 εντός χάρτινης συσκευασίας που αντιστοιχεί σε αριθμό σύνδεσης 6944791406, (ε) Ένα χάρτινο πακέτο σύνδεσης εταιρείας Q με CCID 8930090902148755950 αναφέρον αριθμό σύνδεσης 6994257102, (στ) Μία κάρτα SIM εταιρείας Q εντός αυτής, (ζ) Ένα στέλεχος κάρτας SIM εταιρείας Q με CCID 8930090902142530656 άνευ κάρτας και αναγράφον αριθμό κλήσης 6998692885, (η) Ένα πακέτο σύνδεσης εταιρείας VODAFONEμε αριθμό κλήσης 6949955399 και CCID 300500203281851561, (θ) Ένα ιδιόχειρο σημείωμα αναγράφον το τηλέφωνο «6955100042», (ι) Ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας SAMSUNG χρώματος μαύρου – ασημί άνευ κάρτας SIM στο οποίο δεν αναγραφόταν ο αριθμός ΙΜΕΙ του, (ια) Μία συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας EVOLVEQ χρώματος μαύρου, (ιβ) Δύο συσκευές αγνώστου είδους κεραιών χρώματος μαύρου.

Σε έρευνα στο υπ΄ αρίθμ ΥΡΧ-2109 όχημα του ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ κατασχέθηκαν : (α) Πέντε αποκόμματα εισιτηρίων ΑΝΕΚ LINES δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς από 14-07-2017 και 10-09-2017, (β) Λογαριασμός WIND για τον αριθμό τηλεφωνικής σύνδεσης : 6940600900 από 10-08-2017, (γ) Διαφημιστικό φυλλάδιο του Σ.Α.Ο.Ρ., (δ) Απόδειξη υπαίθριου παρκινγκ – Πειραιά Αττικής από 21-07-2017 για το ΥΡΧ2109 ΙΧΕ Αυτοκίνητο, (ε) Απόδειξη καυσίμων από 03-07-2017 πρατηρίου υγρών καυσίμων που βρίσκεται στο Μαρούσι Αττικής, (στ) Δύο αποδείξεις διοδίων Αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου Α.Ε. από 02-07-2017, (ζ) Φύλλο εφημερίδας Ρεθυμνιώτικα Νέα από 01-04-2017 με αριθμό φύλλου 11981, (η) Ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας SAMSUNG χρώματος λευκού με ΙΜΕΙ 354735/07/287735/3 με κάρτα SIM εταιρείας WIND και αριθμό 89301010000009808761 και κάρτα μνήμης MICROSD 32GB.

(ΙΑ) Οικία προσαχθέντος Σ. Ε.
Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) Μια (1) τραπεζική επιταγή της ALPHA BANK με αριθμό 504696980 πόσου 45.000€ λήγουσα 15/07/2014 στο όνομα Κ & Ν ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ-ΞΕΝ/ΚΕΣ, (β) Εννέα (9) φ/φα τραπεζικών επιταγών ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ποσού 3.350€ συρόμενη σε λογαριασμό Α.Ε. Σ. για τον Τ. Γ., (γ) φ/ο επιταγής ALPHA BANK του ποσού των 10.000 Ευρώ, συρόμενης σε λογαριασμό ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑΕΞΤΕ για το Τ. Γ. λήγουσα 05/10/2016, (δ) Μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας NOKIA με αριθμό ΙΜΕΙ: 357975002297325, φέρον κάρτα SIM 89301000000115098861J64a, (ε) Μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας ΝΟΚΙΑ με αριθμό ΙΜΕΙ: 356400025920721, άνευ κάρτας SIM, (στ) Μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας I-PHONE S με αριθμό CΕ0682, (ζ) Μία (1) συσκευή κινητού τηλέφωνου μάρκας Samsung S, (η) Μία (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας CAT με αριθμούς ΙΜΕΙ: 359615068153776 & 359615068153784 άνευ κάρτας SIM, (θ) Μία (1) χάρτινη εμπορική συσκευασία χρώματος μαύρου με τη ένδειξη ZEUS SPECIAL περιέχουσα σαράντα επτά (47) κροτίδες Ιταλικής προέλευσης, (ι) Τρία (3) στελέχη κάρτας SIM της εταιρίας WIND με αριθμούς 89301010000002755894, 89301010000002535213, 89301010000002755886, (ια) Μια (1) κάρτα SIM της εταιρίας WIND με αριθμό 89301000000131253334, (ιβ) Μια (1) κάρτα SIM σε στέλεχος αχρησιμοποίητη της εταιρίας WIND με αριθμό 89301010000026309181, (ιγ) Ένα (1) στέλεχος με κάρτα SIM της εταιρίας WIND με αριθμό 89301000000325419980, (ιδ) Ένα (1) στέλεχος με κάρτα SIM της εταιρίας WIND με αριθμό 89301000000324554688, (ιε) Μια (1) κάρτα SIM της εταιρίας WIND με αριθμό 89301000000299626750, (ιστ) Μια (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας ΝΟΚΙΑ με αριθμούς ΙΜΕΙ: 358011085642921 και 358011089642939, (ιζ) Μια (1) συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας I PHONE χρώματος μαύρου, (ιη) Μια (1) χάρτινη εμπορική συσκευασία κινητού τηλεφώνου μάρκας ΝΟΚΙΑ με αριθμό ΙΜΕΙ 354640055149327.

(ΙΒ) Οικία προσαχθέντος Μ. Σ.
Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στην Αθήνα οδός Αιόλου 54 από αστυνομικούς της Δ.Α. Αττικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) Τρεις κάρτες sim Vodafone, (β) Μία κάρτα wind, (γ) Στέλεχος κάρτας sim wind στο οποίο αναγράφεται το υπ΄ αρίθμ 6906648896 τηλέφωνο, (δ) Στέλεχος κάρτας sim της υπ΄ αρίθμ. 6908672939 τηλεφωνικής σύνδεσης, (ε) Στέλεχος κάρτας sim εταιρείας Vodafone, (στ) Στέλεχος κάρτας sim εταιρείας Vodafone τηλεφωνικής σύνδεσης, (ζ) Ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας ΝΟΚΙΑ μαύρο με ενσωματωμένη κάρτα sim wind, (η) Ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας ΝΟΚΙΑ μαύρο με ενσωματωμένη κάρτα sim vodafone, (θ) Ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας Samsung άνευ μπαταρίας και ενσωματωμένη κάρτα sim της υπ΄ αρίθμ 6988010709 τηλ σύνδεσης, (ι) Μία μπαταρία μάρκας Samsung με επικολλημένο χαρτάκι που αναγράφονται οι υπ αρίθμ 6980814878 και 6980815309 αριθμοί, (ια) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας μάρκας i-phone, (ιβ) Ένα κουτί συσκευής κινητού τηλεφώνου, (ιγ) Μια συσκευή πλοήγησης ΜLS με ενσωματωμένη κάρτα μνήμης 4GB, (ιδ) Διάφορες ιδιόχειρες σημειώσεις, (ιε) Μία συσκευασία κάρτας sim εταιρείας cosmote σφραγισμένη της υπ΄ αριθμ, 6989789988 τηλ σύνδεσης, (ιστ) Μία συσκευασία κάρτας sim cosmote σφραγισμένη της υπ΄ αριθμ, 6987975024 τηλ σύνδεσης, (ιζ) Μία πρόχειρη συσκευασία από αλουμινόχαρτο εντός της οποία υπήρχε ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας Samsung και ένα στέλεχος κάρτας sim εταιρείας wind, (ιη) Μία πρόχειρη συσκευασία από αλουμινόχαρτο εντός της οποία υπήρχε ηλεκτρονική συσκευή, (ιθ) Δύο αποδεικτικά κατάθεσης με διάφορες σημειώσεις, (κ) Ένα ηλεκτρονικό φορητό υπολογιστή μάρκας TOSHIBA μετά φορτιστή αυτού.

(ΙΓ) Οικία προσαχθέντος ΛΟΥΚΑΚΗ Γεωργίου
Κατά την έρευνα που έλαβε χώρα στην Γλυφάδα οδός Κεφαλληνίας 13 από αστυνομικούς της Δ.Α. Αττικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (α) Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής μετά φορτιστή του, (β) Ένα τάμπλετ, (γ) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας μάρκας sony erricson με κάρτα sim εταιρείας Vodafone, (δ) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας μάρκας sony erricson, (ε) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας μάρκας blackview, (στ) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας μάρκας sony με κάρτα sim εταιρείας Vodafone, (ζ) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας NOKIA, (η) Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας Samsung με χάρτινο επικάλυμμα με την ένδειξη 6978991491, (θ) Ένα τάμπλετ, (ι) Μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή canon, (ια) Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος μετά καλωδίων του, (ιβ) Μία φορητή συσκευή ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων, (ιγ) Τρεις χάρτινη συσκευασία με ενδείξεις ΙΜΕΙ, (ιγ) Δύο χάρτινες συσκευασίες i-phone με ενδείξεις ΙΜΕΙ, (ιδ) Χάρτινες συσκευασίες – στελέχη διαφόρων εταιρειών, (ιε) Επτά χαρτονομίσματα των 5 ευρώ με ένδειξη 149193, (ιστ) Τέσσερα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ με ένδειξη 102334.

Δ3. Εξέταση Κατηγορουμένων
Από την εξέταση των κατηγορουμένων στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας, προέκυψαν τα εξής:

(Α) Εξετασθείς σχετικά ο κατηγορούμενος (1) ΚΛΑΔΟΣ Εμμανουήλ, δήλωσε ότι την 10/08/2017 προσεγγίστηκε από τον κατηγορούμενο (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ και άμεσα, άνευ χρημάτων, μεταφέρθηκε από τους κατηγορούμενους (5) ΠΟΛΑΚΗ Σταμάτιο και (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ, καθώς και τρίτο πρόσωπο ονόματι «Κώστας», στο χώρο ιδιοκτησίας του ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Ο άγνωστος άνδρας ονόματι «Κώστας» ανέλαβε την φύλαξη, ενώ μετά από λίγες ημέρες μετέβησαν στην επιχείρησή του οι κατηγορούμενοι (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ Χρήστος και (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ, όπου ορίσθηκε η αρμοδιότητα ενός εκάστου. Τέλη Αυγούστου μετέβη στο κρησφύγετο άγνωστος άνδρας αποκαλούμενος ως «Άκης», ο οποίος προέβη στη λήψη βίντεο από τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, πράξη στην οποία προέβη εκ νέου το συγκεκριμένο άτομο λίγες ημέρες αργότερα. Κατόπιν, σε συνεννόηση με τον κατηγορούμενο (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ, κανονίσθηκε από τον δεύτερο να αντικατασταθεί στη φύλαξη ο «Κώστας» από τον κατηγορούμενο (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη, όπως και έγινε. Προ μίας (1) εβδομάδας περίπου, μετέβη εκ νέου στο σημείο ο «Άκης», ο οποίος πήρε επιστολή από τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ.

(Β) Κατά την προσαγωγή του κατηγορούμενου (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη, σε σχετική ερώτηση που του έγινε, αποδέχθηκε την εμπλοκή του όσον αφορά το τελευταίο χρονικό διάστημα της απαγωγής και δήλωσε ότι αφίχθη στην Κρήτη την 18/09/2017, αφού προηγουμένως τον είχε προσεγγίσει ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ, για να αναλάβει τη φύλαξη του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών, με χρηματική αμοιβή εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ. Τα αεροπορικά εισιτήρια για την μετάβασή του στην Κρήτη του απεστάλησαν από τον κατηγορούμενο (1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ, ενώ από το αεροδρόμιο Ηρακλείου τον παρέλαβε ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ, ο οποίος τον μετέφερε στο χώρο του κρησφύγετου. Έκτοτε, μέχρι και τη σύλληψή του παρέμενε στο χώρο, εκτελώντας τις οδηγίες που του έδινε ο κατηγορούμενος (1) ΚΛΑΔΟΣ Εμμανουήλ, ενώ έδωσε πλήρη περιγραφή για το διάστημα που παρέμεινε στο χώρο του κρησφύγετου.

(Γ) Εξετασθείς σχετικά ο κατηγορούμενος (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ, αρνήθηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες πράξεις.

(Δ) Εξετασθείς σχετικά ο κατηγορούμενος (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ Ελευθέριος, αρνήθηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες πράξεις.

(Ε) Εξετασθείς σχετικά ο κατηγορούμενος (5) ΠΟΛΑΚΗΣ Σταμάτιος, ομολόγησε την σε βάρος του αποδιδόμενη πράξη, δηλώνοντας ότι έλαβε μέρος στην έκνομη δραστηριότητα δεκαπέντε (15) με είκοσι (20) μετά την 30/03/2017, όταν τον προσέγγισαν άνδρας ονόματι «Γιάννης» ρωσικής καταγωγής και έτερος άγνωστος άνδρας, και του πρότειναν να αναλάβει τη φύλαξη του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ έναντι του χρηματικού ποσού των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Έκτοτε, από τον Απρίλιο 2017 μέχρι και πριν ενάμιση μήνα, μετέβηκε έξι (6) με επτά (7) φορές σε δύο (2) κρησφύγετα στην περιοχή του Ρεθύμνου, όπου αναλάμβανε τη φύλαξη του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ, σύμφωνα με τις οδηγίες που του είχαν δοθεί, σημειώνοντας ότι στο χώρο του κρησφύγετου υπήρχε πολεμικό τυφέκιο τύπου KALSHNIKOV, το οποίο είχε διατεθεί σε όλους τους φύλακες. Ερωτηθείς ως προς το σημείο όπου βρίσκονται τα κρησφύγετα, ο κατηγορούμενος (5) ΠΟΛΑΚΗΣ Σταμάτιος δήλωσε ότι φοβάται και δεν δύναται να αποκαλύψει τις τοποθεσίες. Αναφορικά με την βραδιά της προσαγωγής του από κοινού με τους κατηγορούμενους (3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗ Εμμανουήλ και (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ Ελευθέριο στην περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου, δήλωσε ότι ο ίδιος οδηγούσε το όχημα, ενώ οι συνεπιβάτες έστελναν τα μηνύματα προς την οικογένεια, με τον κατηγορούμενο (4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ Ελευθέριο να κρατάει εν τέλει το κινητό. Επιπλέον, ανέφερε ότι προ του ελέγχου, οι συνεπιβάτες απέρριψαν το επίμαχο κινητό τηλέφωνο με το οποίο επικοινωνούσαν με την οικογένεια έξω από το αμάξι, ενώ κατά τον έλεγχο δεν έφερε κανείς τους κινητά τηλέφωνα.

(ΣΤ) Εξετασθείς σχετικά ο κατηγορούμενος (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ Χρήστος, δήλωσε ότι τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ του πρότεινε να συμμετάσχει σε δεύτερη ομάδα – πυρήνα που συγκροτούνταν και θα αναλάμβανε τη διαχείριση της απαγωγής, καθόσον τα μέλη της αρχικής ομάδας είχαν στοχοποιηθεί από την αστυνομία. Για την εμπλοκή του στην υπόθεση, ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ του πρόσφερε χρηματική αμοιβή εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ενώ μετά τη συμφωνία, ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ του έδωσε οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι επικοινωνίες, ενώ του παρέδωσε και συσκευή κινητού τηλεφώνου μετά πακιστανικού αριθμού και κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας.

Κατόπιν αυτού πραγματοποίησε επικοινωνία προς την οικογένεια από την περιοχή Προφήτη Ηλία, έξωθι του Ρεθύμνου, ενώ στην συνέχεια πέταξε το κινητό και την κάρτα. Ακολούθως, κατόπιν υπόδειξης του κατηγορούμενου (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ, από τον οποίο παρέλαβε φάκελο για να αποσταλεί στην οικογένεια, μετέβη στα ΕΛΤΑ Ηρακλείου όπου τον απέστειλε στην εταιρία του ΒΑΣΙΛΑΚΗ. Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ του έδωσε νέο φάκελο, καθώς και δύο συσκευές κινητού τηλεφώνου, καθώς και αντίστοιχες κάρτες SIM και κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας. Τον συγκεκριμένο φάκελο απέστειλε στην οικογένεια μέσω των ΚΤΕΛ Χανίων, χρησιμοποιώντας προς τούτο την κόρη του, κατηγορούμενη (8) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Βασιλική, την οποία συμβούλευσε ως προς τον τρόπο θα άφηνε τον φάκελο για να μην αφήσει αποτυπώματα και βιολογικό υλικό, ενώ στην συνέχεια ο ίδιος κάλεσε την εταιρία του ΒΑΣΙΛΑΚΗ και τον ενημέρωσε για την παραλαβή του φακέλου.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ του παρέδωσε νέο φάκελο, καθώς και νέα συσκευή κινητού τηλεφώνου, προκειμένου να αποστείλει τον φάκελο στον ΚΥΚΡΙΛΗ. Όντως την επόμενη ημέρα μετέβη στον Ι.Ν. Άγιου Εφραιμ, άφησε τον φάκελο, ενώ κατά την επιστροφή ενημέρωσε τηλεφωνικά τον ΚΥΚΡΙΛΗ για τον φάκελο. Λίγες μέρες αργότερα, ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ του παρέδωσε νέα συσκευή κινητού τηλεφώνου και δύο (2) κάρτες SIM, προκειμένου να πραγματοποιήσει νέα επικοινωνία. Την επομένη μετέβη με την κόρη του, κατηγορούμενη (8) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Βασιλική, στο Σπήλι Ρεθύμνου, όπου η κόρη του αγόρασε τρεις (3) κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας, από κατάστημα χωρίς κάμερες. Εν λόγω επικοινωνία προς την οικογένεια πραγματοποίησε την ίδια ημέρα. Αργότερα, ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ του παρέδωσε νέο φάκελο, ενώ ο ίδιος μετέβη με την μοτοσικλέτα του στην Αθήνα, άφησε τον φάκελο σε ιατρείο στην Κηφισιά και ακολούθως ενημέρωσε την θεία του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Κρήτη.

(Ζ) Εξετασθείς ο κατηγορούμενος (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Εμμανουήλ δήλωσε ότι, ο κατηγορούμενος (5) ΠΟΛΑΚΗΣ Σταμάτιος τον προσέγγισε λίγες ημέρες μετά την απαγωγή και του πρότεινε να αναλάβει τη φύλαξη του απαχθέντος. Αποδέχθηκε την πρόταση και έκατσε ως φύλακας δεκαεπτά (17) ημέρες. Την 10/08/2017 τον προσέγγισε εκ νέου ο κατηγορούμενος (5) ΠΟΛΑΚΗΣ Σταμάτιος και του ζήτησε να εντοπίσει νέο χώρο (κρησφύγετο) για να μεταφερθεί ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ.

Ο ίδιος προσέγγισε τον κατηγορούμενο (1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ, πλην όμως εν αγνοία και των δύο, άγνωστα πρόσωπα μετέφεραν με άσπρη κλούβα τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ στο χώρο του κατηγορούμενου (1) ΚΛΑΔΟΥ Εμμανουήλ. Για δύο (2) μέρες διατέλεσε φύλακας στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ ακολούθως κατέβασε από την Θεσσαλονίκη, σε συνεννόηση με τον κατηγορούμενο (1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ, τον γνωστό του κατηγορούμενο (2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη, ως φύλακα. Επίσης, ο ίδιος προσέγγισε τον κατηγορούμενο (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ Χρήστο για να αναλάβει τις επικοινωνίες με την οικογένεια.

(Η) Εξετασθείσα σχετικά η ανήλικη κατηγορούμενη (8) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥ Βασιλική αρνήθηκε την εν γνώσει εμπλοκή της στην υπόθεση της απαγωγής, πλην όμως παραδέχθηκε ότι είναι το πρόσωπο που παρέδωσε τον φάκελο στα ΚΤΕΛ Χανίων την 28/08/2017 (27η επικοινωνία), όπου μετέβη από κοινού με τον πατέρα της, κατηγορούμενο (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ Χρήστο, ο οποίος της παρέδωσε την πλαστική τσάντα με φάκελο και της έδωσε οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα παρέδιδε τον φάκελο χωρίς να τον ακουμπήσει, ενώ κατά την επιστροφή τους στο Ρέθυμνο πραγματοποίησαν στάση στο ξυλουργείο του κατηγορούμενου (7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ, με τον οποίο συνομίλησε κατ’ ιδίαν ο πατέρας της.

Παράλληλα, δήλωσε ότι κατά τα μέσα Αυγούστου 2017, συνοδεία ομοίως του πατέρα της, μετέβησαν στην ευρύτερη περιοχή του Σπηλίου Ρεθύμνου, όπου προέβη για λογαριασμό του πατέρα της σε αγορά καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας εταιρίας VODAFONE, ενώ καθ’ υπόδειξη του πατέρα της η αγορά δεν πραγματοποιήθηκε σε καταστήματα που διέθεταν κάμερες ασφαλείας.