Η έφοδος της αστυνομίας και ο διάλογος με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη: «Έμπαιναν στο δωμάτιο με κουκούλες και τόνιζαν ότι θα έχω κακό τέλος» (βίντεο)

Ξημερώματα Δευτέρας και αστυνομικοί εισβάλλουν στο κρησφύγετο. Θερμικές κάμερες, drones, ειδικά εκπαιδευμένοι άντρες και κάμερες μέσα στα παλιά αυτοκίνητα καταγράφουν κάθε κίνηση των απαγωγέων.

Ο κρητικός επιχειρηματίας ήταν αλυσοδεμένος στο κρεβάτι και δίπλα του βρισκόταν πάντα ένας από τους απαγωγείς του, οπλισμένος.

Κατά την εισβολή των αστυνομικών, πριν προλάβει να καταλάβει τι συμβαίνει, οι αστυνομικοί ακινητοποιούν τον ιδιοκτήτη της μάντρας που βρίσκεται στο ισόγειο. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε στο κεντρικό του δελτίο ο Alpha, φτάνουν στον πρώτο όροφο όπου κρατείται αλυσοδεμένος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Σπάνε την πόρτα και ο φρουρός δεν προλαβαίνει να κάνει καμία κίνηση. Ο επιχειρηματίας που κοιμάται ξυπνά.

Ο διάλογός του με τους αστυνομικούς είναι ο εξής:

Λεμπιδάκης: Τι έγινε;

Αστυνομικοί: Κύριε Λεμπιδάκη είμαστε αστυνομικοί. Τελείωσε. Είτσε ελεύθερος.

Λεμπιδάκης: Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ ρε παιδιά.

Αστυνομικός: Τώρα μην ανησυχείτε. Όλα τελείωσαν.

Λεμπιδάκης: Δεν πίστευα ότι θα τελείωνε ποτέ αυτή η ιστορία. Είχα αρχίσει να φοβάμαι για τον εαυτό μου. Το τελευταίο διάστημα είχα απελπιστεί.

Η κατάθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη στους αστυνομικούς

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη που για έξι μήνες παρέμενε στα χέρια των απαγωγέων του και σήμερα απελευθερώθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση, στο κρησφύγετο που κρατείτο.

Εμφανώς καταβεβλημένος και αδυνατισμένος, ο Λεμπιδάκης είπε στους αστυνομικούς ότι «μου άλλαξαν πέντε κρησφύγετα, αυτό που με βρήκατε ήταν το έκτο», ενώ πρόσθεσε, «πάντα με είχανε δεμένο με αλυσίδα στο χέρι ή στο πόδι, σαν σκυλί». Δεμένο τον βρήκαν και οι αστυνομικοί που σήμερα έκαναν έφοδο στο «κολαστήριο» που οι απαγωγείς έκρυβαν τον επιχειρηματία.

Οι απαγωγείς ήταν πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά τους στο θύμα τους, ούτε όμως και το χώρο στον οποίο τον κρατούσαν.

«Κάθε φορά που έμπαιναν στο δωμάτιο φορούσαν κουκούλες και μου τόνιζαν ότι θα έχω κακό τέλος. Όταν μου άλλαζαν κρησφύγετο, με έβαζαν σε ένα αυτοκίνητο και δεν έβλεπα ούτε από πού έβγαινα, ούτε πού έμπαινα. Τα βίντεο που έστειλαν στην οικογένειά μου, τα είχαν γυρίσει μέσα στο κρησφύγετο, κι ένας από αυτούς κρατούσε την κάμερα και μου έλεγε τι να πω. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι με σώσατε», είπε ο Λεμπιδάκης στους αστυνομικούς.

Αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της κατάθεσης, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, αναχώρησε από την με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης από το κτήριο της Σχολής Αστυφυλάκων του Ρεθύμνου, για το σπίτι του στην Καλέσα Ηρακλείου. Την ίδια ώρα στην αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου έχουν μεταφερθεί και οι συλληφθέντες, όπου και θα ανακριθούν προτού έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών στο τελευταίο κρησφύγετο που κρατείτο ο επιχειρηματίες με τους αστυνομικούς να κάνουν «φύλλο και φτερό» τον χώρο, συλλέγοντας στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση.

Πώς έφτασε η ΕΛΑΣ στο κρησφύγετο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες από τις 30 Μαρτίου 2017, οπότε απήγαγαν τον 53χρονο επιχειρηματία, είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα.

Το τελευταίο ήταν στην εγκαταλελειμμένη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στη βιομηχανική περιοχή του Ρεθύμνου, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου έγινε σήμερα η επιχείρηση με την ευτυχή κατάληξη.

Οι απαγωγείς κρατούσαν φυλακισμένο τον επιχειρηματία, δεμένο με αλυσίδα από το πόδι, για να μην μπορεί να φύγει, ενώ τον πρόσεχε ένας από αυτούς.

Το νήμα της υπόθεσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα επιβαίνοντες σε ΙΧ αυτοκίνητο, δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα. Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.

Από την στιγμή αυτή το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Κρήτη με την πολύτιμη συνεργασία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ύστερα από έρευνες και παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατάφεραν χτες να εντοπίσουν το κρησφύγετο, όπου κρατείτο ο όμηρος, και χτες το μεσημέρι οργανώθηκε η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του, επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 8 το πρωί.

Η υπόθεση που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή του κοινού ποινικού δικαίου, έληξε με τον πλέον ιδανικό τρόπο, καθώς ούτε λύτρα καταβλήθηκαν, ούτε «άνοιξε ρουθούνι», όπως λένε οι αστυνομικοί, και κυρίως ο επιχειρηματίας είναι πολύ καλά στην υγεία του, ενώ ο βασικός πυρήνας των δραστών είναι στα χέρια των Αρχών.

Έως στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και αναμένονται και άλλες συλλήψεις τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι οι συλληφθέντες είναι ντόπιοι, εκτός από έναν που είναι από τη Θεσσαλονίκη, υπήκοος FYROM, και φέρεται ότι είναι αυτός που φύλαγε το θύμα της απαγωγής. Κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις Αρχές για ποινικά αδικήματα.

Ο 53χρονος είναι εμφανώς αδυνατισμένος (έχει χάσει τουλάχιστον 10 κιλά), αλλά πολύ καλά στην υγεία του, σωματικά και ψυχολογικά, ενώ τον εξετάζει ιατροδικαστής και αφού συνέλθει θα δώσει κατάθεση για να περιγράψει την εξάμηνη μαρτυρική ομηρεία του.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απελευθερώθηκε ύστερα από πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, στην μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων όπου κρατείτο.