20 χρόνια εναέρια μέσα στην ΕΛ.ΑΣ. – Εκδήλωση αφιέρωμα στο Πολεμικό Μουσείο (φωτογραφίες)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 20 ετών λειτουργίας της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου Φιλιππάκου.

Επιπλέον, παρευρέθηκε η Φυσική Ηγεσία του Σώματος, με επικεφαλής τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη.

Ο κ. Αναγνωστάκης κατά τον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, τόνισε:

«…Τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν καταφέρει να δώσουν το στίγμα τους και να «γράψουν» τη δική τους ιστορία μέσα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ως το «εναέριο άγρυπνο μάτι» για την προστασία του πολίτη συμβάλλουν καθημερινά στη δύσκολη μάχη κατά του εγκλήματος, και όχι μόνο.

Η συμβολή τους στο έργο της εθνικής και πολιτικής άμυνας και προστασίας της χώρας, της επιτήρησης των συνόρων και στο έργο των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας σε σοβαρές περιπτώσεις, καθιστούν το ρόλο της Υπηρεσίας αυτής κρίσιμο και καθοριστικό.

Όμως η Υπηρεσία δεν είναι άψυχη δεν είναι τα ελικόπτερα δεν είναι τα υλικά είναι οι άνθρωποι – η αποκαλούμενη ομάδα των ελικοπτεράδων – θέλω να συγχαρώ όλα τα άξια στελέχη, που έχουν επιλεχθεί με αυστηρά κριτήρια για να υπηρετούν στα ελικόπτερα και εκπαιδεύονται συνεχώς για να ανταποκρίνονται στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες…

…Η συμβολή σας στο ευαίσθητο κομμάτι της ασφάλειας της χώρας μας και της προστασίας των πολιτών είναι καθοριστική και κυρίως αναγνωρίσιμη από την Πολιτεία και ιδιαιτέρως από την κοινωνία. Η σημερινή γιορτή και η μεγάλη προσέλευση επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα τον ισχυρισμό μου….».

3 (1)

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Καπάκης που μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά σας σε αυτή την ιδιαίτερη γιορτή, σε μια Μονάδα, η οποία πλέον γράφει τη δικιά της ιστορία. Συμπλήρωσε 20 χρόνια και η προστιθέμενη αξία που έχει δημιουργήσει για την Ελληνική Αστυνομία είναι πάρα πολύ μεγάλη, ενώ ενισχύει σημαντικά κι από την πλευρά της πολιτικής προστασίας. Είναι μία δύναμη κι ένα άγρυπνο μάτι, το οποίο πραγματικά ενημερώνει και δίνει σημαντικές πληροφορίες, όπου χρειάζονται…».

Ο κ. Φιλιππάκος κατά το χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«… Πάντοτε σε ετοιμότητα, με στελέχη εκπαιδευμένα και με ελικόπτερα εφοδιασμένα με σύγχρονο εξοπλισμό, η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων υποστηρίζει τις αστυνομικές επιχειρήσεις, έχοντας αφήσει το στίγμα της στην διαχείριση κρίσιμων περιστατικών στη σύγχρονη ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο συνεχή αγώνα της κατά της εγκληματικότητας και στις συνεχείς δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των πολιτών, η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων συμβάλλει καθοριστικά “από αέρος”.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι η προσφορά της Υπηρεσίας αυτής είναι σημαντικότατη και στο ζήτημα της επιτήρησης των συνόρων της χώρας μας.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, εν τω μέσω της μεγάλης προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης που διανύει η πατρίδα μας, ο ρόλος της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων είναι καθοριστικός και άκρως απαραίτητος και για την επιτήρηση των συνόρων μας…».

05112015elikoptera003 (1)

Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, σε αυτήν την εκδήλωση που διοργανώνει η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων, η οποία μετρά ήδη είκοσι χρόνια λειτουργίας της.

Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στην καθημερινή αστυνόμευση και στην πάταξη της εγκληματικότητας. Βρίσκεται στις επάλξεις με τον τρόπο που εμείς γνωρίζουμε και έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια και η συνεισφορά της είναι εξόχως σημαντική, αφού συμπληρώνει, υποστηρίζει και ενισχύει την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας από αέρος.

Ειδικότερα, πέραν της συνεισφοράς της σε επιχειρησιακές αστυνομικές δράσεις, συμμετέχει άμεσα σε διασώσεις και απεγκλωβισμός ατόμων, γεγονός που δείχνει την αξία της και την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο.

Το έργο της λοιπόν όχι μόνο είναι σημαντικό, αλλά και πολύ ουσιαστικό, αφού διαδραματίζει τον προληπτικό εκείνο ρόλο που τα άλλα μέσα της Αστυνομίας δεν μπορούν να προσδώσουν. Συγκεκριμένα τα εναέρια μέσα συνδράμουν με την άμεση επέμβασή τους σε σοβαρά συμβάντα και λειτουργούν αποτρεπτικά ώστε να προλαμβάνουμε έκνομες ενέργειες που θα απέβαιναν πολλές φορές τραγικές…»

1 (1)

Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Ψωμάς κατά το χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων:

«…Πριν από 20 χρόνια η Ελληνική Αστυνομία απέκτησε τα δικά της «φτερά». Τον Σεπτέμβριο του 1995 όταν η Πολιτεία, ανταποκρινόμενη στις εκτιμήσεις της Ηγεσίας του Σώματος, για τις ανάγκες που διαμορφώνονταν ήδη από εκείνη την εποχή, στην προστασία του πολίτη και στην δίωξη του εγκλήματος, ίδρυσε την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων. Προμηθεύτηκε τα πρώτα ελικόπτερα και ξεκίνησε η εκπαίδευση των πρώτων Ελλήνων αστυνομικών, ως χειριστών και τεχνικών των ιπταμένων μέσων.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και στην διαδρομή αποδείχθηκε ότι η δημιουργία αυτής της Υπηρεσίας ήταν πολύτιμη, για όλους τους κλάδους και τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ανεβάζοντας δραστικά την επιχειρησιακή ικανότητά τους. Από τη διευκόλυνση των μέτρων τροχαίας σε αστικά και εθνικά οδικά δίκτυα, την από αέρος αστυνόμευση για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, την επιτήρηση των εξωτερικών μας συνόρων για θέματα παράνομης μετανάστευσης, την έρευνα και διάσωση, μέχρι και την αναζήτηση επικίνδυνων διωκόμενων κακοποιών, το προσωπικό της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων ήταν πάντα ψηλά, δίνοντας τον καλύτερο του εαυτό και τις εξειδικευμένες γνώσεις του, για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα προς το συμφέρον της πατρίδας και του πολίτη…»

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Βασιλείου, που μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Για πρώτη φορά, το έτος 1995, οι πολίτες είδαν στους ελληνικούς ουρανούς ελικόπτερα, με το έμβλημα του Σώματος στην άτρακτό τους.

Τα εναέρια μέσα και το προσωπικό που στελέχωσε την Υπηρεσία αυτή κλήθηκαν να συμβάλουν καθοριστικά στο επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο, που παρέχει καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία, προς όφελος της Πατρίδας μας.

Ήταν η απαρχή μιας καινούργιας πορείας, μιας νέας προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που δικαιώθηκε και δικαίωσε τους εμπνευστές της και όλους όσοι εργάστηκαν για την εκπλήρωση της αποστολής της Υπηρεσίας μας.

Η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας αποτέλεσε τον πρώτο αεροπορικό Φορέα του Δημοσίου, που λειτούργησε με πολιτικά πρότυπα στη χώρα μας. Ήταν η «πυξίδα» για την σύσταση και λειτουργία και άλλων πολιτικών αεροπορικών Φορέων του Δημοσίου…».

Αναλυτικότερα, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης-Υποστράτηγος ε.α. Νεκτάριος Κιούλος, ο Β’ Υποδιοικητής της Ε.Υ.Π, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, οι Προϊστάμενοι Κλάδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου, Διευθυντές αυτοτελών κεντρικών υπηρεσιών και Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α., εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί, καθώς και αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο με πλάνα από την επιχειρησιακή δράση των ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας και την απονομή αναμνηστικών δώρων από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων, Αστυνομικό Διευθυντή Βασίλειο Βασιλείου στους επίσημους προσκεκλημένους.

2 (1)

_____________

Η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας ιδρύθηκε το έτος 1995 και πλέον υπάγεται στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.

Έχει ως αποστολή την από αέρος υποστήριξη και ενίσχυση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, συγκεκριμένα την: α) από αέρος αστυνόμευση όλης της Ελλάδας για θέματα πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, β) επιτήρηση – φύλαξη των εξωτερικών συνόρων για αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, γ) διάσωση και έρευνα, δ) συμβολή στην αναζήτηση διωκόμενων προσώπων ή προσώπων που έχουν εξαφανισθεί, ε) συνοδεία ή και μεταφορά υψηλών προσώπων και στ) συμβολή στο έργο της εθνικής και πολιτικής άμυνας της χώρας, καθώς και στο έργο των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας σε σοβαρές και επείγουσες περιπτώσεις.

Η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτει πέντε (5) ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία (3) είναι τύπου BO-105 και τα άλλα δύο (2) τύπου EC-135. Τα Ελικόπτερα είναι εφοδιασμένα με σύγχρονο εξοπλισμό για υποστήριξη επιχειρήσεων, όπως διόπτρες νυχτερινής όρασης και σύστημα λήψης και μετάδοσης εικόνας με δυνατότητα θερμικής απεικόνισης.

Το προσωπικό της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων προέρχεται από το μόνιμο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που επιλέγεται με αυστηρά κριτήρια και εκπαιδεύεται σε συνεχή βάση. Διακρίνεται στο ιπτάμενο προσωπικό, στο οποίο υπάγονται οι χειριστές και οι τεχνίτες των εναερίων μέσων και στο προσωπικό διοικητικής υποστήριξης.