Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε 45χρονο ιδιοκτήτη video club

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη 45χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης καταστήματος « video club » στην Πάτρα, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις των νόμων για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία από κατάστημα « video club » στην Πάτρα, διακινούνταν παράνομο λογισμικό, ταινίες και συνδρομητικά κανάλια.

Τα ανωτέρω στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες (3 Αυγούστου 2017), από κλιμάκιο αστυνομικών των δύο Υπηρεσιών στο κατάστημα « video club » που διατηρεί ο 45χρονος, διαπιστώθηκε η θέαση και πρόσβαση σε κανάλια δύο ιδιωτικών εταιριών παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • διαδικτυακός δέκτης, παράνομα προγραμματισμένος και τροποποιημένος, για να επιτυγχάνει τη θέαση συνδρομητικών καναλιών, χωρίς να απαιτείται η καταβολή της νόμιμης συνδρομής σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής σχετικών υπηρεσιών,
  • (3) διαδικτυακοί, μη λειτουργικοί δέκτες και
  • (5) σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επιπλέον, από επιτόπιο έλεγχο σε σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή, εντοπίστηκε αρχείο που περιείχε λίστα χρηστών μαζί με τις διευθύνσεις «ΙP» τους, τη χρονική διάρκεια των πακέτων τους, καθώς και παράνομο λογισμικό παραμετροποίησης δεκτών για σύνδεση, μέσω διαδικτύου σε τέσσερις διακομιστές, που λειτουργούσαν με παράνομη συνδρομή.

Από την έρευνα που διενέργησαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στο Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D
  • Μέσω twitter : @ CyberAlertGR