Ένωση Αθηνών: “Κραυγή αγωνίας – Δυστυχώς… επτωχεύσαμεν;;;”

Σε απόγνωση οι Αστυνομικές Υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι αστυνομικοί εξαιτίας της παρατεταμένης από αρχές του έτους άτυπης παύσης πληρωμών για αναλώσιμα υλικά, συντήρηση οχημάτων & εξοπλισμού, χορήγηση ατομικών εφοδίων, συνεργεία καθαριότητας.
• Οι Υπηρεσίες μας κατάντησαν να λειτουργούν με χορηγίες ιδιωτών και με «εράνους» μεταξύ των υπηρετούντων συναδέλφων.
• Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, στις οχλήσεις της Ένωσης Αθηνών, σηκώνουν τα χέρια ψηλά…
• Αλήθεια ο κ. Υπουργός έχει γνώση αυτής της τραγικής κατάστασης ; Θα αναλάβει επιτέλους κάποια πρωτοβουλία;

Μας στερούν τη μισή αρχοντιά μας

«Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά» λέει ο λαός μας και είναι ξεκάθαρο πια ότι οι υπεύθυνοι κατάφεραν εκτός από τους μισθούς μας και την αξιοπρέπειά μας να πληγώσουν και την… αρχοντιά μας. Σε όποια αστυνομική υπηρεσία και να μπεις θα δεις κάδους σκουπιδιών γεμάτους, χαρτιά, αποτσίγαρα, άδεια μπουκάλια και κάθε λογής… απορρίμματα.
Και όλα αυτά γιατί; Μα γιατί κανένας από εκείνους, που πρέπει, δεν ενδιαφέρεται επιτέλους να δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα: στις συμβάσεις με τα συνεργεία καθαρισμού. Στη δική μας περίπτωση δεν μας «πνίγει» μόνο η γραφειοκρατία, κοντεύουν να μας «πνίξουν» και τα σκουπίδια.
Η κίνησή μας, ως Ένωση Αθηνών, να πιάσουμε τις σκούπες και τα φαράσια μπροστά στη ΓΑΔΑ ήταν συμβολική. Δείξαμε στην κοινωνία το μέγεθος του προβλήματος. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την ενέργεια για να καταλάβει όλος ο κόσμος τι τραβάμε.
ΟΙ αστυνομικοί είναι αναγκασμένοι να σκουπίζουν, να σφουγγαρίζουν, να πετούν μόνοι τα σκουπίδια τους. Θα μπορούσε να πει κάποιος και πού είναι το κακό; Θα του απαντούσα ζητώντας του να μου αναφέρει μία άλλη δημόσια υπηρεσία ή οργανισμό, μία ιδιωτική εταιρεία, έναν άλλον χώρο συνάθροισης κοινοί, που να μην υπάρχει καθαριότητα.
Κύριοι, τα κτίρια της ΕΛ.ΑΣ τα επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες, εκατοντάδες πολίτες. Όλοι αυτοί βλέπουν την κατάσταση, στην οποία οι υπεύθυνοι μας έχουν οδηγήσει.
Δυστυχώς, όμως, και αυτοί αφήνουν πίσω τους ένα μικρό σκουπιδάκι. Μα αυτό το σκουπιδάκι-σκουπιδάκι στο τέλος τηςημέρας γίνεται λόφος και στο τέλος του μήνα βουνό. Δώστε επιτέλους μία λύση, γιατί εάν κάποιος αστυνομικός ή πολίτης προσβληθεί από κάποια ασθένεια θα είστε ΕΣΕΙΣ υπεύθυνοι. Δώστε επιτέλους στους αστυνομικούς τη μισή αρχοντιά, που τους στερείτε.

Του Μαυραγάνη Χρήστου
Προέδρου Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Στα όριά τους οι αστυνομικοί & οι Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Σε απόγνωση οι αστυνομικές Υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι αστυνομικοί εξαιτίας της παρατεταμένης, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, άτυπης παύσης πληρωμών για αναλώσιμα υλικά, συντήρηση οχημάτων και εξοπλισμού, χορήγηση ατομικών εφοδίων, συνεργεία καθαριότητας.
Σήμερα, τα εν λόγω προβλήματα εντείνονται και τα αποτελέσματα αυτών πλέον είναι φανερά στην καθημερινότητα των συναδέλφων αλλά και των πολιτών της Χώρας. Ειδικότερα, λανθασμένοι χειρισμοί αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του Σώματος και το «γαϊτανάκι» μετατόπισης ευθυνών, προσθέτουν συνεχώς προβλήματα στα ήδη αρκετά υπάρχοντα, που κατάφορα παραβιάζουν Προεδρικά Διατάγματα (π.χ. Π.Δ. 45/2008 περί Υγιεινής και Ασφάλειας). Επακόλουθο αυτών των ελλείψεων είναι η δυσλειτουργία των αστυνομικών Υπηρεσιών,
οι οποίες οδηγούνται πλέον σε οριακές καταστάσεις, κάτι που επιφέρει την ύπαρξη δυσμενών σχολίων εις βάρος του Σώματος.
Οι Υπηρεσίες μας κατάντησαν να λειτουργούν με χορηγίες ιδιωτών και με «εράνους» μεταξύ των υπηρετούντων συναδέλφων. Ζητούμε άμεσα την οριστική εξεύρεση λύσης, σχετικά με την έγκριση – υλοποίηση δαπανών που συνεισφέρουν στην εύρυθμη λειτουργία του Σώματος ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέρμα στην αδυναμία εφαρμογής των σχετικών διατάξεων από πλευρά των καθ΄ύλη αρμοδίων, καθώς και της πιθανής εναρμόνισης της υφιστάμενης νομοθεσίας, στο πλαίσιο πάντα των αναγκαστικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός, αν
πτωχεύσαμε και δεν μας το λένε!!! Δεν τιμά κανένα αστυνομικό, αλλά και κανέναν φορολογούμενο πολίτη αυτής της Χώρας, το φαινόμενο της συνεχόμενης «επαιτείας» των Υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών τους από Φορείς και ιδιώτες που τείνουν κι αυτές σε λίγο να εξαφανιστούν.
Όλα τα ανωτέρω μπορεί να φαντάζουν ήσσονος σημασίας για κάποιους τεχνοκράτες, για εμάς όμως αποτελεί μείζον ζήτημα η καθημερινότητα των συναδέλφων μας, καθώς παράγουν αρνητικά αποτελέσματα στον ορθό και ενδεδειγμένο τρόπο λειτουργίας του Σώματος, ενώ συχνά – πυκνά η επίλυση των προβλημάτων επαφίεται στη φιλοπατρία των Ελλήνων πολιτών και στο φιλότιμο των εργαζομένων αστυνομικών, που λίγο απέχει από το να χαρακτηρισθούν ως νέοι «ευεργέτες», από τη συνεχή συμβολή τους!!! Αλήθεια η Κυβέρνηση και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας έχουν γνώση αυτής της τραγικής κατάστασης; Θα αναλάβουν επιτέλους κάποια
πρωτοβουλία; Γνωρίζουν τις ευθύνες τους; Τελικά τι Αστυνομία θέλουμε;;; Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών έχουμε προχωρήσει κατά καιρούς και σε άλλες ενέργειες ως προς την κατεύθυνση επίλυσης των ανωτέρω προβλημάτων, προσκαλώντας αρκετές φορές τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντολογικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής να προβεί σε έλεγχο και να αποτυπώσει τα ευρήματά της σε σχετική έκθεση.
Τα πορίσματα του ανωτέρω ελεγκτικού μηχανισμού αποτελούν πραγματικό κόλαφο για τις συνθήκες που επικρατούν στις αστυνομικές Υπηρεσίες και μετά μάλιστα από την τρίτη έκθεση των Ελεγκτών Υγείας που έχει περιέλθει στην κατοχή μας, είμαστε αποφασισμένοι, ύστερα από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για την φύλαξη ευπαθών στόχων, να κινήσουμε ανάλογη συναφή διαδικασία και για την έλλειψη καθαριότητας, που έχει καταστήσει πλέον τις Υπηρεσίες της Αστυνομίας σε «υγειονομικές βόμβες» και θέτει τις ζωές αστυνομικών, πολιτών και κρατουμένων σε σοβαρό κίνδυνο.
Η υγεία και η εργασιακή ηρεμία των συναδέλφων μας για μας είναι πάνω απ’ όλα. Για εσάς; Ενδιαφερθείτε επιτέλους κύριοι!!!

Του Χύτα Κωνσταντίνου
Αντιπροέδρου Ε.ΑΣ.Υ. Αθηνών

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια αύξηση του φαινομένου (βάλε το χέρι στην τσέπη) για τους αστυνομικούς στην Ελλάδα. Σημεία των καιρών θα πει κάποιος. Δηλαδή παίρνουμε τόσα πολλά που περισσεύουν να δίνουμε και για τα λειτουργικά έξοδα των Υπηρεσιών; Δεν φτάνουν οι τεράστιες περικοπές που έχουν γίνει στο μισθό μας, πρέπει να δίνουμε από το υστέρημά μας για να γίνεται εύρυθμα η λειτουργία των διαφόρων υπηρεσιών; Πόσα παραδείγματα να αναφέρω;

• Από την τσέπη μας πληρώνουμε τα αναλώσιμα όπως χαρτί, μελάνι κλπ για να φέρουμε σε πέρας την γραμματειακή υποστήριξη.
• Από την τσέπη μας πληρώνουμε τις μικροζημιές στα περιπολικά και τις μοτοσυκλέτες.
• Από την τσέπη μας πληρώνουμε για να έχουμε αξιόπιστο εξοπλισμό στις εξαρτήσεις μας.
• Από την τσέπη μας πληρώνουμε για να έχουμε συστήματα επικοινωνίας που να είναι αξιόπιστα.
• Από την τσέπη μας πληρώνουμε για τον καθαρισμό των κτιρίων.
• Από την τσέπη μας πληρώνουμε για να έχουμε αλεξίσφαιρα τα οποία δεν έχουν λήξει.

Και η λίστα με το τι πληρώνουμε από τον πετσοκομμένο μισθό μας δεν έχει τέλος. Ευτυχώς έχουμε τις χορηγίες από διάφορους ιδιώτες!!!
Πρέπει δηλαδή να γινόμαστε επαίτες και να παρακαλάμε για τα αυτονόητα. Αν δηλαδή δεν είχαμε και τους πολίτες – φίλους της αστυνομίας οι οποίοι ομολογουμένως βοηθούν την κατάσταση, έχει σκεφθεί κανένας τι θα γινόταν; Και εκεί όμως πρέπει να υπάρχει κάποιος με δυνατές δημόσιες σχέσεις, ο οποίος πρέπει να ψάξει και να βρει χορηγό που να «συμπαθεί» την αστυνομία.
Τελικά έχω την αίσθηση ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση την οποία έχουμε αποδεχθεί και θα συνεχιστεί, κανένας δεν ξέρει για πόσο. Πρέπει οι αρμόδιοι να δουν την κατάσταση σοβαρά και να πάψουν να πιστεύουν ότι οι αστυνομικοί θα βγάζουν για πάντα το «φίδι από την τρύπα». Στο κάτω κάτω είμαστε κι εμείς εργαζόμενοι και εκτός από υποχρεώσεις, έχουμε και δικαιώματα, όπως αυτό της αξιοπρέπειας στην εργασία μας.Τα συνδικαλιστικά όργανα έχουν κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες καθώς και κινητοποιήσεις προκειμένου να πιέσουν τους αρμόδιους να δώσουν επιτέλους λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Είδομεν…

Του Μπαλάσκα Χρήστου
Αντιπροέδρου Ε.Α.ΣΥ.Α.