Σοκ και οργή για το άγριο έγκλημα στο Λαγανά με θύμα 22χρονο Αμερικάνο (φωτογραφίες)

Αντιμέτωποι με την κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας από πρόθεση που απαγγέλθηκε σε βάρος τους είναι οι 8 συλληφθέντες -ένας ημεδαπός και επτά Σέρβοι-φερόμενοι ως δράστες για την άγρια δολοφονία του 22χρονου Αμερικανού Bakari Henderson που τελέστηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευή στο Λαγανά.
Ενός νεαρού με καταγωγή από το Τέξας, που έφτασε πριν λίγες ημέρες στη Ζάκυνθο για να απολαύσει τις καλοκαιρινές διακοπές του, ωστόσο άφησε την τελευταία του πνοή μετά από συμπλοκή στο Λαγανά.
Ένα γεγονός που έρχεται να προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Ζακύνθου καθώς μακραίνει ολοένα και περισσότερο η λίστα με τέτοια τραγικά περιστατικά που διαχρονικά καταγράφονται στο νησί. Ταυτόχρονα όμως το περιστατικό προκαλεί και οργή καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφτεί καμία σοβαρή προσπάθεια πρόληψης ή καταστολής αυτών των περιστατικών που διαφημίζουν αρνητικά τη Ζάκυνθο σε ολόκληρο τον πλανήτη, αντί να την προβάλουν για αυτό που είναι, δηλαδή ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός με φυσικές και όχι μόνο ομορφιές.
Τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός, εκφράζουν όχι μόνον οι πολίτες αλλά και οι αρχές του νησιού επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί. Και όλα αυτά μία μόλις ημέρα μετά από ευρεία σύσκεψη για τα μέτρα πρόληψης και προετοιμασίας για το Λαγανά, μεταξύ τοπικών αρχών, υπηρεσιών και φορέων, αποδεικνύοντας πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Το χρονικό
Ο 22χρονος Bakari Henderson, με καταγωγή από το Τέξας, έφτασε πριν λίγες ημέρες στη Ζάκυνθο για να απολαύσει τις καλοκαιρινές του διακοπές μαζί με την παρέα του. Όλα φέρεται να ξεκίνησαν στις 03:30 τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής όταν ο άτυχος 23χρονος, που είχε φτάσει πριν από λίγες μέρες στο νησί για διακοπές, φέρεται να διαπληκτίστηκε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και να δέχθηκε σε διάφορα σημεία του σώματός του θανάσιμα χτυπήματα, από ομάδα θαμώνων καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Λαγανά.
Ο καβγάς συνεχίστηκε και έξω από το μαγαζί, με το νεαρό να απομακρύνεται τρέχοντας, ωστόσο άρχισαν να τον καταδιώκουν ορισμένοι από τους θαμώνες με τους οποίους έγινε η συμπλοκή. Στα 20 μέτρα τον ακινητοποίησαν και άρχισαν να τον κτυπούν με κλωτσιές και γροθιές στο κεφάλι και στο σώμα με αποτέλεσμα να σωριαστεί αναίσθητος στη μέση του δρόμου όπου και άφησε την τελευταία του πνοή πριν προλάβει να φτάσει το ασθενοφόρο και ακολούθως τράπηκαν σε φυγή.

Η διακομιδή
Αμέσως στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο ιδιωτικού ιατρείου, και μετέφερε τον άτυχο νεαρό στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΙΟΝΙΑΝ ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Γιάννης Τουρίκης “ο νεαρός Αμερικανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ιδιωτικό ασθενοφόρο γύρω στις 3.40πμ άσφυγμος, με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εκδορές στο πρόσωπο και τα χέρια στο Τμήμα Επειγόντων Περισταστικών όπου και έγινε για αρκετή ώρα προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο χωρίς αποτέλεσμα. Οι πληροφορίες μας ανέφεραν ότι η εικόνα του ήταν αποτέλεσμα ξυλοδαρμού. Τα ακριβή αίτια θα αναδείξει η νεκροψία – νεκροτομή”.

Συλλήψεις και προσαγωγές
Η αστυνομία ειδοποιείται και φτάνει στο σημείο σε χρόνο ρεκόρ και οι έρευνες ξεκινούν υπό τις οδηγίες και την εμπειρία του Αστυνομικού Διευθυντή Τριαντάφυλλου Πανόριου. Από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί ζήτησαν και πήραν το οπτικοακουστικό υλικό του καταστήματος το οποίο μελετάται λεπτό προς λεπτό. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου, συνέλαβαν ένα 34χρονο ημεδαπό και ένα 32χρονο Βρετανό υπήκοο Σέρβικης καταγωγής. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, οι δυο άνδρες ταυτοποιήθηκαν μεταξύ των δραστών, και συνελήφθησαν λίγη ώρα μετά το συμβάν.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθηκαν δυο ακόμη δράστες, 22 ετών αμφότεροι υπήκοοι Σερβίας. Ξημερώματα Σαββάτου συνελήφθησαν άλλα τέσσερα άτομα, δυο 18χρονοι, ένας 21χρονος και ένας 25χρονος, Σέρβοι υπήκοοι. Συνολικά συνελήφθηκαν επτά αλλοδαποί και ένας ημεδαπός, ενώ οι έρευνες για την ταυτοποίηση και άλλων ατόμων συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Ζακύνθου, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών.

Το Πόρισμα του Ιατροδικαστή
Ωστόσο, η σορός του μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, όπου έγινε νεκροψία – νεκροτομή από την Ιατροδικαστή Αγγελική Τζιόλα για να εξακριβωθεί ποιο από τα τραύματα προκάλεσε τον θάνατό του.
Σε δηλώσεις της στο ΙΟΝΙΑΝ αναφέρει πως “ο θάνατος του 22χρονου Bakari Henderson που ξυλοκοπήθηκε προχθές τα ξημερώματα έξω από νυχτερινό μαγαζί στον Λαγανά Ζακύνθου οφείλεται σε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προήλθαν από χτυπήματα στο κεφάλι με θλων όργανο προκαλώντας σύνθλιψη του κρανίου επιφέροντας εγκεφαλική αιμορραγία”.
Αυτά μεταξύ άλλων στοιχείων αναφέρει και στο Πόρισμα που συνέταξε και υπέβαλλε στις αστυνομικές αρχές που συνεχίζουν τις έρευνες για το τραγικό περιστατικό.

Ποινική δίωξη ασκεί ο Εισαγγελέας
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προσαγωγής τους στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου ο οποίος άσκησε ποινική δίωξης και στους 8 συλληφθέντες φερόμενους ως δράστες για τον θάνατο του άτυχου 23χρονου Bakari Henderson. Τους απήγγειλε την κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας από πρόθεση ενώ αμέσως μετά επέστρεψαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου όπου και θα παραμείνουν μέχρι αύριο στις 10 το πρωί όπου θα εμφανιστούν ενώπιον του Ανακριτή αφού ζήτησαν και έλαβαν 48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν.
Όλα ξεκίνησαν στις 8.52μμ, όταν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασαν στο Δικαστικό Μέγαρο Ζακύνθου, οι 8 συλληφθέντες. Η αστυνομία είχε αποκλείσει την οδό Τερτσέτη που βρίσκεται το Δικαστικό Μέγαρο και με αστραπιαίες κινήσεις οι φερόμενοι ως δράστες κατέβηκαν από το όχημα της Ασφάλειας που τους μετέφερε και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους οδηγήθηκαν δεμένοι με χειροπέδες ανά δυο στα γραφεία της Εισαγγελίας.

Η δήλωση του δικηγόρου του 34χρονου ημεδαπού
Εξερχόμενος του Δικαστικού Μεγάρου ο δικηγόρος του 34χρονου ημεδαπού Παναγιώτης Κεφαλληνός δήλωσε “πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει ανθρωποκτονία. Σαφέστατα, τουλάχιστον, από ότι φαίνεται ο πελάτης μου προκάλεσε κάποιες σωματικές βλάβες, δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος σκοπός, δεν χτύπησε στην κεφαλή διότι ο θάνατος επήλθε συνεπεία κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και είμαι πεπεισμένος και θα αποδειχθεί και από την διαδικασία ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτός που σκότωσε, για να το πουμε απλά, τον άτυχο Αμερικανό. Ο ίδιος μου δήλωσε ότι δεν ευθύνεται για αυτά που του αποδίδονται. Έχω δει κάποια στοιχεία που βρίσκονται στην κυρία ανάκριση, για αυτό και πιστεύω ότι ο εντολέας μου δεν ευθύνεται για την πράξη την οποία κατηγορείται. Ο εντολέας μου είναι συντετριμμένος, είναι διαλυμένος. Το παιδί αυτό μπορώ να πω ότι έμπλεξε στην κακή στιγμή. Είναι 34χρονών, προέρχεται από μια σπουδαία οικογένεια και δεν έχει το παραμικρό στο ποινικό του μητρώο, προγενέστερα δεν είχε ποτέ ενοχλήσει τις διωκτικές και δικαστικές αρχές ούτε για μια απλή παράβαση του ΚΟΚ και δυστυχώς σήμερα βρίσκεται εδώ που βρίσκεται”.

Οι κάτοικοι του Λαγανά
Η οργή ξεχειλίζει αλλά εάν δεν γίνουν τα βήματα που απαιτούνται για την ουσιαστικότερη αστυνόμευση του Λαγανά, τέτοια περιστατικά θα επαναληφθούν. Κάτοικοι και επιχειρηματίες παραδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του τοπικού Α.Τ. “Εδώ δεν προλάβαιναν να τα βγάλουν πέρα με το Λαγανά όταν ήδη υπήρχε το Τμήμα, θα το καταφέρουν τώρα; Τα περιστατικά ξυλοδαρμών είναι πολύ συνηθισμένα, ιδιαίτερα όταν έρχονται Σέρβοι. Υπάρχει μίσος μεταξύ Σέρβων και Αμερικανών/Βρετανών και τα περιστατικά βίας είναι συχνά. Θέλουμε αστυνόμευση αλλά και δικαιοσύνη” λένε κάτοικοι του Λαγανά. Ανάλογες είναι οι θέσεις που εκφράζουν και άλλοι επαγγελματίες αλλά και τοπικές αρχές.

Λ. Νιοτόπουλος: “Ενίσχυση, χωρίς καθυστέρηση” 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου ήταν ιδιαίτερα σαφής και κατηγορηματικός στις δηλώσεις του στην ΗΜΕΡΑ: “Ενώνω τη φωνή μου με αυτή των αστυνομικών της Διεύθυνσης Ζακύνθου: Πρέπει άμεσα, να ενισχυθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και να επισπευστούν οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να στείλουν την απαραίτητη δύναμη. Άμεσα όμως! Τώρα!”.
Ο κ. Νιοτόπουλος παραδέχτηκε ότι ο Λαγανάς έχει διαμορφώσει πλέον ένα ιδιαίτερο μοντέλο παραβατικότητας και, χωρίς ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης, δεν είναι δυνατό να προσφέρονται οι απαιτούμενες υπηρεσίες αυτής, όπως οι σοβαροί και συστηματικοί έλεγχοι για να προλαμβάνουμε τέτοια περιστατικά.

Η ανακοίνωση της οικογένειας του άτυχου 22χρονου
Την ίδια στιγμή συγκλονίζει η οικογένεια του Bakari Henderson η οποία έδωσε μάλιστα γραπτή δήλωση στο site mystatesman.com, στην οποία αναφέρει ότι ο 22χρονος Bakari Jaward Henderson είχε έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να εργαστεί για τη φωτογράφηση της νέας του συλλογής μόδας.
Ο Bakari χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από τουλάχιστον δέκα άτομα, λέει η οικογένειά του και προσθέτει “αγαπούσε να περνά χρόνο με την οικογένειά του και τους φίλους του, να ταξιδεύει και να γνωρίζει καινούριους ανθρώπους. Ήταν ένας στοχαστής και του άρεσε να ξεκινά νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες”.
Οι γονείς του αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ωστόσο στη Ζάκυνθο βρίσκεται εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας για τα διαδικαστικά της μεταφοράς της σορού του στην πατρίδα του όπου και θα ταφεί.
Στην ανακοίνωση, αναφέρονται και τα λόγια του φίλου του θύματος, Jordan Zylberberg: “Κύριε και κυρία Henderson, ο Bakari ήταν ένας καταπληκτικός φίλος, ένας από τους καλύτερους και παλιότερους φίλους, και ένας από τους πιο αυθεντικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει”.
“Φανταστικό παιδί. Κάποιος με μεγάλο μέλλον”, λέει ο γείτονας του Bill Norton και προσθέτει “σκόπευε να ξεκινήσει τη δική σειρά ρούχων. Είχε καταφέρει να ταξιδέψει πολύ στον κόσμο, κι ας ήταν 22 ετών. Πιστεύω ότι ήταν το δεύτερο ή τρίτο υπερπόντιο ταξίδι του”.
Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Robert C. Robbins, στο οποίο φοιτούσε ο Henderson εξέφρασε τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του θύματος δηλώνοντας “οι καρδιές και οι προσευχές μας είναι με τους φίλους του και την οικογένειά του. Μπορώ μόνο να φανταστώ τη βαθιά τους λύπη. Είναι πάντα μια τραγωδία όταν μια νεαρή ζωή σταματά πριν καλά ξεκινήσει”.

Ο διεθνής Τύπος
Θέμα στα ξένα ΜΜΕ έχει γίνει η άγρια δολοφονία του Αμερικανού στον Λαγανά. Το SkyNews και το CNN παρουσίασαν τη δολοφονία και στις ιστοσελίδες τους ενώ ρεπορτάζ έκανε το τοπικό καναλι στο Όστιν του Τέξας. Πολλά διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ρεπορτάζ, ενώ ξένοι δημοσιογράφοι καλούν τις ελληνικές αρχές για να μάθουν για τις συνθήκες του φονικού.
Η Daily Mail αναφέρεται στη δημοφιλή Ζάκυνθο, αλλά μιλά και “για την σκοτεινή πλευρά του νησιού”, υπενθυμίζοντας ότι “το 2011 ένας 19χρονος Βρετανός τουρίστας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από δύο Έλληνες οδηγούς ταξί”. 
Στο CNN, το ρεπορτάζ βρίσκεται στη δεύτερη θέση των top stories της ιστοσελίδας με εκτενή αναφορά στα γεγονότα, καθώς και το ότι η ελληνική αστυνομία ειδοποίησε την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για το θανάσιμο τραυματισμό του Αμερικανού πολίτη.

Πηγή: imerazante.gr