Η ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε σε κοινή αστυνομική επιχείρηση, για την καταπολέμηση των απατών μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διεθνούς κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο παγκόσμιας δράσης για την αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η επιχείρηση «GAAD» (Global Airport Action Days), η οποία αποτελεί μέρος της διεθνούς κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «DRAGON», υποστηρίχθηκε από τη Europol και πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 6 μέχρι και 8 Ιουνίου 2017.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από (64) χώρες, (84) αεροπορικές εταιρείες, (8) (online) ταξιδιωτικά γραφεία, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και αξιοποίησαν τους υπάρχοντες πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, διεξάγοντας επιχειρησιακές δράσεις σε (230) αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά εντοπίστηκαν (312) ύποπτες συναλλαγές και απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές σε (153) άτομα, στα οποία απαγορεύτηκε η επιβίβαση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η χώρα μας συμμετείχε στην επιχείρηση από 5 έως και 9 Ιουνίου 2017, υπό το συντονισμό και εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων, τις αστυνομικές Αρχές όλων των αερολιμένων της χώρας μας και την υποστήριξη εκπροσώπων της Europol.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάσθηκαν συνολικά (15) ειδοποιήσεις, για (17) επιβάτες, για τους οποίους η έκδοση των αεροπορικών εισιτηρίων τους είχε πραγματοποιηθεί με χρήση πιστωτικών καρτών, που τα στοιχεία τους, είχαν υποκλαπεί, υπό την άγνοια των νόμιμων δικαιούχων.

Οι ειδοποιήσεις αφορούσαν στους αερολιμένες Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και Ιωαννίνων “Βασιλεύς Πύρρος” και οδήγησαν στη σύλληψη ενός ατόμου, στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος επιπλέον (10) ατόμων, που δεν εμφανίστηκαν για την πραγματοποίηση της πτήσης και στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος ακόμη (6) ατόμων για τα οποία προέκυψε επιβεβαιωμένη απατηλή συναλλαγή κατά την κράτηση.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και σχετικά γραφήματα σχετικά με την επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL, ως εξής: 153 detained for ticket fraud following worldwide law enforcement operation