Στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (Δ.Α.Ε.Α.) αντιπροσωπεία της Δ.Ε.Κ.Α.

Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών (Δ.Ε.Κ.Α.) αποτελούμενη από τους ΚΟΚΚΑΛΗ Χρήστο μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής και αντιπρόσωπο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., ΓΟΥΔΑΛΑΚΗ Πέτρο αντιπρόσωπο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., ΚΑΨΗ Νώντα αντιπρόσωπο της Ε.ΑΣ.Υ.Α., ΣΩΚΛΑ Χρήστο αντιπρόσωπο της Ε.ΑΣ.Υ.Α. και ΚΑΣΙΜΑΤΗ Δημήτριο αντιπρόσωπο της Ε.Α.Υ.Ν/Α.Α. πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (Δ.Α.Ε.Α.), και συναντήθηκε με τον Ταξίαρχο ΚΟΚΚΙΝΗ Νικόλαο διοικητή της Διεύθυνσης και τον Ταξίαρχο ΣΑΝΙΔΑ Παρασκευά υποδιοικητή της Διεύθυνσης.
Η Δ.Α.Ε.Α. δημιουργήθηκε για τη λήψη μέτρων τάξης και για να αντιμετωπίσει περιπτώσεις διασάλευσης της τάξης οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον απλό αστυνομικό. Γι αυτό το λόγο οι αστυνομικοί της έχουν ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό. Είναι η αστυνομική υπηρεσία που έχει κατηγορηθεί περισσότερο από κάθε άλλη, παρότι η συμβολή της στην προστασία της δημοκρατίας τόσο κατά το παρελθόν όσο και τώρα είναι αδιαμφισβήτητη, έχοντας πληρώσει υψηλό τίμημα στους τραυματισμούς των αστυνομικών που τη στελεχώνουν.
Τα βασικά προβλήματα που μας εκτέθηκαν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας, είναι η υπεραπασχόληση του προσωπικού και η ενασχόληση τους με πάρα πολλά αντικείμενα εργασίας, καθόσον δεν απασχολούνται μόνο με τη λήψη μέτρων και την αποκατάσταση τάξης τα οποία είναι τα καθ’υλην αντικείμενα τους αλλά και με την φύλαξη στόχων ενώ χρησιμοποιούνται και για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταπονούνται υπέρμετρα οι αστυνομικοί για τους οποίους η δεκάωρη υπηρεσία είναι ο ελάχιστος χρόνος εργασίας. Επίσης, ο ατομικός εξοπλισμός χρειάζεται ανανέωση όπως επίσης και ο στόλος των λεωφορείων μεταφοράς του προσωπικού.
Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι απλό: Υπάρχει λύση;
Λύση υπάρχει αλλά απαιτεί βούληση. Η λύση συνίσταται σε τρία κομβικής σημασίας σημεία:
Α) Η Δ.Α.Ε.Α. πρέπει να απεμπλακεί εντελώς από την φύλαξη στόχων καθόσον αυτό είναι και πρέπει να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων.
Β) Επίσης, να απεμπλακεί από την λήψη μέτρων στους αθλητικούς αγώνες και την ευθύνη της τάξης και ασφάλειας εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων να αναλάβουν οι επαγγελματικές αθλητικές ενώσεις.
Γ) Η ΔΙ.Α.Τ. να απασχολούνται σε απολύτως εξαιρετικές περιπτώσεις διασάλευσης της τάξης και όχι κατά κόρον όπως γίνεται μέχρι τώρα, ενώ οι ΔΙ.ΜΕ.Τ. να απασχολούνται στη λήψη μέτρων τάξης , πάντοτε όμως ορθολογικά.
Η Γραμματεία της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών (Δ.Ε.Κ.Α.)