Καμία εξέλιξη με την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη: Δεν πληρώνουν λύτρα λόγω capital controls – Πόσους μήνες όμηρος

Πώς εμποδίζουν την πληρωμή των λύτρων της απαγωγής του κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη τα capital controls;…

Είναι σχεδόν δύο μήνες τώρα, από τις 30 Μαρτίου πιο συγκεκριμένα, που ο κρητικός επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης βρίσκεται στα χέρια απαγωγέων.

Οι ελπίδες η απαγωγή του να λήξει σύντομα δεν απέδωσαν καρπούς, με την απαγωγή του να είναι ήδη μία από τις διαρκέστερες στην Ελλάδα μαζί με αυτή του Ιωάννη Ζώνα το 2001.

Το πρόβλημα στη διαδικασία είναι το τεράστιο ποσό που ζητούν οι απαγωγείς, το οποίο έχει ύψος 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι μόνο το μέγεθος του ποσού που καλούνται να συγκεντρώσουν η άμεση οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του Μιχάλη Λεμπιδάκη, αλλά και τα capital controls, τα οποία στέκονται εμπόδιο στην κυκλοφορία μιας τέτοιας ποσότητας χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε επικοινωνία για να αρθούν οι περιορισμοί.

Από τη μεριά των απαγωγέων, σύμφωνα με αναφορές έχουν δώσει συγκεκριμένους όρους για τα χαρτονομίσματα με τα οποία θα πληρωθούν.

Προκειμένου να αποφύγουν τα προσημειωμένα ή τα χαρτονομίσματα με γνωστούς αριθμούς, έχουν ζητήσει να είναι μικρής αξίας χρήματα, χρησιμοποιημένα και όχι από γνωστή σειρά.

Κατά κανόνα, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πιάνονται οι απρόσεκτοι απαγωγείς, ειδικά όταν ξοδεύουν απρόσεκτα τα χρήματά τους.

Η συγκεκριμένη φάση της απαγωγής θεωρείται κρίσιμη και τις διαπραγματεύσεις με τους κακοποιούς θα αναλάβουν οι αρμόδιοι ειδικοί της ΕΛΑΣ, οι οποίοι βρίσκονται κιόλας στο Ηράκλειο της Κρήτης, αν και η αστυνομία δεν έχει σχολιάσει κάτι επί του θέματος.

Η οικογένεια Λεμπιδάκη είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης, η οποία έχει διεθνή δράση και εξάγει σε ολόκληρο τον κόσμο.