Αποτελέσματα ελέγχων για την διακίνηση και χρήση παράνομων κροτίδων, βεγγαλικών και παιδικών αθυρμάτων κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα

24/04/2017 16:38

Εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους πραγματοποίησαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης παράνομων κροτίδων, παιδικών αθυρμάτων και βεγγαλικών κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα (από 24 Μαρτίου 2017 έως 23 Απριλίου 2017).

Σκοπός των ελέγχων πέραν της τήρησης της νομοθεσίας, ήταν η πρόληψη και η αποτροπή ατυχημάτων από την καύση πυροτεχνικών ειδών κατά την εορταστική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκαν συνολικά (35.344) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν (70) παραβάσεις, ενώ συνελήφθησαν (89) άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της πώλησης, εμπορίας, διάθεσης και κατοχής κροτίδων, παιδικών αθυρμάτων και βεγγαλικών.

Κατά τη διενέργεια των ελέγχων συνολικά κατασχέθηκαν (310.000) πυροτεχνικά είδη περίπου. Αναλυτικότερα κατασχέθηκαν:
(159.308) κροτίδες,
(149.178) παιδικά αθύρματα,
(534) καψύλλια,
(392) φωτοβολίδες,
(264) αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί και
(220) συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων –ρουκετών.

Σημειώνεται ότι, φέτος κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, δεν αναφέρθηκαν στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, τραυματισμοί ή θάνατοι από χρήση κροτίδων, βεγγαλικών και παιδικών αθυρμάτων.

Δείτε τον πίνακα με τα συνολικά αποτελέσματα εδώ.
Η Ελληνική Αστυνομία σας υπενθυμίζει ότι:
Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
Η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.