Παρουσίαση υπόθεσης εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, μεταφορά, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών

Παρουσίαση υπόθεσης εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, μεταφορά, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αστυνομικό Διευθυντή Δημήτριο ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ, τον Διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου Αστυνόμο Α΄ Ανδρέα ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Δυτικής Ελλάδας Αστυνόμο Α΄ Χαράλαμπο ΣΦΕΤΣΟ

Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ

Η Ελληνική Αστυνομία πέτυχε σήμερα ακόμη ένα δυνατό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα και συγκεκριμένα στα κυκλώματα που διακινούν ναρκωτικά.

Εξαρθρώσαμε, μετά από πολύμηνες ενδελεχείς έρευνες πολυμελή εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο.

Έχουμε συλλάβει συνολικά δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης. Επιπλέον θέλω να τονίσω ότι τρία από τα μέλη της οργάνωσης είναι ήδη στη φυλακή για υποθέσεις ναρκωτικών που είχαν εξιχνιαστεί στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήγαγαν, κατείχαν, καλλιεργούσαν, αποθήκευαν, μετέφεραν και εμπορεύονταν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών (κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης)

Από την έως τώρα έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε κατασχέσει μεταξύ άλλων πέντε αυτοκίνητα, (4.000) ευρώ, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, ενώ το ο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από τη παράνομη δράση τους εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των (220.000) ευρώ

Ο αγώνας μας κατά των ναρκωτικών είναι συνεχής και οι αστυνομικοί των Υπηρεσιών μας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση τους.

Ως Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα ως Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση των ναρκωτικών στη βάση τους και προσπαθούμε να κατάσχουμε αυτές τις επικίνδυνες ουσίες πριν καταλήξουν στους πολίτες και ειδικότερα τη νεολαία μας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ τον Διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου και όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας του, για την προσπάθεια τους και τις επιτυχίες τους.

Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ τους αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσής μας καθώς και τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου για την αποφασιστική συνδρομή τους.

Θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Δυτικής Ελλάδας Αστυνόμο Α΄ Χαράλαμπο ΣΦΕΤΣΟ.

Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Δυτικής Ελλάδας Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος ΣΦΕΤΣΟΣ

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονταν στην εισαγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, διακίνηση, εμπορία και καλλιέργεια μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, στην Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Άρτα.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ενδελεχών και συστηματικών ερευνών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί αξιοποίησαν στοιχεία που συνέλεξαν με ειδικές ανακριτικές μεθόδους.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες (07.04.2017) το απόγευμα και σήμερα το πρωί, σε διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, οκτώ ημεδαποί (έξι άνδρες και δύο γυναίκες), ηλικίας από 21 έως και 54 ετών, καθώς και δύο άνδρες υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 29 και 36 ετών.

Στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν επίσης ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας και δύο ημεδαποί (άνδρας – γυναίκα), ηλικίας 32 και 31 ετών, οι οποίοι είναι ήδη προφυλακισμένοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της Χώρας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 38 και 30 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (7,5) γραμμάρια κάνναβης τα οποία είχαν προμηθευτεί από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων στην εγκληματική οργάνωση σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – που περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εισαγωγής στην Ελλάδα, της μεταφοράς, της διακίνησης, της εμπορίας και της καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών, της παράβασης του Τελωνειακού Κώδικά, της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων, της παράβασης της νομοθεσίας περί ραδιοσυχνοτήτων.

Αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχαν οι δύο αλλοδαποί συλληφθέντες , ηλικίας 29 και 36 ετών, και οι τρεις προφυλακισμένοι δράστες.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε με προκαθορισμένους διακριτούς ρόλους έχοντας ιεραρχική δομή και σύνθεση σύμφωνα με την οποία διαφορετικά μέλη εισήγαγαν, μετέφεραν, αποθήκευαν και διακινούσαν τα ναρκωτικά.

Από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση ενέχεται σε πληθώρα περιπτώσεων εισαγωγής, μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών, ενώ ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής πέντε περιπτώσεις :

  • Στις (6-11-2016) το 30χρονο αρχηγικό μέλος είχε οργανώσει την εισαγωγή από την Αλβανία και διακίνηση στην Χώρα μας, (66) κιλών περίπου κάνναβης. Για την υπόθεση αυτή ο 30χρονος είχε συλληφθεί στις (22-11-2016), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, έπειτα από ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ιωαννίνων.
  • Στις (2-2-2017) τα ξημερώματα, το ίδιο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, είχε συλληφθεί ξανά, στη Νέα Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του Αγγελοκάστρου Αιτωλοακαρνανίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, διότι μετέφερε με αυτοκίνητο δώδεκα δέματα που περιείχαν (14) κιλά περίπου κάνναβης.
  • Στις (22-3-2017), στο Αιτωλικό, είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, οι προφυλακισμένοι ημεδαποί (άνδρας – γυναίκα) ηλικίας 32 και 31 ετών, διότι είχαν αποκρύψει σε χώρο εξωτερικά της οικίας τους τέσσερις συσκευασίες, που περιείχαν ηρωίνη συνολικού βάρους (208) γραμμαρίων.
  • Στις (4-10-2016) στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, είχαν συλληφθεί ένας 30χρονος ημεδαπός και μια 49χρονη ημεδαπή, οι οποίοι κατείχαν στην οικία τους (512) γραμμάρια κάνναβης, τα οποία είχαν προμηθευτεί από την εγκληματική οργάνωση.
  • Στις (24-11-2016) στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, είχε συλληφθεί ένας 42χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε με αυτοκίνητο (41) περίπου γραμμάρια ηρωίνης, ενώ στην οικία του είχαν βρεθεί ακόμη πέντε γραμμάρια της ίδιας ουσίας τα οποία είχε προμηθευτεί από την εγκληματική οργάνωση.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, τα μέλη της οργάνωσης, για τις συνομιλίες τους λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις, χρησιμοποιώντας συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που άνηκαν σε τρίτα άτομα, κυρίως αλλοδαπούς και κωδικοποιημένη φρασεολογία, προκειμένου να δυσχεράνουν το αστυνομικό έργο.

Από τις έως τώρα έρευνες, που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, παρουσία δικαστικού λειτουργού έχουν κατασχεθεί τα εξής :

  • (193,3) γραμμάρια κάνναβης,
  • (112) γραμμάρια σπόρων κάνναβης,
  • Έξι τσιγάρα με μίγμα καπνού και κάνναβης,
  • Εννέα φυτά κάνναβης,
  • Έξι τρίφτες κάνναβης,
  • Διάφορα δοχεία με υπολείμματα κάνναβης,
  • (842) γραμμάρια λαθραίου καπνού.
  • Πέντε ηλεκτρονικές ζυγαριές,
  • Πέντε αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα,
  • (24) κινητά τηλέφωνα,
  • (35) κάρτες sim και επτά πακέτα σύνδεσης,
  • (3.990) ευρώ,
  • Μία κυνηγετική καραμπίνα,
  • δώδεκα φυσίγγια,
  • μια σιδερογροθιά,
  • ένας ασύρματος,
  • διάφορα έγγραφα και δύο μπλοκ σημειώσεων, με τηλέφωνα ονόματα και χρηματικά ποσά.

Από την προανάκριση που ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν διακινήσει τους τελευταίους δέκα μήνες τουλάχιστον (100) κιλά κάνναβης, τουλάχιστον ένα κιλό ηρωίνης, και τουλάχιστον (100) γραμμάρια κοκαΐνης, ενώ το παράνομο περιουσιακό τους όφελος εκτιμάται ότι ξεπερνά το χρηματικό ποσό των (220.000) ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αγρίνιου.