Αν κοπεί το ρεπό μας τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουμε; (Πλήρης οδηγός από το ΕΚΑ Θεσσαλονίκης)

Η υπηρεσία ανακοινώνεται την Παρασκευή μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα 06:00 ώρα, βάσει άρθρου 1 παράγραφο 7 του π.δ. 394/01, όπως τροποποιήθηκε με άρθρο 1 του π.δ. 173/13. Επιτρέπεται η μεταβολή της μόνο λόγω σοβαρών έκτακτων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών, αλλά ΟΧΙ όμως η ανάκληση ρεπό.

Η ανάκληση ρεπό μπορεί να πραγματοποιηθεί περιοριστικά και μόνο κατόπιν της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης, όπως διατάζει το άρθρο 3 του π.δ. 394/01 σε συνδυασμό με άρθρο 12 του π.δ. 27/86.

Δηλαδή μπορεί η Διοίκηση να μεταβάλει την υπηρεσία, όπως παράδειγμα αντί απόγευμα βράδυ ή αντί περιπολικό σε αξιωματικο υπηρεσίας, όμως ρεπό που χορήγησε η Υπηρεσία με το νόμιμο τρόπο, δεν μπορεί να το ανακαλέσει κανένας αξιωματικός διοικητής, παρά μόνο με την απαραίτητη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Μπορείτε να ενημερώσετε προφορικά αρχικά, γιατί πρόκειται για καταφανώς αυθαίρετη διαταγή, σύμφωνα με τον ορισμό της έννοιας της Πειθαρχίας στο άρθρο 1 του π.δ. 120/08, και μετά να υποβληθεί και αναφορά παραπόνων σύμφωνα με τα άρθρα 45 και 46 του π.δ. 141/91, εφόσον τελικά ανακλήθηκε αυθαίρετα η νόμιμα χορηγούμεμη ημερήσια ανάπαυση-ρεπό. Νομικά, διαπράττει μεν πειθαρχικό παράπτωμα όπως ορίζεται στο πειθαρχικό δίκαιο του σρθρουπ.δ. 120/08, αλλά εάν αποδειχτεί ότι το έκανε με δόλο και σκόπιμα και εφόσον ενημερώθηκε εγγράφως ή και προφορικά έστω, τότε ως Διοικητης Υπηρεσίας, είναι σίγουρο πως έχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, ως προϊστάμενος αξιωματικός, τότε υπάρχει παράβαση καθήκοντος του άρθρου 259 Π.Κ.

Σας επισυνάπτουμε υπόδειγμα Αναφοράς Παραπόνων και σας παρακαλούμε να μας ενημερώνετε πάντοτε για τη συνδικαλιστική μας παρέμβαση. Το ρεπό προστατεύεται απο το εργατικό δικαιο και είναι πολύ σημαντικό για όλους τους εργαζόμενους.