Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στον Λευκό Πύργο – Ξύλο αντιεξουσιαστών με εθνικιστές – Χημικά, δακρυγόνα και χτυπήματα

19/03/2017 19:27

Η ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη μύριζε μπαρούτι από νωρίς. Κυριολεκτικά στα δύο έχει χωριστεί ο Λευκός Πύργος… από τη συγκέντρωση μελών εθνικιστικών οργανώσεων και την αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών, που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στο σημείο. Περίπου 20 μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης «Ιερός Λόχος» έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μπροστά από το άγαλμα Βότση, ενώ 50 άτομα του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου βρίσκονται από την άλλη πλευρά του συμβόλου της πόλης.

Τις δύο ομάδες ατόμων χώριζε ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Νίκης έχει διακοπεί. Παρά τα μέτρα τα επεισόδια ήταν αδύνατον να αποφευχθούν. Ξεκίνησαν λίγο πριν τη 13.30 όταν ένα άτομο προσπάθησε να περάσει μέσα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών και έγινε κόκκινο πανί για τους διαδηλωτές. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 ο νεαρός ξυλοκοπήθηκε και τα επεισόδια στο σημείο γενικεύτηκαν. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων, με τις δύο πλευρές να εκτοξεύουν πέτρες και ξύλα η μία στην άλλη…

Κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν προκαλέσει τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δεδομένου ότι η παραλιακή λεωφόρος είναι κλειστή λόγω της συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών και εθνικιστών και κλειστή παραμένει και η δυτική είσοδος της πόλης λόγω της πορείας για το ολοκαύρωμα των Εβραίων στο κέντρο της πόλης δεν κινείται τίποτα με μαρτυρίες οδηγών να αναφέρουν πως έκαναν ως και μία ώρα για να διασχίσουν την Εγνατία ή την Τσιμισκή…


Πορεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Περισσότερα από 300 άτομα συμμετέχουν στην Πορεία Μνήμης που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:30 από την Πλατεία Ελευθερίας με προορισμό τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στην πορεία συμμετέχει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας καθώς και βουλευτές. Ανάμεσα στον κόσμο, κάποιοι κρατούν λευκά μπαλόνια στα οποία αναγράφεται το κεντρικό σύνθημα της πορεία «Ποτέ Ξανά».

Η πορεία κατέληξε στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό από όπου πριν από 74 χρόνια έφυγε το πρώτο βαγόνι με τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στο σημείο θα γίνουν χαιρετισμοί, θα τραγουδήσει χορωδία ενώ έπειτα οι παρευρισκόμενοι θα ανάψουν κεράκια και θα τα αφήσουν στις ράγες του σταθμού. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχωρίζει ο 90χρονος επιζών του Άουσβιτς, Χάιντς Κούνιο.

Στο βήμα ανέβηκε πρώτος για να αποτείνει χαιρετισμό ο Κώστας Γαβρόγλου. «Οι τραγικές αυτές μνήμες πρέπει να μας αναγκάσουν να σκεφτούμε το μέλλον της Ευρώπης και του τόπου μας, ώστε να δημιουργηθεί ένα σκληρό μέτωπο ενάντια στο φασισμό» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Η ομιλία του Γιάννη Μπουτάρη

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το μήνυμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, προς τα θύματα, επιζώντες και απογόνους του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην πορεία μνήμης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την απορία του και τη ντροπή του που, όπως είπε, «αργήσαμε τόσο ως πόλη να αναγνωρίσουμε το τραύμα σας: την έλλειψη συμπαράστασης όταν εκτοπιζόσασταν, την ψυχρή υποδοχή που σας επιφυλάξαμε όταν επιστρέψατε και για πολλά χρόνια μετά».

Στάθηκε, ακόμη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο «οραματιζόμαστε (…) ότι θα διατηρεί ζωντανή τη μνήμη όσων χάθηκαν, θα αφουγκράζεται τα λόγια και τις σιωπές όσων επέζησαν, και θα διαλέγεται με τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς».

Εγγραφή στις αναθεωρήσεις και τα σχόλια του άρθρου
( 0 Εγγεγραμμένοι )
X

Εγγραφή στις αναθεωρήσεις και τα σχόλια του άρθρου

E-mail : *