Η συγνώμη του δολοφόνου και η εξομολόγηση του πατέρα της Φαίης – Όλο το χρονικό της σημερινής δίκης

Με τη «συγγνώμη» του κατηγορούμενου Βαγγέλη Στεφανάκη, ξεκίνησε το πρωί στο δευτεροβάθμιο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για τη δολοφονία της Φαίης Μπλάχα.

Με τη «συγγνώμη» του βασικού κατηγορούμενου Βαγγέλη Στεφανάκη, ξεκίνησε την Δευτέρα στο δευτεροβάθμιο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τη δολοφονία της 23χρονης Φαίης Μπλάχα, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στη Νέα Μάκρη.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο καθώς από τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια, η άτυχη κοπέλα είχε βρεθεί στη μέση ενός ερωτικού τριγώνου.

Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της και τότε ερωτικός σύντροφός της, φέρεται να διατηρούσε ερωτική σχέση και με την 31χρονη τότε αδελφή της Μαριαλένα. Η τελευταία είναι επίσης κατηγορούμενη στη δίκη, ωστόσο, απουσίαζε από το δικαστήριο και εκπροσωπείται ως έχει δικαίωμα από τους συνηγόρους της.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου του 2013 όταν ο 25χρονος, τότε Β. Στεφανάκης επέστρεψε τη Φαίη στο σπίτι της, μετά από μια νυχτερινή έξοδο ενώ λίγο αργότερα, την ενημέρωσε, τηλεφωνικά, ότι θα συνέχιζε τη βραδιά με φίλους του.

Η Φαίη, υποπτευόμενη, ότι ο 25χρονος θα έβγαινε με την αδερφή της, του απαγόρευσε να βγει μόνος του, εκείνος εκνευρίστηκε και μετά από απανωτά τηλεφωνήματα, το ζευγάρι συναντήθηκε έξω από το σπίτι της Φαίης για να λύσουν το θέμα. Εκεί διαπληκτίστηκαν και ο νεαρός άνδρας, γνώστης πολεμικών τεχνών, τη χτύπησε με γροθιές στο κεφάλι και με κλωτσιές στο σώμα. Στη συνέχεια έβαλε τη Φαίη στο διθέσιο αυτοκίνητό του και την πήγε στο σπίτι ενός φίλου του. Μαζί με τον φίλο του και ένα ακόμη γνωστό τους άτομο τη μετέφεραν στον Ερυθρό Σταυρό. Εκεί, ο 25χρονος ενημέρωσε την αδερφή της Φαίης, με την οποία αφού συναντήθηκαν στη Λεωφόρο Μεσογείων, πήγαν στο νοσοκομείο όπου αμφότεροι ενημερώθηκαν για την κρισιμότητα της κατάστασή της. Στη συνέχεια, η Μαριαλένα Μπλάχα κατέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Μάρκης ότι ένας φίλος τους βρήκε τη Φαίη στο δρόμο, ότι πιθανόν να είναι θύμα τροχαίου και ότι την βρήκε και την μετέφερε στο νοσοκομείο ένας φίλος τους!

«Συγγνώμη»

«Ζητάω συγγνώμη από τις οικογένειες που έχω βυθίσει στο πένθος. Δεν είχα σκοπό να γίνει κάτι τέτοιο, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να υπήρχε αυτή η κατάληξη»,  είπε σήμερα με την έναρξη της δίκης ο 28χρονος Βαγγέλης Στεφανάκης λαμβάνοντας το λόγο στο δικαστήριο.

«Δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση», υποστήριξε από την πλευρά του ο συνήγορος του κατηγορουμένου Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ειδικότερα, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο πατέρας της άτυχης κοπέλας Αντώνης Μπλάχας. Ο ίδιος ανέφερε στο δικαστήριο ότι η μεγαλύτερη του κόρη Μαριαλένα διεκδικούσε ερωτικά τον κατηγορούμενο διαβάλλοντας μάλιστα την αδελφή της Δημόσια. 

«Δεν έχω πλέον καμία επαφή με τη μεγαλύτερη κόρη μου. Η γυναίκα μου πέθανε. Η Μαριαλένα ήρθε μόνο στη κηδεία όχι στο μνημόσυνο των 40 ημερών. Έχω χάσει τα ίχνη της δεν ξέρω που βρίσκεται», είπε στο δικαστήριο ο κ. Μπλάχας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της πρόεδρου.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο κ. Μπλάχας, αναφέρθηκε στα όσα έζησε εκείνο το διάστημα και στις σχέσεις που οι δυο αδελφές διατηρούσαν μεταξύ τους. Είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του: «Την εποχή εκείνη είχα μόνο τη μικρή μου κόρη στο σπίτι (σ.σ. την Φαίη), η Μαριαλένα είχε παντρευτεί. Η σύζυγός μου είχε προβλήματα υγείας. Η Φαίη εργάζονταν ως σερβιτόρα. Οι σχέσεις της Μαριαλένας με τον σύζυγο της, το Δεκέμβριο του 2012, δεν ήταν πολύ καλές. Κάποια στιγμή οι κόρες μου συγκατοίκησαν, περίπου 20 ημέρες πριν το συμβάν».
Όπως ανέφερε ο κ. Μπλάχας στο δικαστήριο, τον Μάρτιο του 2013, η Φαίη του είπε ότι είχε δημιουργήσει ερωτική σχέση με τον κατηγορούμενο. «Ήταν χαρούμενη, μου είπε ότι πέρναγε καλά. Όμως περίπου δέκα ημέρες πριν το συμβάν είχε αρχίσει να είναι μέσα στα νευρά και την ανησυχία. Σταμάτησε να συγκατοικεί με την αδελφή της και ξαναγύρισε σε εμάς, στο πατρικό της. Μου είπε ότι η αδελφή της κάνει προσπάθεια να της πάρει τον φίλο. Τότε, συγκεκριμένα είχα δει τον κατηγορούμενο να έρχεται στο σπίτι,  ένα βράδυ που διανυκτέρευσε στο σπίτι ήταν και η Φαίη εκεί. Κάτι συζητούσαν…. έβλεπα τη Φαίη ήταν αναστατωμένη».

«Η Φαίη μου είπε ότι ο Στεφανάκης την είχε χτυπήσει»

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας ο κ. Μπλάχας είπε στο δικαστήριο πως είχε συμβουλέψει την Μαραιλένα να μην δέχεται επισκέψεις του Στεφανάκη στο σπίτι της, διότι όπως είπε: «ήταν πρόσφατα χωρισμένη και δεν ήθελα να εκτίθεται».

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο κ. Μπλάχας είπε: «Ζήτησα να μιλήσουμε με την μεγάλη μου κόρη. Δέχθηκε. Μου είπε ότι υπήρχαν κάποιες αψιμαχίες με τη Φαίη που όμως θα λύνονταν. Έβλεπα την μικρή μου κόρη να κλαίει, τότε έμαθα ότι η Μεριαλένα προσπαθούσε να της τον πάρει. Η Φαίη μου είπε ότι ο κατηγορούμενος την είχε χτυπήσει δυο φορές. Την μια φορά πόναγε το αυτί της και είχε πάει στο κέντρο Υγείας.  Την άλλη φορά προφανώς διαφώνησαν σε κάτι και την χτύπησε. Την συμβούλευσα να χωρίσει με τον κατηγορούμενο. Θέλησα να μιλήσω με τις κόρες μου να λύσουν τις όποιες διαφορές είχαν, δεν πρόλαβα. Υπήρχε μια ζήλια, η Φαίη άφησε να εννοηθεί ότι από ζήλια γίνονταν αυτό…»

Πρόεδρος: Τι σας έλεγε η Φαίη για αυτή τη σχέση;
Αντ. Μπλάχας: Ξέκινησε με μια πολύ καλή εικόνα. Καταλάβαινα ότι έκανε αγώνα να κρατήσει το δεσμό…

Καταθέτοντας για το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Φαίης, ο κ. Μπλάχας ανέφερε στο δικαστήριο: «Στις 6 Απριλίου η μεγάλη μου κόρη ήρθε στο σπίτι. Ήταν ανήσυχη. Μου λέει έχω να σου πω κάτι. Μου λέει: “Βρήκαμε τη Φαίη πεταμένη στο δρόμο και χτυπημένη από αυτοκινηστικό δυστύχημα και ότι την πήγαμε στο νοσοκομείο”. Μου είπε ότι την βρήκε ένας φίλος της. Έφυγα αμέσως για το νοσοκομείο…  Η μεγάλη μου κόρη έμεινε σπίτι. Οι γιατροί μου είπαν ότι ήταν πολύ σοβαρή η κατάσταση της. Τρελάθηκα, γυρνώντας προς το σπίτι, ζήτησα από την κόρη μου να πάμε στο τμήμα της Νέας Μάκρης να το καταγγείλουμε. Εκεί η κόρη μου είπε αυτά που είπε και σε μένα. Ότι δηλαδή κάποιος φίλος βρήκε τη Φαίη χτυπημένη και πεταμένη κοντά στο σπίτι μας. Αυτός τους ειδοποίησε και τον κατηγορούμενο και εκείνος με κάποιους φίλους του την πήγαν στο νοσοκομείο…».

Πρόεδρος: Οι γιατροί σας είχαν δώσει ελπίδες για τη ζωή της;
Αντ. Μπλάχας: Αρχικά ήταν πιο αισιόδοξοι, αλλά μετά τις εξετάσεις άρχισαν να αμφιβάλλουν. Είχε χτυπήσει πολύ στο κεφάλι. Έμεινε πολύ ώρα χωρίς οξυγόνο, είχε καθυστερήσει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο…Μας είπαν ότι ήταν ένα χτύπημα, δυνατό και ακαριαίο. 
«…Μετά έμαθα ότι την είχε χτυπήσει ο Στεφανάκης και ότι δεν ήταν τροχαίο...Ο ίδιος άλλωστε έχει παραδεχθεί ότι την έχει χτυπήσει και αυτό το γνώριζαν και οι φίλοι του. Βγήκε ότι η μεγάλη μου κόρη είχε σχέση με το Στεφανάκη και ότι προσπαθούσε να τον διεκδικήσει. Ότι ήθελε να αποσπάσει τον κατηγορούμενο από τη Φαίη…..Ότι προσπαθούσε να διαβάλλει τη Φαίη… Μετά η  Μαριαλένα μου είπε ότι είπε ψέματα στο Αστυνομικό Τμήμα επειδή τη εκβιάζε ο Στεφανάκης με βίντεο ….».

Πρόεδρος: Τι βίντεο; Σεξουαλικού περιεχομένου;
Αντ. Μπλάχας:Ναι

Πρέοδρος: Ίσχυε αυτό;
Αντ. Μπλάχας: Όχι, αποδείχθηκε αργότερα ότι δεν υπήρχε τέτοιο βίντεο…Ποτέ δεν έμαθα το λόγο που χτύπησε τη Φαίη… Δεν μπορώ να αιτιολογήσω γιατί… Με χαστούκια και με κλοτσιές δεν πεθαίνει κανένας…. Όσοι μαθαίνουν πολεμικές τέχνες πρέπει να μαθαίνουν και να είναι εγκρατείς…

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό ο Στεφανάκης είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη καθώς κρίθηκε ένοχος για το θάνατο της 23χρονης.

Η Μαριαλένα Μπλάχα είχε αφεθεί ελεύθερη, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής της (σ.σ. πενταετής ποινή φυλάκισης) για τρία έτη, επιβάλλοντάς της τον όρο της υποχρεωτικής εμφάνισής της σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της μία φορά το μήνα.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Μαρτίου.