Εσωτερικές Υποθέσεις: “Το τυρί το είδαμε, τη φάκα όχι;”

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι ρυθμίσεις με τις τροποποιήσεις στο ν. 2713/1999 που αφορούν τη λειτουργία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Σύμφωνα με αυτές:
α) Η θητεία των υπηρετούντων σ΄αυτή από τα 4 χρόνια και τη δυνατότητα ανανέωσης για 3 επιπλέον, μειώνεται στα 3 με παράταση μέχρι και τρεις φορές για ένα έτος κάθε φορά,
β) Καταργείται η δυνατότητα που είχαν να μετατίθενται σε υπηρεσίες του τόπου συμφερόντων τους μετά τη λήξη της θητείας τους ακόμη και αν δεν υπήρχε κενή οργανική θέση. Πλέον οι αστυνομικοί μετά τη λήξη της θητείας τους θα μετατίθενται σε υπηρεσίες της περιοχής μετάθεσης από την οποία προήλθαν, ενώ μετά και τη λήξη της τριετούς ανανέωσης μπορούν να μετατεθούν σε υπηρεσίες της Γ.Α. Δ. Αττικής ή Θεσσαλονίκης, κατά περίπτωση (αναλόγως που υπηρετούν).
γ) Καταργείται η δυνατότητα μετάθεσης νεοεξερχόμενων Υπαστυνόμων και Αστυφυλάκων και καθιερώνεται ως απαιτούμενο προσόν η εξαετής προϋπηρεσία από την έξοδό τους από τις Σχολές.
δ) Τροποποιείται η διαδικασία επιλογής του διοικητή της, καθώς προστίθεται ως προϋπόθεση για τον ορισμό του η πρόταση από το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, ενώ καθιερώνεται διετής θητεία. Παράλληλα ρυθμίζονται τα σχετικά με την μετάθεση/αποχώρηση του διοικητή, η οποία μπορεί να γίνει, είτε μετά από αίτησή του, είτε με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού για συγκεκριμένους λόγους (άρθρο 2 παρ. 4 ν. 2713/1999).
ε) Θεσπίζεται ως κριτήριο για τη μετάθεση του αστυνομικού προσωπικού στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ή την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, η γεωγραφική έδρα της υπηρεσίας από την οποία προέρχεται ο ενδιαφερόμενος στον τομέα Νοτίου ή Βορείου Ελλάδας, αντίστοιχα.
στ) Καταργείται το κώλυμα της συμπλήρωσης 35ετίας (ενώ παραμένει το όριο ηλικίας) μέσα στην επόμενη πενταετία από την ημερομηνία επιλογής του ενδιαφερόμενου.
ζ) Καθιερώνεται ως κώλυμα για την μετάθεση/παραμονή στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η συμμετοχή σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο της χώρας.

Καταρχήν προκύπτει το ερώτημα ποιούς αφορούν οι νέες διατάξεις;;; Καταλαμβάνουν και τους ήδη υπηρετούντες στην εν λόγω Υπηρεσία;;; Ως γνωστόν, κατά πάγια αρχή του διοικητικού δικαίου, για την έκδοση των διοικητικών πράξεων (μετάθεση κ.λ.π.) εφαρμόζεται και ισχύει το νομικό και πραγματικό καθεστώς του χρόνου της κατάρτισης-έκδοσής τους. Κατά συνέπεια οι νέες ρυθμίσεις καταλαμβάνουν και αυτούς, τόσο για την ανανέωση της θητείας, όσο και για τη μετάθεση. Αν ο νομοθέτης (Κυβέρνηση) ήθελε οι διατάξεις αυτές να μην εφαρμοστούν για τους ήδη υπηρετούντες, έπρεπε να το προβλέψει στο νόμο με τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων.

Η ρύθμιση για την κατάργηση του προνομίου μετάθεσης στο τόπο συμφερόντων είναι αναγκαία, γιατί ξεπέρασε το σκοπό για τον οποίο θεσπίσθηκε, δηλαδή την προσέλκυση του προσωπικού (ο οποίος αρχικά ήταν κρίσιμος για τη στελέχωση και λειτουργία της Υπηρεσίας) και έγινε καταχρηστική εφαρμογή, αφού δημιούργησε στρεβλώσεις στην κινητικότητα και στην αρχή της οργανικότητας των θέσεων.

Η κατάργηση της 35ετίας όμως δημιουργεί ερωτηματικά και ενστάσεις. Οι ισχύουσες διατάξεις, που καταλάμβαναν μικρό αριθμό, ήθελαν τον αξιωματικό να μην βρίσκεται στον προθάλαμο της εξόδου από το Σώμα, ώστε να έχει κίνητρο και ζήλο στην άσκηση των καθηκόντων του. Προφανώς η σημερινή ρύθμιση έρχεται να ικανοποιήσει συγκεκριμένα άτομα και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «φωτογραφική».

Η αλλαγή του τρόπου επιλογής του Διευθυντή δεν είναι ουσιαστική και μάλλον ως άλλοθι μπορεί να εκληφθεί, δημιουργώντας απλώς ζήτημα γραφειοκρατίας. Προς την ίδια λογική λειτουργεί και η ανανέωση, όχι εφάπαξ, αλλά κάθε χρόνο της θητείας του προσωπικού, ακυρώνοντας επιπλέον τη σταθερότητα και ασφάλεια του προσωπικού, μειώνοντας τις «αντιστάσεις» του, αφού το καθιστά ευάλωτο στις πιέσεις και ενισχύοντας τη δυνατότητα παρεμβάσεων. Στην ουσία ακυρώνεται η λειτουργική του ανεξαρτησία. Επίσης μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της διοίκησης να απομακρύνει τους «ανεπιθύμητους» και να στελεχώσει την Υπηρεσία με νέους (ημέτερους). Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος και η εφαρμογή θα φανερώσει, τόσο την ουσία των ρυθμίσεων, όσο και τις προθέσεις-σκοπιμότητες.

Το κείμενο αναρτήθηκε στη σελίδα στο fb του policenews.gr από τον Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α. κ. Ν. Μπλάνη*

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών